Aktuálně: 3 748 inzerátů212 984 diskuzních příspěvků18 291 uživatelů

Příspěvky uživatele

Tom50

Tom50
Tom50 02.12.2024, 10:18:45 xxx.xxx.139.250
Martin83:

Zase jsem o něco chytřejší🙂. Četl někdo prosincové včelařství???? Doporučuji stranu 416-417 a poté 429 ta stránka je super je tam popsán kreténismus VÚVč po přečtení jsem nechápavě kroutil hlavou, to nemá obdoby!!!

Tak jsem se prokousal oběma Šmídovými články. Nenašel jsem v nich z faktického hlediska nic špatného, naopak, je to jeden z nejlepších jeho textů, není s čím polemizovat, prezentuje svůj názor a jiný člověk může mít názor jiný. 

Jedině zbožštění a stále se opakující bezbřehá adorace tehdejšího šéfa Dolu mě nenechala v klidu. A vždy a ve všem platí, že jak je někdo nebo něco takto adorované a vnucované jako modla, je to vždy známka toho, že autor lže e nevěří tomu sám a proto to pořád opakuje, čím méně tomu sám věří, tím na větší odiv staví zbožňování. To za prvé. Já si ale pamatuju co se říkalo mezi lidmi a připomínám, že Brenner byl o generaci starší než můj táta a parta lidí, kam patřili mí rodiče, se s ním znanala a měla jiné informace. Ano, byl pro ně velkoéu autoritou. Jasně, tvrdili to rodiče a jejich přátelé a tak je třeba to brát s rezervou. Časem jsem ale v Pyšelích narazil na tehdz už stařičkého pana Hnátka a ten mi to, byli jsem u něj s Petrem, v plném rozsahu potvrdil, znal Brennera osobně také. A konkrétně vy Matrine vidíte nějaké nesrovnalosti v knížce o Brenneráku a pan Hnátek nám tvrdil, že Brennerovi Svaz a Dol nedovolili zveřejnění tak, jak to napsal, ale musel do toho zabudovat nějakou politiku a pochvalu socializmu a musel do toho zabudovat další úlitby režimu a musel měnit i míru. Je nutné si uvědomit, že jeho knížka Nástavkový úl vznikla v době velkého politického uvolnění (ano, pozor na kontext doby) a že nástavkový úl byl imperialistická pavěda, protože jak by mohlo být dobré cokoliv, co pocházelo z USA, bašty kapitalizmu? Všimněme si roku vydání té knížky. Za Husáka by už nevyšla.

V Kostce zopakuju svojí zkušenost s Kraňkou. 

Táta žil v JBC, kam jakýsi lesník, neodsunutý Němec, kterého museli pouštět do Rakouska za rodinou, přivezl někdy po roce 1960 pod drakonickým trestem matky Kraněk v kapse saka. Chlapi kolem už nežijícího pana Kremla měli nad Jabloncem oplozovačku, kde úspěšně rozchovávali čistokrevné matky. Táta při návštěvách, kdy jezdil za mnou, mámě vyprávěl jak úžasná včela to je. První dvě matky jsem dostal v roce 1967, bylo mi 11 a ve skutečnosti to bylo v režiji mámy. Pak se k nám další dva roky chodila dívat spousta lidí na ty zázračně hodné včely, kterým MU zoufale nestačil (dodnes nechápu proč je dala na 24 když měla víc úlů 30) a místní vysloužilý truhlář narychlo dělal tenkostěnné medníky k MU, protože tento úl měl je jeden medník na 12 rámků 39x24 a v pevném plodišti měl 13 rámků 39x24. Kraňce zoufale nestačil. Výnosy jak od několika včelstev a opakuju, neuvěřitelná mírnost. V místě, kde jsem žil, se chodilo do včel ve dvojich teplákách, kabátě a byly dny, že zuřivé bastardizované včely, původně včela tmavá, útočily na kuklu tak, že jsme peroutku používali jako stěrač u auta, aby vůbec bylo z kukly vidět ven. Najednou se u včel pracovalo v tričku a šortkách, bez kukly a rukavic.

A ředitelem Dolu byl adorovaný soudruh, ale tuhle úžasnou včelu sem nedoporučil a tak jí stát nepovolil.

Za povšimnutí stojí, že se opakuje, po více než 50 letech, naprosto stejná situace a Svaz s Dolem a tudíž stát zarytě brání Kraňku a nechce ani slyšet o jen pouhé diskuzi o BF. Ta se osvědčila a osvědčuje tak moc, že se tu nakonec prosadí stejně, jako před půlstoletím Kraňka. Akorát tu bude ten rozdíl, že dnešní “soudruzi”, co drží Kraňku neustoupí a budou za směšné kašpárky až do hořkého konce.

A ještě přesněji. S Kraňkou je to jako s demokracií. Ona na našem území vlastně Kraňka není, jsou to nějaké kříženky s převahou genů K, stejně, jako tu byly kříženky s převahou genů včely tmavé. A Svaz pořád bojuje o co nejčistší Kraňku, ale lid ukazuje, že úplně čisté není nic a že je potřeba něco lepšího, vhodnějšího v dané chvíli pro dané lidi a i za cenu, že to holt nebude pasovat do předem nalajnované ideologie.

----------------------------

K článku na straně 429. Předem si uajsněme, že Včelařství, aby budilo zdání objektivity, povolí nějakou opozici či kritiku. Ale jen takovou, jakou RR v rámci svazovo-dolské doktriny schválí. Tudíž já ničemu, co je v tomto časopise, nevěřím na 100%, vždy za tím je ještě něco jiného. Obecně se tomu říká “čtení mezi řádky”.

Z článku, mimochodem nicneříkajícně podlézavě pokorného ladění, vypíchnu jediné sdělení o pomačkaných matkách úžasných vlastností. Nikdo by takové matky nezničil a udělal by všechno pro zachování té unikátní geneticky upevněné pozitivní odchylky. Jedině, že by to mělo nějaký velmi negativní vedlejší efekt a tak včelmistr pomačkal matky asi rád, aby se ctí sám vycouval z nějaké slepé uličky.

Tom50
Tom50 01.12.2024, 12:17:46 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 27.11.2024, 18:30:39

Tak jsem si přečetl názor pána ze str. 429, článek Šmída jsem nečetl (asi budu, nerad, muset - nečtu od něj nikdy nic a vím proč). Za dlouhých zimních večerů se vám i dalším pokusím vysvětlit jak to je. Jak to bylo s povolením Kraňky jsem zažil jako dítě a nevěřil bych, že se dožiju úplně stejně ZIŠTNÝMI MOTIVY vynucované “politiky” Dolu a Svazu. Stojí za tím pár lidí, obecně se takové skupiny nazývají cizím jménem. Tím ale přece není řečeno, že je ústav i Svaz špatný.

Když mojí zemi ovládali neřádi, měl jsem jí pořád rád a neopustil bych jí. Pořád se to opakuje. Máma (1920) pamatovala Masarykovu demookracii, kdy doslova chcípali na vsi hlady a nemohla jméno Masaryk nebo Beneš ani cítit a podobné osypky měla i z demokracie (nemýlila se). Pak počkali rodiče až odtáhli i němečtí okupanti a táta se nedožil, že zmizeli Sověti. Že komoušové nezmizeli a jsou tu pořád, vidí každý den co den a že se na mě jejich horší totalita povalí ze Západu bych nikdy neuvěřil. 

Ale já pořád věřím v lepší příští. Pořád je to moje zem a chci aby byla od neřádů vyčištěná a to stejné bude u Svazu a ústavu. Dřív se ale stane něco jiného, jen já k tomu přispět nehodlám.

Tom50
Tom50 27.11.2024, 19:42:44 xxx.xxx.139.250

Mám úsměvnou příhodu z dneška. Zavezl jsem med do Soběslavi rodině exmanželky (netaháme na sebe kudly, jsme civilizovaní lidé). No a švagrová na mě nečekala a přebíral to její otec (nepřímo tchán - složité) A já mu zapomněl říct, že med už začíná tuhnout. Tak jsem napsal (nadiktoval) do whatsapp vzkaz, že je už deset dní nalitý a že už začíná tuhnout. Neuvědomil jsem si, že to píšu celé rodině a ne jen švagrové a rodinka netušila kdo ztuhne až po 10 dnech, co je imr vere nalitej. Kdo že má takovou výdrž.

Ano med prodávám tekutý a každému řeknu (pokaždé - opakování matka bla bla bla), že brzy zase ztuhne. A cizím dodám, že jestli ho chtějí furt tekutý, stačí tak hoďku povařit. Ti chytřejší se zeptají, zda to je to kouzlo velkovýroby, lhali byste, že nevíte?

Zatímco jsme nemohli ještě před 20 a snad i jen 10 lety kloudně prodat květový med, dneska ho lidi chtějí stejně a nebo víc než tmavý. Pastovat umím jen řepkáč, je to moc práce a lidi nechtějí víc zaplatit a tak pastuju jen pro rodinu a nejbližší přátele.

Český zákazník pokročil v inteligenci vnímání skutečné kvality medu za posledních 50 let o kilometr!!!

Tom50
Tom50 26.11.2024, 21:47:29 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 26.11.2024, 20:54:38

S tím !pořádkem" v přírodě to máme stejně, psal jsem o tom když jsme popisoval svoje čundry zamlada, jak mě vychovala parta o 7 let starších kluků, že když jsme někde tábořili, druhý den nikdo nesměl poznat, že tam někdo byl, novoval. Tyto návyky jsem si od 15 let podržel dodnes. A ne jen u včel, v přírodě obecně. Úplný prazáklad ale u mě přišel když na pár let povolili Skauta, zo mi bylo myslím 11 let.

Stran chemie u včel se moje názory trochu liší. Vy asi myslíte rozložitelnými látkami kyseliny a mě ten neřád nesmí přijít ke včelám. Jinak bych se s vámi asi shodnul.

Tom50
Tom50 26.11.2024, 19:58:07 xxx.xxx.139.250
M.S.:

Rezidua syntetických akaricidů se nachází v medu i vosku ve většině testovaných vzorků, pouze nepřekračují stanovený limit (v medu - potravina, vosk se neřeší myslím). Není pravda, že tam NIC není. Ve vosku se jich nachází řádově více než v medu. Je zbytečné sem dávat odkazy na provedené studie, protože si je každý může vygůglit sám. Takže buď se pan Peroutka mýlí, nebo lže (to si nemyslím), anebo to řekl jinak a došlo k nedorozumění. Občas je třeba uvést zavádějící tvrzení na pravou míru.

Znejistěl jste mě, je možné, že pan doktor řekl, že v medu a ostatních produktech -myšleno k jídlu a řeč byla i o propolisu (asi ne o vosku) není nic závadného a to mohlo znamenat, že v nepřesahujících množstvích nějaké normy, jak píšete vy. Až s ním budu mluvit, zeptám se ho doslova jak to řekl a jak to myslel. A je také možné, že je zase lepší diagnostika. Viz příklad o těhotné ženě, které starý doktor rozmluvil Aspirin i když byl v té době absolutně bezpečný. Jenže pak se ukázalo…

Palec máte ode mě, je to velmi rozumný názor co jste sdělil.

Tom50
Tom50 26.11.2024, 19:37:12 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 26.11.2024, 18:46:13

Proboha proč by začala klást? Martine, klid, trubci se dožívají několik měsíců, jistě už říjní nejsou a proč si je nechávají netuším, ale rozhodně to není tím, že by vám matka začala klást a tohle by byli mladí, právě vylíhnutí trubci. Třeba šli právě ven umřít.

A rozum do hrsti. I kdyby matka začala klást, tak co? Vysíříte to? Prostě věřte přírodě, tak rychle rezistence nevzniká. Rezistence je výsledek dlouhodobého, myslím, že několik let trvajícího porušování všech myslitelných zásad. Hloupí se musí strašit aby se snažili o bezplodost, ale já už roky nezkoumám zda v tuhle dobu plodují. Prostě udělám vše tak, jak se má a dál je to Vůle Boží.

A jde to říct ještě jinak. Ony anomálie nějak řeší příroda. Buď to bude mez matky, nebo si vymění matku a bude to mít na jaře hrboplod a nebo se nestane nic a naopak z toho bude nejlepší včelstvo bez starostí. Vzpomínáte, že jsem opakovaně psal, že mám se slabými zimními včelstvy a dokonce záložními matkami vynikající zkušenosti a že je s nimi méně práce, než se silnými kmenovými?

Tom50
Tom50 26.11.2024, 18:29:41 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele tom4 z 26.11.2024, 14:58:09

Jistě. Doktor Peroutka nejen mě, ale veřejně několikrát jasně sdělil, že tak zvaná tvrdá chemie ve včelích produktech není. Na doplňující otázku zda v produktech je, když se tvrdá chemie použije nesprávně (nadměrně)  jasně říká, že se nenajde nic ani nejlepšími přístroji dnešní doby. Na otázku co tedy blbnou aktivisti a užiteční idioti a co tak zvaný údajně vyspělejší Západ se jen usměje a neodpoví, pokrčí ramneny a zvedne sotva znatelně obočí. Je to prostě dané výší IQ. Proto opakovaně tvrdím, že otázka tak zvané tvrdé chemie je jen otázkou Víry a s racionální (nepodplacenou) vědou nemá nic společného.

Nechcete za ním zajet? Představím vás. Jistě vám to zopakuje. 

Tom50
Tom50 26.11.2024, 18:19:06 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 26.11.2024, 16:36:03

Je třeba to “říct” nahlas, že první, kdo u nás zapochyboval, že úhyny způsobuje VD, jsem byl já.

No a nedivím se, že z Finů nejste moudrý. Na ostrovech VD není, úhyny ale ano a proto Finští vědcostuti tvrdí že cituji: Zdá sa, že hlavnou príčinou zimných strát je varroáza a následky varroatózy ako ako sa očakávalo v kontinentálnom Fínsku, zatiaľ čo na Alandách problémy s matkami a oslabené včelstvá javia ako väčší vplyv.

Tak toto mohl vyplodit jen chorý mozek. Kde VD je, je hlavní příčinou on, kde není, je příčina jiná. TVL to nevymyslíš!

Prostě už chybí jen svést to na Putina.

Tom50
Tom50 26.11.2024, 18:02:46 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Janazevsi z 26.11.2024, 16:23:29

Mnozí lidé na světě nemají žádnou porodnici, ani takovou jako evropská prasata!!!!!!! Jste rozmazlení s těmito názory, nelidští, nehumánní, když je vám víc inteligentní PRASE, než zoufalý bídný člověk jakékoli rasy! Mnozí lidé by byli šťastní, kdyby se každý den najedli a bylo by jim určitě úplně fuk, jaké pocity měla prasata, ze kterých jedí jídlo. Moje máma, ročník 1920 z chalupy ze 6 dětí na 4 hektarech, častěji na pole než do školy, věděla svoje a o zhýčkaných paničkách říkávala, podobně jako Škopková ve známém filmu, že “roupama a rozmazleností už nevíte co vymejšlet za kraviny a že by takové madam potřebovaly zažít bídu a válku, aby si uvědomily, co je na světě důležité” Popravdě, raději to nepíšu tak jadrně česky, jako to říkávala maminka. Když jsem byl mladý neuvěřil bych, že se dožiju téhle doby a rozmazlených madam, co nevědí roupama a zhýčkaností, co vymejšlet za zhovadilosti.

Omluvte mě, chtěl jsem jen varovat co na vás ŘÍŠE ZLA šije. Jinak se stavte třeba na hlavu. Mnohé dámy fňukáte nad zdražováním jídla, ale třeba vejce vyjde nákladově z podestýlky na dvojnásobek a jak píše jasně drvodělka, kdyby slepice v kleci trpěla, nesnášela by. A tak za zdražování můžeme děkovat aktivistickým madam a užitečným idiotům, kteří toto zaviňují. Zamyslete se vy a ti co dali pod váš výplod 3 palce. 

Víc nemám co bych dodal, uvádím argumenty, na které stěží můžete rozumně odpovědět. Jednou se budete omlouvat pšenici, že jste z ní snědly housku? A budete se zaobírat jaké má ŽIVÁ pšeničná rostlina pocity, když její dítě sežerou lidi ve svém jídle? Máte rozum? Odprosíte krávu za váš jogurt z mléka, co jste ukradly jejímu teleti?

Tom50
Tom50 26.11.2024, 17:40:56 xxx.xxx.139.250

Ne, tohle je jenom vaše dedukce a celkem logická, ale mýlíte se. Některá vč si některé roky, nikdo (nebo já) neví proč, nechají přes zimu pár trubců a oni během zimy nějak sami vymizí.

A hluboce se zamyslete proč je vaše dedukce - živý trubec koncem listopadu = příznak osiřelosti, naprostý nesmysl. Když vč osiří a ne jen v zimě či jindy v roce, matka neklade a tudíž by nic nenakladlo vajíčka na vylíhnutí trubců. To znamená, že když v zimě trubci ve vč jsou, musí to mít jinou příčinu. Přece včely, když osiří, tak si trubce nevyčarují, už tam museli být před osiřením. Proto přítomnost trubců nemůže být důsledkem osiřelosti, tudíž ani příznakem.

Jiná situace je když v zimě uhyne matka. Pak si udělají nouzovku, ta se ale nemůže oplodnit a tak zjara začne klást do dělničiny neoplozená vajíčka, ze kterých se líhnou trubci. Trubčina v dělničím díle se nazývá hrboplod, víčka buněk jsou hodně vypouklá. Na první pohled je jasné, že je zle. Pak se musí neoplozená matka zlikvidovat a pak spojit s vyzimovaným slabým včelstvíčkrm s mladou matkou, obecně se takové “jednotce” (aspoň tady u nás) říká náhradní matka. Proto by si měl každý včelař zimovat asi 10-20% z počtu s vých vč záložní matky. Kdo má 10 vč by měl zimovat dvě záložní matky, nebo aspoň jednu.

Tom50
Tom50 26.11.2024, 11:43:31 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 25.11.2024, 07:51:03

Děkuji vám za vysvětlení. Za pozornost stojí už jen ve vašem příspěvku uvedený postulát, že je v chovu (výrobě jídla) třeba zohlednit psychické potřeby zvířat, aby se jim dobře čekalo na porážku, třeba jim dát do kotců hračky, případně jim i zazpívat, nebo zahrát nějaký divadelní kus a co třeba televizi?

Tom50
Tom50 25.11.2024, 22:26:02 xxx.xxx.139.250

Nemyslím si, že jsem já pomaleji chápající, ale nedozvím se, co anonym chce sdělit videem, protože ho neotevřu z toho důvodu, že ho vložil anonym a tudíž NIKDO. A kdo je nikdo, ten neexistuje a tudíž nemůže mě nic sdělit. A jestli stojí o můj názor, holt bude muset vystoupit z anonymity. Na druhou stranu, ani já a ani můj názor není vůbec důležitý, samozřejmě.

Patrně nejsem sám, koho to irituje (česky nasírá), protože na jinak zajímavé téma už dlouho nikdo nereaguje. A nebo je to tím, že většina (všichni) odmítají pochopit, že Varroa Destructor je úplně jiný živočich, než Varroa Jacobsoni Oudemans? A že tudíž všechny kecy o VJO jsou zdržující, zbytečné a bezpředměntné?

Navíc dosud nikdo nezpochybnil, ale ani nepotvrdil mojí domněnku, že VD (ani jiný brouk) úhyny nezpůsobuje. Třeba způsobuje, nevím to. Ale jestli nezpůsobuje, je to jako s jinou varroázou. To můžeme pak hledat zbraň proti úhynům do skonání světa, protože takto jí nemůžeme najít. Mě se ale čím dál víc zdá, že skutečnou zbraň proti úhynům mejnstrým vlastně ani najít nechce, mafiím náramně vyhovuje, aby včelstva hynula dál, čím víc, tím víc zbohatnou chrliči oddělků. A do toho bláboly o genetice, aby se přiživili i rozchovávači “zaručeně vyselektovaných” matek.

Tom50
Tom50 25.11.2024, 22:16:55 xxx.xxx.139.250
tom4:

CO6 o to, já to dokoukal, je to dlouhé a rozvláčné. Autor shrnuje možnosti léčení a dává klady a zápory různých variant i příklady fanatických nákazových důvěrníků. No..na druhou stranu zmiňuje i možnost léčení v létě Thymolem a na podzim Varidol, i když celkově to vyznívá pro kyseliny, že všechny okolní státy…Nemyslím si, všechny okolní státy nepoužívají jen kyseliny, ale “kyselináři” jsou hodně slyšet. 

V posledním čísle Moderního včelaře je článek, který se snaží odpovědět na otázku, co obsahuje vyvařené voští, zda pesticidy, zbytky léčiv apod. Odpověď asi jako od chytré horákyně - mohlo by a nemohlo, hledali a nenašli, ale mohli by najít… na konec výsměch-pro zjištění zkoumaných látek by se musel použít plynový chromatograf. Bože, článek na dvě A4 a to to zkoumali ve špajzu ? V odborném časopise bych tedy výsledek chromatografu očekával, ev. odkaz na výstupní graf rozboru. Ale to ne, to by se mohlo zjistit něco, co se nehodí. Jiná odpověď mě nenapadá, protože jinak ten článek je bezcenný. 

V Dole to určitě vědí a ten přístroj by si mohli asi dovolit,/ měli by ho mít /,  ale zas by možná přišli o kšeft oni, nebo firmy , co vyrábějí jiné léčivo.

Tome, jestlipak si uvědomujete, že jste taky jako chytrá horákyně? Tak našli v tom něco, nebo nenašli? Je to dobře nebo to není dobře? A zda našli je věc jedna, důležitější je, zda v tom pravděpodobněji něco je a nebo není? A co vlastně? Něco STRAŠNÉHO? 😀 Že se to ani nesmí vyslovit (napsat)?

Proboha, na Märze jsem alergickej jako na exhibujícího Naháče a nechci si znečistit duši tím videem, navíc jak píšete ani on nesděluje co a zda vůbec v tom něco je. To jsme už jako za komunistů, že se bojíme říct nahlas pravdu? Jsem asi primitivní a jednoduchý, já si ale nechci nic domýšlet, já chci vědět jasdně a bez jinotajů, zda vůbec a co je anebo není správně. Umíte to jasně říct?

Tom50
Tom50 25.11.2024, 22:00:51 xxx.xxx.139.250

Dnes tu bylo 10+. Létala asi polovina, u ostatních jsem znervozněl. Dělám to tak, že přitisknu ucho na stěnu úlu a jemně zaklepu, ozve se mírné, někde sotva znatelné zašumění. A tak jsem se u některých, co dělaly mrtvého brouka, podíval zezhora, spodky jsem nějak líný otevírat.  Nerad klekám a ohnout se mě nějak zmáhá. Zatím žijou!!! Někde dělaly, že o oteplení nevědí, jinde byl velmi mírný prolet.

Síta sice blbost jsou, ale není důvod abyste se bál 😉o nich zmínit, asi byste se divil, jsem tolerantnější k pokleskům přátel víc, než se dle mého psaní zdá. Mám velkou výhodu, nemám síta a tak se na ně nemusím dívat. Případným mrtvolkám nebrání vůbec nic aby mohly dopadnout na podložku.😜 Tam je nemůžu nenajít a tak mám o jedno kurvítko méně.🙂

Tom50
Tom50 25.11.2024, 18:12:14 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 25.11.2024, 17:19:33

Odzadu.

Máte pravdu, že než stavět Brennerák je lepší vyvložkovat normální úl, sám to nebudu dělat jinak. Jen do dutin se nemusí nasypat nic, jenom je zhora i dole zaslepit. I dno se použije z Blaníku, idekl a aspoň to bude stabilní jako Blaník. Když se Brennerák osvědčí, už by se postavily úly originál (aby byly lehčí), jak správně píšete a pak teprve vymýšlejme stabilitu úzkého a vysokého úlu.

Nevím Javali zda do toho jdete, já ano a Martin asi taky a tak se shodněme na něčem, já bych šel přes těch 30 cm šíře na 31,5 aby vnitřek byl 330 v jednom směru a v druhém směru se udělají blinovky a stáhne se to na 9 a vydrží se to a když by bylo rychle potřeba pustí se to na 11 rámků. Návrh na rámky 24 místo 25 beru, je to vyzkoušené u Pepy, co jsem od něj měl Čechoslováky (JÚ). On prostě vzal normální coulky bez hoblování a nadělal rámky. Některé měly 24 mm jen když se zamhouřily obě oči (klidně 23,5 mm -  tak jak se to katru žvejklo, bylo to stavební dříví a u šalunku na tom zase až tak nesešlo) a včely nic neříkaly.

Taky chlapi zvažte, že by se vyvložkovala jen jedna strana, prostě by rámky visely v jedné normální stěně a představte si blinovku, která má ale nutu pro ouška rámků jako má Blaník (ČSN). Tu blinovku nahoře zafixujete na správném místě do každého ouška hřebíčkem a pak z boku nástavku třeba 20-30 mm nad dolním okrajem nástavku dáte po jednom vrutu a je vyvložkováno. V první fázi bych prostě na jednu blinovku přibil asi 6 mm lajsničku, která by vytvořila plošku po celé délce na zavěšení oušek rámků a pod ní by byla holt o těch asi 6 mm větší včelí mezera, nějak by to dopadlo. Pak to máte udělané asi za hodinu. Díru v blinovce zaděláte očkovým uzávěrem, ovladatelným z komory a do komory budete moci zavěsit normální rámky 39x30 (nebo nízké) třeba na vyjedení se zásobami, nebo kapsové krmítko na krmení na zimu a tak dále. Rámek by chtěl propadnout, v tom rozměru má Blaník 422 (425) mm a tak se tam prostě udělají vložky na 405 mm aby rámek nepropadával. Bohužel neumím dělat výkresy, namalovat ano (ale na papír, ne v počítači), ale nevložím to sem.

--------------------------------

Martine. Co považujete za chybu výkresu chyba není. Je to vnější falc a na výkresu je asi jen na jedné stěně aby bylo jasné jak je to dokola. Tehdy se blbo, že nástavky musely mít falce. Ono to do sebe něco mělo - nefoukalo jim tam dokud to nezalepily propolisem, tedy asi den, možná tři dny u nového nástavku a pak se s tou kravinou člověk celý rok zlobil (a celou životnost nástavku), ale falce jsou prostě minulost. Dodnes tak někteří výrobci dělají  Adamce (BVD) a originál Tachovák má falce taky. Původní předloha pro Blaník měla taky falce, ale opačně. Prostě obyčejně to dělají u zatepláků tak, že vnější ostění je kolem dokola odsazeno třeba o 12-15 mm níž a tak dole to dělá kolem dokola přesahující věnec a nahoře kolem dokola osazení. A bylo to dělané tak, že nahoře byly palubky odsazeny dolů na 15 mm, ale dole přesahovaly spodní okraj nástavku o 12 a pak mezi nástavky vznikla mezera 3 mm na rozpěrák. Ano, tak dokonale předkové vymysleli úplnou kravinu. Na nástavek se pak další jakoby navlíkne a samosebou to muselo mít vůli asi 4 mm i do stran (mraky zbytečné práce). Tahle blbost byla proto (prostě teoretikové), že když seká z boku déšť, že jako nenateče do úlu. A tento obrácený falc jako že voda nepoteče nahoru (jako by neuměla úzkou mezírkou vzlínat!). Předloha Blaníku měla falc taky, ale logicky, že stěnu přeseahoval nahoře nástavku a ne vzhůru nohama. Prostě bláznovství s chorobným strachem aby se do úlu nedostala voda je z doby, kdy byl vzácný a nesehnatelný cukr (ww2 například  a za vychvalované první republiky byl cukr drahej  až smrděl a po ww2 byl zase na lístky a taky drahý (ještě k tomu) - tedy šlo o asi 40 let /1920-1960/) a fyzika jasně říká, že na odpaření - vysušení vody by vč spotřebovalo nějaké zásoby. Vy dva už falce nikdy potřebovat nebudete, ale je nutné abyste o tom dřívějším bláznovství věděli. Až to na nějakých úlech uvidíte, už víte co za kurvítko to je. A kdyby se sem nějak dostal nějaký pamětník mých starých článků (jako Goro pamatuje co a jak jsem psal na VF - třeba Petr si to moc dobře pamatuje a dnes se mi směje, občas to tu čte), tak já byl málem zavilým zastáncem falců a s Boháčem jsme se o tom furt hádali. I v tom mu musím dát do Nebe zapravdu a poslat omluvu. Měl pravdu, falkce jsou hloupost. A jak jsem ho znal, nezlobil by se, měl na rozdíl ode mě dnes, tehdy s neználky neskutečnou trpělivost. Jo pane Goro, jako mladej jsem byl někdy na ránu uhelkou přes držku (pro někoho jistě i dneska). I Dr. Peroutka by mohl vyprávět jakej jsem byl zamlada paličák.

----------------------------------------

Martine a Javali, nebo i někdo další, pokud jste něco nepochopili, pište co.

Tom50
Tom50 24.11.2024, 22:27:12 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 24.11.2024, 21:43:36

Už to vidím. Neměl jsem tu knížku v ruce asi 40 let. Nenapadlo by mě, že tak vynikající včelař jako Brenner nepochbně byl, by míru udával v rozměru plástu (i mezistěna se dělá o něco menší než je vnitřek rámku). Ale asi ano, běžně, jak s podivem vidím, i míru rámku Adamce uvádí nesmyslně, tedy naopak. My dnes udáváme vždy nejdřív šířku x výšku. Doslova žasnu (a pochybuju o sobě) že jsem tenkrát nepochopil, že délkou rámnku 30 myslí vnitřek rámku a výškou 30 míru plástu ale i s loučkami. Prosím za prominutí.

Ano, Bernner má loučku 8 a VM 7 a to dvakrát dělá 33, jenže ne vnitřku nástavku, ale 33 cm počítaně od mezistěny nebo plástu. Ještě to řeknu jinak. Byl ročník 1886 a tudíž psal tu knížku 1967 (vyšla 1968) a tak mu bylo 81 let a už byl asi senilní a mlel nesmysly. Dřív lidi stárli  a ztráceli inteligenci dřív než dnešní lidé. Je to tvrdě řečeno, ale jiné vysvětlení mě nenapadá.

Díval jsem do internetu zda toto není nějaké jiné vydání. Není! No a někdo v jediné recenzi k té knize napsal doslova Ztráta času a já, po vašem zjištění, chlapi, musím dát tomu tvrzení zapravdu. Fakt nemám sílu číst celou knížku a tak na ní zapomeňme. Jen co jsem zběžně nahlédl tam tvrdí kraviny, jako že zimující vč v jeho miniúle má 30.000 jedinců. Na druhou stranu konečně vím, kde opisoval (i s nesmysly) Boháč. Ptáček ve Včelařství psal, že své první včely měl od otce a že to mělo míru 31,5x30 a já měl za to, že blbne. Jak vidím, neblbnul.

----------------------------

Zjistili jsem, že je Brennerova kniha plná nesmyslů, já tehdy přišel jen na to, že v tom rozměru nemůže být na 10 rámků a i jen tím pro mě ztratila jak se říká veškerý glanc. Táty a ani bráchy se už nezeptám jaký měli u svých osmirámkáčů, kterým říkali Brennerák, skutečný rozměr. Ale asi z toho tiše vycouvali, brácha se o tom nikdy nezmínil a táta umřel před 41 lety.

Mě to ale nebrání uvažovat o výš naznačeném pokusu dál.

Moc vám oběma děkuju za odhalení nesmyslů a vy Martine o sobě nepochybujte. Rozumím vám, Brenner je (i díky mé adoraci) taková ikona, že lze stěží uvěřit, že psal kraviny. Pro mě je to hodně smutné zjištění.

Tom50
Tom50 24.11.2024, 21:59:42 xxx.xxx.139.250

Vypadá to, že od 1.1.2026 budou protizákonné králíkárny, ví se tady - u králíkářů o tom něco?

Od toho dne by se nemělo nic chovat v klecích a jiných omezených prostorech. Nebo se to netýká hobby chovů, ale jen profíků? A jestli jen profesionálních farem, kdy to uvalí i na hobbíky?

Co slepičáři? Patrně by se to dotklo i domácích chovů drůbeže a všeho ostatního. Co třeba prase v chlívku? Nebo  koza?

Tom50
Tom50 24.11.2024, 21:29:13 xxx.xxx.139.250

Než to dočtu, reaguju hned. Vy neumíte rozpoznat podmiňovací způsob a současně ironii? Pak je s vámi debata obtížná, to připouštím.

Prostě když mám nějakou hrdost a nehodlám dělat nějakému “hej nebo počkej” (české rčení vyjadřující anonyma, tedy neznámé individuum, které odsuzujeme) pooskoka, neraguju a nebo ho rovnou pošlu do prdeřiti. A ještě jinak, formát jako vy nemá zapotřebí honem vyhovět kdejakému anonymovi jen proto, že si na něj houkne, že chce radu.

----------------------

Tak jsem dočetl váš názor, respektuju a vlastně souhlasím. No a k mojí původně anonymitě, víte, jak to říct, vše a i já a moje názory a postoje se vyvíjejí a jen idiot nemění názory. O tom, že by majitel VF vyžadoval moje skutečné jméno nevím nic (měl od začátku IP adresu přece), je ale možné, že jsem to zapomněl, jako mnozí zapomínáme věci, které nám byly nepříjemné.

Ononym nebo neregistrovaný podepisující se zkratkou pro mě není pán, ale prostě anonym, kterému já nestojím ani za to, aby se mi a ostatním představil a současně ode mě něco chce? Židé tomu říkají chucpe. A navíc je to asi srab, co se za sebe stydí a nebo má ještě nějaký horší motiv k anonymitě?

Jste demokrat? Já prostě pohrdám anonymy, i když vy tvrdíte, že jsem jím byl a já si to nepamatuju. Od nepříjemných zkušeností tady odtud je hodlám napříště ignorovat, abych nedělal kdejakému hej nebo počkej poskoka a někdo třeba poskoka - podle mého názoru, který ale není obecný etalon ani pravidlo, dělat chce každému, kdo si na něj hejkne. Já ne, umíte to resperktovat? A umíte respektovat i to, že se mi to nelíbí vzhledem k tomu, jaký formát jste a že to, RYZE PODLE MÉHO NÁZORU nemáte zapotřebí?

Nevím, zda se i u Slováků zná pojem vyjádření něčí důstojnosti a naodobyčejnosti “pan Někdo” a tím jste pro mě vy. (a nemáte zapotřebí…)

Tom50
Tom50 24.11.2024, 21:09:09 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 24.11.2024, 18:46:36

Pošlete mi, prosím, ty plánky. Brennerák jestli má míru 30x30, nemůže mít vnitřek jinak, než 30 + 2 včelí mezery a tehdy se VM dělal 6 mm a tak rozměr musí být 312. I kdyby to už bral prozíravěji a udělal VM dnešních 7,5 mm, pořád by musel být vnitřek v tom směru 315 mm. 

I v druhém směru to neštimuje, pokud má být úl čtvercový. Jediná možnost je, že to Brenner modifikoval tak, aby to vyhovělo 9 rámkům, pak by to s hooodně odřenýma ušima vyšlo. Ale rámek by musel být dlouhý ne 30, nýbrž 31,5. Pokud je to jak říkáte, pak jasně Brenner uvažoval jako já a modifikoval to na 9 rámků.