Martin83:Zase jsem o něco chytřejší🙂. Četl někdo prosincové včelařství???? Doporučuji stranu 416-417 a poté 429 ta stránka je super je tam popsán kreténismus VÚVč po přečtení jsem nechápavě kroutil hlavou, to nemá obdoby!!!
Tak jsem se prokousal oběma Šmídovými články. Nenašel jsem v nich z faktického hlediska nic špatného, naopak, je to jeden z nejlepších jeho textů, není s čím polemizovat, prezentuje svůj názor a jiný člověk může mít názor jiný.
Jedině zbožštění a stále se opakující bezbřehá adorace tehdejšího šéfa Dolu mě nenechala v klidu. A vždy a ve všem platí, že jak je někdo nebo něco takto adorované a vnucované jako modla, je to vždy známka toho, že autor lže e nevěří tomu sám a proto to pořád opakuje, čím méně tomu sám věří, tím na větší odiv staví zbožňování. To za prvé. Já si ale pamatuju co se říkalo mezi lidmi a připomínám, že Brenner byl o generaci starší než můj táta a parta lidí, kam patřili mí rodiče, se s ním znanala a měla jiné informace. Ano, byl pro ně velkoéu autoritou. Jasně, tvrdili to rodiče a jejich přátelé a tak je třeba to brát s rezervou. Časem jsem ale v Pyšelích narazil na tehdz už stařičkého pana Hnátka a ten mi to, byli jsem u něj s Petrem, v plném rozsahu potvrdil, znal Brennera osobně také. A konkrétně vy Matrine vidíte nějaké nesrovnalosti v knížce o Brenneráku a pan Hnátek nám tvrdil, že Brennerovi Svaz a Dol nedovolili zveřejnění tak, jak to napsal, ale musel do toho zabudovat nějakou politiku a pochvalu socializmu a musel do toho zabudovat další úlitby režimu a musel měnit i míru. Je nutné si uvědomit, že jeho knížka Nástavkový úl vznikla v době velkého politického uvolnění (ano, pozor na kontext doby) a že nástavkový úl byl imperialistická pavěda, protože jak by mohlo být dobré cokoliv, co pocházelo z USA, bašty kapitalizmu? Všimněme si roku vydání té knížky. Za Husáka by už nevyšla.
V Kostce zopakuju svojí zkušenost s Kraňkou.
Táta žil v JBC, kam jakýsi lesník, neodsunutý Němec, kterého museli pouštět do Rakouska za rodinou, přivezl někdy po roce 1960 pod drakonickým trestem matky Kraněk v kapse saka. Chlapi kolem už nežijícího pana Kremla měli nad Jabloncem oplozovačku, kde úspěšně rozchovávali čistokrevné matky. Táta při návštěvách, kdy jezdil za mnou, mámě vyprávěl jak úžasná včela to je. První dvě matky jsem dostal v roce 1967, bylo mi 11 a ve skutečnosti to bylo v režiji mámy. Pak se k nám další dva roky chodila dívat spousta lidí na ty zázračně hodné včely, kterým MU zoufale nestačil (dodnes nechápu proč je dala na 24 když měla víc úlů 30) a místní vysloužilý truhlář narychlo dělal tenkostěnné medníky k MU, protože tento úl měl je jeden medník na 12 rámků 39x24 a v pevném plodišti měl 13 rámků 39x24. Kraňce zoufale nestačil. Výnosy jak od několika včelstev a opakuju, neuvěřitelná mírnost. V místě, kde jsem žil, se chodilo do včel ve dvojich teplákách, kabátě a byly dny, že zuřivé bastardizované včely, původně včela tmavá, útočily na kuklu tak, že jsme peroutku používali jako stěrač u auta, aby vůbec bylo z kukly vidět ven. Najednou se u včel pracovalo v tričku a šortkách, bez kukly a rukavic.
A ředitelem Dolu byl adorovaný soudruh, ale tuhle úžasnou včelu sem nedoporučil a tak jí stát nepovolil.
Za povšimnutí stojí, že se opakuje, po více než 50 letech, naprosto stejná situace a Svaz s Dolem a tudíž stát zarytě brání Kraňku a nechce ani slyšet o jen pouhé diskuzi o BF. Ta se osvědčila a osvědčuje tak moc, že se tu nakonec prosadí stejně, jako před půlstoletím Kraňka. Akorát tu bude ten rozdíl, že dnešní “soudruzi”, co drží Kraňku neustoupí a budou za směšné kašpárky až do hořkého konce.
A ještě přesněji. S Kraňkou je to jako s demokracií. Ona na našem území vlastně Kraňka není, jsou to nějaké kříženky s převahou genů K, stejně, jako tu byly kříženky s převahou genů včely tmavé. A Svaz pořád bojuje o co nejčistší Kraňku, ale lid ukazuje, že úplně čisté není nic a že je potřeba něco lepšího, vhodnějšího v dané chvíli pro dané lidi a i za cenu, že to holt nebude pasovat do předem nalajnované ideologie.
----------------------------
K článku na straně 429. Předem si uajsněme, že Včelařství, aby budilo zdání objektivity, povolí nějakou opozici či kritiku. Ale jen takovou, jakou RR v rámci svazovo-dolské doktriny schválí. Tudíž já ničemu, co je v tomto časopise, nevěřím na 100%, vždy za tím je ještě něco jiného. Obecně se tomu říká “čtení mezi řádky”.
Z článku, mimochodem nicneříkajícně podlézavě pokorného ladění, vypíchnu jediné sdělení o pomačkaných matkách úžasných vlastností. Nikdo by takové matky nezničil a udělal by všechno pro zachování té unikátní geneticky upevněné pozitivní odchylky. Jedině, že by to mělo nějaký velmi negativní vedlejší efekt a tak včelmistr pomačkal matky asi rád, aby se ctí sám vycouval z nějaké slepé uličky.