Aktuálně: 3 716 inzerátů209 740 diskuzních příspěvků18 242 uživatelů

Příspěvky uživatele

tom4

tom4
tom4 14.08.2024, 15:09:26 xxx:xxx.9d60:459d

Tak koukám , že kritizovat a pomlouvat se zde zavedlo, ale ani Despota, ani Mesar sem nepřispěli ani kousíčkem rady, svojí metodikou, ničím, co by ostatním mohlo pomoc, inspirovat je …Nikdo z nás není dokonalý, ale pomlouvat druhé postupy a sám své nezveřejnit je zvláštní, ne ? 

tom4
tom4 08.08.2024, 00:51:34 xxx:xxx.610a:435f

Tady se ozvu , i když nejsem účastníkem diskuze. Mám dojem, že příspěvek Toma50 měl směřovat k autorovi “odborného článku” a ne k Vám, Drvodělko. Snad došlo k nedorozumění. Za mě musím říct, že jsem nesmírně rád za Vaše příspěvky, mj. i proto, že s námi diskutujete jako jediná včelařka mezi samými včelaři. Doufám, že tu Vaše příspěvky uvidíme i nadále

tom4
tom4 08.08.2024, 00:29:28 xxx:xxx.610a:435f

Javali, mohl bych Vás požádat o více informací o včelaření na míře 30x43,5 ? Používáte k tomu medník ? Jak vysoký ? Odjakiva mě zajímá úzkovysoká míra a informace o včelaření na ní. Děkuji Vám

tom4
tom4 07.08.2024, 21:54:35 xxx:xxx.610a:435f

Když čtu příspěvky , jak jsou všichni nešťastní z melecitozy a cementového medu, když poslouchám kolegy včelaře na schůzi, co by nejradši vyházeli rámky s tímto medem do hnoje - nedá mi to a přispěji svou zkušenost. Mám 35 včelstev, tudíž nemohu rozpouštět rámky po nekolika v troubě-ale i to jde, pokud má někdo jen několik včelstev a dá řekněme 4-5 rámků nastojato do vyššího pekáče do trouby na cca 60C, z rámků vyteče “cementový ” med a pak, po odlití medu lze zbytek vosku dále zpracovat. Pořídil jsem si separátor medu a vosku a do něj se dá vložit cca 7-8 rámků míry 39, lépe je nastojato a ještě třeba 4 další rámky na bok . Separátor je vybaven síťovaným mezidnem, takže rámky stojí na něm. Po zapnutí na 70 C je po cca 6-7 hodinách v dolní části separátoru rozpuštěný med, která je mezidnem chráněm před vysokou teplotou v horní části. Výpusť je ve vyspádovaném dně a je vybavena těsnícím nerez kohoutem. Po odebrání medu zapnu přístroj na 105C a po cca 2 hodinách jsou rámky čisté a vosk opět v dolní části. Po několika dávkách rozpouštění je nutno vyndat mezidno a na 105 C ohřát celý obsah a poté vypustíte směs zbytků medu a vosk. Tento med už nepoužívám, dám stranou , ale vosk je velmi kvalitní. Upozorňuji , že používám v medníku jen panenské rámky. Pro všechny , co budou namítat, že je to moc práce atd. cena energie…dodávám, že získaný med je velmi tmavý, voňavý a má slabou příchuť čehosi- snad melasy. Jde rychle na odbyt a určitě práce s tím spojené nelituji. Jak píše Tom50-část nástavků s melecitozou jde dolů pod včely , další , neupotřebitelná část se takto zpracuje a zhodnotí. Ještě dodám pro ty, co nevědí, co je melasa- je to meziprodukt při výrobě cukru, hustá, tmavá tekutina, velmi voňavá a sladká.Dále upozorňuji , že krátkodobé ohřátí medu možná trochu zvýší HMF, ale je třeba si uvědomit, že celá staletí před námi se med získával i vyvařením celého voští, takže určitě se není čeho obávat.

tom4
tom4 06.08.2024, 20:46:48 xxx:xxx.610a:435f

Taky přispěji do diskuze-vos máme letos tolik, že není možné třeba venku poobědvat, vzít si ven kafe či limonádu. Okamžitě snad deset vos a útočí, otravují. Zničil jsem jim dvě zemní hnízda,  skvěle funguje sprej Hasičák na vosy. No, ale několik let zpátky jsme měli v dřevníku sršně, snad po pět po sobě jdoucích let. Kde je sršeň, nejsou vosy, sršně je vždycky spolehlivě vychytaly.K nám byly sršně shovívavé, nechali nás klidně sedět i obědvat pár metrů od hnízda. Zvykli jsme si na sebe..Loni sršně zmizely a letos holt úroda vos. PS. Koupím sršně

tom4
tom4 04.08.2024, 17:47:03 xxx:xxx.610a:435f

Ano, tenhle fígl si pamatuji ještě ze Včelařské konference, někdo to tam ukazoval, že to používala jeho babička. Díky za připomenutí

tom4
tom4 31.07.2024, 20:36:43 xxx:xxx.6c11:bdd5
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 26.07.2024, 11:16:56

Tome, Váš nápad s rozděleným medníkem by šel rychle vyzkoušet rozdělením normálního NN, třeba tou tenkou překližkou a za pár dnů by se v sezoně vidělo, zda to “půjde ”.

tom4
tom4 31.07.2024, 20:34:20 xxx:xxx.6c11:bdd5

Kyprej mi vykvetla před časem na zahradě jako jediná rostlina a letos je jich tu snad 30. Jsou to krásné, vysoké , výrazně dekorativní rostliny . Včely je navštěvují velmi intenzivně, takže redukce počtu rostlin bude určitě až po odkvětu. Ano, mám zahradu trochu divokou, teprve včera jsem odstranil velké , odkvetlé pcháče. Ano, řeknete, blázen, takový bodlák. Pcháče byly přes dva metry vysoké, cca 1.5 m v průměru, široce větvené. Pokud byste viděli ten včelí rej na jeho květech, věřím, že byste ho taky nechali odkvést

tom4
tom4 31.07.2024, 20:16:14 xxx:xxx.6c11:bdd5

Dnes ve zprávách- mor včelího plodu v Hradeckém kraji, Hronov. No  a k dopravě- za mého mládí byl pohled doručen, stejně jako obyčejný dopis druhý den, dnes se doručuje každý třetí den. No, pokrok nezastavíš.Ale ten způsob zpracování rámků i s voštím se mi líbí, lidé jsou na tom s voskovým hospodářstvím všelijak, navíc to pak asi více motivuje k obměně díla a tudíž k lepšímu zdravotnímu stavu včel

tom4
tom4 25.07.2024, 13:45:12 xxx:xxx.28bf:299f

Kolega Tom50 tu jen lehce zmínil, že jde včelařit i s jiným, než nástavkovým úlem. Vzhledem ke zdravotním komplikacím o tom začínám velmi reálně přemýšlet a prosím o diskuzi na toto téma. Kdysi jsem třeba viděl na YT úl, kdy vypadal jako 4 nástavky do čtverce,  vedle sebe dva a dva. Jako takový modifikovaný ležan.Neumím to už najít.Jsou určitě i mnohé jiné úlové sestavy

tom4
tom4 17.07.2024, 18:31:39 xxx:xxx.7e63:c8e1

Mám “vzdáleného švagra” , manžel sestřenice a ten je poměrně významným včelařem v Německu, Berlín a okolí. Od něj vím neoficiální informaci, že Němci a Poláci sledují ve společném projektu asi 200 včelstev ve volné přírodě a k tomu včelstva usazená člověkem ve stejných lokalitách v brtích . Zajímavé je, že prý se včelám nejvíce daří cca ve výšce 3-4 m, ne níž, ne výše. Dole je chladno a vlhko, ve větší výšce už větší proudění vzduchu. V současné době projekt pokračuje již asi pátým rokem a stav včelstev je víceméně stejný. Jak píše Bohemia Gall , nikdo jim nebere med, ale nikdo je také neléčí…

tom4
tom4 10.07.2024, 22:27:17 xxx:xxx.3b1:827

To, co je na poslední fotce, to byste u mě vynásobil dvakrát. Včely k večeru na celé přední stěně úlu a pod česnem brada

tom4
tom4 09.07.2024, 21:13:24 xxx:xxx.2b82:e5ce

Není to pravda, proplodovat vše, co přinese,  dokáže Singer, BF je podle mého v pohodě, naopak i když Vám Kraňka bude do očí tvrdit, že v celém okrese žádná medovice není, BF nic říkat nebude, ale donese ji i v letech , kdy skoro nikde nic není

tom4
tom4 09.07.2024, 21:10:42 xxx:xxx.2b82:e5ce

Ale melecitoza není jen prokletí. Je to velká úroda tmavého medu, jen je s tím hodně práce a je náročnjší med dostat z plástů. Při metodě včelaření v Dadant systému, či podle Toma50 v Blaníku je jednoduché využití co s melecitozou. Musí z úlu ven, ale osobně chvíli počkám s krmením, až z plodiště část spotřebují a dokrmím třeba koncem července, aby se do plodiště dostal cukr.

tom4
tom4 01.07.2024, 21:05:25 xxx:xxx.5714:29a6

Ano, mám několik let ležan na 24 rámků 39x30, teplá stavba.  Včelám se v tomto úlu skvěle daří, ovšem s medem je to trochu problém. Ač jsem zkoušel vkládat rámky s novými M dopředu a posunovat zakladené dozadu, ač jsem jiný rok zkusil použít MM, výsledek je takový, že medu mám tak max. 5-6 rámků. No dobře, ale výsledek nijak skvělý. Med je většinou roztahaný v 10 rámcích a je tam i plod, pokud použiju MM, včely za ní jdou neochotně. V podstatě užívám ležan na chov a beru z něj oddělky, na to je skvělý. Pokud z něj udělám nejméně dva oddělky , pak se nerojí. Buď není vhodný do mé oblasti včelaření-460 m.n.m, nebo by bylo nutné použít jinou metodiku ? Jak píše Tom50, je ležan nejspíš úl pro silné snůšky, slunečnici, tabák, akát apod. , v jiných zeměpisných šířkách . Mám známou, která včelaří v ležanech  od. p. Bezrukova a tvrdí, že med má a dost. Ovšem nemůžu to potvrdit, já to neviděl. Pro každého je také dost medu jiný pojem, každý má jiné měřítko. 

tom4
tom4 26.06.2024, 20:20:34 xxx:xxx.385a:a63c

Jen mě zajímají zkušenosti jiných včelařů, totiž- naše jednatelka ZO včelaří na Zanderech, má cca 60 úlů a můj švagr v Berlíně včelaří na tomtéž-140 úlů. Tak mě jen zajímá, zda jsou to vyjímky, nebo zda je ta míra rozšířenější

tom4
tom4 25.06.2024, 20:58:16 xxx:xxx.3f87:4717

Dobrý den, užíváte někdo úly na Zanderově míře 42x22 ?  Zajímalo by mě srovnání se známějšími typy, zkušenosti, výhody delšího rámku ? Je to stará německá míra, ale náhodou jsem s ní přišel poslední dobou několikrát do styku . 

tom4
tom4 21.06.2024, 16:06:46 xxx:xxx.8098:ab52

Fandím Vám. Zkoušet se má a já v rámci možností zkouším také. Já zase zkoušel horní česna. To funguje úplně normálně, jen je nevýhoda, že u horního česna máte okamžitý kontakt se strážkyněmi česna…Jinak včely tak přežily zimu, jsou teď na 4 nástavcích 39x24, jen 9 rámků. Taky takový komín, ale nebyl nikdy problém se stabilitou.Ta úzkovysoká míra mě zajímá, budu zkoušet příští rok. A jen tak mimochodem, včelař p. Jaroš , možná znáte z YT, ten měl plodiště a první medník na teplou stavbu a druhý medník vždycky pootočený na studenou stavbu.

tom4
tom4 10.06.2024, 18:05:52 xxx:xxx.7f9a:4d32

Asi 2 km vzdušnou čarou ode mně je velký lán kvetoucí  svazenky. Ze včel tam není ani křídlo. Co mají teď atraktivnějšího ? Snůška je veliká. Les-medovice ?

tom4
tom4 28.05.2024, 19:57:44 xxx:xxx.7912:b7f2

Mám ke dnešku 36 včelstev. Kromě toho, že se občas snažím dodat “novou krev” koupenou matkou, nechávám starost o matku na včelách. Samozřejmě mám záložní oddělky, pro případ např. po zimě bezmatečného včelstva, ale jinak to u mě funguje na výbornou. Pokud je matka nevyhovující, včely zlé, bez jiskry  či podobně, měním  úmyslně , ale zase za své, spojením s oddělkem, třeba. Rozhodně je neměním plánovaně, preventivně. To je podle mého úplně zbytečné.Navíc za mě jsou , až na malou vyjímku nejlepší matky vlastní, většinou se Vám povede koupit matku, která nijak oslnivě nevybočuje z toho, co máte doma. Až tedy na tu zmíněnou vyjímku. Ale to je vyjímka.😉