Aktuálně: 3 716 inzerátů209 750 diskuzních příspěvků18 242 uživatelů

Příspěvky uživatele

tom4

tom4
tom4 09.09.2024, 19:20:17 xxx:xxx.2b23:9d6b

Ano, s těmi matkami je to pravda. Zkoušeli jsme Sklenar od p. Marady, jednání bezvadné, zaslání také, ale matky se ani u mně , ani u Toma50 neosvědčily. Stejně tak mi nevyšly matky od p. Címaly. Nechaly je zaklást kolečko a zabily je, pak si z nouzáku vychovaly podle svých představ. Vize, že koupená matka je špičková a nejlepší je falešná. Loni jsem měl od Toma50  BF, ta je zatím zlatá. Skoro doslova. Krásné včely.Jinak razím heslo, že kde se kdo zrodí, tam se hodí. Opakovaně se to potvrzuje.

tom4
tom4 09.09.2024, 16:19:53 xxx:xxx.2b23:9d6b
»
Odpověď na příspěvek uživatele MS z 09.09.2024, 15:14:54

Prosím mohl byste to trochu rozvést ? Myslím tu biotechniku. Jinak souhlasím, že použitím kyselin se zlikviduje všechno, i to, co by bylo dobré zachovat. Kdysi jsme diskutovali o možném přínosu zplesnivělých rohů rámků, houby a plísně jsou -některé- pro včely jednoznačně přínosem. Existuje některý ze zástupců fauny , který by byl jednoznačně ku prospěchu ? Vedou se debaty o různých dravých roztočích či úlovém štírkovi, debatovali jsme o styku úlové konstrukce se zemí, aby se do úlu mohly dostat různé mikroorganismy…Vše je v otázkách a tzv. vědci mlčí, proto se Vás ptám , zda byste to pro nás mohl trochu šířeji uvést.Děkuji

tom4
tom4 08.09.2024, 20:05:20 xxx:xxx.7b9e:dded

Můžu se zeptat, z čeho děláte úly ?  Spárovka ?

tom4
tom4 05.09.2024, 08:32:30 xxx:xxx.7b9e:dded

MS- mohu se zeptat, v jaké oblasti včelaříš ? Určitě je rozdíl včelařit v úrodném kraji, nebo na okraji ˇVeské Sibiře v 455m.n.m jako já. Ten způsob zimování jen na medu se mi líbí, letos se díky cementové snůšce projevilo, jak vitální mohou být včelstva zásobená celý rok dostatečně medem

tom4
tom4 04.09.2024, 07:47:04 xxx:xxx.7b9e:dded

Jinak tady se snad břečťan ani kvést nechystá, křídlatku nemáme. Zdá se mi, že příroda je možná o 3 týdny napřed, oproti běžnému roku.

tom4
tom4 04.09.2024, 07:45:58 xxx:xxx.7b9e:dded

Tak mě by to tedy zajímalo. Počítal jsem s tím, že v plodišti budou  mít jarní med, ale mezitím ho zřejmě proplodovaly a plodiště jsou zalitá cementem.Podotýkám, že včelařím systémem Blaník podle Toma50, plodiště je vel a nikdy vysoké rámky nevytáčím

tom4
tom4 04.09.2024, 07:42:25 xxx:xxx.7b9e:dded
»
Odpověď na příspěvek uživatele MS z 03.09.2024, 23:51:46

Prosím mohli bychom se zase vrátit ke včelařině ?

tom4
tom4 03.09.2024, 13:57:42 xxx:xxx.7b9e:dded

S dovolením se také zeptám- to napsané chápu, ale vzhledem k tomu, že základ mých včel je , řekněme , každý pes-jiná ves, mám podle mého větší BF, pak normální, hnědé včely a potom , to mám z odúmrti starého včelaře- včely drobounké, šedo černé, schopné vystačit celou sezonu v plodištěm a jedním medníkem 39x24. Platí uvedené o všech takových včelách ? Každé včelstvo má své výhody i nevýhody, ovšem zřejmě úplně nejlepší je směska typu- kde se kdo zrodí, tam se i hodí, protože různé pokusy o oživení krve dopadly , řekněme , rozpačitě.

tom4
tom4 01.09.2024, 13:59:00 xxx:xxx.144a:aacd

Počítat dopředu s jakýmikoli ztrátami mi přijde špětné. Přece moje včely jsou mojí vizitkou, tzn.jakýkoli úhyn si připisuji k tíži, co jsem udělal špatně, co zanedbal. I když poslední dobou jsou dost úhynové roky, nikdy se nepřestanu ptát při ztrátě jakéhokoli včelstva, kde jsem udělal chybu a co mělo být jinak. Dva roky zpět mě úhyny postihly, loni naštěstí bez ztráty kytičky 🙂

tom4
tom4 31.08.2024, 08:39:25 xxx:xxx.144a:aacd

Tak u nás vosy zmizely a je to jednoznačně tím, že u souseda se rozrostlo hnízdo sršňů, obývajících dutou jabloň. Včera v podvečer jsem se na ně šel podívat. Už 2m od stromu je slyšet temné hučení. Neodolal jsem a položil ruku na kmen, zda celý rezonuje . To ne, ale hučení se změnilo , tak jsem raději vyklidil pole. Musím potvrdit, že sršně jsou klidná a mírumilovná stvoření, stál jsem metr od vletového otvoru a vůbec jsem je nezajímal.

tom4
tom4 31.08.2024, 08:34:07 xxx:xxx.144a:aacd

Dejte vědět, jak se to osvědčí, já mám 39x24 a k tomu 39x17. 

tom4
tom4 30.08.2024, 12:28:15 xxx:xxx.144a:aacd

Ale já jsem nepsal, že to MUSÍ jít v každém úle a každou metodikou.Jen píšu, že ke stejnému cíli jde dojít různými cestami. Pokud by před sto lety zatvrzele tvrdili, že neexistuje nic jiného než Budečák/ a že to tvrdili/ , kam bychom se posunuli ? 

tom4
tom4 30.08.2024, 11:29:46 xxx:xxx.144a:aacd

Tome, nezlobte se, ale to už je snad moc. Jediná správná cesta ? Stejně jako ve včelařství, stejně tak v životě neexistuje jediná správná cesta. Nepleťte do toho liberalismus.Jako lze bezúhynově včelařit s úlem Blaník, stejně tak Goro píše, že se mu daří úspěšně včelařit s jeho NN systémem. Někdo včelaří v pohodě i na 39x24. Píšu-někdo..Ono to zřejmě nebude až tak jenom rámkovou mírou, ono na 99% záleží hlavně na tom, kdo stojí za úlem a na tom, jak se ke včelám chová. Nedávno tu píše Drvodělka, že spousta včelařů nechává teď včely hladovět. Ano, souhlasím, také takové znám. Naopak u mě je vidět, když měly včely dost melecitozního medu a vlastně dost medu po celou sezonu, protože snůška byla letos enormní, jak jsou včely vitální a jak početná včelstva i teď v úlech jsou. Nad tím bychom se měli zamýšlet, zda je tohle ten správný etalon na vitální včelstva ? Jsou v jiných letech v podstatě podvyživená, když jim vytočíme med, sice nakrmíme, ale náhražkou-cukrem ? Je to pro ně stejné, jako být celou dobu na medu ? Asi v tom bude rozdíl, že ? Jsme na včelařské diskuzi, tak pojďme řešit toto a ne , co u sousedů pos…la Mm. Merkel a jí podobní

tom4
tom4 27.08.2024, 18:48:53 xxx:xxx.144a:aacd
»
Odpověď na příspěvek uživatele MS z 27.08.2024, 14:25:46

Mohla byste nějak doložit, že hodně včelařů s pomalejším metabolismem má nadváhu ? Odvážné tvrzení, ale pak to vypadá, že nevčelaři jsou všichni štíhlí.Naopak pohyb kolem včel na včelnici a manipulace s medníky/ a nedejbože s plodišti/ jsou poměrně namáhavé. Máte za to, že koukání u TV vede ke štíhlejším lidem ? Nezlobte se, ale to co jste napsala je blábol

tom4
tom4 19.08.2024, 16:09:24 xxx:xxx.b69c:f68a

Ano, taky jsme měli roky hnízdo sršňů hned na dvoře v dřevníku a nevadili jsme si. Zato vosy, ty Vám nedají pokoj, jak si sednete s něčím na zahradu, kafe, pivo, hned otravují

tom4
tom4 18.08.2024, 15:22:05 xxx:xxx.b69c:f68a

A může se někdo divit, že se někdo bojí občanky v mobilu ? Když to sleduji, začíná se mi dělat nevolno..Lidé nechápou, že stejně jako ostatní databáze , které se stali zájmem růžných skupin, např. data pojištěnců jedné zdravotní pojištovny apod. se i dala Občanek budou prodávat a přeprodávat ? Nechci se dožít toho, že to, co jsem ještě včera měl , o tom ráno zjistím, že jsem bez své účasti prodal. No, co se divíte, data z občanky , i rodné číslo, vše souhlasí…A digitální měna ? No to ž tedy rovnou zvracím- to všichni fakt chcete a souhlasíte ? Že veškeré Vaše příjmy budou kontrolovatelné a navíc i kontrolované ? Že už neprodáte sousedce vajíčka za kilčo, sousedovi neopravíte něco na autě za litránek, ta hotovost prostě zmizí a NEBUDE. Nebude jak se vyrovnávat mezi sebou..V hotovosti prodávat či kupovat. A to nejhorší- přístup k účtu s digitální měnou může být a nejspíš bude provázán  s nějakou formou sociálního kreditu a tudíž lehce omezován a zablokován, když lidi nebudou poslušní ? A bez přístupu k účtu pak lze lehce i umřít hlady. Fascinuje mě, kolik lidí hýká nadšením při zjištění, že ohrada, ve které jsou uzavření, bude zase o pěkný kousek zmenšena. Vzhledem k tomu, že tyto plány budoucnosti jsou plánovány globálně, teď pište, jakého ostrova se to nedotkne. 

Ano, jsem dřívějšího data narození a tudíž taky pamatuji jiné časy, proto mě tyhle představy prostě naplňují hrůzou. O tom, že to bude lepší, nepochybujte !

tom4
tom4 15.08.2024, 13:56:31 xxx:xxx.9d60:459d

Ono se ve druhém a dalším roce dá počítat i s výnosem z vosku, minimálně se vymění za mezistěny a také dá se udělat třeba pro rodinu a známé pár svíček. Příjemný bonus navíc

tom4
tom4 14.08.2024, 22:59:04 xxx:xxx.9d60:459d

Jojo, na etiketě nápis směs medů z EU a mimo EU a včíl mudruj, co kupuješ. V čínských a ukrajinských medech běžně antibiotika, z jižní ameriky netuším, ale nedělám si iluze. Žiju ve vesnici vedle Medokomerc Čestín a osobně s nimi nemám nic společného, no , ale ty výkupní ceny českého včelaře rozhodně nepodpoří. Pokud to jdem , prodávejme ze dvora, až nám to zakáou, bude to mnohem horší. A že se na tom pracuje…

tom4
tom4 14.08.2024, 22:53:56 xxx:xxx.9d60:459d

No, jsem o cca 100 m.n.m výš, než Tom50, ovšem meruňky jsou u nás stejně nedosažitelné, jako třeba ananas. Naopak v Potštejně, u kamaráda v Orlických horách je má na zahradě skoro každý…Tady když je dobrý rok , jsou jablka a švestky. U nás byla vždy velká uživovací snůška v září z kvetoucího přísavníku a koncem září z břečťanu. Ovšem letos je už přísavník odkvetlý a břečťan se snad ani nechystá. Velká, podmáčená louka byla vždy plná netýkavek, jistě , invazní rostlina. Ovšem včely jí milují a navíc semena lze sušit a chutnají podobně , jako oříšky. Nevěřili byste, letos louku nějaká brigáda spřáteleného národa křovinořezy posekala, aby netýkavka neodkvetla. Některé věci mi připadají opravdu na hlavu postavené, zvlášť, když louku nikdy nikdo nesekal a z příkazu EU je “ladem”, aby náhodou výnosy sena nebyly velké a někoho nenapadlo chovat o pár kusů hovězího navíc. Žijeme v podivné době

tom4
tom4 14.08.2024, 15:15:58 xxx:xxx.9d60:459d

Autor článků píšící pod kménem Urban je na 99% syn naší jednatelky, ve včelách od malička, aktivně včelaří, některé jeho články jsem četl