Ano, vypadá dobře a vzhledem k materiálu za dobrou cenu
Příspěvky uživatele
tom4
Myslím , že nejlepší a nejefektivnější je vyvařit rámky ve vroucí vodě. Jde jen o to, pokud možno si to ulehčit, co to jde. Ke koupi jsou pěkné kotle i s vytápěnou odstředivkou, ale zase je to cenově za nesmysl.
Vrátím se k tomuto tématu, začíná být aktuální. Tři dny po sobě vždy cca 3 hodiny vyvařuji rámky . Vyvářím ve velkém hrnci na PB vařiči, velkém, cca 5kWh výkon. Stejně však dlouho trvá, než se voda ohřeje na provozní teplotu, pak u toho stojím a ruce před sebou, bolí mě z toho záda. Měl jsem takovou představu, že by byl ideální obdélníkový tvar nádoby, kdy by hořák byl umístěn excentricky, aby var odnášel nečistoty a košilky stranou. Ideálně tam zavěsit třeba deset rámků a než se “provaří”, třeba odnést hotové či lisovat voští..Pak s nimi zamáchat ve vodě, dočistit a znovu další sadu. Takhle to dělám po jednom, jde to pomalu. Prosím o nějakou inspiraci, co kdo užíváte
Výrobce Grifinu udává přesný poměr pro ředění Varidolu olejem i vodou . Jedna dávka rovná se jedno stisknutí ventilku, kdy do trysky vnikne množství namíchané látky. Je to velmi jednoduché .
Původní dolská metodika uváděla 1x Fumigaci. Jedenkrát. Potom je napadlo, že většina včelařů to udělá s plodem, tak doplnili ještě o jednu aplikaci, tedy 2x. No a výsledek je , že mnozí to udělají 3x a ještě aceton a ještě nejraději kyselinu. Osobně dělám FUM 1x, VD mám opravdu málo a i když je stejně jako Drvodělka hledám s brýlemi a ev. lupou.
Loni jsem si pořídil fumigátor Fureto na PB kartuši a fumigaci 15 úlů mám hotovou za 15 minut . Nemusí se zavírat česna, nemusí se včely držet hodiny zavřené, prostě přijdu, fouknu, jdu dál. Za mě super postup a nemusím se bát zapáleného papírku v úle. Do úlu se foukne směs Varidolu a medicinálního oleje, ten jen proto, že udělá viditelnou bílou mlhu. Lze i směsí Varidolu a vody, ovšem za mě je ten olej lepší, kouř je jakoby lehčí, řidší než pára z vody.
Jako u všech kyselin “pro ošetření ” u včel jen doporučuji velkou opatrnost , co se týče Vašeho zdraví. Myslím to v dobrém.
Jinak vysouvací mechanismy určitě jsou a fungují, stojí za to mrknout třeba tady :
No,nemuset zvedat VN plodiště je můj sen, bohužel sil ubývá. Možná napíšu blbost, ale je důvod to setřásat, ve hře je moc výhod. Co tak udělat dno, vysoké a širší, než jsme zvyklí s tím, že by do této “vložky ” bylo možné zasunout NN Tlumiče a pod ním by byl prostor t 18 mm jako dno ? Otázkou je , zda by tento vysouvací šuplík tmelily a jak moc, aby bylo možné ním manipulovat ?
No , já jsem to nemyslel slepě zkopírovat, ale přizpůsobit podmínkám a vylepšit podle sebe
Někde to tu už zaznělo, ale velmi zajímavý je slovinský AZ hive úl, tedy pokud si odmyslíme Hofman rámky. Ale v podstatě zadovák na studenou stavbu. Nikde se nic nezdvihá, netahá, většinou v sestavě 1xplodiště a dva medníky.
https://myslovenianhive.com/building-myslovenianhive-introduction
Minimálně k inspiraci či zamyšlení
Děkuji za tip na komonici, určitě zkusím
To se spolehněte, že je to skvěle živí. Otázkou však je, kdo je tak skvěle živí a proč…
Co se týče Netvařce, téma zcela objasnil Tom50, vzdal jsem pěstování, ačkoli jsem se po několik let snažil jím osadit zdejší pustou mez a násep podél cesty. Netýkavky- předloni jich bylo nepočítaně, dokonce jsme sbírali ne úplně zralá semínka a sušili, chutnají zlehka po oříšcích. Ano, jsou jedlé, stejně jako květy. Loni jich bylo pár a letos na zahradě “opatruji” jedinou rostlinu, úplně zmizely. Rozrazil klasnatý jsem vysadil loni včelám, velmi pěkné sazenice-odkvetly a zmizely. Prostě se sem nehodí, nedaří se jim. S netýkavkami je to však pro mě záhada. Invazní rostlina…
Děkuji za odkaz
Uvedete prosím jaký zvedák jste si objednala ? Děkuji
Dva nebo tři roky jsem skutečně pokaždé psal Tomovi50, že asi dělám chybu při léčení, že mi nepadají VD. Teď už jsem si zvykl, ale přece jen podložky kontroluji. Když jich je po fumigaci do 20, je to stav normál.
Nechtěl bych být Vaše včela. Musí mít mikrokrystalky úplně všude
No to je právě otázka, ale mohu si být jistý, že tam bude jen těch 20 ?
No což o to, vynechat jej můžeme, ale neoddiskutovatelným faktem je, že po fumigaci spadne většinou jen pár roztočů, mimořádně třeba dvacet, tzn. že v úle prostě nejsou a že použitá technologie včelaření má na to neoddiskutovatelný vliv. Gabon už vynechávám dva roky po sobě, dělám jen fumigaci pro eliminaci těch zbývajících VD
A to je právě ono, že nemáte vosy. Tady se čtyři týdny zpátky doslova hýbal trávník vosama, nemyslitelné bylo vzít si cokoli k jídlu či pití na zahradu. Pak se objevily sršně a je pokoj, vosy zmizely. Sršně jsou podle mého mírumilovné a dá se s nimi vyjít. Několik lez měly hnízdo na dvoře v dřevníku a my obědvali na dvoře doslova 3 metry od nich a nikdy se nic nepřihodilo. To s těmi včelami je ovšem nepříjemné. Za mě mnohem lepší sršně , než vosy.