Aktuálně: 3 576 inzerátů216 163 diskuzních příspěvků18 327 uživatelů

Příspěvky uživatele

tom4

tom4
tom4 16.12.2024, 17:30:56 xxx:xxx.9b23:61cc

Upřímně- zkoušel jsem s melecitozou letos všelijaké kejkle, včetně namáčení. U toho je asi úspěch v procentu melecitozy v plástech, po 24 hodinách a pokusu o vytočení to buď nešlo, nebo i s dílem. Tomu, že melecitoze pomůže jarní med a že se v ní něco změní- já osobně nevěřím. Ale nezkoušel jsem to, samozřejmě.

tom4
tom4 13.12.2024, 21:19:16 xxx:xxx.9b23:61cc

Už před lety jsme s Tom50 řešili, že nejlepší by bylo nechávat zimovat zdravé , vitální oddělky, na jaře z nich vyroste silné včelstvo,  no ale nedořešili jsme , co pak s kmenovými včelstvy ? 

tom4
tom4 12.12.2024, 14:22:01 xxx:xxx.9b23:61cc

A spadlo Vám něco po Gabonu ? U mě nikdy nic…po FUM vždycky pár kusů, letos u jednoho úlu tedy asi100, ale většinou jednotky kusů

tom4
tom4 10.12.2024, 17:06:31 xxx:xxx.d915:593f

Tom50 :Tady jen připomínám velice utajovaný německo-polský pokus s více než desetiletým pozorováním více než tisícovky divokých vč, která přežívají dlouhodobě bez léčení proti VD a bez dokrmování.

K tomu jen přidám-utajovaný a poměrně velkorysý pokus to byl a je, protože se nehodí do oficiální metodiky. Na vybraných územích byla a snad ještě jsou sledována včelstva v dutinách a vyrobených brtích s tím, že včelstva dávala přednost dutinám ve výši cca 2-4 m. ne níž, ne výše. Dole prý je vlhko, ve vyšší výšce už větší proudění vzduchu. Info mám od švagra v “NDR”, kde doposud včelařil s více než stovkou včelstev v okolí Berlína. Píšu včelařil, protože v současné době se z důvodu společenské situace v Německu chystá emigrovat i s rodinou někam na kraj Evropy

tom4
tom4 10.12.2024, 16:23:40 xxx:xxx.d915:593f

V současné době mám i dva úly , kde česno je cca 10 cm nade dnem, použil jsem na dno ještě jakýsi prstenec, kde je česno a pod ním je po celé ploše dna podložka ze dřeva s otvorem uprostřed, tedy pod podložkou je něco jako ozdravný sklípek. Včelař p. Sedláček vyrábí něco podobného, říká tomu uteplené dno a otvory v podložce jsou v podstatě štěrbiny u přední a zadní stěny úlu. Toto zkouším první rok, včely žijí, dám určitě vědět, jak to dopadlo. Doposud žádný rozdíl, proti ostatním včelstvům.

tom4
tom4 10.12.2024, 16:19:27 xxx:xxx.d915:593f

Udělal jsem pokus s horním česnem a dva roky měl tři úly s horním česnem. Včely byly stejné, resp. porovnatelné se včelami s česnem spodním, medu bylo opět podobně. Jen horní česno má velkou nevýhodu v tom, že při otevření úlu jste okamžitě v kontaktu s ostrými strážkyněmi česna. Žádný rozdíl ve zdraví či vitalitě včel jsem nepozoroval, ale ovšem šlo o pokus  ve velmi malém počtu včelstev

tom4
tom4 10.12.2024, 16:07:25 xxx:xxx.d915:593f

Dobrý den, nejsem nijaký psavec, ale zmínky o velikosti česna mě donutily reagovat. Donedávna jsem používal česno na levé cca třetině  úlu, pokud stojím vzadu za úlem , v sezoně přes celou šířku nástavku. Ovšem před třemi lety jsem získal , Tomem50 pojmenované Nahaté včely, pojmenování souvisí s místem, kde původně včelařil jejich majitel. Včely byly i s úly, nově vyrobenými , s pevným dnem, plodiště 39x24x11, izolované pilinami či hoblovačkami. Medník 39x24x11, nezateplený. Tyto úly měly malé česno, cca 60x15 mm.

Původní metodika pracovala pouze s plodištěm a medníkem. No, nevěřil jsem tomu, ale abych se přesvědčil, zkusil jsem to také tak. Zimování v plodišti, na jaře rozšíření, postupné, nadvakrát. Přejdou i bez převěšování rámků do medníku a s tím jsou spokojené, postupně odebírám zavíčkované plásty s medem. V tomhle z dnešního hlediska malém prostoru se včely nevyrojí a přinesou v podstatě dva medníky medu . Udělal jsem z nich oddělky a ty rostou pomalu, celý nástavek obsadí až na jaře příštího roku. Kdybych to neviděl na vlastní oči, nevěřil bych jejich chování. Jsou relativně mírné, v kukle včelařím vždycky , ale to ze zásady. A teď prosím o názor- je to maličkým česnem, genetikou, či konstrukcí úlu, kde plodiště v zimě nasákne vlhkostí tak, že je k neunesení a pak vlhkost během sezony pomalu ztrácí ? Přes zkušenosti s různým typem včel se mi tyto jeví jako v podstatě ideální. Včely jsou tmavě hnědé , drobnější. 

tom4
tom4 24.11.2024, 14:07:48 xxx:xxx.bc3f:5619

Tome, Vy nás tu všechny obviňujete, že EU …a my nic neděláme ? Jakou máte asi přestavu odporu ? Je mi 55 a jednou už jsem se šeredně spálil, když jsem kdysi cinkal klíčema. Mám svolávat demonstraci ? Nebo vzít klacek do ruky ? Co proti té zlovůli EU děláte konkrétně Vy ? Ano, prosím agrument, co konkrétně může třeba jednotlivec udělat, pak třeba budu souhlasit . Ale nadávat tu na poměry v diskuzi a obviňovat ostatní z hlavy v písku umí každý. Jen konkrétní příklad Vašeho vzdoru, jak asi má jednotlivec něco ovlivnit , když to u voleb nějak nejde ? A s tuto debatou jsme stejně v nesprávném vláknu

tom4
tom4 20.11.2024, 17:52:46 xxx:xxx.ff90:e692

Upozorňuji, že nejsem dealer syntetických krmiv, ale zeptám se- je nějak prokázaná jejich nevhodnost ke krmení ?  Je to náhražka krmení, ale cukr je také náhražka a i když se na něm zimuje už dlouho, zkoušel někdo zimovat čistě na syntetických krmivech ? Apivital , např. ? Jsou dnešní postupy jejich výroby lepší , než , řekněme , v padesátých letech ? Četl jsem nějakou reklamu z roku 1949 a už tehdy tím zkoušeli krmit. Zkoušelo se leccos, kvasnicová těsta…Je jasné, že nejlepší je zimovat na medu, ale ne každý to chce tak udělat a pochybuji, že třeba komerční včelaři zimují na medu ?  Mimochodem, četl jste někdo o úhynech u komerčních včelařů ? Asi se nikdo z nich nepřizná….

tom4
tom4 18.11.2024, 17:31:39 xxx:xxx.ef1f:76d0

A teď se zeptám blbě- čistý, stočený med obsahuje nějaké procento HMF ? Vždy jsem si myslel, že to vzniká až tepelnou úpravou, resp. překročením teploty nad 55 C při rozpouštění. Holterman uvádí, že 55C je bezpečně a neovlivní kvalitu medu. Pokud je to tak , nedivím se, že český med v obchodě v regálech netuhne..

tom4
tom4 12.11.2024, 22:27:13 xxx:xxx.feaf:bc05

Nemohla ta vlhkost v extruďácích být způsobena rozdílnou izolací polystyrenu a dřevěných rámků ? JŽe by se na devu srážela vlhkost ? Já mám úly od Lysoně a ty jsou ze styroduru a tam vlhkost není problém. Ovšem jsou tam problémem žlůny, datlové i podobní nenechavci. Co se týče 32x30 jako úzkovysoké míry, není to málo "úzkovysoké ? Jinak já rozhodně plánuji na příští sezonu jak šestirámky, tak devítirámky. Šestirámky jako Dadant 43,5 x 30,medníky poloviční výšky a  devítirámky na 39x24, medníky 39x15.

tom4
tom4 12.11.2024, 18:19:22 xxx:xxx.feaf:bc05

No, myslím , že tohle jsem myslel, ovšem za mě je zrada fenolické lepidlo, které deska obsahuje

tom4
tom4 12.11.2024, 18:14:59 xxx:xxx.feaf:bc05

Co já vím o deskách žluté barvy, vrstvené, tak je to velmi odolný a měl by to být “nezničitelný” materiál. Pokud myslíme to samé, je to původně určené k použití na stavbách jako šalovací desky apod., jde to i od malty a cementu umýt a nabízí to např. OBI, Bauhaus. Jen mi to přišlo drahé, ovšem zase by to vydrželo víc. Zkusím najít odkaz

tom4
tom4 11.11.2024, 12:42:18 xxx:xxx.feaf:bc05

V jaké nadmořské výšce je vysazujete ? Je to zajímavá odrůda. 

tom4
tom4 03.11.2024, 20:04:40 xxx:xxx.87cf:ad9f

Nedávno tady Tom50 letmo zmínil Brennerův úl. Chtěl jsem ho požádat o více informací-máme tu přehled různých úlů, tak bychom měli další informace i o tomto úlu

tom4
tom4 01.11.2024, 12:26:22 xxx:xxx.87cf:ad9f

Já se k tomu šestirámku vrátím. Tak dlouho s tím blbnu, že jsem si nakonec jeden od Lysoně koupil, abych to příští rok vyzkoušel. No a když ten úl dorazil, diskutoval jsem o něm na YT s klukem, co mě a další k tomu inspiroval. A teď ten nápad-není můj jen předávám. Vždyť ten šestirámek může vyzkoušet hned a každý a se svými úly, co má - stačí využít “buchet” k vyplnění dalšího prostoru a můžete hned mít šestirámek, osmirámek-jak kdo chce. A tím, že by ty úly byly původní konstrukce, tedy poměrně velké základny, ta vratkost a nestabilita už podle mého tolik nehrozí.I o tom jsme před časem s Tomem50 mluvili, já to však dokonale zapomněl, když to tehdy zavrhl.