Jo a 6 párů vlaštovek už hnízdí, jeden má už týden mladé. Sedmý pár staví hnízdo.
Příspěvky uživatele
Ladd
Tak dnes si jiřičky začaly opravovat torzo spAdlého hnízda. Jde jim to docela “od ruky”. Je to teda ale na jiném objektu, než na tom zatepleném.
Kočka používá vousy ke zkoumání předmětů z blízka. Na blízko špatně vidí. Určitě ostříhání fousů “přežije”. Se psy bych to ale rozhodně nesrovnával.
A má na něm otevřenou ránu? Nechal bych to být.
Co se týče vykloubení, doufejme, že tedy není. Snad to paní veterinářka správně posoudila. Nemyslím to zle, ale na ošetření drůbeže se podle mě pet veterináři dívají jako na kuriozitu a s nadhledem. Kohouta bych chytil, roztáhl mu křídla a porovnal. Pro klid.
Spousta ptáčat, hlavně těch druhů hnízdícich na zemí, opuští hnízdo ještě než umí létat. Jestli jste ho našla někde blízko pole/louky, tak je to nejspíš ten případ. Fakt nevím co teď s s tím, jestli ho tam vrátit…
Vygooglete si nejbližší záchranou stanici pro volně žijící zvířata a potejte se. Bu poradí nebo si pro něj přijedou.
Ano. Rorýsi přilétají jen na “chvilku”. Přiletí poslední a odlétají první. Vyvedou mladé a v průběhu srpna jsou pryč.
Spíš si myslím, že za jeho chováním je to napadení (liškou?) - bolest a šok. No a díky tomu jste zjistila, že máte v chovu čmelíky. Ještě to křídlo prohlédněte, jestli třeba není vykloubené, když ho drží tak divně. Ať se to případně včas spraví.
Jinak kohout pěknej. Taky se na kropenky chystám, jen co půjdu do důchodu.
10-12 koťat je fakt sci fi. V dobách kdy se nekastrovalo se u nás rodívalo xy koťat. Max ve vrhu bylo 7 a to jen párkrát. Normání je 4 nebo 5. A že by se narodila jenom 2? Tolik štěstí mít zadavatelka nebude.
V 9 měsících už se může kočka mrouskat a to že ona nemůže z pozemku neznamená, že se kocouři nedostanou k ní, když budou cítit a slyšet říjnou kočku. Takže už bych ji nechal vykastrovat a na nic nečekal.
Aby kočička nežla sama, vzal bych, až budou k mání, jednu odrostlou tříměsíční kočičku. Mladá zvířata si na sebe snáze zvyknou. A kdyby si nesedly, tak na tom pozemku si mohou sobě vyhnout (a nebo poradí Klára😀). Kočička by ale v té době měla být vykastrovaná, aby si tu bolest nespojila s tím kotětem.
Bylo to myšleno ironicky. To doporučení mi přijde jako poplašná zpráva: “Jsou tu vlci, hrozí nám nebezpečí”.
„Žádáme občany, aby své pejsky drželi při procházkách v lesích vždy na vodítku a nenechávali je volně pobíhat. “
Jsem měl za to, že je samozřejmostí, že psi navolno po lesích běhat nemají.
Zároveň žádáme občany, aby se při pohybu v lesních celcích drželi hlavních páteřních cest a cyklostezek,“
Myslím, že pokud budou vlci chtít občana sežrat, sežerou ho i na cyklostezce.😋
Pokud se chcete potěšit s koťátky, bude jich časem všude plno. Jedno pořiďte, ať není kočička sama.
Tak to budu jedině rád.
U nás hnízdily vždy 1 až 3 páry. Zateplovali jsme ale barák a na zateplených domech si prý jiřičky hnízda nestaví; řekl mi kdysi jeden ornitolog. V tom případě mám v plánu jim koupit umělá hnízda, to jejich cvrlikání by mi chybělo. U sousedů jich je celá kolonie, tak jim snad nějaké ukradnu/přetáhnu.
K nám dorazily další dva nebo tři páry. Jeden novej je jistej, další v tom hemžení nade dvorem jen odhaduji; uvidím časem dle obsazenosti hnízd.
Tak samička od včerejška sedí. Když jsem dnes šel dnes do dřevníku pro nářadí, tak vylétla z hnízda. Zkontroloval jsem, žádná další vajícka v po a út už nesnesla, jsou stále jen dvě. Asi zapůsobil nedostatek potravy.
To jste ho měli ochočeného tak, že se vracel domů? Jak dlouho to vydrželo?
U nás už začaly hnízdit- 2 vajíčka. Včera v tý zimě po nich nade dvorem nebylo ani vidu ani slechu, dnes za sluníčka už tu zase byly. Myslím, že samička ale nebude mít dost potravy pro tvorbu vajiček a týdenní přestávka ve snašení bude už velká, takže tato vajíčka, až začne znovu snašet z hnízda vyhodí. Za týden dám vědět.
Dneska mě napadlo zkontrolovat hnízdo ve dřevníku ( je tam nižší strop, tak tam dosáhnu ze země). Mají tam už dvě vajíčka. Tohle týden trvající studené počasí ale může způsobit, že snášku přeruší a až se oteplí, začnou nanovo. Tahle dvě vajíčka nejspíš přijdou vniveč a před novým hnízděním je vyhodí. Uvidíme za týden.
Ještě mají čas, opozdilci přilétají v průběhu května. Tohle chladné počasí je zdrží určitě, počkAjí pod Alpami.
Jestli jim chcete pomoct, přilepte 10 cm pod stropem kousek střešní latě.
Ke zdi v okolí hnízda nesmí být opřeno/postaveno nic, co by jim evokovalo usnadnění přístupu pro predátory.
Foto nemám, zkuste google. Je to taková holubí šeď, chocholka skoro černá.