U nás jeden pár začal hnízdit brzo, mladé z druhého hnízdění už vykukují z hnízda; jsem zvědav, jestli se do toho nepustí 3x. Dva páry měly teď v týdnu z druhého hnízdění skořápky pod hnízdem. A pak máme tři páry, které začaly hnízdit o fous později. Jeden zasedl na druhé hnízdění v minulém týdnu, jeden vyváděl první mladé koncem minulého týdne a jeden až v tomto + také tento týden mladé vyváděly jiřičky. Máme jedno hnízdo, odnož sousedovic kolonie. S druhým hnízděním ale počítám u všech.
Jo a pak vlastně máme ještě pár vlaštovek na půdě. Ty vyváděly asi před třemy týdny; tam tak často nepřijdu, tak přesně nevím.
Příspěvky uživatele
Ladd
kometa:Stavět nová hnízda je fajn kvůli vnějším parazitům.
Asi před 3mi týdny jsem splašil v mašteli vlaštovičky, jedna narazila do okna a zapadla do žlabu. Jak jsem ji vydával, tak jsem viděl, že je samý kloš (placaté mouchy co žijí ptákům v peří a sají krev); i byla jak věchítek. Na druhé hnízdění změnily hnízdo, ani mě to nepřekvapilo. Teprve asi týden sedí, jsou lehce ve skluzu.
Tak tohle by mne taky zajímalo. Na rybníku máme husy divoké. Netusím teritoria a rozmístění hnízd v rákosí, mladé ale vodí společně více párů.
+- za 14 dnů po vylétnutí prvních mladých začínají rodiče znovu hnízdit. Tou dobou jsou mladé již plně osamostatněné a vyhnané, aby se na noc nevracely do hnízda- pokud si tedy dospělé na druhé hnízdění nepostavily hnízdo nové.
Když už týráte svoje zvířata, tak k tomu nenaváďejte ostatní. A ještě se nablble dohadujete, jako co by jste radši podstoupil a co ne, když k té situaci stejně nedojde. Fuck vás mám už dost.
U nás se líhly jiřičky minulé pondělí. Dle kompletace půlek skořápek pod hnízdem 5 mladých.
Naháňka. Napsala jste to za mne. Střilením z posedu ty stavy hoši moc nesníží. Jenže při naháňce zase zdecimují stavy svoje. Nebylo by to poprvé.
JanaJanaJanaJana:Já ještě k té evropské ochraně vlka dodám pár podstatných věcí:
1. Co se týče poklesu biodiverzity, tak vlci jsou na tom celosvětově fakt dobře - ztratili pouze třetinu svého původního areálu, a to je při tragickému mizení jiných živočišných druhů fakt málo.
2. Velmi často se uvádí, že vlci snižují stavy spárkaté zvěře - to ji polopravda. Jelikož profesor Okarma (PL) dokázal, že tohle funguje jen do určité hustoty populace, nad určitou hustotu výskytu druhu spárkaté zvěře se tato schopnost snižuje a vlk získává především tzv. sanitární funkci - tj. odstraňuje staré a nemocné kusy. Prostě velmi jednoduše - čím víc je spárkatá přemnožená, tím se snižuje schopnost vlčích smeček tyto populace regulovat.
3. Pro každou zemi je potřeba postupovat opravdu individuálně, a to především s ohledem na reliéf a urbanizaci. To, co funguje na Slovensku, nelze na 100 % převzít například ze Slovenska. Nastavit roční kvóty je taky blbost, jelikož to se pak střelí, co se hne. Když střelíte alfu, tak nikdo nenaučí mláďata lovit. Zonace taky nemá smysl, může se vyskytnout stejný problém, vlci nejsou indiáni a hranice nějakých klidových zón respektovat nebudou. Cestou v našich podmínkách je opravdu kvalitní monitoring a pokud se nějaká smečka začne chovat nestandardně, pak lze odstřelit nějakého jejího jedince, a s ohledem na uvedené výše, ideálně ne vůdčí pár. Vlci nejsou blbci a zkušenost ze zahraničí ukázala, že kde se provede toto, vlci si dávají sakra majzla. Ono i když někde střelíte prase, tak tam ta tlupa nějakou dobu nechodí.
Jenže tohle chce znalosti, čas, prachy. To se dnes bohužel nenosí, dnes se všichni snaží dělat ideální rychlá řešení.
Že by tedy tu “čučení” na vlky přece jen bylo ku prospěchu věci?
N:To snad po schválení ani nechodit do lesa.😄
😄 👍
A co je podle vás hodnotná činnost? Něco se dozvědět o fungování a procesech přírody a ekologii to zřejmě nebude. Ale chápu, lidé mají různé obzory a rozhled.
Vsadil bych se, že ti co tam jdou monitorovat vlky, tam opravdu jdou za vlky a za přírodou. Pařit tanky by jste tam šel tak maximálně vy..
Asi jako potravu pro ty vypoustěný vlky.
Krotci !? Tak to je určitě někdo vypouští.😲
Zadavatelko, dejte jí tam bednu s popelem a suchou hlínou, pískem, ať se může popelit.
S tím chlazením nohou mi to jako klukovi řekl děda. Začal jsem pak do výběhu, když bylo nasazeno dávat pekáč s vodou a párkrát jsem v něm kvočnu načapal.
Jednou jsem měl kvočnu, která při odpoledním vypouštění z hnízda courala opravdu dlouho, že mi to přišlo už dlouho. Kuřata se vylíhla přímo ukázkově. Dvacátý den večer se vylíhla první a během noci byla většina venku, ráno se dolíhli opozdilci. Takové líhnutí jsem nezažil nikdy před tím ani potom.
O tom vypouštění prosím zdroj. Protože jinak jste si si to vycucal z prstu.
Přežije to.
Osobně bych jí ale vždy odpoledne dal možnost se proběhnout, popelit se. Kvočny si taky někdy chladí nohy, když mají k dispozici větší mělkou nádobu nebo kaluž.
Souhlasím. Je důležité, aby do hnízda neměly přístup jiné slepice.
Aspoň prvníc pár dní kvočnu jednou denně z hnízda sundávejte, nastaví si metabolismus a pak už bude v určitou hodinu slézat sama. Důležité je dělat to v odpoledních hodinách, pŕi večerní krmení, když už slepice nesnáší. Večer, při zavírání kurníku, pak ken zkontrolujete a zavřete i kvočnu na hnízdě. Hlavně ji nijak nenahánějte zpět na hnízdo, ví nejlépe, kdy se vrátit. Kvočny pří mamipulaci snadno zhysterčí. Odpoledne sundat z hnízda a nechat být. Večer pak hnízdo s kvočnou uzavřít.
A nedávat krmení a vodu pod zobák, aby byla nucena z hnízda slézt a vyprázdnit se mimo něj.
Naše kočka se teď čerstvě, po ročním nuceném pobytu v bytě , vrátila na barák. 2 hodiny jsme ji nechali prozkoumat si vnitřek a pak jsme s ní šli ven. Vše si očichala, ani moc daleko nechodila. Druhý den ráno vplula do prostředí, jakoby ani tu přestávku ani neměla. Řekl bych, že nezapomněla.
Váš je jiný případ, jestli ale nejste u frekventované silnice, tak kočičce volnost dopřejte, když už jste jí to ukázali. Vemte ji ven na volno, nechte ji zkoumat. Dva, tři dny pod vaším dohledem, pak už samotnou.
Naše kočka se teď čerstvě, po ročním nuceném pobytu v bytě , vrátila na barák. 2 hodiny jsme ji nechali prozkoumat si vnitřek a pak jsme s ní šli ven. Vše si očichala, ani moc daleko nechodila. Druhý den ráno vplula do prostředí, jakoby ani tu přestávku ani neměla. Řekl bych, že nezapomněla.
Váš je jiný případ, jestli ale nejste u frekventované silnice, tak kočičce volnost dopřejte, když už jste jí to ukázali. Vemte ji ven na volno, nechte ji zkoumat. Dva, tři dny pod vaším dohledem, pak už samotnou.
Pouštějte ji ven a bude po problému.