tom napísal:
“NN systém = med ze zakladených rámků, které see těžko oddělí od díla, které zažije léčení.”
opakovane píšem aj do tohto fóra že včelárim na NN kde rozhodne Tomom uvedená rovnica NEPLATÍ!
V ČASE KEĎ LIKVIDUJEM KLIEŠTIKA SÚ MEDNÍKOVÉ PLÁSTY DÁVNO V SKLADE, SÚ PANENSKÉ A OCITNÚ SA V ULI AŽ NA JAR…NEVIEM AKO A KOĽKOKRÁT TO MÁM NAPÍSAŤ !!! 😕
Toto vyhlásenie je na úrovni tvrdenia, že studená stavba rámikov v úli MUSÍ ZNIČIŤ ZÁDA VČELÁRA…
… tá predstava, že na zničení “zád včelára” ma rozhodujúcu roľu studená stavba mi pripomína jeden vtip o sovietskych vedcoch, ktorí bol populárny za komunistov, dnes pre pokoj duše napíšem amerických..
teda americkí vedci skúmali sluch blechy… utrhli jej jednu nohu a povedali :"blecha skoč" a blecha skočila… toto opakovali až do doby, keď jej utrhli poslednú nohu, potom blecha neskočila a vedci si zapíali zistenie:"keď bleche utrhneme všetky nohy, BLECHA ohluchne!"
tak je to aj s “dlouhou rukou” pri studenej stavbe… roky mám rámiky na studenú stavbu, nemienim diskutovať o vhodnosti pre včely ale o zničení zád včelára.… je nekonečný počet spôsobov ako dokáže včelár eliminovať negatívnu ergonómiu studenej stavbu bez toho aby mu “narástla jedna ruka” 😜
ja som používal postup pri ktorom som rámik na kratšej strane chytil do ľavej ruky a tú vzdialenejšiu stranu som pridvihol nosom rozperáka (ten mi robil ruku dlhšou), otočil o 90 stupňov a mohol hodnotiť plást… neskôr som používal klieštiky, ktorými som uchopil rámik za hornú latku v strede vytiahol a otočil do “teplej polohy”… nakoniec som (kvôli zalietavaniu a chorobám) zmenil umiestnenie včelstiev na studenej stavbe na stojany po dvoch rodinách a to už každý úľ môžem prehrabávať zboku ako pri teplej stavbe…
a viete čo som zistil?
…že to nie je usporiadanie rámikov , ktoré ničí záda včelára pri nadstavkovom včelárení ale fakt, že pri kontrole plodiska musí odložiť nadstavky, teda uchopiť nadstavok s medom, urobiť obrat a uložiť ho niekde mimo úľ, potom ďalší… na úľ vedľa to nejde, ten je rovnako vysoký, musí ho teda včelár BEZ OHĽADU NA TO ČI MÁ TEPLÚ ALEBO STUDENÚ STAVBU ODLOŽIŤ ZA SEBA , PRIČOM ZAŤAŽÍCHRBTICU PRI JEJ SKRÚTENÍ…
TOTO A NIE STUDENÁ STAVBA JE PRÍČINOU POHMOŽDENÍ ZÁD VČELÁRA…
Ale vyzerá to pekne, tvrdiť, že väčšinu včelstiev mám na teplú stavbu, no záda mi zničilo tých pár úľov na studenú stavbu…😉
rovnako pekne znie že u Blaníka sa ťaží med s panenských plástov ale u NN systému sa ŤAŽKO MOŽE ŤAŽIŤ Z PLÁSTOV, KTORÉ NEBOLI ZAPLODOVANÉ…😄
Tom, ospravedlňujem sa za tento príspevok, pri vašom vstupe na toto fórum som vás požiadal, aby sme zbytočne negatívne nereagovali na vzájomné príspevky… ja som a nikdy nesnažil vaše príspevky negovať, vám sa to nie vždy podarilo ale nejako som to znášal… ale vaše skúsenosti a vyhlásenia tu sleduje veľa začínajúcich včelárov a keď píšete niečo čo má ďaleko od pravdy musel som zareagovať…
SĽUBUJEM, ŽE SA TO UŽ NEBUDE OPAKOVAŤ…😉