Otázka začiatočníka : MÁM ZAČAŤ VČELÁRIŤ S ODLOŽENCOM ALEBO S ROJOM?
Jednoduchá otázka, neľahká odpoveď.Časť včelárov bude zastávať názor, že treba začať s odložencom a majú na to logické argumenty. Odloženec ploduje, stavia plásty, začínajúci včelár si postupne na včely zvyká, zoznamuje sa s nimi a kým včely dorastú na plnohodnotné včelstvo z neho je už „skoro včelár“. Pri odloženci je dôležité od koho sú včely, niekedy sa nájde „včelársky podnikateľ“, ktorý zneužíva narastajúci záujem o nové rodiny a pred predajom dá dokopy pár rámikov , pozmetá nejaké lietavky a vhodí dnu neoplodenú matku. S takýmto „včelstvom “ začínajúci včelár bude mať viac problémov ako potešenia. Ak si však nekúpi odloženca cez inzerát na bazoši, ale objedná si včely u renomovaného včelára s dobrými referenciami dostane zrejme kvalitu, mladú kladúcu matku a bude mať s odloženca radosť. Nesmie však ponechať odloženec bez pomoci, musí sa starať o to aby si silné včelstvo z neho vychoval.
Roj, ktorý začínajúci včelár kupuje by mal byť prvoroj, teda včelstvo síce zo staršou matkou ale silné, ktoré má k dispozícii včely všetkých kategórií, teda kojičky, krmičky, staviteľky, lietavky. A čo je dôležité sú to včely „neopotrebované“, včely ich vpred rojením nezapájajú do práce, šetria si ich v úli práve na to vyrojenie. Roj je včelia rodina, ktorá je nabitá energiou, sú priam „nadržané“ stavať plásty, rozširovať rodinu o nový plod. Ak začínajúci včelár dostane silný roj, jeho ošetrovanie je jednoduchšie. Jednoducho sa umiestni do úľa , kde sú len rámiky s medzistenami (niektorí včelári dokonca dávajú roju prázdne rámiky bez voskových medzistien), nie sú potrebné plásty, v prvé dni nie je potrebné ani prikrmovanie. Roj nemá v prvé dni zaviečkovaný plod a preto ho možno preliečením zbaviť všetkých klieštikov! A je znáška nie je potrebné kŕmiť ani robiť nič, len sledovať letáč a tešiť sa ako si včely výborne počínajú. V prípade roja sú ale tiež možné problémy (ako je to u včiel dobrým zvykom takmer vždy),hlavne keď je to poroj (teda nie prvý ale druhý roj z úľa), ten totiž nemá oplodnenú matku a prvý plod a rozvoj rodiny sa trochu omešká, tiež sa môžu včely v prvoroji v tom istom roku rozhodnúť vymeniť starú matku a nie je zanedbateľný ani moment, že matka je „rojová“. V literatúre a v mysliach niektorých včelárov stále rezonuje sklon k „dedičnej rojivosti“ , teda v ďalšom roku by sa vraj včely mali tiež vyrojiť. Začínajúci včelár, ktorý začína s rojom, od začiatku si musí zvykať na silné plnohodnotné včelstvo s množstvom včiel ale môže často koncom leta získať aj nejaký med.
(Ja som začínal voľakedy s odložencami, ale keby som začínal včeláriť dnes, kontaktujem okolitých včelárov, dopredu urobím dohody a donesiem si v máji zopár rojov. Na rozdiel od odloženca kde si môžete doniesť zo starými čiernymi plodiskovými plástami aj zárodky chorôb, roj si vystavia všetky plásty panenské!Neodporúčam však začať chovať včely z roja , ktorý sa vám náhodou usadí v záhrade, chce to zaručene včely od včelára, ktorý dbá na ich zdravotný stav).