Aktuálně: 3 727 inzerátů210 981 diskuzních příspěvků18 261 uživatelů

Příspěvky uživatele

goro

goro
goro 14.09.2024, 20:22:36 xxx.xxx.13.21
»
Odpověď na příspěvek uživatele MS z 14.09.2024, 09:33:14

😔…"většina trubců navštěvuje trubčí shromaždiště nejblíže mateřské kolonie, udávalo se do 900 m."

…skutočne by som uvítal nejaký zdroj týchto info, tú štúdiu , skutočné  diky 

goro
goro 13.09.2024, 21:06:59 xxx.xxx.13.21
»
Odpověď na příspěvek uživatele MS z 13.09.2024, 19:44:36

“kde se bude postupovat přesně podle metodiky.

máš presnú metodiku Blaníka?…ktorú staršiu z vcely.cz, ked ešte nebol názov Blaník ?…alebi tú z IF.. vianočný darček od Toma…?…alebo pôjdeš podľa inovovaných postupov z tohto fŕa?

goro
goro 13.09.2024, 09:22:06 xxx.xxx.13.21
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 12.09.2024, 22:34:55

To naplno otvorené česno v zime chválim, včely ho potrebujú, aj to že im voda nekvapčí do zimného  chumáča je fajn, ale na jar keď sa rozbehne naplno chov plodu, potrebujú včely v chumáči už okolo plodu relatívnu vlhkosť cez 80%…

goro
goro 12.09.2024, 21:27:56 xxx.xxx.13.21

Ten nemec pri točení medovice odkladal tie plásty, kde zostalo viac ako 30% melicitózy a tie lisoval do mrte, zander je 420x220 cm, ….. lis je  produkt pre nemecké krajiny, tak zrejme aj cena je pre ne… ale ak viac veríte šneku za 50 tácov vykúšajte…

goro
goro 12.09.2024, 20:36:25 xxx.xxx.13.21
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 10.08.2024, 00:14:00

Našiel som lis, ktorý sa dokonca priemysielne vyrába, nie je šnekový, mne pripomína lis na hrozno len nie ručný ale na včelách hydraulické čerpadlo, tlak 380 barov a lisovací tlak 24 ton na vyrezané plásty s melicitóznym medom, z každého vytočeného plástu v ktorom zostal melicitózny med dostal vynálezca 0,7 kg smrekovej medovice..  

Obrázek
goro
goro 12.09.2024, 18:12:39 xxx.xxx.13.21

nemal by som sa do diskusie asi miešať, nemám Blaník ale sú veci, ktoré platia v každom systéme… teda Tom vaše tvrdenie, že kondenzát sa netvorí priamo nad chumáčom ale skôr po obvode  je pravdivé, ALE TO PLATÍ LEN U VČELSTVA KTORÉ MÁ DOSTATOČNE DOBRE ZAIZOLOVAÝ STROP! … ak strop nie je zaizolovaný, vodné pary z chumáča kondenzujú priamo nad chumáčom  a padajú na chumáč, čo je pre včely nie nič príjemné a komplikuje im to život… 

ináč rozumiem ochladzovaniu priestoru nad chumáčom v září , matky prestanú klásť… ale ponechať prázdny nadstavok nad včelstvom s neizolovaným vrchnákom za celú zimu považujem za zbytočné trápenie včiel…

..ale ak to niekomu funguje, tak nech si poslúži…😉

goro
goro 10.09.2024, 09:50:07 xxx.xxx.199.128
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 10.09.2024, 00:24:08

..súhlasím s trubčinou, tiež ju vyrezávam až pred slnovratom…ale asi som niečo v tvojom príspevku nepochopil, ty sublimuješ šťavelku v čase keď je vo včelách otvorený a tiež zaviečkovaný plod?

goro
goro 10.09.2024, 09:34:01 xxx.xxx.199.128

Verím že použitie “horného tlmiča” vylepší metodiku Blaníka tým že odstráni to namáhavé dvíhanie VN….

Z NN systému mám však skúsenosť, že trubčinu vystavená vo vysokom podmete alebo v dolnom nadstavku (TL) je zárukou toho, že matka sa viac drží “dolu” a nie je potrebná materská mriežka aby nešla s plodovaním do nízkych medníkov… pri systéme že trubčina bude nad plodiskom sa môže stať, že do prvého medníka matka niečo položí… (odporúčam vám nedávať do prvého medníka medzisteny ale použiť panenské staršie  súše, kde včely okraje buniek spevnili, “označili” propolisom a matka to rešpektuje, nekladie do takto označených buniek, len ak naozaj nie je kde)…

goro
goro 09.09.2024, 21:25:07 xxx.xxx.199.128

No kým boli osy v dostatočnom počte lovili ich sršne na popadnom ovocí a včelám dali pokoj, teraz osy nejako zmizli a zrazu vidieť sršňov pred letáčom (česnom ) aj u mňa… 

Z pohľadu včiel je osa v porovnaní so sršňom  brnkačka…  

goro
goro 09.09.2024, 11:58:01 xxx.xxx.199.128
»
Odpověď na příspěvek uživatele MS z 09.09.2024, 10:27:33

..ťažko polemika keď s tebou súhlasím

dlhodobé nosiče amitrazu sú hrôza, ktorú veterinári nikdy nemali povoliť, KM medzi znáškami je des a to polievanie šťaveľkou v lete… z pokusov vyplynulo, že včelstvá prídu o 8-10% otvoreného plodu a klieštik pod viečkom je pred šťaveľkou ochránený a tak robia včelári pokap 3x za sebou…v lete to silné rodiny zvládnu a včelár si to možno ani nevšimne ale oddelky dostanú do nosa… 🤔

goro
goro 09.09.2024, 09:36:38 xxx.xxx.199.128

No ak sa “zabydleli", tak to už môže byť problém ich dostať preč, hlavne ak sa usídlili v murive … v podstate by to chcelo konzultáciu so včelárom, priamo na mieste, ale ja by som nemal obavy, zrejme zimu neprežijú…no chápem obavy o deti, potom nahláste usadené včely ako riziko ohrozujúce vašu rodinu hasičom…    ”

goro
goro 09.09.2024, 09:29:56 xxx.xxx.199.128
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 09.09.2024, 08:05:17

Petra ono to nie je len o problematike odstránenia roztoča zo živočícha, na to sa od začiatku aplikovali bežne používane prípravky, ktoré dokážu roztoča zlikvidovať a včele neublížia, napr. Amitraz… je to komplikované tým, že v úli včely vytvárajú “potravinu pre ľudí”, teda med. A potraviny majú pre väčšinu primesí , ktoré môžu škodiť človeku stanovené limity ich zbytkového obsahu. .. a preto sa “vedci” aj praktickí včelári, vrhli na organické kyseliny (hoci sú voči včelám agresívne)pretože limity na ich obsah v mede nie sú stanovené a tak zbytky po boji s klieštikom (nerád používam nesprávny názov “liečenie”, lebo kyseliny včely rozhodne neliečia😕) môžu byť v mede aj vo zvýšenom obsahu, med sa predávať (aj konzumovať môže)… takto,  ja osobne  by som mojej vnučke med po použití šťaveľky pri založených medníkoch (čo je bežná prax) rozhodne nedal, ani lyžičku 😳… treba objektívne napísať že včelári napriek vedomostiach o tom že napríklad kyselina mravčia je pre včely riadne “dryák”, ju vedome nasadila pri podozrení na vírusové choroby (ktoré môže rozširovať aj klieštik) s cieľom zlikvidovať chorý plod či postihnuté krčmičky a tak majú pocit že včelstvo “ozdravia”…

goro
goro 08.09.2024, 09:05:06 xxx.xxx.199.128
»
Odpověď na příspěvek uživatele MS z 07.09.2024, 13:07:17

No ty si vypichol len tie najväčšie stresy…

A čo tak výmena matky, spájanie rodín,  prekladanie plodu nad mriežku, prehadzovanie nadstavkov či len “prehrabávanie sa v plodisku" s patričným použitím dymáka…

Možno náhle odobratie medových zásob považovať za “pozitívny stres”? Včaly síce potom zintenzivnia zberateľskú činnosť, ale z pohľadu včelstva..ja ti neviem😕

goro
goro 08.09.2024, 08:57:50 xxx.xxx.199.128

Držím ti palce, neviem v akej znáškovej oblasti máš včely, ale tie rámiky “zabezpečia” pre včely dostatok miesta aj na plod aj na med a je riziko, že v tom nízkom medníku ho bude minimum… daj potom vedieť ako to šliape…

goro
goro 07.09.2024, 18:13:17 xxx.xxx.199.128
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 07.09.2024, 09:28:08

Už som sem písal, že kvoli znáške medovice s melicitózou aj mám obavy o prezimovanie mojich včiel v tomto roku…vidím to však optimisticky, pretože som nerezignoval a v rámci možností konal….akonáhle som zistil tú melicitózu v medovici, odobral som medníky a do plodísk zakŕmil vo veľkých dávkach po 10 kg cukru…prakticky som ulial všetky voľné bunky cukrovými zásobami a včely  nemali kde v plodisku ďaľšiu medovicou s melicitózou ukladať…hoci ďalšie dokŕmenie podľa potrieb robím klasicky  až v prvej dekáde září, v tomto roku som v srpnu 2x dával ešte každej rodine menšie dávky cukrového roztoku, aby aj do ďaľších buniek po liahnucom sa plode dali cukor… viem veľmi dobre, že v mieste posledného liahnuceho sa plodu majú byť voľné bunky (včely to potrebujú kvôli vykurovania chumáča), ale radšej riskujem že začnú zimovanie na zásobných plástoch s cukom a minimálnymi voľnými bunkami, ako by sa mali usadiť síce na voľných bunkách ale okolo chumáča mať len zásoby medovicového medu (dokonca s melicitózou)… spolieham sa na slová môjho kamaráta Jara Gaspera, včelmajstra z včelárskeho ústavu v Hrádku, s ktorým občas riešime včelárske hoaxy z múdrych kníh a ktorý už viackrát uzimoval bez problémov včely “na studeno", teda že začali zimovať, teda založili chumáč na plástoch plných zásob.. keby som nebol ateista, možno by som zapálil  sviečku za miernu zimu, ale aspoň  urobil som čo sa dalo… idem zajtra pozrieť včely či ešte treba dokŕmiť, ale tuším že to bude ako u vás a u Jirku…

goro
goro 07.09.2024, 10:18:26 xxx.xxx.199.128
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 06.09.2024, 21:48:13

Tome abatiša veľmi dobre pozná svoje mníšky a musí sa zoznamovať len s novickami…😉..vy ste vo včelarení, vo fórach a diskusiách mne už tak známa mníška že často poznám vašu odpoveď prv ako ju napíšete a preto sa radšej ani nepýtam 😆 váš  názor na moju osobu je značne deformovaný a neustále ma vyzývate aby som prestal byť slušný, ohľaduplný a povedal na plnú hubu čo si myslím, (hlavne aby sa to zhodovalo s vašm názorom.,. 😕…)…takto, ja hovorím vždy čo si o danej veci myslím , len sa to snažím napísať tak, aby som oponenta neurazil… váš životný postoj je iný a libujete si v tom, keď niekomu môžete ukázať “že ste chlap”, že vždy hovoríte PRAVDU NA ROVINU… no vaša “pravda” a životné postoje nie sú mi vždy sympatické (A ČASTO TÁ "PRAVDA " VOBEC PRAVDOU NIE JE 😕)…. X krát ste ma vyzývali k popisu mojej metody včelárenia a potom ste použili klasický, pre vás typický postup a začali ste ma upozorňovať na MOJE chyby a na nedostatky metódy…podobne ako to robíte teraz u MS a vlstne u každého…VAŠA PREDSTAVA, ŽE KEĎ POPÍŠETE AKÉ SÚ INÉ POSTUPY VČELÁRENIA NA ROZDIEL OD BLANÍKA ŠPATNÉ, HLÚPE A CHYBNÉ NEZOSTANE OSTATNYM VČELAROM NIČ INÉ LEN CHOVAŤ VČELY V BLANÍKU…JE TO VYSLOVENE NAIVNÉ A NEDÔSTOJNÉ VÁŠMU VEKU, ALE CHÁPEM,  “takovej sem”😉… má to však háčik… v zápale boja niekedy nepochopíte o čo ide a zbytočné sa dostanenete do zlého svetla (teda po vašom ukáže sa aký ste blbý..je to takto lepšie?😆..) len malý príklad aby ste pochopili, blahosklonne ste mi vysvetľovali ako si vaše včely v zime,keď im to počasie dovolí zbehnú do zásob pod plodiskom (mimochodom stále ochladzovaných studeným vzduchom od česna), kým moje majú zásoby (nemoderne a po starom) nad chumáčom pod vrchnákom, kde sú ohrievané stúpajúci teplom a po odviečkovaní (ak to počasie v zime dodovolí ) narieďované stúpajúcu vlhkosťou …predsa obaja vieme že včela nedokáže nasať uložený med zo zásobného  plástu v zime, bez toho aby ho zriedila . Mali by teda nahriaté a zriedené zásoby byť pre ňu celkom výhodné….či.?. . Myslím že by propagácii Blaníka viacej pomohlo,keby Zdenek dal sem text vášho"vánočnýho dárku" z IF, vy by ste ho doplnili o svoje vylepšenia, ktoré ste od vtedy zistli a nemrhali by ste časom na to presviedčať ostatných ako všetci včelária okrem vás  blbo …je toto  podľa  vás povedané dosť priamo a dosť na rovinu aby to nevyzeralo “liberálne”.…. Jáj zabudol som, zasa moc slušne a “zženštilo”… jo čo už… vráťme sa ku včelám…

goro
goro 06.09.2024, 10:55:26 xxx.xxx.199.128

Samotné včely majú zabudovaný princíp donášať do úľa rôzne druhy pelu, často na bavilo pozorovať že napríklad včely v rovnakom čase prinášajú rôzne zfarbené rúsky peľu…aj poblíž monokutúry vžde niektoré zásobovačky behajú po iných kvetoch…princíp, lepší jeden druh peľu ako žiaden je pravdivý, ale ak sa včelám do toho nezamieša aktívny včelár pelochytmi včely dokážu reagovať pružne. .. každý blbý zásah reagujú včely tak aby prežili a to bez ohľadu na to aký úľ a technológiu ošetrovania včelár použije

Samostatnou kapitolou je kvalita peľu, zvyšky chemických postrekov monokultúr, ktoré vzhladom na .minimálnu koncentráciu .nezlividujú lietavky ale sa cez uložený peľ dostanú do kŕmnej kašičky pre larvy s nulovou imunitou, to už problém môže pre včely byť…nemusí viesť priamo k úhynu ale včelstvá budú len sciplonky…

goro
goro 05.09.2024, 20:13:48 xxx.xxx.199.128

Petra ak niekto napíše takúto blbosť , citujem: “takže pokud tam v lednu byly 4 roztoči, koncem února jich už může být přes 200 a v červenci je konec .”… tak takého včelára by som bral s rezervou, nevie o včelách skoro nič a zrejme aj to izolovanie matiek robil blbe… ale nepatrím k vyznávačom izolovania matiek ani v lete ani v zime (to len na okraj diskusie 😉)..