Tome ste to vy, neustále po každom videu sem píšete…😆…tie videá nie sú určené vám ale začínajúcim včelárom ale keď si ich nepozriete, nemôžete im napísať čo je v nich ŠPATNÉ či hlúpe…
Příspěvky uživatele
goro
Tome mne v tom článku od Koláře vadilo skôr to , že Titera automaticky uvažuje o vytáčaní cukrových zásob do medu…😕… to z viečkom, ktoré bude môcť použiť len držiteľ certifikátu český med nevidím tak čierne…niečo také sme si dávno preskákal aj u nás na Slovensku s pohármi na med… mali priamo v skle predliaty text slovenský med a znak Slovenského včelárskeho zväzu a mali byť výlučne určené pre držiteľov certifikátu (máme obdobnú normu na med ako u vás. .) V krátkom čase vznikol ekonomický problém a aby sa splatila forma na poháre si mohol kúpiť poháre každý slovenský včelár… no držím vám palce,..
A s tým EU je to tak, že ani mne sa strašne veľa vecí v EU nepáči, ale vaša predstava o tom, že sa do troch rokov rozpadne (prezentované v inom vlákne)… je mierne povedané len váš sen..😉… či sa nám to páči alebo nie obaja dožijeme v EU, možno v zmenenej ale v nej….
Tome píšete:
“Jinde se mě někteří ptají, co proti obecnému ZLU dělám já. Tak právě jste dočetli, co se proti tomu snažím dělat já.”
…. Ak som správne pochopil vašu odpoveď, vy bojujujete proti ZLU, tým že naň sa snažiť upozorňovať… no je to bohumilá činnosť, osobne mne sympatická najmä ak to zlo nie je očividné a treba naň upozorniť… jedno z rizík vášho “boja” však je, že sa môže stať že ľudí upozorňujete aj na veci ktoré sú “zlom” a rizikom na nás sa valiacim, len vo vašej mysli a buď neexistujú,alebo nie sú tak kritické ako to vidíte vy… no holt, keď sa rúbe les, lietajú triesky, vy toho zla vidíte toľko, a vaších upozornení je tak veľa že sa sem tam nejaká tá chybička vloudí…😉…
… ale k tomu medu, kolega Titera netušil keď písal svoj článok, že "dláždi cestu" umelému medu… niekdy mám dojem, že ste v živote nevidel poloplný pohár vody a vždy je to pre vás pohár poloprázdny 😉
… musíte sledovať nielen Titeru,ale celkové vyhlášku EU č.1924/2006, ktorá pojednáva o tom , čo môžu uvádzať výrobcovia a producenti na výrobkoch z pohľadu výživových a zdravotných tvrdení. EU sa “snaží chrániť” zákazníka proti “klamivej reklame”…už roky sa nemôže uvádzať na mede že ma liečivé účinky, ani to že je zdrojom vitamínov ! To ste nevedel?
Teda aby som veci uviedol na správnu mieru, med má liečivé účinky a obsahuje vitamíny a prospešné látky pre zdravie človeka…ale nie v tokom množstve ako predpis EU č.1924/2006 stanovil…to že je stanoviť pojmy a percentá pre tak široký sortiment a považovať ich za jediné správne je typická blbosť EU úradníkov…ale tam to tak funguje a ťažko sa to zmení…
Ináč úprimne, hoci by som to nemal písať, chodí sem aj nevčelárska verejnosť, ale je to pravda, my včelári, resp.včelársky podnikatelia to už v poslednej dobe dosť preháňali s tým čo naše včely poskytujú pre naše zdravie… už nielen med, jed, propolis a materskú kašičku ale aj peľ, výluhy z lariev zavíjača (alebo z jeho výkalov 😠), výluhy z mŕtvych včiel,mlieko z rozmixovanných trúdich lariev či ovčelenú vodu alebo priamo dýchanie včelieho vzduchu z úľa….. už len čakám, kedy začnú predávať ľuďom popol z dymákom, predsa všetko čo sa priblíži k úľom lieči ľudí…😕
Dnes v noci mínus 4, cez deň +3, tak som popočúval úle hadičkou… zatiaľ som počul jemné bzučanie v každom úli.. (hoci jedna rodina je už v hornom nadstavku pod stropom ). ..
no počkáme na jar, tá da reálnu odpoveď…
Martin u vás sa stále šlachí “kraňka”…. Čo to je?…takáto včela , včela kraňská sa chová len v Slovinsku!… to čo vy šľachtíte je zmeska, taká česká vsehochut … u nás slovenskí chovatelia matiek z toho elegantne vybruslili, chovajú a šlachtia SLOVENSKÚ KRAŇKU…. Je to paradox, žiaden chovateľ nemôže rozchováť original slovinskú kranku, môže si ju doviesť len na pripárenie v chove…teda v chove “slovenskej kraňky”
a este ti niečo poviem k včele buckfast… v tom kláštore, kde ju brat Adam vyšlachtil dodnes chovajú včely a predávajú matky včelárom v okolí…LENŽE NECHOVAJÚ MATKY BUCKFAST..😆… včelmajster povedal, že chovajú “miestne matky a včely, chovajú a rozmnožujú to čo je prispôsobené a zžité s okolím kláštora” …to Buckfast vraj nie je…
Tome to musíš čítať “s porozumením" Drašar píše múže to znamenať … teda ak najdeš mŕtvolku trubca neznamená to automaticky bezmatečnosť, ani živý trubec…ale to ti písal už Tom, proste trubec automaticky neznamená bezmatečnosť, môže znamenať že ich včely dlhšie chovali, pretože v neskorú jeseň plánovali tichú výmenu matky.. v každom prípade ak sa matka nestihla plnohodnotne v jeseň spáriť s trúdmi tak naozaj môže byť na jar problém…ale ako sa vraví, jeden trubec bezmatečnosť nerobí..😉…občas sa tiež nájdu rodiny, ktoré si pár trubcov chovajú celú zimu len tak, “kdyby neco” …
získal som ďalšie info z ostrova bez klieštika z minulosti ale moc som nezmúdrel:
Alandy, autonómna provincia fínskeho súostrovia, získali v roku 2013 oficiálny štatút krajiny EÚ bez výskytu varroózy. Od zimy 2017-18 sa zimné straty na Alandských ostrovoch hlásia oddelene od pevninského Fínska v aby sa zistili rozdiely v dôsledku včelárenia bez výskytu varroózy. Zimné straty na Alandských ostrovoch kolíšu podobne ako v pevninskom Fínsku, ale vždy na nižšej úrovni.
V roku s vysokou výškou zimných strát vo Fínsku je aj na Alandách veľa oslabených včelstiev. Zima s veľmi nízkymi stratami ukázala vyššie percento oslabených včelstiev ako samotné straty na Alandách. Toto nikdy nie je prípad pevninskom Fínsku. Zdá sa, že hlavnou príčinou zimných strát je varroáza a následky varroatózy ako ako sa očakávalo v kontinentálnom Fínsku, zatiaľ čo na Alandách problémy s matkami a oslabené včelstvá javia ako väčší vplyv. Je potrebný ďalší výskum, aby sa určilo, či ide o baktérie alebo vírusy. by mohli prispieť k oslabeniu včelstiev, najmä na Alandských ostrovoch.
Ja som pozrel odzadu na sitá (prepáčte Tom,nemusíte mi písať, že je sito blbosť 😉),tak po dvoch týždňoch mrazov bolo niekde 5 inde 10 mŕtvoliek včiel, čo ma celkom potešilo asi tam v úli včely sú keď padajú na dno…😆 )…
poslal som správu…😉
Tome ale ja plne rešpektujem vaše právo ignorovať anonymov, predsa ma poznáte a viete prečo mi občas nazdávate do “liberálov”,či demokratov…
…mne na vašom postoji vadí len to,že k takémuto konaniu “nútite” aj mňa..naprv. prosbou, teraz mi lichotíte aký som “formát a že to nemám zapotreby 😉
No nakoniec ma teda asi tak celom nepoznáte…mne voľakedy “dávali rozumy”,PÁNI VČELARI, ku korým sa my dvaja (no prepáčte mi) ani len nepribližujeme…nezištne a ochotne mi radili, vôbec sa nevysmievali mojim naivným otázkam mali so mnou trpezlivosť a dodnes na nich spomínam hoci sú už všetci vo včelárskom nebi ….aby som túto diskusiu ukončil, a aby ste ma mozno viac pochopili (hoci to nemusíte a vôbec na tom netrvám), musím spomenuť Facebook…. Tam je vyše 40 včelárskych skupín, kde včelári navzájom diskutujú skoro v každej sa z často naivných otázok začínajúcich včelárov skúsení včelári aj vášho kalibru vysmievajú a ironizujú v komentároch to, že niekto chová alebo chce chovať včely a nič o nich nevie…tak som založil diskusnú skupinu a funguje už roky , kde je možné položiť anonymne akúkoľvek otázku o včelách a nikto sa z nej nevysmieva….a verte mi že si každý deň najdem čas tam pozrieť či treba niekomu pomôcť radou….
Nahovoríte že som poskok?…a čo toto?…citujem vás:"Takto si z vás dělá poskoka. Ale vy jste třeba poskokem nějakého anonyma rád…",
ten pán sa slušne opýtal, nie ako anonym ale sa podpísal ako B.F. (vy ste ako dlho fungoval ako Tom50 napríklad na VF, hoci admin žiadal meno..😕 a priznali ste svoje meno až keď vás niekto nabonzovala - “odhalil”..) a B.F. postupoval presne podľa predstáv majiteľa tohto portálu, B.F. nie je včelár, len ho niečo zaujalo tak sa opýtal..preto takú možnosť anonymného príspevku majiteľ tu má… B.F. polozil otázku,dostal odpoveď, včely sa chovať nechystá. ..jednoducho vaša predstava že ak nebudeme odpoveda anonymom ak oni prestanú je scestná, kto sa opýta niečo ku včelám odo mňa vždy odpoveď dostane (samozrejme v prípade, že odpovedať budem vedieť a chcieť 😉)… …vy reagujte tak ako vy chcete, držím vám palce …
Tome mňa zasa udivuje že reagujete často na moje príspevky ktoré nepíšem vám… je to také “snobské”, ja som napísal 5 riadkov, z ktorých ten kto sa pýtal pochopil čo potreboval vediet, vy ste nemal chuť ani čas mu odpovedať lebo je “anonym” nič o včelách nevie (keby to vedel nebude sa pýtať).. nedpovedal ste, lebo odpovedať anonymovi je “pod vašu úroveň” ale na druhej strane ste dokázali napísať v reakcii na mňa príspevok, aby ste ma nazvali poskokom a pokárali ma že som si dovolil písať odpoveď na otázku anonymovi. .. tam už bolo 20 riadkov vášho textu a pritom ja som sa vás nič o oddelkoch nepýtal 😆 …skúsme sa dohodnúť tak, že môžem písať odpoveď komu chcem,…. PROSÍM… 😉)
No kolegovia to ani vlasný názor nemôže mať kolegyňa 😉… ja som bol v čase diania voči návrhu tak ako bol koncipovaný…čítali ste len vytrhnutú časť.. napríklad Zákon rieši v paragrafe 4 aj vytvorenie elektronického registra, kde bude musieť každý predajca zo dvora nahlasovať príjem z poľnohospodárskej činnosti za predchádzajúci kalendárny rok (viď par 4 písm i) a iné údaje o jeho poľnohospodárskej činnosti.…
no priatelia nebuďte zbytočne optimisti (ale ani pesimisti)…
https://www.slov-lex.sk/elegislativa/legislativne-procesy/SK/LP/2022/699?fbclid=IwY2xjawGuw2JleHRuA2FlbQIxMAABHRY2EZfsR4oM-SewZYsZ7_HAehWvik6-F3ztaRlJYzuNePGIB1ejCqKhMA_aem_psg2y0oFuL0-Fhfh7zz5-w
materiál je z roku 2022 a dostal sa len do pripomienkového konania, ktoré bolo ukončené a potom padla vláda a boli predčasné voľby…
všetko je (chvalabohu ?) po starom…
len tak na zamyslenie sa…😉
v estónskom Taline, v rámci 10.medzinárodného vedeckého včelárskeho kongresu EurBee 10 mala prednášku aj Dr. Marrita Martikkala z Finska a referovala o zimných úhynoch v roku 2023/2024…porovnala včelstvá na pevnine a na ostrove Aland, ktorý je stále bez klieštika (Varroa free island)… v sledovanom roku boli na pevnine úhyn 12% a na ostrove bez klieštika boli úhyny 23%… 🤔
ak ti skvasil cukrový roztok po týždni tak si mala 1:1 teda 50% vody, ak by bol roztok 3:2 teda asi 40% vody dva-tri týždne by ti vydržal… pokiaľ viem, tie syntetické krmivá majú cca 20-23% vody…
...a je to aj na východ od nás podobne:
..to je taký včelársky žargón… ak je ponúkané vyzimované včelstvo, myslí sa tým rodina, ktorá bola štandardným včelstvom už minulý rok …vyzimovaný oddelek je taká rodina po vyzimovaní, ktorú včelár založil minulý rok ako oddelek a úspešne prežila zimu… obyčajne je menej silná a chvíľu sa bude rozbiehať…nemusí z prvej znášky včelárovi doniesť nič…
ale podľa mňa prezimovaný oddelek je prezimované včelstvo…
Som nakoniec rád, že väčšina diskutujúcich syntetické krmivá včelám nedáva
Čo sa týka otázok od vás, pokojne sa pýtajte, nechápem ako môže by otázka "nepríjemná"…jednoducho na ňu viem odpovadať alebo neviem,alebo na ňu chcem odpovedať alebo nechcem…
Jediné na čom sa zatiaľ “vedci” u úhynov včelstev (CCD) zhodli, je že to, že to môže byť globálna zmena klímy, neznáme patogény, klieštik, pesticídy, geneticky modifikované plodiny, elektromagnetické žiarenie mobilných a dátových sietí, nedostatok imunity, korý je včelám spôsobený odoberaním medu a jeho nahradením sacharzou či fruktózou….Tome vyberte si 😉
napísal ste:"Nejsem to já kdo neustále nechápe “zadání” vlákna."
ja chápem zadanie tak že máme napísať, aké látky v syntetických krmivách (prípadne v cukre) spôsobujú úhyny včelstiev…
asi som to pochopil špatne, lebo vám neviem odpovedať, tak končím v tomto vlákne a nebudem vám komplikovať diskusiu..
Tom znovu v mojich príspevkoch nachádzate aj veci ktoré som tam nenapísal… 😉
ano syntetická krmivá majú svoje riziká, ale nikde som nenapísal že sú “skvelá”, tak mi to nevkladajte do úst…napísal som že nemôžem napísať “že synťáky zabíjajú včelstvá”… ak nechápete ten rozdiel skúsim vám to napísať ešte raz:
1. aj na synťáku vyrobenom z kukurice či pšenice môžu včely úspešne vyzimovať ak je zima mierna, umožňujúca prelety
2. aj na synťáku kde sa pri rozklade sacharózy používajú kyseliny , môžu včely prezimovať ak hodnota HMF neprekročí pre ne kritickú hodnotu
3. aj na nesprávne skladovanom synťáku môžu včely prezimovať ak pri tom skladovaní vplyvom teploty či času HMF nedosiahlo nebezpečné hodnoty…
ak sa snažíte čítať s pochopením, tak vám z toho vyjde jednoznačne fakt, ktorý pochopila Petra, že syntetické krmivá vyrobené z cukrovej repy správnou technológiou a správne skladované nie sú pre včely nebezpečné a včely na nich zimujú bez problémov a bez úhynov!
ale vás stále máta chytrá horákyne, tak si ju majte…😜
a keď sa už hráme na slovíčka, tak kryštálový cukor obsahuje 99,7 % sacharózy…a nie 1 percento prímesí ako ste napísal, nerozumiem, prečo ho tak dehonestujete…
petra
ano živil sa včelami, prežil to a ďalej včelári, aj Rita chová včely ďalej, nakoniec ich potrebuje má veľké sady