Aktuálně: 3 741 inzerátů211 149 diskuzních příspěvků18 262 uživatelů

Příspěvky uživatele

goro

goro
goro 05.02.2024, 15:56:04 xxx.xxx.16.185

Petra treba to hneď potrieť medom, alebo ja používam FENISTIL gel

a babské recepty , ktoré by mali opuch zmierniť:

-octový obklad s použitím jablčného octu, 

-pasta vytvorená zmiešaním vody a sódy bikarbóny,

- levanduľový esenciálny olej, čajovníkový olej, 

-kocky ľadu, 

-citrónová šťava, 

-obklad s použitím skorocelu, mäty, kamilky alebo šalvie.

goro
goro 05.02.2024, 11:07:22 xxx.xxx.16.185

Rozmery dnes používaných Langstroth úľov nie sú zhodné s tými rozmermi , ktoré zadal Langstroth do patentovej prihlášky!!!!

kto by chcel ísť hlbšie do problematiky pridávam original knihu…

(trochu jej význam mätie že ju vydali a redigovali v Dadante, a tak môže byť  “učesaná” )

ale obrázky sú tam zaujímavé... 

obr.63 - starý štandartný Lanstrothov rámik- všetky latky (horná, dolná, bočné rovnakej hrúbky aj šírky…

ale hlavne na obr. 59, je úplne pôvodný nielen rámik s latkou v strede, ale ak si pozriete original úľ a ajhľa: bedňa, skutočne je to bedňa, kde sú na dvoch stranách urezané vršky aby rámik bolo kde položiť a aby neprečieval a zboku pribil dve latočky na uzavretie priestoru... Záhada je vyriešená, prvý úľ bol s bedne

https://archive.org/details/langstrothonhive00lang/page/258/mode/2up?view=theater

Obrázek
goro
goro 04.02.2024, 20:27:57 xxx.xxx.16.185

Tome áno strička  je mlhovka a včely zrejme poznajú svojho včelára (asi po pachu)…      x-krát som mal na včelnici učňov a včely krúžili len okolo návštevníka jeden sa dokonca urazil, že prečo nenapadajú aj  mňa😉

ja tvrdím, že začiatočník vylučuje feromon “strachu” tak ako to vie vycítiť pes, vedia to aj včely a trúfnu si na cudzinca…predsa nepriateľa treba zahnať, od úľa  ….

goro
goro 04.02.2024, 20:04:25 xxx.xxx.16.185

V roku 1989 bolo na Slovensku 38 812 včelárov a 474 296 včelstiev. V roku 2006 to už bolo len 217 438 včelstiev. Išlo teda o polovičný pokles stavov chovaných včelstiev.

Počet včelárov na Slovensku je dnes najvyšší za posledných 20 rokov. Slovensko je aj vďaka našej intenzívnej štátnej podpore jednou z mála krajín Európskej únie, kde ich počet narastá. Dnes máme na území  SR registrovaných viac ako 19.150 včelárov s viac ako 305.000 včelstvami. 

…no počet včelstiev narastá ale ešte stále sme nedosiahli, ani stav pred rokom 1989…Na rozdiel od ČR sa asi nedá hovoriť o prevčelení…

Ale je ČR PPREVČELENÉ? …predsa ak dnes počet včelstev v Česku podle ČSCH aktuálně přesahuje 685 tisíc… nie je to 711 000…či ?

goro
goro 04.02.2024, 19:34:32 xxx.xxx.16.185

Petra ak nechceš počúvať Toma tak aspoň strička s vodou…😉

(dávam tu rozumy a pred dvoma dňami som dostal žihadlo do brady…ale ja už tak  ani neopúcham..)

goro
goro 03.02.2024, 15:23:02 xxx.xxx.16.185
Odpověď na příspěvek uživatele Janae z 03.02.2024, 14:15:50

Janka včela že je neznášanlivá? 🙄

Popri včele medonosnej, ktorá je naprieč svetom najznámejším opeľovačom vôbec, nemožno prehliadnuť tiež iné, rovnako dôležité skupiny, ako sú napríklad samotárske včely, čmeliaky, osy, mravce, motýle, chrobáky, pestrice, muchy, pakomáre, či iné dvojkrídlovce. Hoci sú z územia Slovenska známe desiatky tisíc druhov hmyzu, z pohľadu celkovej biodiverzity je náročné odhadnúť, koľko z nich sa na opeľovaní kvetov podieľa. Prispieva k tomu hlboká neznalosť ekológie množstva z nich ovplyvnená najmä akútnym nedostatkom vedeckých pracovníkov zaoberajúcich sa jednotlivými živočíšnymi skupinami. Aj z toho dôvodu sú všetky vedomosti o vzťahoch opeľovačov a ich životného prostredia previazané z výsledkov odborníkov nielen z našej krajiny, ale aj z medzinárodnej spolupráce v prostredí celej Európy, či sveta. Popri včele medonosnej sa posledné roky najviac diskutuje práve o jej samotársky žijúcich príbuzných. V rámci územia Slovenska je v súčasnosti známych niečo vyše 930 druhov skupiny Apoidea, resp. 185 druhov včelovitých (Apidae). Odhaduje sa, že približne desatina druhov v našej faune akosi stále uniká očiam entomológov.

že by toto všetko ohrozovala naša včela?

… a prevčelenosť ?

pročko chcel dať do zákona 2 včelstvá na km2

toto je história v Rakúsko-Uhorsku: 

Zo správy predloženej rakúskej vláde o stave včelej kultúry v 21 štátoch tohto impéria, citujeme takto:

„Priemerný počet včelích úľov na jednu štvorcovú míľu:/1 štvorcová míla je cca 2,5km2/ Transylvania .....300 Croatia............320 Gorz...............340 Galacia............350 Lombardy.........360 Serbia Banat.....400 Carinthia.........500 Styria.............510 Carniola..........900

goro
goro 03.02.2024, 11:25:07 xxx.xxx.16.185
tom4:

Já bych se s dovolením také zeptal, kde je současné působiště tohoto skvělého politika a z které strany se dá očekávat jeho další pokus o podraz ?

zchranca včiel Pročko je znovu v parlamente, sedí tam za stranu “Slovensko”…

(nezmenil stranu, len OLANO po trojročnom vládnutí plnom omylov a úplného fiaska sa premenovala 😉)

pre Doron:

nie takí ako Pročko sú len vykonávatelia a v svojej naivnej blbosti veria že pomôžu včelám a včelári ktorí včely vykorisťujú dostanú po prstoch …☹️

goro
goro 03.02.2024, 09:59:03 xxx.xxx.16.185

Priamo včelárov na Slovensku sa dotyka realizovana ochrana medvedov, včelári už nemôžu kočovať na lesny med pretoze medvedov je vsade plno..nie je len o tom že medveda stretnete v lese, on chodí aj do včelínov v obciach a súčasná vláda musí riešiť súčinnosť policajtov s polovníkmi lebo polovníci nesmú zasiahnuť ak meveď ohrozuje včelára v zahrade, teda v obytnej zóne ani v meste….asi sa už blíži koniec sveta..užna ochranu včiel kvoli ochraňovaným medvedom nepostačujú ani elektrické ohradníky, včelár ich davajú k úľom len z toho dôvodu, že im bez nich ani časť škody štát nepreplatí, jednoducho musi byť elektrcký plot,  bežné oplotenie nestačí a ešte je úradnou vyhláškou predpísané tak silné elktrické napätie že to už ohrozuje malé deti na zivote…momentálne to riešia včelári hlavne pozváranými klietkami do ktorych  umiestnuju svoje úle…ja dobre viem, koho by som radšej zavrel za mreže ako včely😉😆😆😆

Obrázek Obrázek Obrázek
goro
goro 03.02.2024, 09:19:14 xxx.xxx.16.185

Peter to napísal sám život

Ministerstvo poľnohospodárstva dokonca poskytlo tomu ekologickemu spolku vraj “včelárov” na jeho činnost dotáciu 25 000 eur….

goro
goro 03.02.2024, 09:08:31 xxx.xxx.16.185

Len pre objasnenie slovenskej politickej sceny, ten spomínaný Pročko, ktorý včelárom vysvetlil ako to je s rojením včiel, sa roky živil ako herec-komik, vzdelaním bol učiteľ telocviku, téma jeho záverečnej práce na štúdiu bola"Kotúľ vzad"ako svoju kvalifikáciu pre tvorbu zakon o včelách uvadzal, že sám má rád med a za rok zje aj dva poháre….všetky podklady k navhovanému zákonu mal od ekologických aktivistov…

goro
goro 02.02.2024, 21:28:35 xxx.xxx.16.185

no myslím si že má a často je veľmi veľký vplyv…

V SR za vlády Igora Matoviča (OĽANO), sa chystal  nový zákon pre chov včiel. Aby sa nemohli k jednotlivým paragrafom vyjadrovať odborníci a včelári, zákon bol pripravovaný ako “poslanecký”, teda poslanec ho predloží priamo do parlamentnej diskusii a sa schváli. Podľa včelárov, pripravovaný zákon by znamenal koniec včelárenia na Slovensku. Počet včelstiev by mal byť po dľa návrhu regulovaný na maximálne dve včelstvá na kilometer štvorcový, čo by znamenalo pokles včelstiev až o 72 %, z 350 000 na 98 000 a zníženie počtu včelárov z aktuálnych približne 22 000 len na niekoľko tisíc.

všetky rozumy čerpali predkladatelia zákona od “ekologických včelárov”…tu je ich memorandum: 

“ Prirodzený spôsob života včiel je veľmi odlišný s dnešnou technológiou chovu používanou pri komerčnom včelárení. Opatrenia ako zastrihávanie krídiel matkám, vyrezávanie materských buniek, ničenie buniek trudov, sú opatreniami aby sa zabránilo prirodzenému rojeniu včiel. Je to vynucovanie vôle majiteľa a potláčanie prirodzeného pudu včiel a ich vôle. Takisto vnucovanie rámikov s medzistienkami na ktorých je predtlačená iba jedna veľkosť bunky je potlačenie prirodzeného správania tohto super organizmu pretože tento sa snaží prirodzene si stavať svoje bunky v rôznych veľkostiach neopomenúc ,že tvar a veľkosť plastov v hniezde ma vždy svoj určitý význam, ktorý nie je možné poprieť. Okrem iného je neúmerný odber medu, peľu, propolisu či materskej kašičky ,tak drastickým zásahom do života včiel, že toto včelstvo sa z toho už nemusí spamätať. Včely a iné opeľovače sa milióny rokov evolučne vyvíjali na potrave, ktorá bola schopná dokonale podporovať antibakteriálnu, antimykotickú a antivirotickú ochranu tohto organizmu. Odobratie všetkého medu a zanechanie včelstva napospas prežitiu na cukrových a iných roztokoch či krmivách sa určite podieľa nemalým dielom na úmrtnosti včelstiev počas zimných mesiacov. Takže zabraňovanie akémukoľvek organizmu v jeho prirodzenom vývoji a tiež zabraňovanie jeho prirodzenému správaniu je potláčanie jeho vôle a stavia ho do úlohy otroka. predseda Včelárskeho ekologického spolku Slovenska Martin Hodoško”

Veľmi pekne napísané je vidieť, že tento pán už čo to o včelách vie, zoznámil sa s nimi aj s ich spôsobom života. Koniec koncom aj musím uznať, že dokonca má pravdu úplne a neodškriepiteľne vo všetkom a dokonca by som ešte toho vedel pridať viac v čom človek včely obmedzuje /a nielen včely/, manipuluje atd atd. Toto je tá moderná metóda a videnie vecí súčasnou populáciou, ktorá vo svojej rozmaznanosti, namyslenosti, zaslepenosti atd atd. vidí veci obrátene a v úplnom rozpore s ich podstatou a vlastne podstatou prírody a života ako takého. /niečo ako ideológia gender, kde síce sloboda a rozhodnutie jednotlivca ide do popredia ale potláča skutočnú podstatu jeho samého/ Toto je presne ten istý prípad. Dokonca v tom napísanom je aj samotná odpoveď na danú problematiku. Autor si sám odpovedá ale v podstate to nechápe lebo stavia na piedestál niečo, čo už evolúcia, život a príroda sama za neho vyriešila. 

Takže zabraňovanie akémukoľvek organizmu v jeho prirodzenom vývoji a tiež zabraňovanie jeho prirodzenému správaniu je potláčanie jeho vôle a stavia ho do úlohy otroka Takže zabraňovanie ..........ČLOVEKU......v jeho prirodzenom vývoji...atd atd...aj človeka stavia do úlohy otroka. Ale aby bol autor akože ....bio....humánny...ekologický atd atd..tie moderné bludy...tak zabúda na ......PODSTATU......... Že všetky organizmy na tejto planéte a v tomto vesmíre chcú prežiť a to na úkor čohokoľvek a na úkor zabraňovaniu iným organizmom v ich prirodzenom vývoji..atd atd....síce je to možné v symbióze medzi druhmi ale to nevylučuje nielen potláčanie ich vôle, správania ale dokonca aj straty života. Lebo nie všetky druhy na planéte sú bylinožravci. Chcel by som vedieť, čo ten autor obeduje, čo si oblieka, kde spáva, čo pije atd atd...lebo čokoľvek človek robí, vždy a všade zasahuje , zabraňuje a potláča... Aj keby nejedol mäso, vajíčka, mlieko...že by sme nemohli chovať sliepky, svine, kravy../lebo aj nenásilným odobratím vajec a mlieka vlastne zabraňuje jeho prirodzenému správaniu/, tak by nemohol jesť ani zemiaky, mrkvu, jablká/lebo plody majú zhniť a semiačka majú vzklíčiť/..atd atd...lebo aj to je akýkoľvek organizmus a zase zabraňuje atd atd... Nemohol by prať, čistiť, umývať sa..lebo aj v odevoch, podlahách, slinách atd atd...sú organizmy , ktoré svojím správaním zabíja..atd atd.. Nemohol by kosiť trávu, plieť burinu a zberať úrodu obilia, lebo zrno musí spadnúť do pôdy a vyklíčiť,/nemôže zabraňovať akémukoľvek organizmu/ burinou by zarástli cesty, ulice , mestá atd atd.. Nemohlo by sa liečiť, očkovať lebo baktérie, vírusy atd atd..sú tiež organizmy. Nemohol by zabiť komára, muchu, a už dávno by ľudstvo nebolo lebo by ho zožrali vlci, tyranosaurus rex a podobní predátori, ktorých takéto a podobné nezmysli nezaťažujú. Nemohol by upravovať vodu a dokonca ju ani piť, lebo sú v nej zastúpené mikroorganizmy a tým by ich zabíjal. Nemohol by ani starnúť ani rásť..lebo ľudské bunkdy sú tiež časťou superorganizmu a tým odumierajú a hynú. Dokonca by nemohol vôbec žiť, lebo už jeho samotný život zabraňuje iným organizmom v ich prirodzenom vývojim tiež zabraňuje ich prirodzenému správaniu potláčaním ich vôle, obmedzuje ich a stavia ich do úlohy otrokov. Lebo aj bektérie v jeho tráviacom trakte musia pracovať v jeho prospech, inak by neprežil!!! Prečo si vyberáme druhy ako hydina, ošípané, hovädzí dobytok, atd atd...a zabúdame na ostatné druhy..ako sú napr. švehla, mola, /ktoré dokonca školská literatúra nazýva- nežiaduce živočíchy/ azda to nie je živý organizmus?! Blcha, šva, mrla atd atd...mohol by som pokračovať do nemoty tuším sa píše, že na planéte je cca 10 miliónov druhov z ktorých až 90% nepoznáme

Ak máme dostáť výroku daného autora, potom musíme rešpektovať všetky organizmy a to nie iba tie, čo nám vyhovujú alebo nás napadnú. To platí aj o flóre , nie iba faune, huby, lesy, rastliny atd atd..Nemohli by sme chodiť po svete, lebo tým obmedzujeme trávu, rastliny v ich prirodzenom vývoji a častým chodím po jednom mieste ju dokonca obmedzujeme a ničíme. V tomto je zakódovaný súčasný animalizmus a stavanie všetkého do popredia a zabúdanie na človeka ako takého. Teraz ešte tieto myšlienky a ich následky až tak nepociťujeme ale časom, ak to neprestane a bude toho čím dalej viac a opantá to všetky oblasti ľudskej činnosti, dočkáme sa toho o čom som v predošlom príspevku písal..že časom budeme musieť vyhlásiť človeka za ohrozený druh, lebo nám to prerastie cez hlavu a skutočne budeme mať existenčné problémy a ich náprava bude len veľmi ťažká ak nie dokonca nemožná.

PS: Máme hory, máme doly , máme lidi a máme voly.

goro
goro 01.02.2024, 15:07:08 xxx.xxx.16.185

Tiež roky pouzivam trudatec kopijovitý, občas aj trúd z buka, získanému drevu z agátu som sa vďakaTomovi, ktorý písal už dávnejšie o jeho jedovatosti vyhol  

Nikdy som žiadne bylinky do dymaku nedaval nevidel som dôvod, už samotný dym ruší včelam komunikáciu a uvadza ich do stresu… 

Obrázek
goro
goro 01.02.2024, 10:37:59 xxx.xxx.16.185
Odpověď na příspěvek uživatele tom4 z 29.01.2024, 14:28:59

Tomy keby si zažil znovu taky nahly uhyn včelstva môžeš si urobiť vlastnu kontrolu na to čito nebola nosema ceranae , nie vždy je potrebné posielať melivo do oficiálneho labáku, bežne si hľadajú spóry nozemy včelari sami zoberieš zo 30 mŕtvoliek včiel a utrhnuté zadočky vložíš  do sačku so zipsom, 15 ml  destilovanej vody  prevalcujes to sklenenym pohárom (rozpučíš), a potom daš kvapku hnedej tekutiny na skličko pod okulárom mikroskopu. Pri 1000x zväčšeni (bežný školský mikroskop) uvidíš spóry alebo aj nie vyhodnotenie je stupnica +ojedineléspóry=slabučkézamorenie ++desiatkyspór-väčšie zamorenie +++stovky spór=veľké zamorenie, zrejme už prepukla choroba…….samotné spory sú viditeľné už pri 300 nasobnom zväčšení, ak tam nie su vobec včeslstvu nosema nehrozí…najproblematickejšie je urcit či sa jedna o nosemu apis alebo ceranae, spory ceranae sú užšie a viac ovalne….viď foto ….ale presné rozlíšenie na 100% dokáže len analyza DNA 😕

Samozrejme môžeš si vyšetrenie urobiť aj s mŕtvoliek od žijucich včelstiev , teda pred uhynom ale nerob z toho predčasné závery. Samotná prítomnosť nosemy nie je celý problém, dôležité ako bude včelstvo ďalej zimovať a ako sa bude rozvíjať na jar. Sú totiž včelstvá, ktoré sú na jar na +++, napríklad aj s klinickým prejavom pokálenia u apis, ale perfektne sa rozvíjajú, idú do sily a v júni už nie je po noseme ani pamiatky. Ak by mal chovateľ matiek z takýchto včelstiev celé stanovište, podľa súčasných veterinárnych podmienok by predávať matky nemohol, ale ty chovať včely možeš…naopak,ak je to ceranae jej priebeh sa bude v lete zhoršovať včely bubú slabnút, budu bez iskry a nebudú nosiť med, no žiť môžu ak choroba neprepukne do masívnej kliniky

Na záver by som chcel napísať, že ja takéto čary-mary nerobím, včelstvá ak neuhynú v zime, môžu byť ceranae viac napadnuté v sezóne…. mám priateľov, ktorí sa tomu venujú a napriklad známy slovenský včelar Ondruš napísal:"V rokoch 2014 až 2018 som meral prevalenciu (zamorenie) N. ceranae vzorky 10 vracajúcich sa lietaviek do každého úľa počas celých 5 sezón a vplyv zamorenia na medné výnosy. Každoročne bolo priemerné zamorenie včelnice koncom septembra pri zazimovaní (posledný peľ)a na jar (prvý peľ) okolo 10%, časť včelstiev bola "čistá". Na jar pri kvitnúcich stromoch v prírode sa zamorenie prudko zvýšilo a rozšírilo do všetkých včelstiev, maximum priemeru zamorenia včelnice okolo 90% sa dosiahlo cez repku, niektoré včelstvá mali vzorky lietaviek zamorené na 100%. Priemerná zamorenosť cez sezónu postupne klesala až na tých 10% koncom sezóny. Zamorenie sa prejavilo výrazným zvýšením rozptylu medných výnosov jednotlivých včelstiev smerom k nižším výnosom, ich variabilita na včelnici sa z cca 25% pred rozšírením NC zvýšila na takmer 70% po zamorení lokality. Na plné zamorenie lokality včelnice dovlečenou nákazou NC stačila jedna sezóna. Dosiahnuteľné celkové medné výnosy včelnice klesli po zamorení NC o 40%. Nemám ambíciu liečiť včelstvá proti NC, je to márne, t.č. prebieha výskum alternatívnych liečiv kompenzujúcich dopad NC na medné výnosy."

Obrázek
goro
goro 31.01.2024, 19:56:41 xxx.xxx.16.185
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 31.01.2024, 18:33:42

presne si to pochopila…

ako píšem v príspevku kde je kópia toho rozboru… vo väčšine včelstiev sú spóry… a  “.skoro 70% zamorenia je dosť stačí jeden negatívny vplyv a môže dôjsť k rozvoju choroby”…

teda slabé včelstvo, nízka imunita, špatné zásoby, vyrušovanie, stres… to sú spúšťače choroby…

a ako som písal v prvom príspevku, pri pokusoch sa silné nestresované včelstvo dokáže sa vyrovnať a napriek nejakým spóram neochorie…("Keď vyšetrili po 40 dňoch sledované včelstvá zistili že u 2 z 6 včelstiev v kontrolnej skupine, ktorá nebola nijako ošetrená, došlo k spontánnemu „samouzdraveniu“ – spory N. ceranae neboli vôbec nájdené a u ďalších 3 včelstiev v tejto skupine došlo k zníženiu množstva infekčných spor vo vyšetrovaných včelách!  ")

keď už  ceranae silne prepukne, proces jej úhynu je skutočne rýchly… 

a tiež som tam písal :

Pred pár rokmi na včelárskom kurze v Mladej Boleslave docent Klíma robil s 20 včelármi sledovanie spór pod mikroskopom v nimi prinesených vzorkách vlastných včiel a výsledok ? Spóry nosemy v marci boli nájdené všetkých vzorkách, líšilo sa len množstvom spor! Myslíte si že vo vašich včelách je to iné?

goro
goro 31.01.2024, 16:22:54 xxx.xxx.16.185
Odpověď na příspěvek uživatele tom4 z 31.01.2024, 13:20:11

Tome presne tak ako píšeš som to písal aj ja.. teda nekritizoval som Čechov za ich postupy, ale osobne považujem za užitočnejšie v měli hľadať spóry , ktoré sa vo včelstve môžu negatívne prejaviť chorobou . Na Slovensku si každý chovateľ matiek povinne musí dať na mor vyšetriť svoje melivo z úľov a mnohí si dávajú zisťovať aj spóry nozemy, z dôvodu ako som písal. …že hľadanie klieštika v zimnom melive je blbosť v tom s tebou súhlasím, aj keď som to nenapísal v prvom príspevku… 

a odporúčam čítať moje príspevky s porozumením…😉

už v tom celkom prvom som písal že vo včelstvách sú zistená zväčša obe nosemy… opakovane citujem…

V ČR keď sa kontroloval výskyt nosemózy u chovateľov s komerčnou produkciou matiek bolo vyšetrených 4010 včelstiev zo 113 lokalít. Nosema bola zistená v 54 % (2167 včelstiev), z toho samostatná infekcia ceranae v 52,3 % prípadov (1134 včelstiev) a zmiešaná infekcia v 16,4 % prípadov (356 včelstiev).

goro
goro 31.01.2024, 16:10:49 xxx.xxx.16.185

Petros takto, 

genetiku kde už druhý rok je citeľný pokles výkonu matky na včelnici nechcem!

goro
goro 31.01.2024, 09:41:17 xxx.xxx.16.185

Vela včelárov by bolo prekvapených keby im miesto hladania klieštika hladali v měli spóry nozemy…

v prílohe vidite ako je to v realite, rozbor měli na nozemu si dal urobit jeden známy chovateľ matiek, aby vedel, ktoré rodiny má čisté, bez spór nozemy a odkiaľ može mnoziť matky bez rizika, že by boli nozematické…..výsledok?….skoro 70% zamorenia je dosť stači jeden negativny vplyv a môže dôjsť k rozvoju choroby a nie je problém že je ešte zima a vonku su mrazy ….vo včelom chumači mrazy nikdy nie sú a nozema môže prepuknút…😕

Obrázek
goro
goro 30.01.2024, 21:14:37 xxx.xxx.16.185
Odpověď na příspěvek uživatele PETROSMORAVICUM z 29.01.2024, 22:26:16

súhlas , matka vychovaná z vajíčka alebo z niekoľkohodinovej larvičky, ktorá sa rozkladie v plemenáči a nie v prťavom oplodňováčku s hŕstkou vyčerpaných mladušiek určite tri roky vydrží klásť dostatok vajíčok, ak jej včelár vytvorí vhodné podmienky v silnom včelstve… ale samotní chovatelia odporúčajú ju vymeniť po dvoch rokoch…prečo…😉