Presne o tom to je… predsa život pred 35 roKmi NIKDE na svete nemohol byť na vyššej úrovni ako je po postupnom vývoji v CELOM svete teraz… samozrejme vzťahy môžu byť na inej úrovni, pretože za tie desaťročia “odvaha zlacnela ale rozum zdražel”…
Příspěvky uživatele
goro
píšete
“Přiznám se, že jsem se ve vaší zpovědi ztratil…” … no ak nechápete súvislosti prečítajte si to znovu s porozumením, aj 3x
tiež píšete
“Není to lepší než bylo!!!!!!!!!!!”
“Ovšem pokud chápu správně co říkáte, tuplem nerozumím vašemu liberalizmu! …Do slovenské politiky až tak nevidím, Blahu mám rád a Fico, třeba kdysi bolševik, má moje sympatie stejně,”
…ak mi vy budete naďalej nedávať do “liberálov” tak vás ináč ako “komunista” nemôžem oslovovať… môžete adorovať kohokoľvek, ja som napísal že pri vláde komunistov sa dalo žiť, dá sa žiť aj teraz ale vy chcete pomery spred roku 89 späť…oj bože akú máte krátku a selektívnu pamäť…
a vaša odpoveď pre BG svedčí o tom že diskusia s vami o politike je zbytočná…diskutujme radšej o včelách…
tiež som chcel ísť vo vybraných úľoch dať poslednú fumigáciu ale bolo len 4-5 stupňov … tak som len popočúval , ticho nebolo nikde… trochu predčasne sa mi už druhá rodina dostala pod vrchnák do cukrových zásob a tak neviem či mali dolu v plodisku veľa cementu alebo sú len slabšie a ušli do tepla..
Tom nezávidím vám situáciu ani trochu… snáď vám to vyjde… problém nebudete rozhodne mať s tým že by sa neošetrené včely nedožili jari, to dajú v pohode… problémom môže byť to čo tvrdí známy slovenský včelár Jokai : “... ak ma včelstvo v auguste 100 a viac ks VD tak do 2 rokov uhynie na virózy...”
..doslova ma to dráždi, že tak dôležitú tému ako je melicitóza v našich úľoch si zaprasujeme diskusiou mimo témy ale už vás Tome poznám a viem že sa nezmeníte…
teda súhlasím s tým, že sú nejaké rozdiely medzi situáciou na Slovensku a v Čechách ale nie principiálne… je pravda, že u nás vo voľbách sa na kandidátke Slovenskej národnej strany (nakoniec z 8 poslancov sa stal poslancom len jeden člen strany, jej predseda ) do parlamentu prekrúžkovala partička z nezávislého rádia, jeho majiteľ majiteľ je poslancom aj s redaktorom a hlásateľka je dokonca ministerkou kultúry… zmocnencom vlády pre prešetrenie pandémie sa stal doktor, ktorý v čase pandémie bol označovaný za hoaxera a dezoláta a v správe ktorú nedávno na vládu predložil dokazuje, že na Slovensku NIKDY V MINULÝCH ROKOCH PANDÉMIA KORONY NEBOLA! … námestník ministerky kultúry pri ovládnutí Slovenskej televízie jednoznačne presadzoval názor, že televízii sa musí verejne diskutovať o všetkých témach , teda aj o teórii, že zem nemusí byť guľatá a je plochá…
prečo píšem, že sú minimálne rozdiely medzi medzi situáciou? …lebo predseda vlády včas rozdelil svoju partaj Smer, (ktorá predtým pohltila reformovaných komunistov -SDL, sociálnych demokratov - SD a drobné ľavicové strany), tí čo boli s ním nespokojný volili jeho “podžtašku” v druhej strane (dnes je z neho prezident) a po voľbách vytvorili spolu koalíciu, doplnenú o ten klub SNS.. premiér je už 4x premiérom a je to kovaný komunista, podpredsedom strany je poslanec v európskom parlamente, ktorý ako podpredseda parlamentu mal v kancelárii vyvesený obraz CHe Guevaru tak ten na oslavách 15 výročia strany vystúpil na tribúnu s pozdravom “česť práci, súdruhovia…”
ale to je OK, ak si niekto myslí že v roku 89 si pád komunistov “vycengali” ľudia na námestí je naivka (však tom4😉), a nepovalili ich ani študenti a to ešte by som rád podčiarkol,že nepadli ani kvôli aktivite CIA! ..tie kvetinové revolúcie v arabských štátoch či na ukrajine nemali nič spoločné s tým, čo komunisti robili u nás v roku 89…
píšem komunisti a viem čo píšem… rok 68 (som trochu starší a všeličo si pamätám) bol boj medzi dvoma skupinami komunistov , pričom navonok sa to malovalo ako “poľudštenie” komunistických metód a zlepšenie ekonomiky (Šik) a v roku 88 sa znovu v strane vytvorila silná partia komunistov, ktorá sa chcela dostať k moci a starí komunistickí páprdovia nebrali Gorbiho vážne a držali sa zubami, nechtami, tak táto partia sa chcela dostať k moci za každú cenu… pripravovala (tváriac sa že ide Gorbiho cestou) prevzatie moci v štáte, získanie siného súkromného majetku a ekonomické ovládnutie štátu a ďalšie fungovanie v kombinácii možností, teda niečo také ako sa to začalo robiť a robí v Číne …
nie všetko vyšlo podľa ich predstáv ale v podstate sa zachovala kontinuita , majetky , banky a fabriky sa presunuli správnym smerom zalepiac ľuďom oči kupónkou.. musím sa priznať že ja som na námestiach necengal, v koordinačnom centre som síce stretol aj študentov z Prahy, dostal som z fabriky komunistov von do mesta a aktívne vystupoval pri zmenách niektorých pozícii vo fabrika, lebo ľudia boli pripos.atí ( Tom píše že sú rovnakí aj teraz)…ale veľmi rýchlo som pochopil už v roku 90 čo sa deje.. a prestal som sa angažovať, pretože by som musel fungovať s ľuďmi, ktorí nie sú a nebudú moja krvná skupina…
ale, ak niekto píše že za komunistov bolo biele biele a čierne čierne, že pravdy boli jednoznačné a jasné tak je buď nevedomý alebo klame!.. dalo sa žiť, v rôznych oblastiach bol život jednoduchší a ľudia šťastnejší, ale to je o vnútornom nastavení človeka… dnešná doba umožňuje život na “vyššej” technickej a ekonomickej úrovni a je to tak u nás ako aj v komunistickej Číne…
to že sú goblesovsky presadzované západniarske hodnoty ako jediné správne , tak ako voľakedy bolo dobré len to čo bolo z východu je “daň z prepychu”😀… na to aby človek mohol aj v dnešnom systéme žiť musí vedieť kde je sever a ten ROZHODNE NIE JE NA VÝCHODE!
každý mal nárok na svoj názor za komunistov a má právo na svoj názor aj teraz… v čase pandémie (ktorá ale u nás nebola, no v čechách ano😉) sa u nás organizovali hromadné testovania, každý sa musel ísť dať otestovať a neskôr zaočkovať, pretože ináč bol pripravený o veľa svojich práv a bol pokutovaný… nebol som sa testovať, hoci 3 500 000 Slovákov to urobilo a nebol som sa ani očkovať, hoci ako dôchodca by som bol dostal 300 eur (vyše 7500 čk)… Tom vy mi nadávate do liberálov, lebo tvrdím že každý človek má právo na svoj názor, na svoju cestu… ale JEDINÁ PRAVDA, JEDINÁ CESTA, JE NIEČO NEPRIRODZENÉ, PRÁVE TÁ ROZNORODOSŤ NÁZOROV A PRÁVD (!) JE ZÁRUKOU VÝVOJA SPOLOČNOSTI, ZÁRUKOU ZMIEN A ZLEPŠOVANIA (nakoniec to sám tvrdíte!) ..
jediný správny názor to je cesta do pekla….
na margo čechov a slovákov sa ešte chcem vám ospravedlniť, že v tom roku 89 bol slovákom nielen prezident, ale aj šéf štb a ešte aj ten čalfa… no teraz babiš.. odpustite nám…😜
Tome súhlasím, že žiadne “plkání” nie je marné… nedá mi aby som sa vám nezveril s dnešným zážitkom,. V podvečer mi volal kamarát včelár že leži v nemocnici a na vedľajšom lôžku je chlapík, ktorý síce včely nechová ale voľný čas trávi na internete,no a ten sa mu zveril, že zo záujmom sleduje diskusie nejakého Toma s Gorom a že ten goro je zo Slovenska, ..😉no Lojzo sa hneď pochválil,že ma pozná, že sme už nejaké to pivo u mňa na včelnici vypili a tak mi zavolali… no nepotešili by ste sa?…sledujú tieto diskusie zrejme aj ľudia, ktorí sa dodiskusií nielen nezapájajú, ale ani včely nechovajú..a predsa čítaju… takže žiadne marné plkání…😆
ProVap - prístroj na sublimáciu kyseliny šťaveľovej do včiel … ďalšia zbytočnosť pre včely a riziko pre včelára…😕
Tom50:Zjevně jste to nepochopil. Cukr nefunguje, květový med zvýší stravitelnost melecitozy a nejde o přeplnění výkalových vaků. Proto jsem to sem dal, že cukr nefunguje aby se jím doplnily ze ⅔ plné melecitozní plásty.
Tome vy ste asi nepochopil môj príspevok, písal som o úplne inom postupe..😕… predsa k tomu medu som sa nejadroval, len medzi riadkami ste v mojom príspevku mohli najsť informáciu,že to namáčanie a dopĺňaním medom považujem za blbosť…ale na drhej strane, to že cukor nefunguje viete aj bez skúšky…no ja vam napíšem na jar či funguje, ked získam nejakú skúsenosť…
včely znesú všetko… závisí aká je zima, aké je rozloženie zásob, kedy sa dostanú cez med až k melicitóze… jedenkrát to vyjde, inokedy nie…
ja som tiež ponechal melicitózu v plodisku (z medníka som odobral, čiastočne vytočil, plásty s melicitózou sú v sklade) a zakŕmil do pridaného nadstavku cukrom, a potom som pri liahnutí plodu postupne dával menšie dávky cukrového roztoku aby do čiastočne spotrebovanej melicitózy doplnili cukor a zimu prežili.. ak náhodou prežijú mám to odporúčať ako vhodnú metódu na zimovanie s melicitózou..?😕
…no rozhodne NIE!
Pre relevanciu tiež treba asi opraviť to číslo včelstiev na 1200 😉
ale faktom je že sa snažia udržať tú “bezklieštikovitosť”, všerci včelári sú evidovaní a kontrolovaní..… no poznáme včelárov☹️ …. rutinný dohľad odhalil jednu infikovanu rodinu v obci Brändö a druhá rodina sa odhalila pri následnej kontrole a odbere vzoriek z včestiev na včelnici… ej bodaj by takýto stav bol u nás, neviem na čo by sme sa vyhováral pri úhynoch potom…
European Union https://food.ec.europa.eu › r...PDF Varroa infestation in Åland Islands, Finland
Alandy, autonómna provincia fínskeho súostrovia, získali v roku 2013 oficiálny štatút krajiny EÚ bez výskytu varroózy. Od zimy 2017-18 sa zimné straty na Alandských ostrovoch hlásia oddelene od pevninského Fínska v aby sa zistili rozdiely v dôsledku včelárenia bez výskytu varroózy. Zimné straty na Alandských ostrovoch kolíšu podobne ako v pevninskom Fínsku, ale vždy na nižšej úrovni. V roku s vysokou zimných strát je aj na Alandách veľa oslabených včelstiev. Zima s veľmi nízkymi stratami ukázala vyššie percento oslabených včelstiev ako samotné straty na Alandách. Toto nikdy nie je prípad pevninskom Fínsku. Zdá sa, že hlavnou príčinou zimných strát je varroáza a následky varroatózy ako ako sa očakávalo v kontinentálnom Fínsku, zatiaľ čo na Alandách sa problémy s matkami a oslabené včelstvá javia ako majú väčší vplyv. Je potrebný ďalší výskum, aby sa určilo, či ide o baktérie alebo vírusy. by mohli prispieť k oslabeniu včelstiev, najmä na Alandských ostrovoch.
v estónskom Taline, v rámci 10.medzinárodného vedeckého včelárskeho kongresu EurBee 10 mala prednášku aj Dr. Marrita Martikkala z Finska a referovala o zimných úhynoch v roku 2023/2024…porovnala včelstvá na pevnine a na ostrove Aland, ktorý je stále bez klieštika (Varroa free island)… v sledovanom roku boli na pevnine úhyn 12% a na ostrove bez klieštika boli úhyny 23%…
😕😟☹️🤔
Stefnos napísal si: “Neustálý chemický boj neprospívá ani včele ani kleštíkovi. Zdravý roztoč neinfikovaný mixem virů není pro včely hrozbou, nemocný oslabený roztoč ano. Potřebujeme v úlech zdravé, vitální roztoče. Proto tvrdím: Pěstujte zdravé roztoče, budete mít zdravé včely.”
Pochopil som to správne, že ty vidíš v chemickom boji s klieštikom dôvod jeho šírenia včelích vírusov, zoslabením sa kleštik stáva vnímavejším voči vírusom ohozujúcimi včely (ktoré vždy v úli sú ), teda oslabený klieštik “ochorie” , stane sa nositeľom vírusov a nakazí nimi včely a zoslabené včely uhynú…
otázka: klieštik ochorie na na “včelie choroby” ?.alebo "nezoslabený" klieštik od chémie je zdravý a nemôže byť nositeľom včelých vírusov? "
Petra nemáš v okolí včelárov a klieštika zvaluješ na lúpež..😉…prečo by to všetko nemohli byť "tvoje" klieštiky?"..jednoduchoa vyliahol sa posledný plod a zrazu boli v úli mimo ochrany všetky klieštiky… aj klieštik sa prispôsobuje, vie že koncom leta včelári na ne “poľujú” a tak sa okamžte skryvajú do plodu, vedci zisili pokusmi (Tome naozaj otvárali zaviečkovaný plod ale nebolo to v čechách 😉)že do jednej bunky skrylo aj viac samičiek a ani sa nesnažili rozmnožovať, len sa tam “skryli”… ale teda ak sú klieštiky “zdrave”, teda neštíria vírusy, tak to pár stovák včelstvo znesie ako nič…
Tome ja si nemyslím, že práca bola zbytočná, tak som to nechcel napísať,…. výsledky výskumov dnes su často samozrejme oplyňované sponzorom,….. keď v minulom režime sa robil výskum, skutočne väčšinou nebolo dopredu určené čo má výskumník zisit… len sa občas stávalo že ak sa výsledok “nehodil”, tak zapadol prachom …
Ale nie celkom sa zhodujem s vašim tvrdením, v práci sa nájde všetko… otvory v papieri boli robené každých 5mm, ale viete ktoré otvory vyhrýzli včely ako prvé?
Včely chované v úľoch so zvislými rezmi utesnenými potiahnutými papierovými páskami prehryzli prvé vstupné otvory vo vzdialenost 5-106 mm od dna úľa (obr. 1),
Пчелы, содержавшиеся в ульях с вертикальными пропилами, заклеенными провощенными бумажными лентами, прогрызали первые летковые отверстия на расстоянии 5—106 мм от дна улья (рис. 1),
PREČO ASI VČELY ZAČALI ROBIŤ SVOJE ČESNO PRI NAJSPODNEJŠEJ DIERKE NAD DNOM…MNE TO VYCHODÍ ŽE BOLI “ZVYKNUTÉ MAŤ ČESNO DOLU PRI DNE? ” samozrejme pri pokusoch sa zistí všeličo aj to že u teplej stavby je bolo česno nižšie ako pri studenej . …alebo čo tak tak rodina č 22?
Poznatky profesora Taranova si obecné vážim, definoval hromadu včeích zákonitostí, ale táto práca ma nenadchla… zistenia že silnejšie včelstvo potrebuje (si vytvorí ) väčšie česno alebo že včely uprednostňujú česno na plodisku a nie v medníku, vôbec nie sú prevratné… no bolo treba skúmať niečo , tak skúmal…😉
“Hlavně ale prosím odpovězte. Je dobré to rychlejší “dýchání” a nebo pomalejší pulzy?”
…ako vami opuncovaný liberál vám odpovedám …včely zvládnu aj jedno aj druhé… včely prežijú … na vami položenú otázku neviem odpovedať, pretože celoročne používam veľkosť česna 76 cm2 , ktoré na zimu zužujem mriežkou založenou proti piskorom na cca polovicu… s malilinkými česnami máte možno skúsenosti vy ale ja nie, odpovedať na položenú otázku môžete len vy, pretože roky ste v lete používal ako ideálne česná s veľkosťou 72 cm2 a môžete to porovnať s tými menšími, ktoré ako “jediné správne” používate teraz….
je pravda, že pri chove v slameňákoch s miničesnami sa občas vyskytlo v zime “udusenie včelstva” ale my už tak včely nechováme…
k tomu že DOL či Svaz vám nepomôžu a nepovedia čo treba robiť je možno preto že to nevedia 😉
mali by sa opýtať “umelej inteligencie”, je to jednoduché 😉 umelá inteligencia vie všetko...😆 Toto napísal ChatGPT na otázku ako zabrániť plošným úhynom včiel.
Zabránenie plošným úhynom včiel si vyžaduje komplexný prístup, ktorý kombinuje prevenciu, správne chovateľské praktiky a udržateľnú spoluprácu medzi včelármi, poľnohospodármi, vedcami a štátnymi inštitúciami. Na základe úvah a súčasných poznatkov možno odporučiť nasledujúce prístupy:
1. Podpora genetickej rozmanitosti včiel • Šľachtiť včely s vyššou odolnosťou voči chorobám (napr. varroáza) a parazitom. • Zamerať sa na prirodzené selekčné postupy, kedy prežívajú včely prispôsobené miestnym podmienkam. • Obmedziť monopolný tlak na jedno plemeno (napr. kraňské včely) v prospech širšej genetickej diverzity.
2. Ochrana prostredia • Obmedziť používanie pesticídov, herbicídov a ďalších chemikálií škodlivých pre včely. Príkladom je prechod na ekologickejšie formy poľnohospodárstva. • Vytvárať pestrú krajinu, ktorá včelám ponúkne dostatok potravy a úkryt. To zahŕňa výsadbu medonosných rastlín, zachovanie remízok a pastvín. • Podporovať biodiverzitu, ktorá zaistí stabilný ekosystém aj pre opeľovače.
3. Prevencia a liečba chorôb • Pravidelne monitorovať zdravotný stav včelstiev (kontrola prítomnosti parazitov, vírusov a baktérií). • Využívať prírodné alebo menej agresívne metódy liečby chorôb (napr. kyselina šťaveľová, tymol a pod.). • Zavádzať inovatívne technológie, ako sú monitorovacie senzory, ktoré umožnia včasné odhalenie problémov.
4. Zlepšenie chovateľských praktík • Rozumne plánovať a riadiť migráciu včelstiev, aby sa minimalizovalo prenášanie chorôb medzi lokalitami. • Podporovať menšie, ale stabilné chovné jednotky namiesto veľkých, intenzívnych včelstiev, ktoré sú náchylnejšie na šírenie infekcií. • Poskytovať včelám dostatok zásob počas zimy a minimalizovať stres spôsobený chovom.
5. Osveta a vzdelávanie • Organizovať workshopy a semináre pre včelárov zamerané na udržateľné chovné postupy a prevenciu úhynov. • Spolupracovať s verejnosťou na zvýšení povedomia o dôležitosti včiel a ich ochrane.
6. Zmeny v legislatíve • Zaviesť prísnejšie regulácie týkajúce sa pesticídov, ktoré sú priamo spojené s úhynom včiel. • Podporovať finančnú a technickú pomoc pre ekologických chovateľov a výskum v oblasti včelárstva.
7. Podpora prirodzených metód chovu • Experimentovať s bezrámkovými úľmi alebo inými alternatívnymi metódami chovu, ktoré napodobňujú prirodzené prostredie včiel. • Zavádzať metódy ako „Natural Beekeeping“, kde včely majú väčšiu voľnosť pri budovaní plástov a prispôsobovaní prostredia.
AI píše len obecne publikované kecy, ktoré zozbiera ….dúfam že vás zasa “neurazím” ale AI o vašom úli nepíše nič, asi nemá dostupne informácie…
…Tome ja žiadnu otázku nepovažujem za podpásovú…za “podpásovku” považujem často to , čo vy z mojej poctivo napisanej odpovede dokážete "vydolovať"…
Citujem vás : “vy pak říkáte mezi řádky, že malé česno = víc pulzů a vyznívá to, že je to horší než méně pulzů, co je při velkém česně.”…kde ste to preboha nabrali?😲…ja nepíšem “medzi riadkami”, že malé česno = viac pulzov, ja to ako fakt zo skutočných meraní uvadzam priamo…nič iné NETVRDÍM a ak vám to VYZNÍVÁ tak, že tvrdím že je menšie česno horší 😕…s tým ja nič nenarobím, vaše myslenie má rokmi východené koľaje,ktoré všetko podriaďujú jedinému cieľu, hľadať fakty, ktoré mu vyhovujú, ak nenájde “správny” fakt, tak reálnu skutočnosť “ohne do domnienky” a ide ďalej za svojim cieľom ..vidím to tak že si v svom myslení libujete a tiež si myslím , že v živote nenudíte..nech sa vám teda darí aj naďalej…
Protivná otázka: Měřil někdo rychlost proudu plynů v česně zimujícího včelstva? Odpovídá to opravdu Titěrovo-Gorově fyzice a nebo naopak vodní páru včely utéct nenechají (jak podotýká Goro) - potřebují vodu a co když nenechají ani utéct všechny plyny? A co když teorie o bezkyslíkovém metabolizmu nejsou úplnou hovadinou?
Už som tu písal že otázka je otázka a nie sú žiadne “nepríjmné” ani “protivné” otázky… rovnako ako neexistuje “ťažká ” otázka, ťažká môž byť len odpoveď… každá otázka je LEGÁLNA a na každú otázku existuje odpoveď (niekedy dokonca viac odpovedí 😉), len môžu byť otázky na ktoré momentálne nevieme odpovedať, resp. odpovedať vieme ale naša odpoveď je len náš názor a nemáme ju relevantné potvrdenú…
Uf…Tome už sa začínam meniť na vás, počujem a filozofujem… tak radšej odpoviem na vaše otázky..áno , merania množstva prietoku vzduchu česnom robil jeden učiteľ velárstva v Nasavrkách, dokonca meral aj úniky otvoreným očkom…. …čo sa týka “nasávania” vzduchu zvonku do úľa v zime a opúšťajú plodín von z úľa mali by sme si uvedomiť,že včely postupujú RACIONÁLNE vo všetkých svojich činnostiach,v zime napríklad nekúria ani za mrazov v chumáči nepretrzite ale vyhrejú, prestanú kúriť a keď poklesne teplota v centre a hrozilo by, že včely na povrchu chumáča skrehnú znovu “prikúria”….a tak si regulujú aj prívod vzduchu do úľa…ak niekto píše o “vichrici” asi to preháňa… už som písal že včely, vydržia viac co2 ale aj percento kyslíka v chumáči klesá a približne keď je kyslíka pod 15 %, chumáč sa roztvori ,vypustí dohora “vydýchaný” vzduch, s nízkym kyslíkom, so zvýšeným percentom co2 a vodnou parou , ktore vznikli premenou cukru na energiu a “nasajú” cez letáč nový vzduch s potrebným kyslíkom…je tu len jeden detail, pri menšom česne, nasávajú častejšie, aj to už bolo dokázanéa zmerane (nie len v Nasavrkách 😆)…
Bezkyslíkova premena cukru na energiu skutocne existuje,ale na bunkovej úrovni..
…tak hurá do toho…😉
Martin jediné čo je v patente pravda je, že CO2 skutočne dokáže spomaľovať životný cyklus včiel a že včely v zimnom chumáči ho znesú aj viac percent ako je ho bežne vo vzduchu…akonáhle ale jeho hodnota prekračuje 6%, chumáč sa musí roztvoriť a ho vypustiť, pretože včely by mali problémy…
neviem čo si od diskusie sľubuješ ale ako ťa poznám zrejme permanentne hľadáš zázračný úľ v ktorom by si a dožil konečne medu.. prezradím ti jedno tajomstvo, je to možné v každom úli, v ktorom sa naučíš úspešne chovať včely ale v tomto patenovanom úli to ťažko dokážeš… každý včelár, ak si preštuduje text patentu sa musí pohoršiť nad hlúposťmi ktoré sú tam popísané, len námatkove “včela sa nedokáže potením zbaviť vody a tá jej zaplaví vzdušnice a včela za 8,5 dňa uhynie”… predsa včely práve v zime zablokujú odchádzame vody z tela cez konečník, pretože ju v organizme potrebujú na riedenie zásob cez tvorbu slín, tiež predstava, že “včely pri nedostatku kyslíka naberú silu bezkyslíkovou premenou cukru ” svedčí o stupidite autorov…..včely dokážu získať energiu z cukru len za pomoci kyslíka…..a tak by som mohol pokračovať, ale radšej skončím slovami Milana Bencúra, ktorý si v prvom roku skúšok “zázračného sklípku” včely pochvaľoval po prezimovaní mi poveda že “žiaden zázrak sa nekonal”… 😕
Prosím ťa v ktorom návode si čítal, že Formidol sa kladie do podmetu? Mohol by si ho sem dať? Nepoužívam KM kvôli vysokej agresivite ku včelám aj úľovému prostrediu, ale ak ju uvažuješ používať ako začínajúci včelár by si to mal všetko o nej dobre naštudovať ! Výrobca odporúča dávať Formidol zhora na plodové plásty….