Společné nácviky PH začínají ve druhé půli dubna, spíše až ke konci. Většína chovatelů cvičí individuelně, před společnými lety a to platí i u holoubat. Od začátku května jsou již závody do konce července se starými holuby. V srpnu se začínají nácviky a závody holoubat, nejčastěji do poloviny září, ale může být i déle. Pro ilustraci závodní plán: https://b7928ac05d.cbaul-cdnwnd.com/9a6e585aef04e9dc7b3eceba6f4ce3fd/200000009-1601516018/let.pl%C3%A1n_2023_T%C5%98ET%C3%8D.pdf?ph=b7928ac05d
Příspěvky uživatele
jo012810
jaroslav69pokorny:Jsem ve výboru Základní organizace cca 20 let a není mi známo, jakých dost administrativních povinností díky NOZ přibylo? Myslíte to, co se dříve psalo na papír a dneska se vyplní do připravených tabulek v počítači? Organizované chovatelství utrpělo především nenažraností a neomaleností některých vyšších funkcionářů a dále pak charakterem lidí. A to je obecné, nikoliv jen chovatelské. Týká se to včelařů, myslivců, ale i sportovců…
Pokud jste ve výboru ZO tak dlouho, pak jste asi nezaznamenal, že všechny spolky (mají IČ) mají status jakési s.r.o. a s tím spojené i podobné povinnosti, krom ověření zápisu z valné hromady (výroční členské schůze). Musejí např. předkládat roční uzávěrky hospodaření, při změně statutárních orgánů nahlásit změny (prostřednictvím hlavního spolku) do obchodního rejstříku a zaplatit správní poplatek. Vím, že mnoho chovatelů toto nezaznamenalo…..Ale jinak se hlavně bavte chovem.
Určitě, není něco dobrého s hospodařením ČSCH ve prospěch chovatelství, ale na to jsem upozorňoval a snažil se navrhnout Stanovy, které by mohly zabránit tomu “nenažranství”. Jak to může fungovat, podle NOZ je popsáno: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-tabornici-meli-domy-za-desitky-milionu-nacelnik-je-prevedl-na-sebe-249193#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=abtest251_radio_sluzby_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
valkyrie77:
Myslím, že nejde o nějaké čistokrevné plemeno, ale třeba o nějakého hybridního jedince. Optejte se toho, od koho je máte.
jo012810:Bohužel, ztáta dvou starších 1,0 je již asi definitivní. Uvidíme, zda to mé malé hejnko vůbec ustojí. Musím být trpělivý.
Příroda zná různé “fígle” a tak mi jeden předvedla. Po zimně u mne zůstal slovy jeden starší holub (1,0) a mám nepříjemný dojem, ža i všechna loňská (přežívší) holoubata budou holubice. U českých čejek je pro mne extrémně těžké určit pohlaví. Ujistil mě Ing. Zach, že i on má problém (a to chová čejky od mládí) a tepre až snese vajíčka, jde u tutovou holubičku. A nyní k tomu fíglu. Zapářila se mi holubička z roku 21 s loňských holoubětem. Tak jsem se radoval, že mám alespoň jednoho dalšího holuba. Ale ouhej. Postupně “pár” nanasel 4 vajíčka… Tedy dvě holubičky. Tři vajíčka byla oplozená a protože jsem neodebíral vajíčka a nechal sedět, zjistil jsem, že 3 byla oplozená. V sobotu se vylíhla první dvě holoubátka a včera (v pondělí) i poslední. Jsem zvědav, zda všechna holoubata budou vyrostou a vyletí. Když jsem měl pošťáky a jeden rok jsem měl nouzi o samce (létal jsem přírodu), 3 holubice se zapářily s jedním samečkem a svorně seděly v jednom velkém budníku, každá na svém hnízdě a holub se jen tak u nich “producíroval”. S ním jsem nezávodil, ale holubičky byly spolehlivé závodnice. Nenechal jsem jim vyklubat holoubata a létaly s nimi z vajec skoro měsíc. Mezi tím nějaký sameček přišel o holubičku a tak tento “harém” pomalu skončil.
Držím palce, ať se daří. Bantamky (v různých barvách) jsou krásné hrdě vyhlížející slepičky…
Ano dá. Dokonce je to vhodné, pokud nemáte velyký (skoro neomezený) výběh, neboť umí létat a to ráda využívá. Pokud budete mít i malý kurník se hřady a s hnízdy, pak klidně 1:5, pokud bude voliéra zastřešená. Jde o drůbež okrasnou, s vemi malou spotřebou krmiva a snáškou v prvním roce do 90 ks vajíček.
Doptal bych se spíše na DF okrasné ptactvo. Zde je DF o drůbeži, ale možná někdo poradí. Ale bylo bydo dobré upřesnit. Neboť: Aratinga je rod ptáků z čeledi papouškovitých, který má celkem deset zástupců, přičemž tři jsou již vyhynulé. Ve většině případů se jedná o známé druhy oblíbené mezi chovateli okrasných ptáků, avšak výjimkou je aratinga Hockingův, druh, který byl popsán teprve v roce 2006.
Anonymní:Jsou to jenom kecy, on je už delší dobu názorově dosti mimo. Věk prostě zastavit nejde.
Víte, skutečně žádný zákon explicitně nezakazuje chov kariérů. To je skutečnost, ale…mnohdy noví sousedé jsou více než nějaký zákon atd. Prostě doba se změnila společně s vesnicí a všemi zvyklostmi. Protože patřím(bohužel) již mezi pamětníky, snažím se nazírat na věci s určitým nadhledem a přitom si vážím svých vrstevníků a starších chovatelů, kteří nezahořkli a stále se baví chovem. Stejně tak rád pozoruji i nové trendy v chovatelství, které nové podmínky přinášejí a snažím se je pochopit v kontextu. Je to mnohdy dost pro mne náročné. Nicméně, nechtěl bych aby se mezi chovateli vytvořila nepřeklenutelná barikáda. V diskuzi je třeba vždy dobře argumentovat, i když třeba se mnou někteří nebudou souhlasit. A věk, je neúprosný a pokud včas člověk neumře, bude stále méně pružnější…. Proto se všichni bavme a mějme radost z toho, co ještě můžeme. Na závěr bych chtěl připomenout, že organizované chovatelství viditelně utrpělo přijetím Nového občanského zákoníku, kdy spolkům přibylo dost administrativních povinností.
Některé diskuze na iFauně byly mnohdy dost přes čáru. A proto jsem výše uvedel, že jak si DF uděláme, takové bude. I mě dlouho trvalo, abych se “přemístil” a pokusil se předávat své zkušenosti z chovatelské (65 roků dlouhé) praxe. Nakonec jsem si řekl, že kdo jiný, než starší chovatelů mohou přinést své zkušenosti a pohledy. Proto jsem zde založil téma: https://www.chovzvirat.cz/diskuze/tema/17488-ceske-cejky-volny-chov-holubu-i-jinych-plemen/6/#prispevek195010, které jde tak trochu proti současnému trendu a třeba právě altenburák by mohl svými zkušenostmi z dlouholetého volného chovu inspiroval mladší, případně zčínající chovatele. Možná se najdou i další, kteří se zapojí. Věřím v kontinuitu a chci být její součástí. Ať se všem daří….
holubar:bohužel I. FAUNA, dostala cílený smrtící úder, jako skoro vše lidské, normální, zdejší diskuse je s ní nesrovatelná, proto pro je většinu holubářů nezajímavá, chybí nejen fota,rady,
Každé (tedy i toto) DF bude takové, jaké si ho diskutující vytvoří. Myslím, že na většinu dotazů jsou zde reakce s radami. Takže, každý má možnost přizvat i ostatní…..
Z českého humoru. Trefně!
Sójový bob je vynikající krmivo s vysokým obsahem bílkovin a proto je třeba ji zkrmovat tehdy, kdy je třeba vyšší příjem bílkovin. Např. při intenzivních odchovech holoubat a u letových holubů při závodech je třeba budovat svalovinu. Ano, nemám k ní v blízkosti přístup a jak jsem psal, zaměřil jsem se na krmiva, která mám co nejblíže.
Letošní jaro si hodně přispíšilo, možná o celý měsíc…Ale co zůstává stálé, je téma vztáhů mezi mužem a ženou a pokud jde jen o humor, tak ten léčí…
Krmení každého zvířete je svým způsobem “věda” a to i s ohledem na na dané plemeno u holubů. Základem krmné dávky holubů by měl být ječmen a to co jekvalitnější. Vis níže:
jacmena 12.8%....bielkoviny 66.9%......sacharidy 2.3%....tuky Ozimný jačmen sušina 880 g/kg hrubý protein 100 g/kg hrubý tuk 20 g/kg hrubá vláknina 44 g/kg EKJ 691 g/kg Popolovny 25 g/kg 1.sušina 2.hrubý protein 3.hrubý tuk 4. vlaknina 5. EKJ 6. popoloviny 7. stravitelnost v % organická hmota ---a N látky 8 .SNL g/kg 9 .ŠJ na kg pšenica 880----117-------22---------29--------809---21------89-------82---96---84 jačmen880-----124-------25---------41 777----32-----83------74-----91--84 Kukurica 880--115------51--------19----------796---17-----90------73---84---91 ovos 880---122-----53---------133-------653---37------76------69---85---64 ryža-žlomkova-880---101--8-----1----------880---8------08---98--86--87----93 proso 880------131---47---77------695-----48----88----74---97----68 cirok 880---106---48---49---766----30---80---49---52---60 hrach 880----262---15---45-----627----50----91---86---226----80 vika 880---270----19------82-----588---40----86----88---239----80 Navrnul jsem směsi pro ty kteří chtějí šetřit,z dostupných komponentů u nás. Kukuřice 40 kg Pšenice 15 Ječmen 10 Loup.oves 5 Slunečnice 5 L.seminko 2 Řepka 5 Proso 6 Hrách 12 celkem 100 kg Tuk 7,2 Prot. 12,6, Cukr 60,4,Vl 5, Energie 3264. Místo hrachu dáme bílou rýži. Tuk.7,1 Prot. 10,7, Cukr 63,4, Vl.4,3 Energie 3384. Ječmen má málo energie jen 2767 a vlákniny 5,1. Na závody potřebujete směs o hodnotě energie alespoň 3200 až 3500. (kdysi jsem někde stáhnul).
Potom si je třeba dobře uvědomit, co v kterém období to které plemeno potřebuje dodat a zároveň znát vlastnosti jednotlivých zrnin. Např. dodání bíkovin-luštěniny, energie-len, kukuřice, semenec atd. Jiné je to u voláčů, jiné u holubů pro letové soutěže, jiné v zimě, v chovné sezóně a opět jiné při pelichání. Já se vždy snažil nekrmit směskami zrnin, ale jednotlivými komponenty a tím jsem mohl ovlivňovat jednotlivá popsaná období. Jak píše Raspic, jeho PH vyhovuje systém krmení a komponenty, ale i chovateli
, což prokazují na závodech. Vždy jsem krmil z místních zdrojů a držel se zásady, abych kdykoliv mohl dokoupit ten, který komponet co nejblíže bydliště. Ti co se nechtějí zabývat výživnými hodnotami jednotlivých zrnin a mají holuby jen, jako okrasu dvora, pro ně je nejjednodušší nakoupit hotové směsky s přihlédnutím , k jejich určení.
Pelikan:dobry den. Muzu po podani antikokcidika klozanitu
https://pribalovy-letak.info/klozanit-300-mg-g
konzumovat vejce nebo je tam nejaka ochrana doba bez konzumace. Dekuji, Pelos
Základní otázka. byla v chovu, či u jednotlivců prokázán výskyt kokcidií a tento přípravek doporučen vererinářem? Pokud ano, měl by vám vysvětlit co a jak. Pokud chcete léčit tkzv. preventivně, není to dobře….
acher:Jenže tady jste na drůbeži a zadavatele zajímají slepice a ne králíci.
Princip popsaný pro králíky je i drůbeže stejný. Jde o to u finálního produktu dosáhnout tkzv. heterózního efektu v tom kterém směru. U drůbeže vysokou snášku s co nejmenší spotřebou krmiva a nebo, v co nejkratší době vákrmu max. hmotnost.
Raspic:Pro všechny zde: Veselé Velikonoce
Připojuji se ať se všem daří nejen v těchto dnech největších křesťanských svátků, ale i ve všech dnech. A to, jak v chvu, tak v rodině.
Anet10:Děkuji, ale co? Nějakou síťku,do té by se mohl zamotat, vůbec nevíme, co tam dát
Např. husté svařované pletivo, které jde dobře tvarovat…
S nadhledem o drůbeži…
Volně puštění holubi (české čejky) u mne využijí jen výjmečně nabízenou možnost koupele. Většinou se “sprchují”, když prší a nebo vyhledávají kaluže na pultové střeše při dešti. Když jsem choval pošťáky a závodil s nimi, pak pravidelně po závodě se koupali v nabízené kruhové míse a velmi rádi. A jak píše Kouťák, je třeba větších nádob-vis foto.