Když počasí není nic moc, tak se alespoň zasmějme…
Příspěvky uživatele
jo012810
Dnes jsem navštívil výstavu v Lysé n.L., ještě bude zítra. Před 10 hodinou nebyly žádné velké fronty u pokladny, takže na pohodu vstup a klidná prohlídka. Výstava pěkná v pěkném prostředí dobře osvětlené haly. Zaměřil jsem se (zejména) na prohlídku holubů, kde, nebýt klubových speciálek, by návštěvník neměl co moc prohlížet. Mne zajímaly především české čejky. Byly vystaveny hladkonohé ve slušné kvalitě a to modré bezpruhé a několik jedinců stříbřitých. Pak čeští voláči siví (speciálka) v obvyklém počtu a v celé paletě chovaných rázů a v různé kvalitě. Je vidět, že i u tohoto plemen struktura peří není v mnoha případech ideální, ale naopak, bylo zde k vidění dost zvířat s ěknými hlavami a slušnými zobáky, oproti roku minulému. Ukázky fotek jsem doplnil českým bublákem.
Janpan:Nevadí, holub dostane šanci u jo012810.
Zkušenost, kterou jsem za celý život poznal prvně. Ano, MP černý u mne skutečně je. Ale… Po asi 3 dnech jsem se pokusil jej přidat do holubníku a čejky nevěděly kam zalést. Viděly v něm nebezpečí a ne holuba jiného plemene. Tak jsem jej dal zpět do “separace” a počkal na noc, kdy jsem jej dal do holubníku za tmy a holubník nechal zavřený. Druhý den celé osazenstvo stálo “v pozoru" ve svých ”boxech" a ani se nešlo nažrat ke krmítku ve voliérce. Stále nenormální stav. Takže jsem MP na noc opět odebral a další den holubník otevřel a čejky se pomalu srovnávaly z vyděšení. To se mi ještě nestalo. Je sice pravdou, že jsem chovat PH a české voláče sivé a k nim jsem třeba přidal pár pavíků, rysů a jiná plemena, abych na páru poznal specifika toko, kterého plemen. Docela by mne zajímala zkušenost jiných chovatelů. A pokud by někdo potřeboval 1,0 MP černého, je k dispozici….
V příloze je fotka siluety krahujčí samice na bříze hned za holubníkem. Bohužel v protislětle a na vzálenost cca 20m, takže žádná sláva. Asi začíná být hodně krušno s potravou (napadlo cca 15 cm sněhu), neboť tuo zimu poprve usedla. Většinou přetahuje a monitoruje. Z toho pro mne plyne, abych spíše krmil v krmítku v převoliérce. Holubník bude sice otevřený, ale holubi půjdou ven když se budou cítit sami bezpečně a nebudou muset žrát z trávy a zároveň sledovat oblohu.
Pan Tureček byl velký holubář s mnoha praktickými postřehy a vychytávkami. Vždyť díky jemu máme české čejky kropenky, kdy využil bělící faktor a popsal, jak protrháváním peří docílit dokonalé “kropenatosti”. Sám jsem nesledoval, jaký vliv mají fáze měsíce na potomstvo. Nemohu proto potvrdit, ani vyvrátit.
Janpan:Z jeho dvou párů voláčů sivých. Nepřežil žádný.
Čeští voláči siví (a asi i jiní voláči) v Podkrkonoší nemají šanci přežít při volném chovu. Jejich let a ostražitost je nedostatečná při soustavných útocích pernatých dravců. Trochu jinak se k tomuto problému staví (alespoň u mne) české čejky. Pokud dodržují “vštípenou” stratégii- úprkem těsně nad zemí se schovat, pak dravec odstrouhá. Příklad z dneška. Mlhavo a krmení rozhozem po zahradě. Objevil se jestřáb. Všechny čejky vzorně zareagovaly, podle “předpisu” až na 3 kusy, které jsem jsem si dovezl a usadil. Tyto 3 kusy se snažily uprchnout do výšky a ztratili se mi z dohledu v mlze kolem 12 hodiny. Již jsem se připravoval, že je budu muset zařadit mezi ztráty. Nicméně při zavírání holubníku tam již byly. Asi se jim podařilo někde schovat a k večeru se vrátili. To jsem si oddechl….
Vánoční postřehy a přání…
Janpan:Já MP černý od Balcara z Libňatova, přechodným bydlištěm Havlovice u Úpice. Hledám vlídné zacházení. 😉
Pane, pane, to jsme (obrazně řečeno) téměř sousedé…Jarda je můj dlouholetý chovatelský souputník…
Špatná zpráva, také zpráva. V pátek 13.12. bylo unás skoro polojasno a tak si holubi užíval aktivit a kroužení. Na konci dne chybělo jedno donešené černé holoubě a do dnes se neukázalo. Takže, ztráta. Pernatí dravci stále útočí a kdo rychle při zemi neprchá se schovat má smůlu. Zatím ztráty jen kříženců 2. generace s PH a u mne nevylétlých čejek.
Jirka P.:Dobrý večer, máte pěkné hejnko. Předchozí dvě zimy jsem míval podobně početné hejno, ale letos, protože jsem dokončil další menší holubník, jsem si jich nechal pro jistotu o něco víc. Pokud přežijí zimu, tak na jaře zredukuji na 5 max. 6 párů. Krmítka jsem letos zrušil a krmím taky rozhozem 2x denně. Pravda ale je, že na jaře a v létě, kdy kvůli holoubatům přidávám tak 15-20% "dražšího" zrní (proso, čirok, len, řepku, slunečnici) neházím tak ze široka, aby zrní našli a nesezobali to vrabci. Grit už taky nedávám, jen jim někam na krtinec dávám nadrcené vaječné skořápky a kamennou sůl.
Krásní moravští pštrosi “lesní”. U mne sice grit mají i škořápky v převoliérce, ale moc si gritu nevšímají. Jen škořápky mizí. Na vašem příkladu je vidět, že lze chovat i MP na volno a to je teprve ta krása….
Snídaně v trávě. I tak by se mohla nazvat fotka poblíž holubníku. V pátek skoro zima 15 cm sněhu a dnes v neděli je opět zelono se zbytky sněhu a tak i nadále krmím rozhozem po zahradě….
Máme, u nás, zasněžený pátek a tedy volný víkend klepe na dveře i u těch, co ještě pracují. Vykročme proto s úsměvem do posledního pracovního dne
Čejka:Dovolil bych si opravu. Byly vystaveny rousné čejky kropenky v barvě černé a modré. Ale ještě nedávno a snad v omezeném množství ještě jsou hladkonohé černé a červené.
Oblouvám se za nepřesnost v počtu barev a děkuji za upřesnění…
lupus4:“Turečkovo vynález” - kropenky 🙂 (díky rousům by asi na volno neobstály)
věnuje se tomu v klubu někdo (vytrhávání) ?
Kropenky v klubu žijí a byly vystaveny v 6 barvách. V příloze je stránka v katalogu. Ano, jsou to takové “skoro plyšové hračky”. Rozhodně estetický zážitek pro mne, ale moje preference jsou jinde…
Navštívil jsem s Péťou speciálku českých čejek a lysek běloocasých v Chlumci nad Cidlou v něděli 1.12. U nás bylo krásně slunečno a v Chlumci mlhavo. Kolem výstavní haly je jedno velké staveniště, takže jsme se museli trochu zorientovat, abychom se do haly dostali. Bylo postaveno celkem 274 výstavních klecí a až na nepatrné výjimky, byly ve všech holubi od 17 vystavovatelů. V loňském roce bylo vystaveno 265 holubů od 15 chovatelů. Takže rozsah výstavy téměř shodný. Bylo se na co dívat a s kým pohovořit u výtečného pohoštění v klubovně. Necítím se povollán k tomu, abych hodnozil vystavené holuby, ale…Zdá se mi, že i v modré řadě barev v mnoha případech “odchází” struktura peří, což dříve platilo u barevné řady červené, kde j to více, méně dáno. Pro zajímavost jsem připojil fotku české lysky černé bronzové rousné. Byl vystaven jen jeden kus. Péťa měl domluvené černé čejky hladkonohé, které si rovněž odvezl. Krásný chovatelský zážitek.
Anonymní:Je pro houby nebezpečná i poštolka?
Poštolka není pro holuby nebezpečná. Spíše naopak. Pokud někde poblíž holubníku zahnízdí, hlídá si teritórium a vyhání krahujce, ale i jestřába. Takže, vytvářejme u umísťujme budky pro poštolky…A také pro výra velkého, který je přirozeným nepřítelem dravců pernatých. Vybírá jejich hnízda a rovněž chráněný.
Jirka P.:Abych byl objektivní a nedával sem jen fotky jak se daří .... i toto je chov na volno. Můj nejhezčí letošní holub😢.
To je prostě příroda a dravců je skutečně hodně s ohledem na úživnost krajiny. Takže bohužel i s tím se musí počítat. Ať je těch ztrát co nejméně. Držím palce.
Tento víkend je svátkem chovatelů českých čejek a lysek běloocasých.
30. listopadu a 1. prosince 2024 v chovatelském areálu v Chlumci nad Cidlinou se uskuteční speciální výstava. Součástí výstavy bude po oba dva dny jako obvykle trh, kde můžete nakupovat posily do chovu, či prodávat své vlastní odchovy.
Výstava bude otevřena pro veřejnost v sobotu od 14.00 do 18.00 hodin a v neděli od 9.00 do 14.00 hodin. V neděli bude rovněž možnost nákupu chovatelských potřeb pro holubáře.
Takže se možná mnozí potkáme v Chlumci….Ať se daří.
Trochu úsměvů nad některými výroky politiků
holubar:Podle mě, je rozdíl, mezi těmito plemeny, jen kosmetický, jako u českých a německých bubláků i čejek
Fenotypově v současnosti možná, ale…Moravský morák byl největším mezi středními voláči s délkou až 47 cm. Jak to je dnes, nevím. Obě plemena patřila (snad i patří) mezi tkzv. selské holuby, stejně, jako např. český voláč sivý. Ale fenotyp neznamená, že i geneticky jsou stejní. V této oblasti nejsem odborník a to nechám na znalcích.