“Turečkovo vynález” - kropenky 🙂 (díky rousům by asi na volno neobstály)
věnuje se tomu v klubu někdo (vytrhávání) ?
Kropenky v klubu žijí a byly vystaveny v 6 barvách. V příloze je stránka v katalogu. Ano, jsou to takové “skoro plyšové hračky”. Rozhodně estetický zážitek pro mne, ale moje preference jsou jinde…
Navštívil jsem s Péťou speciálku českých čejek a lysek běloocasých v Chlumci nad Cidlou v něděli 1.12. U nás bylo krásně slunečno a v Chlumci mlhavo. Kolem výstavní haly je jedno velké staveniště, takže jsme se museli trochu zorientovat, abychom se do haly dostali. Bylo postaveno celkem 274 výstavních klecí a až na nepatrné výjimky, byly ve všech holubi od 17 vystavovatelů. V loňském roce bylo vystaveno 265 holubů od 15 chovatelů. Takže rozsah výstavy téměř shodný. Bylo se na co dívat a s kým pohovořit u výtečného pohoštění v klubovně. Necítím se povollán k tomu, abych hodnozil vystavené holuby, ale…Zdá se mi, že i v modré řadě barev v mnoha případech “odchází” struktura peří, což dříve platilo u barevné řady červené, kde j to více, méně dáno. Pro zajímavost jsem připojil fotku české lysky černé bronzové rousné. Byl vystaven jen jeden kus. Péťa měl domluvené černé čejky hladkonohé, které si rovněž odvezl. Krásný chovatelský zážitek.
Poštolka není pro holuby nebezpečná. Spíše naopak. Pokud někde poblíž holubníku zahnízdí, hlídá si teritórium a vyhání krahujce, ale i jestřába. Takže, vytvářejme u umísťujme budky pro poštolky…A také pro výra velkého, který je přirozeným nepřítelem dravců pernatých. Vybírá jejich hnízda a rovněž chráněný.
Abych byl objektivní a nedával sem jen fotky jak se daří .... i toto je chov na volno. Můj nejhezčí letošní holub😢.
To je prostě příroda a dravců je skutečně hodně s ohledem na úživnost krajiny. Takže bohužel i s tím se musí počítat. Ať je těch ztrát co nejméně. Držím palce.
Tento víkend je svátkem chovatelů českých čejek a lysek běloocasých.
30. listopadu a 1. prosince 2024 v chovatelském areálu v Chlumci nad Cidlinou se uskuteční speciální výstava. Součástí výstavy bude po oba dva dny jako obvykle trh, kde můžete nakupovat posily do chovu, či prodávat své vlastní odchovy.
Výstava bude otevřena pro veřejnost v sobotu od 14.00 do 18.00 hodin a v neděli od 9.00 do 14.00 hodin. V neděli bude rovněž možnost nákupu chovatelských potřeb pro holubáře.
Takže se možná mnozí potkáme v Chlumci….Ať se daří.
Podle mě, je rozdíl, mezi těmito plemeny, jen kosmetický, jako u českých a německých bubláků i čejek
Fenotypově v současnosti možná, ale…Moravský morák byl největším mezi středními voláči s délkou až 47 cm. Jak to je dnes, nevím. Obě plemena patřila (snad i patří) mezi tkzv. selské holuby, stejně, jako např. český voláč sivý. Ale fenotyp neznamená, že i geneticky jsou stejní. V této oblasti nejsem odborník a to nechám na znalcích.
P.S. Jestli to tady čte Raspic a cítí obavu z nově mu rostoucí konkurence, pak tato obava není vůbec lichá😎🙂. Konkurence se nebojím, ale obavu mám o toho chudáka MP uprostřed zasněženého pole…..OPRAVDU si nemyslím , že je ta správná doba na nesmyslné pokusy, riskování. Jinak váš chov je pastva pro oči . S pozdravem
Je vidět, že v Raspenavě se daří “kryticky” ohroženým (nejspíše) jestřábům-na fotce. Proto je ze zákona chráněn. Vyfotit dravce u mne se mi zatím nepodařilo, pokud pominu samce krahujce, který mi zalezl do kurníku. Nicméně, zatím jen přelety dravců a čejky se ihned letem při zemi klidí do holubníku a pod střech kolny. Provedl jsem změnu a většinu krmiva podávám v předvoliérce a tak čejky nemusí hledat a zároveň sledovat oblohu. Ať se daří pošťákům v Raspenavě i jejich chovateli.
Odpověď na příspěvek uživatele Jirka P. z 23.11.2024, 18:13:32
Super. Váš “pokus” (s MP) dokládá to, že nejen PH, ale i ti okrasní neztratili “smysl” pro domov. Pochopitelně, že vzdálenost od holubníku hraje roli. Myslím, že vzdálenost do 2 km by nemusela volně létajícím holubům polního typu dělat zásadní problémy. A navíc, samovolný odlet z holubníku za potravou, je limitován “fyzičkou” i psychickým nastavení. U čejek většinou krmím rozhozem po zahradě a ony všude “šmejdí” a to i tam, kde bych to nečekal. Ale neomylně vyhledají potravu. Kdysi p. Köchler (vydavatel časopisu Poštovní holub od r. 1923), popisoval, jak učil své PH polařit tam, kde chtěl. Vzal hladové osazenstvo do koše, dovezl je na strniště a něco málo krmiva dal do koše, který otevřel a krmivo bylo postupně rozsypáno před koš. Tvrdil, že již druhý den tam své holuby viděl hledat a polařit. Holub je chytrý pták a tam, kde našel “baštu” se rád vrací a zkoumá, zda tam něco není. Jistě každý ví, že holubi zvyklí na krmítko, hledají potravu právě v něm….Naopak věžáci, buď “somrují” ve městech, ale ti schopnější vyrážení hodně daleko za potravou, třeba k zemědělském podnikům, kde se manipuluje se zrninami a přitom nějaké to zrnko upadne. Držím palce, aby se podařilo i více chovatelům postupně najít zálibu ve volném chovu holubů, kteří umí i polařit.
Jestli můžu jako neholubář. Sousedi chovali holuby roky. Hejno, tak 30 ks. Holubi pravidelně polařili, vraceli se na jejich střechu. Nikdy jsem nezaznamenal, že by sedali na střechy cizí, zrovna tak nikdy nezalétali k nám na zahradu, a že jsme obhospodařovali “lány”, kde by mohli přistát a zobat. Možná to ale bylo tím intenzivním polařením. Buď létali po širém okolí nebo odpočívali doma.
Předešlé příspěvky se “točí” kolem polaření holubů. Je to stále můj cíl. U pošťáků to bylo pro mne to nejsnažší. Po konci závodů starých, jsem odebral krmítko a oni si do 2 až 3 dnů našli lokality, kde bylo prostřeno. U čejek jsem zatím je u toho loukaření na mé a sousední školkové zahradě. Ale cíl se nemění. K zjiět+ní, zda MP “terfí” domů bych podotkl, aby pokusy byly odloženy na jaro. V zimním období a v zasněžené krajině se netrénují pravidelně ani PH. Polařící holubi střídají a vyhledávají lokality, kde je “prostřeno”. To jsem poznal podle obsahu volat u holoubat. Takže, ano budeme se snažit, abychom holuby naučili polařit. Polařící holubi jsou dost “zaměstnaní” a proto odlétají a vrací se na svoji střechu a nevyhledávají další “rozptýlení”. Tak to u mne fungovalo u PH. Jaké to bude u ostatních plemen, nutno vyzkoušet.
Zdravím všechny holubářské nadšence. Před rokem jsem si splnil sen a pořídil holuby.
K lesu na volno. A takhle to začalo.
Každý by si měl své sny splnit a to i ty holubářské. Pěkné využití “kiosku” a bylo by doře se s námi podělit, jak se dařilo s chovem a jak se daří. Podle fotek si myslím, že jste začal s moravskými pštrosy a s českými voláči sivými. Alespoň tak mi to připadá
Souhlasím se zákazem chovu všech zmrzačených plemen.
???? Ano i já nesouhlasím s týráním, aby např. někdo choval psa, kočku se špatně srostlou zlomeninou, ale…Vyšlechtění různých plemen zvířat s různými životními projevy (bublání, vrkání u holubů), tělesnými či užitkovými vlastnostmi (krávy na mléko versus krávy na maso s krátkou laktací), přeci není týrání a nebo je? Ta hranice vnímání je silně individuální a hodně ovlivněná masmedii. Ukažte mi třeba hospodiňku z paneláku, která dokáže připravit pro kuchyň živou slepici? Bude (většinou) tvrdit, že ji to smrdí atd. Ale z marketu připravenou pro kuchyň upraví skvěle… Na obrázku v příloze je s nadsázkou uvedeno, co se klidně může dít pod tlakem masmedií…
toto se vam nekomu libi? umi se takovy ptak vubec nazrat? to je vysledek lidske snahy a genetiky? Hnus! A s timto se jezdi po vystavach.
Na obrázcích jsou orientální “sovičky”, racci. Dospělci se živí sami, ale k odchovu jsou teřba “chůvy”. A ano, je to extrém šlechtění. Někomu se to líbí, jinému nikoliv. Chovatelé těchto holubů jsou určitým způsobem fandové a využívají své znalosti, aby vůbec dosáhli na odchovy. Prostě, u holubů si vybere každý svoji “discipínu” Každý fandí něčemu jinému a je to dobře…
Dobré odpoledne, dnes byl u nás krásný podzimní den a na holubníku bylo živo. Holubi houkali, bublali, "kvákali" a pářili se jako na jaře. Udělal jsem Vám pár fotek jak si ColLiv přál.
Parádní fotky a krásní moravští pštosi=skvělá propagace holubářství. Moc děkuji.
První podzimní ztráta černého dovezeného holouběte, které ještě pískalo. Nebylo večer 6.11. v holubníku a asi stráta bude definitivní. Ostatní čejky zvýšily ostražitost a na i malý, nezvyklý podmět reagují “útěkem” do holubníku. Prostě změna v přírodě se projevuje i na jejich chování. Přišel podzim….
Krása holubů vyniká ve volném prostoru a nezáleží vůbec na plemeni…Jen další fotky a zkušenosti pro ty, kdož přemýšlí o holubaření s volným proletem holubů🙂
Navazuji na svůj příspěvek z 21.10., abych sdělil, jak se daří dovezeným černým čejkám. Měl jsem je zavřené jen týden, neboť byly a jsou velmi bystré s potřebnými vlastnostmi. Sice je chytit na holubníku by byl problém, ale jinak chovateli důvěřují. Byl jsem velmi mile překvapen, že po vypuštění se nerozlétly na všechny starny, ale se stávajícími kroužily a dosedly na střechu. Hned na poprvé jich polovina zalezla na noc skrze probíhačky a zbylé vstoupily do holubníku otevřenými dvířky voliéry. Druhý den se chovaly, jako by zde žily od vylétnutí. Do holubníku zašly bez problémů a po zahradě pilně sháněly. Jsou ostražité, ale k chovateli důvěřivé. To platí stále. Zatím dravci jen přelétají a sám jsem útok nezaznamenal. Kéž by to tak vydrželo.
Děkuji, ale nebyl to tento příspěvek. Jak jsem již napsal, pro mne je důležitější, aby dnešní chovatelé udrželi alespoň to, co naši předci vyšlechtili a dosud je životaschopné. Za sebe se soustředím především na vlastnosti a pak na exteriér.
Když jsem hledal rušvana, narazil jsem něke (a nyní neumím dohledat), že rušvan byla vlastně česká čejka s barevným ocasem. Bohužel, i když jsem více než 65 chovatelem, o barevné holuby jsem se nezajímal. Celoživotně se můj holubářský zájem točil kolem českých voláčů sivých a poštovních holubů až do “získání” alergie. Takže skutečně tápu. Ale asi je jedno, jak vlastně rušvan vypadal. V dnešní době, kdy holubářů je poskrovnu, bylo by dobře udržet alespoň ta národní plemena, která zatím mají své chovatele. A mezi ně patří české čejky, lysky, bubláci, moravští pštrosi, sležsští barevnohlávci a volatá plemena českého a moravského původu.