Minulý týden jsem měla zato, že vlašťovky odletěly. Ale včera se jich několik objevilo na dvoře, dneska poletovaly ve stodole. Zřejmě rodiče, které teprve vyvedli mladé. Od včera u nás prší, stále to zesiluje a přidává se vítr. Teplota je 9C. Tak mám o ně docela strach.
Příspěvky uživatele
Janazevsi
Nepíše, jenom jsem se přehlédla v textu. Ale mazat to nebudu, třeba to někomu pomůže v rozhodování zda ano či ne.
Nicméně, ke králíkovi bych morče nikdy nedávala.
Tři dny na ochočení je málo. Já se našemu kanci Vietnamce vnucovala aspoň měsíc, aby se nechal aspoň podrbat. Později, když působil v chovu, byly u něj i prasničky kříženců vietnamec x divočák a byly to moc hodné prasničky . Takže, doporučuji trpělivost.
Ryby jsou většinou držáci a pokud jim člověk vytvoří vhodné podmínky, není problém dosáhnout průměrného věku. Ale někdy se z pohledu ryb sejdou podmínky ideální a pak se překonají.
Moje akvárium 240 litrů by asi většina akvaristů nepochválila za vzhled, měla jsem v něm dokonce dvě umělé kytky. Ale péči jsem mu věnovala dobrou, to zas ano. Sešli se u mě asi vynikající podmínky, protože jsem měla rybí metuzalémy. Skakáry, nejstarší uhynula v 19 letech, další skoro v 19( věk vím stoprocentně, měla jsem je od kamaráda, kterému prasklo akvárium a on je trochu puntíčkář a předal mi i přesný záznam s datem koupě). Další ancistrusi, oba 15 a 16 let a dva sekavci koňský, věk se udáva okolo 7 let a u ně asi 16 let. I ostatní ryby celkem nadprůměr, ale tyhle byly rarita.
Buggyra:V Lbc mají i venkovní výběh (nosál červený) a běhali tam i v zimě, tak možná s tím teplem jak který druh…?
My jsme kdysi nosála bělohubého dostali od pána, co k nám chodil jezdit. Prý jede do ciziny a nemá ho kam dát. My brali všechno. Byl ochočený, vycházek se psy, kočkami, koňmi, jezdil na oslíku. Se slepicemi jen na vodítku. Ale je to divoké zvíře, ne kočka, jak jsme se záhy přesvědčili. Třeba nemohl vidět někoho jíst. Hned si to šel vzít Nebo když s něčím nesouhlasil. Hned u všeho útočil. Měl velkou voliéru, pouštěli jsme ho v domě, chodil na vodítku. Ale hledali jsme mu nový domov a po zkušenost jen v zoo nebo v zookoutku. Jenže nikde ho nechtěli, že je jich plno. Nakonec uhynul po pěti letech, na něco, co veterinář sice léčil, ale asi určil špatně.
Všechna naše prasata byla ochočená, včetně už starších vietnamců. Chce to v klidu na ně mluvit, uplácet pamlsky a za chvíli se jich nezbavíte. Den je málo, není kam spěchat.
Pro pravdu se člověk nejvíce zlobí.
Syn přátel dostal morče i s vodítkem. Dostalo se z toho celkem bez problému do pár minut.
Daleko lepší je zabezpečená ohrádka s domečkem
Tak to je hrůza, jak se dá rejžovat. To je nosíte na veterinu? U nás, ale i jinde, je veterinář, který určeny den objíždí svůj obvod a každý si ho může objednat ke svým zvířatům. V den, kdy očkuje králíky, rozpočtem vakcínu mezi zájemce a opravdu to vyjde na tu desetikorunu. Vám zřejmě účtuje celou částku za vakcínu, kterou pak nevyužije. Domluvte se s běkým, kdo chová delší dobu Králíky, jak očkuje on a přidejte se pak k němu. Nemá cenu platit za celou vakcínu.
Jaké máte dno? Nemáte výživný substrát? Máte dost rostlin? Máte plivoucí rostliny? Pokud je problém s řadou tak nesvítit, spíš zatemnit.
Určitě existují výjimky, to nepopírám, ale zatím jsem se setkala jen s tím, že to časem nedopadlo dobře. Tak proč riskovat. Je pravda, že lidi, kteří takto se zvířaty dopadli, byli trestuhodně nekritičtí ke svým svěřencům.
Jo, to znám docela dost příhod, jak se kočka nebo pes kamarádili s morčátkem, kralíckem, andulkou i kolik let. Až pak se rozhodli, že stačilo.
Když si odmyslím různá internetová videa, tak v praxi, jediné zvíře, které se s kočkou dokázalo spřátelit, byl pes.
Měli jsme takto do prvních mrazíků, přes zimu byli v chlévě u koní. Venku měli i mladé, nikdy jsme je neoddělovali, prasničky si navzájem pomáhaly při porodu i se selátky, kojily třeba selátka různých velikostí. Mívali jsme Janečka a tři sviňky.
Se divím, že nevymřely. Promiňte, ale musela jsem. Vždyť co může být přírodnější, než přirozený odchov.
No, takhle zacínat není dobré. Akvárko pro matky? Ty ti nikdo s mladýma neprodá, musís mít velké akvárium, hejno ryb, zajistit ideální podmínky a pak, pokud se ryby budou chtít třít, chovný pár odlovit do vhodné nádrže. A chov a rozmnožování tlamovců už je vyšsí akvaristika a bez idealních podmínek ryby uhynou, natož aby se rozmnožovali. Zkus si chov najít třeba na rybicky.net,to je osvědčený akvaristický portál.
A mušle nejsou dobrý nápad. Může uvolňovat soli a vápník, které ovlivní složení vody natolik, že to může způsobit i úhyn ryb.
Podle mých zkušeností jsou čichavci modří daleko větší ,,držáci,, které nic nezničí, oproti perleťovým, kteří jsou daleko choulostivější.
Já pamatuji doby, kdy psi na vsi rostli jako dříví v lese a pokud něco domácího ulovili, tak je umlátili lopatou a nebo utopili. Zrovna tak kočky.
Až nastane čas.😃
Děkuji za odpověď. Ty minorky jsou krásné, ale píšou, že létají, tak to pro nás nic. Ono ne že by slepicky neprošly, kdybych za své třeba pět koupila, zas aby to nevyznělo, že se smím jen starat a jinak musím držet zobák.😅