Příspěvky uživatele
BOSS
8-9 * denně venčení. Minimálně jednou denně vycházku či běhání na poli s jinými psy. Je s námi, mazlí se s námi, spí s námi vedle postele v ložnici. Nemyslím že mu něco chybí. A myslím si, že se má líp než NO o ulici víš, který je celý rok ať už je venku + 30 nebo -15 zavřený na dvoře. Nezná nic jiného než ten dvůr a plot. Kadí tam pod sebe a nezná žádného psího kamaráda, protože nikdy nebyl z toho dvoru venku. Promiň Verčo, ale tos mě opravdu urazila
Za druhé: Bígl je opravdu agresivní a hloupý pes. To se říká. Kamarádka má také bíglici a říká to a samé. Prý by si bígla už nikdy nevybrala. Ničí jim co mu příjde pod hubu a nelze ho to odnaučit.
Za třetí: V takovém případě jsem pro tvrdou výchovu. Potrestat! Hlavně pokud kouše vás, tak potrestat. Musí vědět, že to nesmí, nebo vás jednou pěkně potrhá. A když trest tak tak, aby bolel. Dokud pes nezakńučí bolestí, tak si to nezapamatuje. Můj pes byl jako štěně taky agresivní a kousal nás. První tři měsíce jsme to zkoušeli po dobrém a nepomohlo to, jen se mě pokusil pokousat. Pak jsem se naštvala, dostal kopanec až zakňučel a je po všem. Dneska už si to nedovolí
Sedni: Zaujměte fenku tak, aby vás vnímala. Vezměte si pamlsek (třeba piškot) a ukažte jí ho. Drže piškot v úrovni vaší brady před sebou tak, aby ho viděla a řekněte "sedni", fenka tím, že se dívá nahoru daleko lépe položí zadek. Pokud to nepůjde, běžte, stoupněte si k ní tak, abyste ji měla u levé nohy a povel zopakujte, při nesplnění fence zlehka zatlačte na páteř v oblasti zadku tak, aby jste ji donutila sednout. Je nutné, aby jste jí neodpustila nesplněný úkol. Když vy řeknete, musí poslechnout. Neposlechne-li sama a musíte jí pomoct přitlačením nevadí i tak ji za to, že se posadila odměňte přičemž opakujte slovo "sedni"...fenka si tak lépe spojí za co piškot dostala.
Lehni: Povel učte fenku až po té, co dokonale zvládá povel "sedni". Opravdu není třeba fence plést hlavu tím, že s ní budete cvičit deset povelů zároveň. Prostě jeden po druhém. Když fenka umí sedni a sedí vám u levé nohy učí se pak "lehni" tímto způsobem....ukážete fence piškot a držíte ho v pravé ruce. Potom pomalým pohybem ruku s piškotem vložíte před fenku na zem (pozor, piškot tam nenechávejte ležet, stále ho držte) a řekněte "lehni". Fenka by měla jít dolů do lehu zároveň s piškotem přičemž při dolehnutí by piškot měla dostat.
K noze: To je problém. K noze bych psa učila až po té, co dovede dokonale udělat povel "ke mně" a to i s předsednutím. Pokud toto umí, pak je dobré vzít si stopovací vodítko (třeba 10m), jít s fenkou na pole a nechat ji běhat. Pak zavolat "ke mně" a když fenka příjde a předsedne si, tak ji tahem vodítka opatrně (ne příliš velkým násilím) a za pomoci piškotku v levé ruce lákat a zároveň táhnout k levé noze. Tam už si fenku chytnete za slabiny (zlehka, žádné násilí) u zadních nohou a otočíte si ji jak potřebujete, tedy tak aby seděla rovnoběžně s vámi, plece v úrovni vašich nohou. Za slabiny lze s fenkou manipulovat velmi lehce.
Ke mně: To je největší problém. Ve štěněcím věku hlavně proto, že štěně si chce hrát (např. na hoňku) a nepozná, že už to hra není, že má opravdu přijít. To ale není váš případ. Fenka už zřejmě tak hravá nebude. Pokud máte problém i s tímto, tak jsou dvě možnosti. Při každé z nich ale záleží na místě. Je nutné si najít místo kde je naprostý klid (např. někde u lesa, kde nejezdí auta a nechodí lidi). Pak si můžete za A) vzít fenu na dlouhé stopovací vodítko a nechat ji běhat, přičemž na povel "ke mně" ji budete opatrně přitahovat k sobě a až bude před vámi tak jí řeknete "sedni" a odměníte ji. Za B) fence věříte natolik, že ji necháte bez vodítka a budete ji pouze lákat na odměnu (to jsme dělali mi, sice nám výuka trvala několik měsíců, ale zase nyní pejsek chodí k nám rád, bez odporu a čeká odměnu a to je dobře)
No a pak je důležitý povel
Místo: Doma fence vyhraďte místo a když něco udělá odesílejte ji tam. Pozor, je to jediné místo, kde fenka nesmí dostat! I když něco udělá a pak uteče na "místo" sama od sebe, tak pokud už je na místě, tak ji tam nesmíte zbít. Je to prostě místo, kde se musí cítit v bezpečí. Zároveň až ji to naučíte je to výhoda pro vás. Chcete stírat podlahu aby se vám tam nepletla "místo", něco provede "místo" a je to dostatečný trest bez násilí, ale i to, že si fenka sama spojí že "něco jsem provedla, honem utíkám na místo, tam nedostanu"