Odpověď na příspěvek uživatele roklanka z 24.09.2023, 13:32:58
Tak my máme omezené prostory, které ještě obývá kravka, veškeré krmivo kupujeme a mlíko máme pouze ke své spotřebě a k výrobě plus pro známé, takže větší množství koz, než tři bych ani nechtěla. Měli jsme a ještě máme právě dvě kozy, ale vzhledem k tomu, že je to koza bez původu, tak se asi moc nepovedla, její dcera též, takže když jsme od ní dostali hrnek mléka, to bylo slávy. 😁 Proto asi není špatná myšlenka kupovat a chovat vhodné jedince s dobrým nádojem. Muž teda za tím vidí spíš ty prašule, a že se to stopro vyplatí. No a já to vidím jinak, takže kolize dvou názoru je na světě. 😁 Proto hledám informace a zkušenosti chovatelů. Na ifauně toho bylo dost, ale žel je to nenávratně víme kde… 😡😪 Pak jsme se něco dozvěděli na SCHOKu a od plemenářky pro náš kraj.
Ohledně těch nabízených koz, je to z farmy, věk od třech do pěti. Přiznám se, že ani nevím, zda jsme se na důvod ptali, ale osobně si myslíme, že obměna stáda, kapacitní důvody? Ale přiznám se, že váhám dát za tři kozy a plemenného kozla 16 tis… Pak máme ještě jednu nabídku, ale tam je důvod konec chovu a cenově za polovičku. Ale tam nám zjišťuje plemenářka, zda budou kozy moci pokračovat v KU.
No a mladá papírová kůzlata - kozy nevím kde najít, ty se ani na trhy přeci nevozí a my teprve začínáme takhle papírově, takže se v tom zatím neorientujeme a nemáme kontakty. všechno hledám na bazoši. Proto si moc vážím vašich rad, moc mi jsou nápomocné.😊
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 23.09.2023, 05:26:38
Ta kombinace rohatá a bezrohá je mi jasné, že to je blbost. Nám se sice takhle sešly, ale naštěstí v pohodě. Anglonubijky jsme tenkrát měli, ale pak jsem se rozhodla pro českou. Spíš teď nevím, zda se pustit do toho chovu v KU nebo se do něho nepouštět a nakombinovat si hnědou a bílou s POP. Bojím se té náročnosti ohledně dodržování nádoje, ježdění s kozlíky po trzích teď s malými dětmi, když by mi stačily jen dvě kozy na mlíko. 🤔 ale když už bych si koupila ty papírové, tak by bylo škoda nevyužít jejich potenciál… Mám teď nonstop zavřenou hlavu, protože máme nějaké vyhlídlé a měli bychom se rozhodnout. 🙄
Odpověď na příspěvek uživatele roklanka z 21.09.2023, 22:48:11
Chovala bych pouze tři kozy, abych splnila ten povinný počet na dotace plus kozel. Ohledně výše dotací, ještě by měla být dotace 3500 za uchovněného kozla, není-li pravda? A pak ještě prodej by něco hodil. Jak teď hledáme, tak 7 tisíc za plemenného kozla, je běžná cena a ohledně koz s POP, z jedné farmy nám nabízeli od 7 tisíc výš. Naštěstí jsme našli jinou farmu s přijatelnější cenou, sice za starší kozy, ale dostali jsme se na polovinu. Nejde mi o nějaké zbohatnutí, ale aby si zaplatily to krmení, protože to musíme kupovat. Kozy máme pro mléko a výrobky z nich, protože je zdravější než kravské.
Mohu se zeptat, je nějaký rozdíl mezi hnědou a bílou kozou, krom barvy tedy? 😀 Vyčetla jsem na stránkách SCHOku, že množství mléka a tučnost je stejná. Máme nabídku na obě varianty a nemohu se rozhodnout. Kdysi moje představa o koze byla bílá a rohatá, což se mi před lety sice splnilo, ale teď bych se ráda řídila něčím racionálnějším. 😁
Zvažuji o chovu koz s POP. Plemenný kozel je jasný a dotace na něho též, ale jak je to s kozama? Vyplatí se? Vím, že je podmínka min tří kusů, ale jaká je výše dotace na kozu a rok? U kozla vím, a při aktuálních cenách mi ta dotace prvním rokem nejprve zaplatí toho kozla, ale jak je to s kozama, když cena papírových začíná na 7tis.? Kozy chovám pouze pro své potřeby na mléko a výrobky z nich, ale kdyby dotace zaplatila jejich potřeby, bylo by to příjemné snížení nákladů na jejich provoz. Nebo je lepší zůstat u stávajícího modelu: plemenný kozel a kozy bez POP? A jak vůbec při nákupu bezpapírovek poznat, že koza je nebo bude dobrá dojnice?
Děkuji moc za všechny rady a doporučení. Moc si toho vážím a jsem za ně ráda.
Odpověď na příspěvek uživatele Ivus z 10.07.2023, 21:32:33
Ne, jezevčíka nee… Zaslouží si alespoň minimální lovecké vedení a navíc je na výcvik tvrdohlavý. No a ještě k tomu v boudě na zahradě jako záploťák… 😪A nedej Bože miniaturní/trpasličí. 😯