Já mlíko vždycky pasteruji na 75 a chladím na 25. Podle návodu z Milcomu. A jsem s ním spokojená.
Příspěvky uživatele
Jozefčík
Já tedy napíšu názor a zkušenosti za sebe. Mám dva mini jezevce. Nejsem žádný cvičitel/kynolog. Kluky mám pro radost a max po domácku lovecý výcvik. Zkrátka potřebuju, aby byli ovladatelní i pro takového neumětela, jako jsem já. 😆 Přivolání zvládají, ale… Nic není stopro a navíc jezevec… Kdo je zná, ví. Takže jsem si pořídila Dog Trace a používám prakticky jen zvukový signál. Když se třeba zamyslím a frajer se dostane na vzdálenost “teď dělám, že už tě jako fakt neslyším”, tak pípnu a mám ho hnedka před sebou. Shlédla jsem videa od této české firmy a souhlasím s nimi, že EO má sloužit jako výcviková pomůcka takové prodloužené vodítko. Zvuk má nahrazovat hlas nebo píšťalku a impuls k upozornění, když je zvuk ignorován. Vůbec to psa nemá bolet, natož aby nadskakoval. Má ho upozornit, že dostal povel, tak ať to kouká registrovat. Proto nechápu, proč je tolik odpůrců EO. Nebo tedy asi jo, že si ho kupují magoři a nevyrovnaní, nevím, jak to slušně napsat, a používají to formou trestu a psa na tom vyloženě smaží. Akorát tím dělají špatnou reklamu. Nevím, je to jen můj názor. Ale já s EO mám takový pocit bezpečí proti případnému průseru a kolikrát za celou procházku ani to “pípnutí”nepoužiju, protože se kluci drží a krouží jako satelity kolem mě. 😁
Tak to tedy slyším poprvé. Já sýry a tvarohy dělám z kultury a syřidel. Jak z kozího, tak z kravského mléka. A podle délky odkapávání a případného zatížení tvarohu můžu vyrobit sušší tvaroh v obchodě typu kostka, anebo krémovější typu vanička.
Mám kultury od Milcomu a řídím se jejich návody, které jsem si časem poupravila. Jakže kozí sýřeninu nekrájím a nemíchám (protékala formou) http://eshop.milcom-as.cz/navody
Tak prvně musíte mít registrované hospodářství, ale to asi máte, když chováte kozy a ovce, tak si ho jen rozšíříte o skot. Každý rok se povinně dělají testy na IBR - dělá vet a platí to stát. Pak my třeba odčervujeme, ale podle rozboru z trusu, jinak žádné jiné očkování. Za měsíc ještě se 6 kozama dají cca 130cítkový balík a půl, za cenu od 300 do 500. Balík slámy denně za 25 Kč. Pak ječný šrot, to nemám odhad, bereme zrno i pro ostatní zvěř, ale metrák za měsíc na krávu to nebude. 😁 A mletý vápenec a liz. V zimě jsme zkusili granulovanu vojtěšku. Ale to už jsou věci navíc. Trávu kosíme. Pokud nechcete dojit ručně, tak od Drimla máme cca za 30 tis dojičku (tedy i s nástavcem na kozy). A ještě jaké byste chtěli plemeno. My máme Jersey, což je malá kráva, ale tučnost mléka na máslo, sýry… 👌 Podobně na tom má být Brown Swiss, nebo jak se to píše. 😁 Čestr a Holštýn jsou zbytečně velké nebo ještě Dexter, o něco menší než Jersey. Ale to bych doporučila si ta mléka ochutnat. Na mě je například míko na pití od Jersey moc tučné, takže si chodím kupovat mlíko k zemědělci, jak já říkám, od “normálních” krav. 🤣
A otázka, zda telko/jalovice vs dojnice. S dojnicí už máte mléko (tedy až se otřepe ze změny prostředí), ale my jsme si odchovali od telátka a vymazlili si ji a naučili podle sebe a na sebe. Teď je to naše ❤️🐮, ale mléko nebylo hned.
Společnost koz a ovcí nevadí. Málo kdo si může dovolit dvě krávy. Ta naše byla s beránkem, teď je se svou kamarádkou kozou.
Snad jsem vám drobet pomohla, kdyžtak se ptejte, ráda odpovím. 😉
Napsala jsem Vám soukromou zprávu.
Tak to jste mě tedy vůbec nepotěšila… 😁 A to si chci nechat ty tři kozlíky do jarní aukce, protože věřím, že to dopadne, tak aby se mi aspoň něco za ty kozy vrátilo… Plemenářku veřejně sdělovat nebudu, ale nemohu na ni říct špatného slova. Hodně nám pomáhala při tom začátku. Ale asi jí jde předně o ty kozy, vysvětlovala nám, jak hnědých je málo a tyto ještě nejsou tak příbuzné. Tak asi proto, no…
roklanka:Nehodlám se přít. Rozeznat mléko od Jerseyky snad dokáže každý a znám hodně lidí,kterým nechutná a ještě je odrazuje barva. Chuťové pohárky mám v pořádku,to bych se nemohla živit v minulosti jako kuchař. Za váš rychlý krok jistě nemůže kozí mléko,ale něco jiného,neboť kdyby tomu tak bylo,bylo by velmi vyhledávané.
Já se s vámi nepřu, chraň bůh! Pouze se podivuji, protože mě obě mléka mi přijdou diametrálně odlišná. A tím jsem taky ohledně kvality svých chuťových pohárků skončila. 😁 Co myslíte, že je tedy na vině ohledě nesnášenlivosti kozího mléka? Já to osobně beru tak, že na něj nejsem zvyklá. Stejně tak jako ti krabicákoví konzumenti na opravdové kravské. Jenom jsem ještě nebyla schopná za ta léta si zkusit na něj zvyknout.
Tak už jsem se v tom zorientovala. Jako začátečníci se s tím teprve seznamujeme. Takže jsme hledali kozy, co mají papíry a vybrané kozy jsme konzultovali s plemenářkou. Ale už jsme se ztratili v tom KU. Takže tyto kozy se narodily v KU, ale samy vydojeno nemají. Dvě mají sedm let a dvě šest. Asi by ten první odběr dopadl dobře, kdyby se nestalo tamto. Ale už se skoro spravily, takže požádáme o nový pokus.
Mirka:Dobrý den, k mému problému, dojila jsem ve školním statku kozu, která měla zánět a od té doby mám k mléku (kozímu) odpor. Jak si získat zpět důvěru ke kozímu mléku? Máme dostávat mléko od souseda co má kozu, řekla jsem mu že budeme mít zájem ale..
manžel s dcerou jej nikdy nepili a už předem je odsoudili, že to nedaj do huby. Jsme zvyklí pít mléko kravské krabicové, tak mě napadlo, že bych je zpočátku mohla začít přimíchávat do krabice, třeba nikdo nic nepozná. Obávám se, že když řeknu zde je kozí mléko, tak z principu je nebudou pít. Jak se naučit pír kozí mléko?
Já bych to zkusila nalít to krabice od krabicáku, počkat, až si nalijou a napijou, a počkat na reakci. A pak to kdyžtak vybalit. Maskovaní by se nemuselo vyplatit, pokud by jim způsobilo bouřlivou střevní reakci. Vím o čem mluvím, na kravském mlíce jsem závislá takřka od narození, ale kozí nemůžu. Pouze přetvořené v jogurty, sýry atp.
roklanka:Problém je v hlavě 😀. I krávy mají záněty, takže jste měla kliku,že jste nedojila krávu. Valná většina lidí nerozezná čerstvě nadojené kozí mléko od kravského. Dokonce lidem kteří jsou zvyklí na krabicák , nechutná čerstvě nadojené kravské. Kdysi jsem dělala test mlék, nalila jsem do skleniček kravské,krabicák,kozí a ovčí. Jen u ovčího mě podezírali,že jsem tam nalila Tatra mléko,jinak se netrefil ani jeden.
Tak to mi neříkejte, že to nepoznají. Kozí chutná a voní úplně jinak než kravské. Já to tedy určitě poznám podle chuti. Pokud ne, střeva by to následně hodně rychle poznala. 😆 I rozeznám mléko od Jersey a od “normálních krav” typu Čestr, Holštýn. Ta tučnost je tam hodně znát. Ovčí jsem nikdy nepila.
To byly, ale musí si to vydojit znovu.
roklanka:Začínat kontrolu užitkovosti s kozama okolo 7 roku ,je při vší úctě , nerozumné. I kdyby nadojily každá litr. Jediný smysl by to mělo,kdyby to byla vymírající linie. Jen málokterá koza si vydojí elitní třídu v tomto věku. Jsem ta poslední ,která by někoho zrazovala od čistokrevnáho chovu. Nadšených chovatelů ubývá. Je to koníček a ne vedlejšák,který přisype něco do kapsy. Pokud máte koníčka,který vám netahá nic z kapsy,je to bonus a navíc máte mléko na sýry a radost,když se nějaké zvíře povede. Ta trocha byrokracie nikoho nezabije, aspoň v chovu koz.
Aha, no tak my to začali loni konzultovat s plemenářkou, co pod ní spadáme, že jsme našli paní, co musela skončit s chovem, který měla v KU a plemenářka nám řekla, ať do toho jdeme. Přiznám se, že jsem na tom chtěla ušetřit a vytvořit si postupně nové stádečko, než kupovat tři kozy (povinné minimum a víc koz nechci) s cenou pět tisíc za kus. A ony opravdu pěkně dojí.
roklanka:Tolik práce to není a budete moci,pokud máte kvalitní kozy, produkovat plemenný materiál.
Ovšem za předpokladu, že kozlíci uspějí na trhu vedle těch nabušených. A plus práce navíc. Nějak toho začínám litovat, že jsem si na sebe ten bič upletla…
Dnes byl první odběr mlíka. Každá průměrně půl litru mlíka, někdo je skoro před týden vypustil na dvorek, takže sežraly kde co a jedna je na tom dost špatně. A zrovna ta druhá nejlepší dojnice. 😠 Jsou někde kolem sedmi let, žádné mladice.
Anonymní:No já bych řekl že zmizeli všechny krávy ze statků ne jenom dojné. Dnešní doba zemědělství nepřeje, přílišná byrokracie znechutí vše.
Což byrokracie (pokud máte třeba jednu kravku pro sebe, tak krom registrovaného hospodářství víc řešit nemusíte), ale sousedi a územní plány…😠
Ano, začínáme s tím, ještě v KU nejsme. Zatím ještě odběr mléka nebyl. Toho se právě bojím, že budeme za tu práci kolem na nule.
V podstatě bych s tím problém neměla za předpokladu, že by ta celá úřednická procedura byla sndno zrealizovatelná za rozumný peníz a bez úřední buzerace.
Tak my máme 4 kozy a měly by být v kontrole užitkovosti, takže rozbory budou povinné. To jen u krávy by byly extra. Každopádně podstatné bude, kolik to všechno bude stát.
Aha, tak to jste mě moc nepotěšila. Tak se asi chtě nechtě stejně budu muset do těch nařízení apod ponořit. A třeba mě ten prodej ze dvora nemine. Když to bude lepší, než vylévat mléko do hnoje…
No právě, bejvávalo. Časy se mění, a tam, kam jsme se přestěhovali, je to ohledně sousedů běs. ☹️ Takže si musíme dávat pozor, abychom měli vše v pořádku a byli posichrovaní po všech stránkách. Nemůžu si dovolit žádný průšvih.
Milí chovatelé dojných plemen, měla bych otázku. Jak prodáváte přebytky mléka, abyste neporušili zákon, když nemáte zařízený ofiko prodej (sýrárna, prodej ze dvora…)? Může se nabídka mléka schovat pod termín krmné mléko? Děkuji moc za odpovědi