Odpověď na příspěvek uživatele balu z 20.09.2023, 15:35:40
“a jestli je tedy nutné pást se psy, kteří to mají jen jako sport (a pasená zvířata jsou tedy jen živá sportovní náčiní), aniž by toto umění kdy využili jako práci.”
Ne, zcela jistě to není nutné. Stejně jako není nutné vlastnit OVČÁCKÉ plemeno psa bez jakékoliv opravdové práce (nedejbože práce s ovcemi, že?).
Jiný úhel pohledu - v ČR je troufám si říct několik stovek ovcí chovaných cíleně pro ovčácké psy. Jsou to ovce různých plemen. Nebýt těch psů, ty ovce by prostě nebyly. A co je lepší? Neumím odpovědět.
Chci tím říct, že nežijeme v ideálním světe. Nechováme psy ve smečkách (většina určitě ne), nechováme je často ani zdaleka přirozeně. Ale snažíme se, aby se měli co nejlépe, že? A tak je to i s ostatními zvířaty. Každé má nějakou “funkci” a je jen na nás, jak se o ně za to postaráme..
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 20.09.2023, 13:23:36
Lasování je víc disciplín, někde s vypouštěcí hondou, jinde s pevnou. Povalování jezdcem se už asi nedělá, ale myslím, že jsou stále 2 disciplíny, kde ano, ale jinak. Pohybuju se okolo rodea cca 17 let a nikdy jsem neviděla zraněné tele a koně snad 2x (jiný důvod). Jezdce mnohokrát
Odpověď na příspěvek uživatele balu z 20.09.2023, 12:50:32
Všechno se dá dělat dobře i špatně. Na přístup k paseným zvířatům se dává velký důraz a samozřejmě se hodnotí i klid stáda během manipulace s ním. Mimochodem to i v některých westernových disciplínách.
Paseme skoro 3 roky, fenu to ohromně chytlo, už jsme zkusily i vyšší level - kachny 😃
Rada: věřit trenérovi a nic si z toho nedělat, když si napoprvé budete připadat jako uuuuplně zmatená neschopná osoba 😃 U nás se na začátek doporučuje široký obojek a cca 2-3m dlouhá šňůra bez oček a karabin, prostě dlouhá couračka. I když vy máte štěně, tak tam možná ani ta šňůra nebude třeba.
Je to krásná aktivita, fakt. Právě zkoušíme i s novým přírůstkem. Moc si to užijte! Kam jedete vlastně?
Odpověď na příspěvek uživatele Fikovnice z 13.09.2023, 23:49:14
Toho bylo..
Fena u porodu úplně vyřízená, už neměla sílu: “a to nestačí granulky??”
“Mlíko pro štěňata? To přece nepotřebuju, oni prý mají mlíka dost.”
Nedala pozor na lůžka, nevěděla kolik jich je, na kontrolu nechtěla. Samozřejmě ve feně zůstalo.
Už si to moc nepamatuju, prostě spousta drobností, které já měla před krytím a nejpozději v době březosti dávno pozjišťované a nakoupené. Nakonec to celkem dobře dopadlo, i když přišla o jedno štěně..
Tohle je zaručeně množák. Nevěřím, že by se chovatel takto stavěl k porodu, zvlášť, pokud by to byl první vrh! Nicméně, zajistete si k porodu veterináře, nebo alespoň někoho, kdo ví, co a jak,kor pokud jste vy i fenka nezkušení. A kdyby došlo nedejboze ke komplilacim, budete za nej vděčni. Ne vždy to fena zvládne sama. Tuhle nezodpovednost fakt nepochopím…
Hahaaa, to jsem si myslela taky s těmi chovateli. A kulový! Kolegyně letos prvně kryla, PP vrh …a nevěděla NIC! Už od progesteronu spoléhala na to, že plemeno rodí dobře a že jí vždycky chovatelka či vetka dají návod na všechno. U 10 štěněte se dost divila. A pak ještě mnohokrát potom…
Fily! Před cca 25lety ohromný boom u nás na západě, pořizovali si je podnikatelé. Pak přibylo vážně zraněných děti a fily zase zmizely. Dnes je potkám jen na výstavě.
Jojo, pastevci jsou kapitola zajímavá. Máme 15měsíční šarpláně, kluka. Už minimálně půl roku velmi pečlivě zamykáme a během návštěv využíváme kotec. On je Dráček totiž úžasný medvídek, 95% času ťuťánek k pomilování a pomuchlání…ale těch 5% stojí za to. Bydlíme v lesích, chodí často na volno (poslouchá parádně), ale je to o tom být neustále ve střehu a pořád se rozhlížet široko daleko. A nikdo mi nevěří, jak rychlý a umí být, a to jak v pohybu, tak v rozhodování.
Po tom, co na jaře fenka přišla o štěňata ještě před narozením a musela být vykastrovaná, dlouho jsem to skousávala. A pak jsem se pomalu začala rozhlížet, protože jedna fenečka měla zůstat doma. A úplně náhodou jsem v zahraničí našla přesně to, co jsem hledala a jako bonus má v původu krev obou mých fen (jedna už s námi není).
Už jsem to psala dřív na IF. Můj přítel si před 7 lety pořídil německou ohařku. Jen tak, prostě mu jí dali. Fenu miluje, udělal by pro ní vše a ona je mu absolutně oddaná, doma nejpohodovější pes. ALE přítel podcenil lovecký pud a ona začala lovit. Až ve 3 letech, kdy byla v plné síle a rychlosti. Doma zas vybíjela koťata sotva začaly chodit a slezly u půdy. To jsme se ještě neznali. Taky se naučila vypínat, když se jí něco nechtělo. Trvalo mi rok jí postavit do latě a udělat z ní normálního psa. A i tak nám zabila po půl roce kočku. Odstěhovali jsme se na božské místo do lesů a nakonec tedy fena chodí kulturně na volno a nevzdaluje se, ale na krku má EO. Jen jako brzdu poslední záchrany, kdyby přímo před ní vyskočila srna a jí se zatmělo. Sice už jsem ho 2? roky nepoužívá, ale prostě ho má. Jinak co jsem pochytila i od jiných majitelů ohařů, prý je vcelku normální, že mezi 4 a cca 18měsícem věku se z nich doma stávají demoliční experti.
V týdnu jsem musela po delším ne úplně úspěšném řešení problému (mimojiné i tahání zadních) odvézt koně na vyšetření k MVDr. Eimovi. Hluboce na mě zapůsobil, pokud si nejste jistá co a jak, VELICE doporučuji!
“V zahraničí je bežné, že v supermarkete sú vyložené vajíčka s cedulkou, že to odchoval Franta z vedľajšej dediny, v Čr nexistuje, aby sa tam niekto taký vôbec dostal.”
Ne vždy. Několikrát jsem kupovala u menšího lokálního výrobce uzenin a masa, měl tam cedulku, z jakých zvířat od jakého chovatele ty potraviny jsou. A protože vím, kde se můžu zeptat, tak jsem si to potvrdila. Pravda, v Lidlu tohle fakt nenajdete..
O Tempel jsem viděla film, skvěle zpracováno. Teď čekám na knihu CowSignals.
Ad koně na maso: kolega mi ukazoval fotky stájí v Itálii, kde probíhá výkrm. Krásná světlá vzdušná stáj, čistí oodestlaní koně s klidným okem…akorát holt tlustí, žejo. Fakt mě to příjemně překvapilo. Pokud mají dobrá jatka blízko, nevidím problém.
Odpověď na příspěvek uživatele impact z 12.08.2023, 20:09:26
Impact já vás tak chápu!! Není to to samé, ale podobné stavy jsem měla nedávno. Poslední téměř rok se velká část mého života upínala k tomu, že odchovám zcela výjimečná štěňata. Udělalo se kvůli tomu hodně ústupků, stálo to hodně práce a hodně peněz …a štěňata 51. den březosti umřela. Musela jsem se postarat o fenu a fungovat, pak maturity a jiné důležitosti…- vlastně jsem se zastavila až po 2 měsících…a zhroutila se. Najednou nic nemělo smysl a význam. Chvíli jsem se v tom plácala, naštěstí jsem brzy odhalila příčinu a dokázala se znovu nadechnout. Vím, není to to samé. Ale zvládnete to, další životy jdou dál ❤️
Noo já děsně chtěla Draka…a v jistých ohledech opravdu drak je a není to úplně jednoduchý. Občas si říkám, zda to zvládneme a vychováme z něj rozumného psa, aktuálně má 14měsíců a je horká hlava.
A přestože se jmenuje El Drago, výjimečně mu řekneme Drak, většinou je Piškůtek nebo Bobík ☺️