Tak schválně, sice jen foto, ale jak vám to připadá..? Štěně 5,5měsíců
Příspěvky uživatele
Lenocka
Jak jako nejsou? Jako že mléčný je jen P2 a dál?
Já jsem upřímně dost zmatená, řeším to prvně. Prostě je tam na každé straně zub navíc a nezdá se mi jako mléčný, kvůli velikosti i barvě.
BŠO má povinné kompletní nůžkový zkus viz. předchozí obrázek, chybějící i nadpočetné zuby jsou vyřazující, takže se to dost sleduje. Vyskytne se, ale spíš tedy chybějící 1-2 zuby
Ano, přezubuje (spíš končí) a na horní čelisti má na každé straně jeden navíc. Ještě mám tedy maličkou naději, že je mléčný, ale nemyslím si to.
Je to ten na obrázku zakroužkovaný, prostě je tam 2x. A prý je zdvojení zubů často právě u tohoto 🤷♀️
Chjo, já teď čerstvě vstřebávám zklamání. Po pouhých 2 měsících, co s námi žije, už vím, že i kdyby malá bílá byla sebelepší, tak chovná nebude - má nadpočetné 2 zuby.
Vzhledem k tomu, že první fena na jaře přišla o štěňata a je vykastrovaná, tak jsem měla velké naděje v nové importované holčičce. A už v jejich 5 měsících vím, že to nepůjde.
Jo, není to o zdraví, o nějakých potížích. Vůbec není jisté, že by jinak kvality k chovu měla. Ale takhle brzy je to velké zklamání.
Ano, ale z trochu jiného důvodu: nadbytek bílkovin má logicky nadbytek dusíkatých metabolitů. A když je jich moc, například amoniaku a posléze močoviny, není to dobrý a odnesou to třeba právě ty velmi citlivé velmi prokrvené lamely v kopytě. Navíc nadbytek bílkovin může sloužit ke glukoneogenezi = syntéze sacharidů. Těch, se kterými jsme jaksi nepočítali.
Obecně zdravý dospělý kůň v běžné zátěži (míru zátěže zadavatelka nezmiňuje myslím) cílené krmení bílkovinami nepotřebuje, koně si je velmi dobře obstarají z pastvy a slušného sena. Tady opravdu méně znamená více.
Máte živinový rozbor sena? Jako většinového krmiva minimálně na 5měsíců? Pokud ne, vycházet vám nic nemůže. Fakt ne. Leda velmi šťastnou náhodou.
Obsah živin v seně a celkově stravitelnost sena se může propastně lišit rok od roku, seč od seče a dokonce i z luk vzálených od sebe pouhé 2km a sekaných najednou. NEMŮŽETE VYCHÁZET Z TABULKOVÝCH HODNOT. Věřte mi, rozborů jsem viděla za svoji kariéru desítky..
…a to věčný odhlašování mi pije kref! Pošlu na ně Piškůtka! 😈
Připojuji se - prosím o doporučení na postroj VHODNÝ na lehké tahání. Na medvěda 😀 Piškůtek dneska dostal nejlepší hodnocení všech rentgenů,tak může paničce pomáhat v terénech.. ❤️
Možná si vzpomínáte, že jsem v předjaří dávala na iFaunu dotaz na nárazové nadměrné slintání naší ohařky. A slíbila jsem případně dodat informace.
Pro připomenutí: Fena, 7 let, jednou za čas (odstup i měsíce) najednou začala slintat, 20-30min, naslintala louži…a byl klid. V hubě nic, žrádlo stejné jako ostatní, prostě jsem nenašla spojitost.
V květnu jsme zjistili, že má tasemnici. Nějak jsem si o nich chtěla načíst víc a někde jsem se dočetla, že napadení tasemnicí může u psů způsobit nadměrné slinění, zhoršení zraku (i to jsme pozorovali, dle vetky oči v pořádku) a zhoršení artrotických potíží (má artrózu kolene, také na jaře byla horší).
Proběhlo opakované důkladné odčervení… a potíže jsou pryč. Fakt. Neslintala už ani jednou, oči lepší, artróza taky (ale to může mít vliv letní počasí).
Toliko naše zkušenost.
Fakt jí koně mají ve střevech?? Já doteď měla za to, že žijí v hlíně a když je obohacená zvířecími výkaly, tak se jim tam ohromně líbí a proto ten vysoký výskyt. Takže i koňská kobliha je vážně nebezpečná?? 😱
Ad ta hlína - nepletu si to s antraxem?
Ze života:
moje dobrá kamarádka, uznávaná chovatelka a perfekcionistka s ohledem na zdraví a kvalitu života svých psů. Velký odmítač preventivních kastrací. V průběhu 6 let vykastrované 3 seniorky, protože pyometra. Feny cca 23kg v 10?, 11 a 13letech. Teď má 9? letou a vážně zvažuje kastraci preventivní.
K úvaze: je to rozhodování opodstatněné či ne?
Používám CBD kapky pro fenu s artrózou kolene. Ne nonstop, pouze v případě, že okolnosti nepřály (např. počasí) a fena hlásí, že noha au. Dávám cca 5 kapek do žrádla max týden, do té doby příznaky téměř vždy odezní.
Ježíš toho jsem neměla vidět!! Dlouhosrstá a nejlépe americká kolie je jeden z mých snů v kolonce “třeba někdy” ❤️ Jediné štěstí, že má pindíka a doma je aktuálně (snad na několik let) stop stav na psy 🙅♀️
“Měla jsem pocit, že tam už po prvním očkování nějaká imunita je, i vet to říkal.“
Tuším, že plná imunita je až 2 týdny po druhé dávce. Prostě se to před přezubováním nedá stihnout, bohužel.
Loni jsem taky řešila co a jak, nakonec jsem štěně na statek brala, ale hodně hlídala. Letošní prtě dostalo druhou dávku dnes, ke koním jezdí, opět hodně hlídám.
Známá vetka mi jednou říkala, že měli na hospitalizaci 2 případy tetanu. Jeden přišel se sotva znatelnými příznaky, druhý horší. Nepřežil ani jeden.
Děkuji Inspektorko 👍
O exteriér mi až tolik nejde, respektive nutně nepotřebuju výstavní šampionku. O zdraví mi jde mnohem víc, ale na to si počkám. Povaha je zatím úžasná, krásně vybalancovaná.
Nu, budu doufat ❤️
Tak třetí pokus o neanonymitu?
Edit: povedlo se, pardon
megi-the-pes:čsop libosváry je neziskovka toulající se po západních čechách, kočovná stáda, ťap sem ťap tam, neziskovka placená za obrázky, neziskovka, haló
A především ťapou po málo obydlených sudetech, tam v těch místech je opravdu velmi malý pohyb lidí. Ve více zalidněné oblasti by to už tak idylický nebylo. A to jen tak neplácám, mám je vzdušnou čarou cca 20km, taky jsem je dost zpovídala a mimo jiné mám taky šarplanince, tak mám představu. Ne, tohle NENÍ univerzální řešení.
Nedávno jsem “musela” použit psa na řízené vyhnání slepice z poměrně velkého prostoru, fena se toho zjistila skvěle a ušetřila mi dost času. Ale protože jinak si jich všímat nesmí, tak to praktikovat moc nehodlám 😃
Na koně psa nikdy použit nechci, vím, co ty mrchy půltunový dokážou, nene, díky
No tak to gratuluju ke krásnému začátku! 👍 Pojedete znovu?
Jistěže 🙂
Mapa možností pasení: