Odpověď na příspěvek uživatele Mi z 06.03.2024, 17:08:29
Prý mají povinnost dohledávat. Kde je psáno nevím.
Já si zjistila jméno toho člověka a vzkázala majiteli/pronájemci honitby, ať si ho srovná, že po něm nehodlám uklízet a pokud najdu další postřelené zvíře, udělám tomu pánovi trochu problém. Tak uvidíme, zda to zabralo.
K těm myslivcům: já s nimi obecně problém nemám. Bydlíme v lesích, vidím, že je hezky zakrmeno, střílí se celkem málo. JENŽE je tu jeden, na kterého mám fakt pifku. Nemůžu mu to dokázat, ale podle mě nedohledává postřelená zvířata. 2x jsem ho potkala, že jede do lesa. V autě psa, za 30min výstřel. A druhý den jsme museli dorazit postřelenou nutrii. Druhý případ horší: potkala jsem ho, do 30min několik výstřelů (3?). Za cca 7 dní mi přišla na zahradu umřít mladá liška, přilákala ji vůně sousedovo oběda, viděl jí, jak přiskákala o třech, řekl mi to zpětně . Já jsem ji našla mrtvou na zahradě, měli jsme tehdy v začátcích mizerný plot. Ne, nemůžu mu nic dokázat, ale zvláštní náhoda, že u toho byl vždy vidět tenhle konkrétní člověk 😖
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 04.03.2024, 20:09:03
Tak u nás (tedy feny) kontrastní látka nic nevyřešila. Po vyprchání protiblicí injekce opět blila. Krve naprosto Ok. Záhadou byla dobrá nálada, skoro až nadstandartně. Jen nežrala, když už, tak to i po 12h vyzvracela téměř nenatrávený. Pomohly až ATB injekce + 3 dny Degan + Famosan. A byl klid. Pak po půl roce ještě jednou, ale to už bylo po sekci a kastraci. Spojovací ukazatel jen hormony. Zbytek smečky vč. štěněte zcela OK 🤷♀️
Obnovuji téma, tentokrát s doporučením. Už delší dobu jsme řešili jak udržet v teple koleno. Naše ohařice má pokročilou atrózu a studený vlhko jí výrazně škodí. Původně jsme dávali ušitý návlek. Jo, na procházky super. Ale když ho měla celý den, začal odírat (má citlivou pleť). Takže to chtělo něco, co může mít celý den, koleno bude v teple a pes se nebude přehřívat. Nakonec to vyhrála Hurtta, konkrétně Mudventure overal. A tedy zírala jsem, jak moc je to kabátek vychytaný! Dá se nastavit a napasovat asi na všech místech, obléká se do něj taky dobře, je lehký a přitom odolný, jak už se ukázalo. Takže za mě velké doporučení!
Odpověď na příspěvek uživatele Elda z 27.02.2024, 14:52:18
* Ad závislost na pánovi - ANO! Upřednosňuje ho přede vším, a to i před vlastním druhem. I naše malá, kterou jsme přivezli ve 3 měsících a má 3 psí parťáky, kteří jí milují, stejně vždy dá přednost mně.
* Ad samobytí doma - nejsou jiní než jiné plemeno. Štěně to prostě nedá, ani psychicky, ani s ohledem na venčení. Prostě ne. Chce to čas, dobrou výchovu a spoustu pozornosti, když doma jste. Fakt je potřeba vědět jak na to!
* Ad lovecký pud - zase je to o výchově. Fakt je. Je to OVČÁK, ale instinkt ovčáckého psa vychází z loveckého, na to pozor. Nicméně opravdu není problém štěně naučit co a jak se smí a nesmí. Zase musím pyšně pochválit svoje holky, které absolutně bez problémů fungují na farmě mezi volně žijícími slepicema, v dosahu králíkáren, všude kočky, za plotem ovce, koně. Jde to. Zvládá to i ta 9měsíční, u té je samozřejmě ještě nutný dozor.
Jenže nejen u těch výše řečených bodů je prostě nutné vědět JAK NA TO. Nepíšeme, zda máte zkušenost se psy. Nepíšete, proč zrovna BŠO. A nepíšete, zda máte v nejbližším okolí někoho, kdo pomůže. To jsou zásadní fakta.
Na závěr: přijeďte se podívat na klubovou výstavu, budou jich tam desítky, od štěňat po veterány. První 6.4. Šafránkův mlýn, druhá 8.6. Nová Živohošť, třetí 7.9. Česká Skalice
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 26.02.2024, 09:20:08
Hezky napsáno! To si musím uložit, až se zas někdo na BŠO bude ptát.
Eldo s BŠO žiji již 20let. Měla jsem velké štěstí na tu první, osudovou. Časem se nám ti psi v ČR dost mění. Zjemnili vzhled i povahu, často se stávají nevyrovnanými. Covidová doba plemeni bohužel neprospěla, vyprodukovala se štěňata snad na všem, co šlo. A ta štěňata budou mít štěňata teď..
Na klubových stránkách je perfektní databáze, tam se dá leccos vyhledat. Ale stejně bez osobního kontaktu nevybírejte, povaha se z vysokého procenta dědí po matce..
Tak jste mi potvrdily to, co jsem si myslela. Moje fena během půl roku 2 gastritidy - jedna po hárání, druhá po sekci+kastraci. Nikdo mi nevěřil, že je to spojené právě s těmi hormonálními výkyvy, házeli to na BARF, že blbě krmím 🤦♀️
Ať je holka brzy fit! U nás téměř okamžité zlepšení po ATB injekcích + Degan + Famosan
Ad koupání - mám kachny. Všechny. Obě ovčandy, ohařku i pastevce. Jako super bydlet u rybníka, jen v zimě to chce postřeh a dobré hlasivky 😃 Větší problém ale je, když za sychravého podzimního večera po blátivé procházce chci vzít psy domů, protože ve verandě by osychali a samočistili straaaašně dlouho. Tak jsem chlapa donutila vyrobit psům sprcháč. A JE TO SKVĚLÝ! Smršťovací hadici mám napojenou ve verandě, abych nemusela řešit zamrzání. Psiska už to znají, takže postupně (někteří teda s odporem) nastoupí, já komplet osprchuju podvozky, na trávě okapou, vydrbu ručníkem a parádička hotovo ❤️ Ještě tedy musíme přidat jednu stěnu na stranu k baráku, abych si nechlístala na zeď, ale fakt je to báječná pomoc.
Když jsem měla fenu po císaři a navrch s gastritidou, byla jsem úplně zoufalá, že nežere. Ani gastro konzervu od Hillsu, co jindy fungovala, nechtěla. Pak vesnický vet poradil vajíčko a to konečně zabralo! Jednou omeletka, podruhé syrové s trochou Gastra od Dromy, potřetí na hniličku a rozmatlané. Jak já jásala!
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 11.02.2024, 18:35:21
Ne, konkrétně já jsem to opravdu říct nechtěla, pokud to tak vyznělo. Nakonec jsem jim ten vývar dala, ale prostě jsem se jak blbec tak vynervovala “co kdyby”, že už to asi neudělám 😀
Nekdo mi nekdy rikal ze uchovnit se to muze, ze se snad delaji indivindi svody/bonitace/neco, aby to zvire nebylo “verejne prezentovano”.
V pripade kvalitniho zviratka ze zeme kde se kupiruje mi to prijde jako vcelku rozumny napad, jak tu krev do chovu v CR pustit.
Ale jak rikam, mam to z doslechu, toz netusim jestli je to tak.
Jenže i kdyby to šlo, jakože tedy nejde, jak poznáte, že je kvalitní? Ano, zajímavá (nová) krev je jasná. Ale povaha? Výkonnost? Exteriér? Nezjistíte nic, protože ten pes nikam nesmí, nikam, kde by porovnal své kvality s ostatními. Leda by to bylo již starší dospělé zvíře 🤷♀️
Já krmím syrovým a divočák mi nesmí do baráku. Zdroj zvěřiny je informován a dodržuje, že maso pro mě se musí bourat zvlášť na důkladně vyčištěné ploše. Nedávno jsme ale dostali plec z divočáka, byla z toho hodně ořezu, tak jsem se přemohla a udělala z toho psům vývar, fakt dlouho vyvařený. A pak jsem měla velký problém jim to dát 😆 Ne, už to dělat nebudu, akorát se zbytečně stresuju.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 09.02.2024, 07:11:13
Kdepak Estonsko, já jsem k rodné hroudě přirostlá dobře 😀 Sice jsem se hodně stěhovala, ale jen po ČR. Na iF jsem byla od tuším 2006, kdy jsem si pořídila první a osudovou BŠO.
Odpověď na příspěvek uživatele Rezzzy z 08.02.2024, 07:23:46
Jojo, dokud byl mladý, tak jsme socializovali co to šlo, ale vrozenou ostrost k cizím a hlavně psům to stejně nezměnilo. Loni v létě s námi jel i do Varšavy, ale prostě pořád musíme velmi pečlivě vybírat místa kam můžeme jít…a hlídat, hlídat, hlídat.
Teď mám 9měsíční BŠO a zase alespoň obden vozím někam do civilizace. Daň za život v lese 😃
My máme tu “smůlu”, že bydlíme kousek od krásného rybníka a díky němu a krásným lesům okolo je tu v létě mraky lidí se psy. Na podzim zase houbaři. Takže zase - hlídat, hlídat…
Teď v zimě si tu samotu fakt užívám… Na fotu oblíbené místo hned ta barákem