Zrovna minuly týden jsem jednoho takovýho sotva dospělýho rozmachánka řešila. Holčička neustála, že si hned první den nesměla hrát s novýma “hračkama”, protože to prostě byly mladý jehničky po převozu. Byla scéna jako hrom a fraceček paličatě stál za svým a ještě se na mě ušklíbal. No, hodně sil mě stálo zachovat chladnou hlavu.
Už delší dobu tohle sleduju, vlastně jsem i kvůli tomu odešla ze školství, protože nemám nervy sledovat, jak sežrali všechnu moudrost, jsou přece DOSPĚLÍ a chtějí VŠECHNO a HNED!! Jenže samozřejmě nehnou prstem a v případě, že to nefunguje podle jejich představ, tak arogantně štěkají zpod máminy sukně.
Uf, jsem se zase rozčílila 😄 Jenže je to smutný a těch dobrých výjimek je kolik? 10%??
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 01.08.2023, 08:32:09
Jo, to asi jo. Já fakt nevím, co v té knížce je.
Tazateli bych doporučila zajet se podívat nejen na závody, ale i na trénink. Teď to docela jede, je dobré počasí, hodně akcí. Vcelku slušná mapa tréninkových prostor je zde:
Vždycky se mi líbilo jméno Bonnie a když jsem pořizovala první fenu z B vrhu a dostala jsem možnost vybrat si jméno, bylo okamžitě jasno. Druhá fena byla z Q vrhu, mojí verzi mi jiní zájemci vyfoukli, tak jsme jedno písmenko vyhodili a jedno přidali a mám originální Qirah.
Kočka má zajímavou skvrnu pod bradou, připomíná kočku z Alenky v říši divů, tak je samozřejmě Šklíba.
No a loni pasteveček! Opět možnost výběru jména, měly se narodit D a E vrh víceméně najednou. Já hrozně chtěla Draka, ale narodili se až druzí, tak je chlapec El Drago. No, nomen omen, teď to máme.. 😆
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 31.07.2023, 16:11:32
Ono dost záleží, co si také představujete. Jestli práci má farmě nebo závody, jaká zvířata má pes pást atd. atd. Pase velké množství plemen z FCI1, borderky mají svojí kategorii, zbytek také. U nás mezi těmi ostatními možná převažují AUO (aspoň tady na západě), často i BO, mistryně ČR 2022 je BŠO. Ad kniha R.Loučky - několik trenérů pasení jsem slyšela, že jí nedoporučují, nemůžu posoudit, nečetla jsem.
Máme 3 psy. Původně 2 feny do 30kg, jedna nyní 7letá a jedna 3,5letá. Stejně jako u Ivuš - feny jsou jako den a noc, nerozumí si…a přesto jsou spolu rády. Loni jsme pořídili pastevce, kvůli případným hádkám raději psa (aby se nehádala 30kg fena s 60kg) a ten je úžasňák, vychovala ho ovčanda, on poslouchá obě, nic neřeší a občas i tu starší megeru rozdovádí. Je hezké mít 3 psy ❤️
My se pár dní zpět pozastavovali nad šarplánětem, proč je mu cítit hřbet. Opravdu jen hřbet. Takový jakoby zatuchlý. Až nám to došlo - hřbet je jediné místo, které si při plavání v rybníku opravdu nenamočí. Šampon ještě za první rok svého života nepoznal.
Odpověď na příspěvek uživatele Anet10 z 29.06.2023, 17:24:59
Slyšela jsem o vrzích středně velkého plemene odchovaných čistě na Yoggies a všechny bez výjimky až hubené a věčně hladové. Obecně jsou chovateli aktivních plemen považované za nedostatečné (aspoň co mně se doneslo).
Krmila jsem je taky, psům chutnají, odpad dobrý. Víc říct nemůžu, protože jsou většinově na mase.
Tchyně tedy koupila fenu za 50% ceny a bez PP, které později obdržela? Těch zbylých 50% nikdy nedoplatila?
Právně nemá chovatelka na nic nárok (pokud není ošetřeno smlouvou). To zadržení PP nekomentuju, protože vyřešeno. Moje morální cítění je takové, že chovatelka může koupit štěně za 50% ceny nebo za cenu poníženou o 50% původní ceny matky. Ale to je jen můj úhel pohledu..
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 29.06.2023, 17:27:10
Já to tedy chápu tak, že dojnicím se pohybovaly SP mezi 90 a 120 dny a nepřipadal jí divný průměr 45. To koneckonců nemá nic společného se zootechnikou, ale pouze se základní matematikou. Nebo chápu špatně? Už je pozdě.
Další perličky byly například v anatomii, pro pobavení/poděšení přikládám...
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 29.06.2023, 17:02:31
😆 Taky dobrý!
Nám student zkoušel namluvit, že v kartě plemenice datum následují měsíc po inseminaci znamená datum otelení (ne že by nemělo vlastní kolonku). Jo a ovce je březí 115dní, víme? 🤦♀️🤦♀️
Můžu se prosím zeptat, kolik teď orientačně stojí bílý švýcarský ovčák s PP? Na "rekreaci", nemusí to být pracovní linie:)
Normální štěně, kde rodiče nejsou šampioni a jsou českého chovu cca 20-25.000. Ze zahraničního krytí (od) cca 30.000. Samozřejmě jsou výjimky ba obě strany.
Dotyčná by dala hlavně jádro - no, to sice ano, ale nejdřív je potřeba spočítat a navrhnout objem, napověděla zkoušející. Tak slečna začala na 1 kg (!) senáže.
Doplňující otázka - kolik si myslíte, že taková dojnice potřebuje vody? Na den. Odpověď - 6 litrů.
Tak co, jsme "lepší?"
Joo, to jste tedy lepší 😆 Tohle si "moji" naštěstí nedovolili. Asi se jim zpětně omluvím, že tak zlé to s nimi není.
Odpověď na příspěvek uživatele janaa z 28.06.2023, 12:01:35
No to je otázka, neznám nikoho, kdo by to píchal třeba 5let a déle.. 🤷♀️ Prostě mám pochybnosti. Fin.náročnost není ta nejzásadnější, i když citelné by to taky bylo, o tom žádná.
CBD samostatně kapky a nebo v komplexu výživy (tuším Aflex CBD).
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 28.06.2023, 02:33:50
Ohařka je po plastice vazu, koleno aktuálně drží, ale artróza tam je. Bohužel se na jejím rozvoji (či rozvoji projevů) podepsala prodělaná anaplasmosa. A zhoršení proběhlo v době, kdy se dočasně stala sídlem tasemnice.
Užívá CBD a boswelii, střídám kloubní výživy. Má za sebou chiropraxi. V chladném vlhkém počasí nosí návlek, aby to koleno bylo v suchém teple (výrazně pomáhá). Po delší procházce mažeme prohřívací mastí. Aktuálně hodně plave a noha se začíná dosvalovat. Mám v plánu i tu dornovku, hydroterapie opakovaně je velký problém, vše je strašně daleko na pravidelné návštěvy.
Zatím tak nějak zvládáme, ale komfort prostě nemá, její oblíbené kroužení lesem už neexistuje, opravdu se proběhne jen na velké otevřené ploše, kde je míň rotací na ten kloub.
Ano, je. Protože vlastně všechny vaše příspěvky se pohybují v rovině teorií. Aniž byste o zvířatech něco věděl(a).
Mně připomínáte naše dítě (studentka SOŠ´veterinární), která navrhla krmnou dávku pro dojnici 650 kg, dojící 30 l mléka.
Pro zvědavé napíšu odpověď.
Prosím Kometo mě by ta krmná dávka velmi zajímala. Mám čerstvou zkušenost s tím, co dokážou stvořit studenti střední zemědělky po celkem důkladně instruktáži.. 😄
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 27.06.2023, 21:00:05
Plako už teď děkuji! Poslední měsíce přemýšlím co s naší ohařkou - artróza v koleni, hodně se zhoršila. Teď konečně o něco lepší, ale úplně dobré to přes všechna opatření není. Jenže je jí teprve 7 let. Musím to důkladně zvážit, cesta zpět by už asi nebyla. Moc se přimlouvám za další průběžné informace, díky!