tak já používám lehni, jen když mu potřebuju vyfénovat nebo vyluxovat břicho (po lehni následuje hají - kdy si ho převaluju jak je třeba z boku na bok či záda ) obojí má rád viz. “ošetření se souhlasem” 👍 což mi přijde jako 2. NEJužitečnější věc (hned po 99,9% přivolání) k spokojenému soužití 😉
Odpověď na příspěvek uživatele janajana65 z 19.01.2024, 22:04:07
Jestli jí teta měla 30 let na podlaze, tak to na foto vypadá až neskutečně dobře
Tož udělejte “želví stůl” do rohu, prostě “ohrádku na nožičkách”, alespoň 10 - 20cm nad zemí (průvan a běhání po podlaze není úplně to pravé)čím větší, tím lepší (min 1m x co můžete), co do ní máte na stránkách (substrát zem/písek 1/1,úplně stačí zem z krtinců+ písek z děts. hřiště, nebo narýpejte drny, pár kamenů - placáků na potravu,) teď v zimě asi jen peking.zelí, endivii, skočit do lesa pro ostružiník, do jednoho kouta lampu s výhřevem + dobrým UVB v takové výšce aby měla na karapaxu cca 35 °C, do protilehlého mokrý hobliny na spaní, do třetího drcený vaj. skořápky …budete-li ji tak jednou za 4-5 dní koupat (voda kol +25°C - hloubka kol 3cm) tak nemusí mít misku s vodou (stejně ji za půl hod zaprasí)při tom se většinou napije i vyprázdní
S UVB vám moc neporadím, páč vývoj teď nesleduju (moje želvy přes zimu spí) - já mám Ultrawitalux 300W , svého času nejlepší ,( pro případ, že by se mi některá nezdála ve formě na zimování, nebo při kontrole) ale už jsou možná lepší - nevím.
Venkovní výběh na jižní stranu, doporučuju odebrat drny a položit na “dno” pletivo, (pak drny vrátit) protože stepky jsou velcí “hraboši” a klidně by se mohla zahrabat tak hluboko a daleko, že ji nenajdete. Zase čím větší, tím lepší pro jednu bych to viděl tak na 4 x 4 i nepravidelný a “kulaté rohy” Musí mít i možnost stínu, keře, bouda…+ velká miska na vodu cca 2 -3 cm hluboká
foto pro inspiraci 😉 samo, že bouda pro jednu , stačí rozměry cca 50 x 30
tam může být ccca duben - listopad a máte-li dobrej sklep na brambory , tak tam ten zbytek.
Záleží kde žijete a na nadm. výšce zda jižní Morava či hory…
Na fauně bylo v terravětvi vlákno s dotazem na chov homo sapiens, byl to vynikající humor, myslím, že tam zabrousila i fíkovnice - pamatuješ ? rady ohledně teplot, potravy , substrátu, finanční náročnosti , dobou odstavu, rozmnožování …atd…atd…varování, že odchov zejména 1,0 je neprodejný
nakonec to končilo oddělenými chovy 1,0 a 0,1 poddruhu H.s. romanus 😉
Obojí je možné, bedýnka či třeba menší dřez s prosátými(neprašnými) , zcela mokrými hoblinami vedle terka či žel. stolu je lepší na údržbu, než jdete spát jí tam zahrábnete, ráno vyndáte ¨
Máte možnost udělat venkovní výběh? (nebo alespoň na balkóně )
Tam by ji bylo nejlíp.
Dejte fotku plastronu, ať se mrknem jestli to není Julius 🙂i když u sólo želvy je to jedno…
OMG na něco ještě menšího jste si nevzpomněl ? Je ještě menší než poštolka a když je vypasenej tak má cca 25 dkg . Než nahodíte kamkoli své dojmy zkuste se před tím jen malinko informovat.
Loví hlavně v letu a živí se velkým hmyzem (vážkami, motýly aj.) a menšími ptáky. Čili i ta nejmenší zakrslá slepice je 2x větší a těžší než on. Loví v otevřené krajině, často nad rybníky. Je schopen ulovit i vlaštovku či jiřičku .
Tak opravdu můžeme ostříže jako “podezřelého” lovce slepic vyloučit 😀. Navíc je jich u nás málo a je tažný …😉
pro Bugh. malou či kuře by dala i zoufalá krahulice (to bude “ten druhej” 😉
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 18.01.2024, 22:51:09
A to je takovej problém, když pustíte slepice provětrat na zahradu nechat u nich na tu chvíli jednoho či dva z vašich psíků ? Alespoň byste mohla pocvičit s dorostencem indivindy 😉
dovolím si zacitovat zprávu od kamarádky Evy (cca před 3 lety), když si zavzpomínala na nový přírůstek do smečky
Když byla Mišmiš maličká, v tento den... Tedy, provedu-li inventuru materiálních škod za posledních 24 hodin, máme zde: jedny plavky červené, jedny obnošené sandály, dveře od skříně, vodítko a medvídka Persila. Dále sežrala hovno, pak ho vyzvracela na sedačku v autě a pokusila se ho sežrat znovu. Namočila kočku do misky z vodou. Rozsypala kočkolit a vytřela ho mokrou kočkou. Vyčůrala se mi do pantofle a někam ji odnesla. Uhryzla roh od designové psí postýlky, rozžvýkala a spolkla. Pozn. do diáře - objednat antidepresiva.
u nás nad nulou, začíná zase bahniskové období…drobné přepršky
Jinak znova orel u mini rybníka (cca 0,5 ha) v lese tak kilák od řeky…
Další “účastníci zájezdu” už jako obvykle, srny, žluna, datlové …krkavci nás přivedli k nezakopanému vývrhu (asi z divočáka) , ještě krvavá stopa po vlečení k cestě a autu…zda pytlák či oficiál zel. mužík sem nepoznal …
fotka není moc dobrá, ale nejspíš to bude želva stepní
stručné zásady chovu 😉
Základní potřeby želv :
1) dostatečná vlhkost (spaní ve 100% vlhkosti min 8hod)
2) správné teploty - výhřev cca35, chladný kout 20, na noc co největší pokles
3) správný poměr Ca/P v potravě
4) dostatek vitamínu A a D3, A bude mít ze správné stravy a D3 z kvalitního UVB.
Vlhkost lidé často podceňují a přitom je to zásadní otázka nebudou-li spát ve vlhku, budou vysušené, žádná miska s vodou ani koupel to nenahradí prostudujte si
Ne nejsem ze statku, ale naši chovali kde co a já když byli děti malé, tak v zájmu jejich zdravé výživy pak v tom pokračoval a mimo nejedlých psů, ptáků a želv jsem choval i zvířata jedlá - slepice, kachny, husy, holuby, 1,3 ovce , králíky jednou i prase a kozu Lízu…takže vím o čem to je….
Jednou jsem do sklopce mj.chytil krásnýho mouratýho kocoura, který si chodil pro holoubátka. Vždy vzal jen jedno , tak cca 14denní a asi tak ob den. Tož jsem ke sklopci pustil psy a cca po půl minutě šli na místo a milého kočičáka jsem pustil. Ten naprosto zděšenej vyrazil jak Usain Bolt přesadil plot 160 bez dotyku a už nikdy jsem ho nespatřil…Holuby mi pravidelně zdravotně prověřovala MVDr. Krahulice, (taky jsem ji měl 2x v ruce, dal jsem jí i bílý kroužek abych ji poznal) - byla nádherná…Lasička u nás bydlela ve dříví min 2roky cca 5m od voliér s ptáky a nikdy nic “nevyvedla” jen nás zbavila myší. Kuna ani kmotra díky provoněnosti zahrady psy ke mě nezavítaly, ač jsem nikdy nic na noc nezavíral. Když jsem končil s holuby, tak posledních kusů mne “zbavila” samice hranostaje, kterou jsem pak viděl se vyhřívat na želví boudě s nalitými struky…
Chápu i že někdo zabije lišku , kunu atd…netrýznivým způsobem (tj. rychle) a pak se cítí jako "geroj" , ale nechápu tu nenávist ala “svině apod”, hlavně na jejich místo nastoupí do revíru okamžitě nástupce. Tak jen doufám, že se kmotra nechytí v dubnu či květnu, páč bude mít někde mladý a smrt hladem není nic co bych někomu přál…
zvědavec nezabije ani svoje přebytečné kohouty, ale u divočiny mu “regulácia” přijde normálna …trochu schíza ne ?
taková “regulácia vlkou” na Slovači ještě nedávno praktikovaná byla jak prokázaly studie úplně k …ničemu
výsledky studie publikované v prestižním časopise Conservation Lettersukázaly, že lov vlka na Slovensku nesnížil škody na hospodářských zvířatech - mezi lovem a škodami na úrovni okresů není žádný vztah. Systém stanovení kvót na lov vlků, který na Slovensku fungoval do roku 2021, tedy nepřinesl chovatelům hospodářských zvířat žádný detekovatelný prospěch.