asfaltu co nejmíň, nejlépe vůbec, …hooodně špatně na klouby a tlapky
tahají ?
asfaltu co nejmíň, nejlépe vůbec, …hooodně špatně na klouby a tlapky
tahají ?
Xerxova:před pár lety jsme za mrazivého dne v polovině ledna pozorovali čtyři pohodově se tvářící a spolu komunikující lišky. Bylo to kousek od Žitavy. Moc jasné mi to nebylo - zkoušela jsem dohledat, jak si vysvětlit “smečku” v zimě… asi nejpravděpodobnější byla verze, že se jednalo o odrostlá mláďata, že prý se umí lišky při příznivých potravních příležitostech rozmnožovat skoro kdykoli.
Fotky jsou Night a pak zdálky ty 4 šelmičky… Blíž nás nepustily, zdrhly…
já bych to zas tipoval na 1 kmotru + 3 nápadníky 😉
janaa:Dovolím si opravit, lišky kaňkují prosinec-únor, letos už jsem slyšela o plných fenách
já je vždycky viděl se honit jen v únoru (což neznamená , že nemůžou i dřív, ale ten prosinec se mi nezdá), ale např. letos bude asi všechno dřív
Sarah01:Já ty nory zkusím nafotit, až tam tento týden zase půjdu, ale vezmu to raději odspoda nahoru, abych si nezlomila nohu, je to ve svahu. Žádný zvíře jsem tam ale nezahlídla a myslím, že zrovna teď touto dobou by měly lišky mít liščata, prý cca únor březen. A jezevec zas tak tvrdě nespí.
teď v únoru teprve kaňkují (hárají), čili mladé až duben /květen tudíž bordel u nory ještě o měsíc později, ale to jen chvíli, než se vydají do světa 😉 už jen z logiky věci - mít mladé , když je všeho dostatek (tj přelom jaro /léto) a ne v únoru
Sarah01:Tak to tam budu muset ještě zajít a podívat se, i když se mně moc nechce, málem jsem si vymknula kotník. 🙂 I když mám pocit, že zrovna nepořádek tam nebyl, to by si i moje fenka všimla, je to popelnice. 😀
tak kmotry kořist (většinou myši) nosí jen mladejm, prozradí je většinou jen zbytky peří a smrádek, jestli byli psi v klidu tak byla neobývaná…
sice sprint - ale docela bych chtěl vidět co dělá, když potřebuje HNED zastavit
Anonymní:Fenečka měla necelých 200g, ostatní přes 300g…ale uplně přesně to nevím…Chovatelka mi napsala že si nemyslí že by neprospívala a že žádné zdravotní komplikace nepředpokládá. Upřímně, nevím jak se k tomu postavit. Nabídla mi ještě jinou fenečku, která je volná. Děkuju Vám, potřebovala jsem to s někým probrat a znát jiný názor.
vezměte tu druhou , nebo žádnou 😉
Rodiče mají jaké zdravotní testy + výsledky ?
je sranda, že zejtra z těch na.ranejch “pražáků” , co nestihnou “ouřad” , jsou min z 80% náplavy …
Tady je jaro , +13°C, polojasno, nad řekou první rackové, v lese peří z uloveného strakapouda…
Blikla na mne reklama na faunaportál, tak jsem tam juknul a hoši už zase ZAVEDLI diskuzi, téměř stejné rubriky jako dříve , evidentní snaha vrátit předchozí stav - jen tam skoro nikdo NENÍ , 😛
zase příhoda (reálná) mojí kamarádky
Jak dokonale vytočit řidiče kamionu, který na tebe blikal a najížděl ti na kufr? zeptáš se ho: "Šukáš taky tak blbě jako řídíš?" Nezabil mě, chtěl telefonní číslo. Tak jsem mu ho dala - na svého bratra, ten mne taky sere. Jsem zvědavá, jak se postaví k faktu, že ho chce ošukat kamioňák.. Ano, jsem opět v obvyklé kondici.
A jak to dopadlo ?
zavolal a zvedla to švagrová 🤣
Tady těžko radit, jestli je pořád kontrolujete - může hrát roli i stres , jsou ještě dost malí, někdy postačí odendat střechu budky, jiný separuje toho rodiče, který škube a druhý je sám dokrmí, někdo dá nad mladé mřížku, aby staří mohli krmit, ale ne škubat…ruční dokrmení je taky možnost (poslední)ale časově náročná a chodíte-li do práce…
janaa:Hele,co jsem zjišťovala,tak jednak dorůstají do velikosti 1-4 cm, jednak jsou samičky výrazně větší, a pak se samičky výrazně zvětší po oplodnění. Takže taková různost je asi normální.
Každopádně už mám zas tik v oku, i když u nás jsem je ještě neviděla
mně šlo jen o to, zda třeba výjimečně , přezimují i dospělci, no a prej ne
Verun:Proč nefotíte, alespoň mobilem? lépe se pak s někým poradíte, když máte obrázek.
No to je jako s těma vosama, co je straky vykopaly pod sněhem a prej už tam být taky neměly.
Proč nefotíte, alespoň mobilem? lépe se pak s někým poradíte, když máte obrázek.
a proč ? když vím o koho jde…
bylo už vysvětleno, prostě předčasné jaro…normálně prý jsou už v březnu, takže si jen o pár dnů, díky počasí, pospíšili…
OK. díky.
Takže když je v únoru tejden přes den teplo, v noci kol 0, tak to stihnou ? To je právě to , co se mi nezdá…
Takže zimují i dospělci ? Z wiki jsem měl dojem, (evidentně blbej) že ne.
tak tam nejspíš bylo trio 1,2
dík
aldamax:to byl dojezd Roba Cooka na YQ
No vidíte, závod jsem si nezapamatovala, jsem sklerotik. Zato ty psy si vybavím kdykoliv, neuvěřitelný dojezd. Pokusím se uchovat v paměti aspoň jméno Rob Cook, zaslouží si to.
Bohužel se odhlásil z letošního Idi, (soukromé a i finanční problémy), naježděno má dost, ale nebyl nikde “kempovat přes noc” a ani nezkusil svůj obvyklý test on/of, takže se nepovažuje (z hlediska psů) za připraveného…škoda
Přihlášeno jen 40, zase to vidím na souboj Brenta Sasse (vyhrál 3 x YQ, 1 x Idi) a DallaseSeavey (1 x YQ, 5 x Idi) + ???
na svých toulkách se psem , mám i oblíbená “kochací” místa…
Na jednom z nich už třetí rok po sobě se pravidelně potkávám s Majkou fialovou a dnes 15.2. , cca víc jak +10°C, nadm. výška kol 450 mnm.
tak stejný pařez (jako loni i předloni) vršek jižního svahu, dost dubového listí, zase Majka fialová a to hned 3 ks - jeden přes 2cm, druhý o trochu menší, třetí cca 0,5 cm … což VŮBEC NESEDÍ na info z wiki viz
Triungulin v prvním stádiu sežere včelí vajíčko a potom se přemění do druhého stadia, živícího se včelími zásobami. Brzy se přemění na larvu třetího stadia a v tomto stadiu také přezimuje. Na jaře se přemění do čtvrtého stadia, pak se zakuklí a přemění v dospělého brouka.
to by s trochou dobré vůle sedělo možná na tu malou, ale určitě ne na první dvě, navíc půlka února x jaro
Ač nikdy do přírodních dějů nezasahuji, dneska jsem ze zvědavosti přemístil (na dubovém listu) ty dvě velký k sobě - jestli se “hledají” , no nehledaly, zcela vůči sobě lhostejné se vydaly každá za svým…
díky za odpověď 😉