a poslední 4x vítěz je žena , vyhrála jako 2. a poslední žena v historii Idi, bohužel je už také R.I.P.
Susan Butcher, jezdila každoročně od 1978 - 94, jela 17 x , z toho 15 x v TOP 10,
1 x 3., 4 x 2., a 4 x 1., p.m. $377,680.00
a poslední 4x vítěz je žena , vyhrála jako 2. a poslední žena v historii Idi, bohužel je už také R.I.P.
Susan Butcher, jezdila každoročně od 1978 - 94, jela 17 x , z toho 15 x v TOP 10,
1 x 3., 4 x 2., a 4 x 1., p.m. $377,680.00
Jeff King, nováček 1981, pak si dal 10 let pauzu a od 1991 do 2022 jel 30 x, z toho 20 x v TOP 10, 7 x 3., 2 x 2., a 4 x 1., p.m. $968,838.78, spolupracuje s ManMatem
pokračování je začarovaný (už 2x se smazalo)budu vkládat po jednom
Martin Buser (přesídlený Švýcar)jezdí od 1980 - 2022, jel 39 x, z toho 19 x v TOP 10,
2 x 3., 3 x 2., a 4 x 1., p.m. $820,962.89
tak moje zkušenost se smečkou SH, nevadili důchodci , staří - slepí, hluší..
vadili kastráti (feny - fenám, psa kastrovaného jsem nikdy neměl) a bez rozdílu pohlaví s onkolog. onemocněním
lupus4:zase si dovolím ocitovat zprávu od kamarádky o jejím pubertou zmítaném BŠO s PP (švýcarák)zatím vypadá velmi dobře …
Ben Barakovi bylo včera devět měsíců. Aktuálně trpí silným energetickým přetlakem a je poněkud zběsilý. V naší intelektuálské enklávě má něžnou přezdívku Dr.Voštěp. Myslí to dobře, ale ono se to.. Prostě předměty dnes nic nevydrží a lidé jsou labilní. I Mišmiš s Bublinou jsou labilní (už). Namátkou tento týden: - vyrazil ze dveří kočičí dvířka (edit - dvoje) - převrátil popelnici a obsah s citem pro symetrii rozestřel po dvorku a přízemí -při tréninku čuchání v zápalu řešení ukousl okraj zavařovačky (naštěstí ho hned vyplivl) -při ranním buzení mi nakousl ušní lalůček, zakrvácený povlak na polštář odnesl a já si ho pak za odměnu mohla vyhrabat z pískoviště - přinesl v tlamě Hobyta a chtěl za to pamlsek jako za zvláště zdařilý aport - za jízdy autem překousal Mišmiši postroj a tato dorazila do cílové destinace zcela obnažena a byl jí vyroben improvizovaný obojek z obsahu veterinárního kufru - při objednávání Café latté do kelímku se náhle vztyčil na zadní (chtěl vidět na kávovar) a štěkl slečně do obličeje. Doufám, že prádlo měla náhradní... - na vycházce vystřelil na srnami tak, že mne sklátil do bahna a esteticky značně znehodnotil. Puberta, puberta, to je boží dar..
vysvětlivky :
Mišmiš, Bublina skoro “džekraslové” 9 a 13 let (z útulku)
Hobyt - jednooký kocour, zachráněn jako kotě, už na 90% mrtvý
tak pokračování😉
Unavil se, andílek. Tento týden: -zkusil chodit po vodě jako Jehošua a nevyšlo to - potkal spoustu psů a lidí a všecky prý miluje - sežral mi ve spánku záda od noční košile -urval záchodové prkýnko a vykousal díru do futonu - přesadil ibišek - aportoval kočky, které podle něj nemají být venku, ale vevnitř -odcizil MP lízátko a odmítal ho vydat . zjistil, že v posteli se lze přikrýt a moc se radoval…
vysvětlivky :
MP (malý primát) vnuk, má i brášku JMP (ještě menší primát), OMP(syn = otec MP), MMP snacha 😂
Tak Idi se jezdí od r.1973 každoročně, jen 2021 byl upravena trať(kvůli covidu) a jel se jen do Iditarodu a zpět cca 850 mil. Pravidelně se střídá severní a jižní cesta (sudý a lichý rok).
Letos se jede 51. ročník, za ty léta to alespoň jednou zkusili stovky musherů. Jen pár z nich zvítězilo alespoň jednou a jen legendám se to podařilo vícekrát. Ti NEJ jsou
Rick Swenson jezdil v letech 1976 - 2012, tj 36x z toho byl 24x v TOP 10 (ještě v 04 byl 7.)
2 x 3. , 3 x 2. a 5 x 1. místo, na prize money si vyjezdil $612,576.00
Dallas Seavey jezdí Idi od 05 stále, letos po 13. , 10 x v TOP 10 , 2 x 2. , 5 x 1.,
p.m. $540,179.88
a teď nepřekonatelná legenda (bohužel už R.I.P. na rakovinu) Lance Mackey
jezdil (s přestávkami) 16 x od 01 do 20, 6 x v TOP 10, jako jediný dokázal vyhrát 4 x za sebou v letech 07 - 10 a nepřekonatelný je v tom , že dokázal vyhrát YQ a Idi v jednom roce a to v letech v 07 a 08 p.m. $370,991.44
Doug Swingley jel 14 x v letech 92 - 06 , z toho 11 x v TOP 10, 2 x 2., 4 x 1.,
p.m. $467,267.00
pokračování příště 😉
divadlo v Anchorange začíná…jede se severní cesta (sudý rok)
ostrý restart je pak z Willow, nakonec odstartuje jen 38 musherů,
letos (po 5 letech) zvedli počet psů - takže na startu 12 - 16 , v cíli min 5
povinné of je stejné 2 x 8 a 24hod. Kromě povinné čtyřiadvaceti hodinové zastávky, musher musí mít jednu osmihodinovou zastávku na řece Yukon, a jedna osmi hodinová zastávka v White Mountain. Žádnou z povinných zastávek nelze kombinovat.
Když budu mít náladu, dám pak něco z historie 😉
Karlos:Když vezmu že konec září už může být pochmurný a naopak jaro může začít až v dubnu znamená to že želva je v plné aktivitě třeba jen 5 měsíců a 7 měsíců je naktivní nebo jen málo. To ji stačí? V teplých oblastech ze tkerých pochází je ten pomět zima/teplo asi trochu jiný nebo se pletu?
v létě ve velkých vedrech aestivují (chrání se před přehřátím, vyschnutím) zahrabané v norách…takže jsou aktivní třeba jen cca 4 měs (jaro, podzim)
čili u nás je pro ně 6 - 7 měs doba nezvyklé “hojnosti” 😉
stáhnout 1/2024 lze zde
https://drive.google.com/drive/folders/1aYE-J3qpPhKy3aObUwXsQdJiSEGv6-jK
vrchol jemného aportu je syrové vejce, to byl “špek” od mého táty a NO Aidy z Heřmanské bašty (60.léta min století ),…no a kdyby to nešlo , jestli to musíte hodit - tak vejce natvrdo nebo podkladek 😉
PS. vedle této čubinky jsem vyrůstal a způsobila mi první obrovský žal, když odešla R.I.P. , bylo jí 14 😢
budou si užívat i nadále bez následků?
ne, 0,1 bude hledat “vhodné” místo a pak snášet i bez budky, dejte jim budku a nechcete-li množit, tak po cca 14 denním sezení vejce vyhoďte…
to se ale bude opakovat
nebo nechte vyvést jedno hnízdo např. jen s 3 vejci , a pak odstraňte budku…
Sarah01:No, takže se neví, kdo to byl. A pochybuju, že se sám přihlásí. Vůbec to nemusel být myslivec.
no pytlák potulujících se s brokovnicí po lese …tomu sama nevěříte, že ne ?
Pytláci loví ve velké většině “kulí” z auta a spárkatou…
Jasně, že z broků nikdo nic nepozná, takže to zase vyšumí…
tak zhruba za 9 hod startuje Iditarod 2024
a 8.3. Finnmarkslopet 2024 na 1200km a 600 km
na 600 startuje za ČR Miki Mikolášek (mlád 63 let 😉) je přihlášeno 75 musherů
pro Xerxovou 🙂
Podívejme na babičku. Má vlka a nestěžuje si…
Pěstounská péče není vůbec dobrý nápad, to je služba za peníze. Jak se za něco berou peníze, ukažme si na ně.
pokud to měla být ironie, tak hloupá, pokud ne , tak názor přímo debulní…
Mám přímou zkušenost (v rodině přítelkyně) , po té co děti vylétly z hnízda přišlo jim “prázdno” tak si vzali 2 sourozence (kluka ADHD a holčinu ) . Kluk je velmi šikovný a inteligentní, holčina je (podle něho) pomalejší a zase šikovná manuálně…
Oba se první měsíc “báli jet autem” měli strach , že je vrátí do ústavu…
v podstatě hned jim začali říkat tati, mami …i když je jim jasné , že to nejsou “bio rodiče”
(bylo jim 8 a 10)
tedˇpo 3 letech naprosto sehraná a spokojená rodina, starají se i o pokrevní vnoučata…
ten “bakšiš” co na ně dostávají, je sice lepší než drátem do oka, ale na žádný vyskakování
by to nebylo
kometa:Jak vypadá bednová klec? Nějak si to neumím představit.
Ale délka mi stejně přijde nedostatečná.
Ale délka mi stejně přijde nedostatečná.
a tohle je co ?
že ho našli zachycené a zastřelené je fakt (pokud nebyly fota naaranžované…)
netrapte se tím, nejen zde se vyjadřuje spousta lidí k věcem , o kterých ani netuší, že netuší…
buďte “uprdelista” 😉, navíc její názor, že je 60 cm málo, nebyl vůbec špatný
koukám, že zde přítomným keliškám úplně unikla kauza zastřeleného 8mi měs štěněte BOC , co se leklo nízko letoucího letadla a uteklo i s vodítkem, za které se chytlo za oplocenku a bylo “zneškodněno” (zastřeleno) zdraví divé zvěře “ochraňujícím a neohroženým” mislivcem (to “i” je tam schválně), neb se slovem myslet evidentně dotyčný nepřišel ani náznakem do kontaktu…