Tak Idi se jezdí od r.1973 každoročně, jen 2021 byl upravena trať(kvůli covidu) a jel se jen do Iditarodu a zpět cca 850 mil. Pravidelně se střídá severní a jižní cesta (sudý a lichý rok).
Letos se jede 51. ročník, za ty léta to alespoň jednou zkusili stovky musherů. Jen pár z nich zvítězilo alespoň jednou a jen legendám se to podařilo vícekrát. Ti NEJ jsou
Rick Swenson jezdil v letech 1976 - 2012, tj 36x z toho byl 24x v TOP 10 (ještě v 04 byl 7.)
2 x 3. , 3 x 2. a 5 x 1. místo, na prize money si vyjezdil $612,576.00
Dallas Seavey jezdí Idi od 05 stále, letos po 13. , 10 x v TOP 10 , 2 x 2. , 5 x 1.,
p.m. $540,179.88
a teď nepřekonatelná legenda (bohužel už R.I.P. na rakovinu) Lance Mackey
jezdil (s přestávkami) 16 x od 01 do 20, 6 x v TOP 10, jako jediný dokázal vyhrát 4 x za sebou v letech 07 - 10 a nepřekonatelný je v tom , že dokázal vyhrát YQ a Idi v jednom roce a to v letech v 07 a 08 p.m. $370,991.44
Doug Swingley jel 14 x v letech 92 - 06 , z toho 11 x v TOP 10, 2 x 2., 4 x 1.,
divadlo v Anchorange začíná…jede se severní cesta (sudý rok)
ostrý restart je pak z Willow, nakonec odstartuje jen 38 musherů,
letos (po 5 letech) zvedli počet psů - takže na startu 12 - 16 , v cíli min 5
povinné of je stejné 2 x 8 a 24hod. Kromě povinné čtyřiadvaceti hodinové zastávky, musher musí mít jednu osmihodinovou zastávku na řece Yukon, a jedna osmi hodinová zastávka v White Mountain. Žádnou z povinných zastávek nelze kombinovat.
Když vezmu že konec září už může být pochmurný a naopak jaro může začít až v dubnu znamená to že želva je v plné aktivitě třeba jen 5 měsíců a 7 měsíců je naktivní nebo jen málo. To ji stačí? V teplých oblastech ze tkerých pochází je ten pomět zima/teplo asi trochu jiný nebo se pletu?
v létě ve velkých vedrech aestivují (chrání se před přehřátím, vyschnutím) zahrabané v norách…takže jsou aktivní třeba jen cca 4 měs (jaro, podzim)
čili u nás je pro ně 6 - 7 měs doba nezvyklé “hojnosti” 😉
vrchol jemného aportu je syrové vejce, to byl “špek” od mého táty a NO Aidy z Heřmanské bašty (60.léta min století ),…no a kdyby to nešlo , jestli to musíte hodit - tak vejce natvrdo nebo podkladek 😉
PS. vedle této čubinky jsem vyrůstal a způsobila mi první obrovský žal, když odešla R.I.P. , bylo jí 14 😢
Pěstounská péče není vůbec dobrý nápad, to je služba za peníze. Jak se za něco berou peníze, ukažme si na ně.
pokud to měla být ironie, tak hloupá, pokud ne , tak názor přímo debulní…
Mám přímou zkušenost (v rodině přítelkyně) , po té co děti vylétly z hnízda přišlo jim “prázdno” tak si vzali 2 sourozence (kluka ADHD a holčinu ) . Kluk je velmi šikovný a inteligentní, holčina je (podle něho) pomalejší a zase šikovná manuálně…
Oba se první měsíc “báli jet autem” měli strach , že je vrátí do ústavu…
v podstatě hned jim začali říkat tati, mami …i když je jim jasné , že to nejsou “bio rodiče”
(bylo jim 8 a 10)
tedˇpo 3 letech naprosto sehraná a spokojená rodina, starají se i o pokrevní vnoučata…
ten “bakšiš” co na ně dostávají, je sice lepší než drátem do oka, ale na žádný vyskakování
koukám, že zde přítomným keliškám úplně unikla kauza zastřeleného 8mi měs štěněte BOC , co se leklo nízko letoucího letadla a uteklo i s vodítkem, za které se chytlo za oplocenku a bylo “zneškodněno” (zastřeleno) zdraví divé zvěře “ochraňujícím a neohroženým” mislivcem (to “i” je tam schválně), neb se slovem myslet evidentně dotyčný nepřišel ani náznakem do kontaktu…
Krysu z kontrolovaného chovu bych ráda ochutnala. A kdyby mi chutnala, tak bych ji klidně zařadila do jídelníčku natrvalo.
Kdysi se domlouvala na teraporadně setkání, kde krom odborných přednášek bylo na programu i ochutnávka všeho možného na večerní “grilovačce” , včetně potkánků, hadů, hmyzu apod
Dobrý den, jestli můžu poradit tak kupte samičku. Samička určitě necukruje, max vydává jen takové krátké zvuky. Pokud vaše hrdlicka cukruje, uklani se tak to je určitě samec.
Nemáte pravdu, i samice cukruje, zvláště o samotě, jen jednotlivé “cukrů” není tak navázané a spojené jako u samců…chce to mít ale dobře naposlouchané…
spolehlivým rozlišovacím znakem je vzdálenost pánevních kůstek, u 1,0 jen pár mm
1) dostatečná vlhkost (spaní ve 100% vlhkosti min 8hod)
2) správné teploty - výhřev cca35, chladný kout 20, na noc co největší pokles
3) správný poměr Ca/P v potravě
4) dostatek vitamínu A a D3, A bude mít ze správné stravy a D3 z kvalitního UVB.
Vlhkost lidé často podceňují a přitom je to zásadní otázka nebudou-li spát ve vlhku, budou vysušené, žádná miska s vodou ani koupel to nenahradí máte-li jen 1, dejte si vedle do přepravky prosáté hobliny, naprosto mokré a tam ji vždy večer zahrábněte a ráno ji vyndejte a uvidíte rozdíl…
čirou náhodou na mne vyskočilo “kočkotéma”,nečetl jsem všechny tlachy, jen mne zarazil váš obecně uplatňovaný násilný postup u nemocných, to jste ani jedna nikdy neslyšela a nezkusila je naučit metodou “ošetření se souhlasem” se v klidu nechat manipulovat, tak, jak potřebujete, to se všichni s nimi jen více méně "rvete" a často i do krve (vaší) a zbytečně …
i u vašich “znásilňovaných”(v rámci konání dobra) kocourů to je jen o trpělivosti a přípravě dávno před tím, než je to pak náhodou potřeba…
výmluvy, že to nejde si nechte, když to v pohodě funguje i na tygry 😉