impact:Psy bych nijak neškolil, na to nemám zkušenosti.
A máte vůbec nějaké zkušenosti s velkými plemeny?
mno, hlavně ho nikdo nenechá oplotit kus lesa, pokud je pozemek jako les v katastru 😉
impact:Psy bych nijak neškolil, na to nemám zkušenosti.
A máte vůbec nějaké zkušenosti s velkými plemeny?
mno, hlavně ho nikdo nenechá oplotit kus lesa, pokud je pozemek jako les v katastru 😉
Idi
Dallas vede a pokud se nestane něco zvláštního, nenechá si vítězství už vzít , teď kempuje vždy mimo chp.y a už je za Koyukem (804.míle) do cíle mu zbývá už “jen” 171 mil a čeká ho (jako všechny ) povinné 8hod of ve White Moutain…
nejlepší z žen je zatím na 5. místě Paige Drobny , která před cca 4 hod odjela z Shaktoolik ( 754.míle)
5 vzdalo
FiL 1200
vede Petter Karlsson, teď má povinné of 20:18 na 591. km, přijel tam v 7:45
Roger Dahl je stále 3., teď dává povinné of 20:41 taky na 591.km , přijel tam v 10:52
1 vzdal
Fil600
vede Brage Nilsen Jæger , dává povinné of 6:00 v Karasjoku na 478.KM , kam přijel v15:39
Miki do Karasjoku teď jede a je na cca 450km , zatím na cca 17. místě, tam mají všichni povinné 6 hod of, před posledními úseky 82 a 49 km,
taky tam jede Litevka Sanita Viksne s AM, co byla i na Šediváčkovi , snad stihne časový limit, zatím je na 259 km v Jergulu …
12 lidí vzdalo
ruční dokrmování (jen z plezíru) je hovadina, tak bourky jsem měl cca 14 let a “divocí” nebyli o nic víc (spíš míň) než ostatní druhy, vše je jen o slušném zacházení
vylétlé, samostatné žeroucí mládě se ochočí velmi snadno, je to jen o trpělivosti , pokud nepřišla s člověkem do styku jen při nesmyslném honění při odchytu, těm se pak nelze divit …
Mi:V tom je právě ten problém,že si lidi pořizují psy podle vzhledu a myslí si,že je předělají .Pak jsou nešťastní všichni. Je to vrchol sobectví.
porovnání u SH
1) pes co si odleadroval YQ i Iditarod
2) výstavák, co kolabuje po 20 km
Vlaštovička:Samozřejmě, že to vím a přemýšlela jsem třeba o páru těch pyrurů. Jen mě zajímal Váš názor na výběr druhu, protože se nemůžu rozhodnout, neboť má každý něco do sebe. Zatím u mě vítězí pyrurové, případně mníšci.
O neofémách jste neuvažovala ? Třeba bourci, klidní a neřvou. Do bytu vcelku ideál.
Klec 130-150 d x 50 - 60 š x 60 - 80 v. Budou-li pravidelně pouštěni na prolet, stačí na spaní i menší.
Vlaštovička:Dobrý den,
zajímá mě váš názor. Po více jak půl roce, co mi uhynul sameček andulky, zvažuji pořízení nového papouška. Po důkladném studiu v odborné literatuře mi vyšel tento seznam:
1. pyrura zelenolící
2. amazonek rodu Pionus
3. mníšek šedý
4. jakýkoli druh rodu Poicephalus
5. korela chocholatá.
Jaké máte s těmito druhy zkušenosti a který druh ze seznamu byste si vybrali vy?
Předem moc děkuji za odpověď.
Vlaštovičko, chovat singl papouška je jen projev lidské arogance a bezohlednosti vůči potřebám zvířete, ale to vy určitě nechcete, že ne ? A krotké můžete mít klidně 2 nebo i celé hejno…
tak na Idi to začíná bejt zajímavé, po ⅔ závodu, jde do tuhého a kdo předpokládal “snadné” vítězství Dallase S. je napjat. Nyní je před ním Travis Beals, který odjel z Kaltagu (629.míle) v 15:17, zatímco D.S . až v 21:01, bude TB těch 5:45 hod náskoku stačit ? Za nimi ještě dobrá 4, ale….Travis Beals jel 4x Idi za + 9dní +nejlepší umístění 5., nejlepší čas 9 dní 6 hodin. . Nejrychlejší čas z Kaltag do Nome: 2d 20h…
Dallas Seavey jel 5 po sobě jdoucích 8denních Iditarodů. Pravidelně jezdí Kaltag do Nome za 2d14 hodin. (3 x)
no uvidíme 🙂
teď FiL 1200
vede Tom-Frode Johansen, zatím je na cca 450 km, odpočívá zásadně mimo ch.p.
Roger Dahl je na 416km , drží 3. místo
jedou všichni (28)
FiL 600
vede Ronny Wingren , teď odpočívá v Jegrulu na 268 km, přijel v 13:28
Miki na krásném 8. místě rovněž už oráží v Jergulu, přijel tam v 14:49
odstoupil zatím jen 1
na FinmL. vše jasné a přehledné - dokonalá organizace balzám na fanouškovi nervy, to Polardistans je šílenej, nepřehledný, zmateční atd.
SH - 17 a 105 dní , ve spánku…
😉
🙂
na Idi v poklidu dali už všichni 24hod of, prvních 15 je už v Galeně (545 míle ), 6 z ní odjelo, včetně Dallase, který jako jediný z nich ještě nemá splněnou 8 hod of. Posledních 12 nováčků je v Cripple (425. míle). Zbytek jede do Ruby (495), respektive do Galeny….zatím nikdo neodstoupil 👍
na Finm. 1200 zatím vede Petter Karlsson, dává of v ch.p. na 269km , Roger Dahl zatím na 253.km
na Fi 600 je chvíle po startu , všichni mají za sebou od 25 - 35 km , dle st. času (Miki 29 😉)
počasí na h.vno, +3°C , přeháňky
pro zadavatele PHP fena (Poděbrady)
https://www.facebook.com/photo/?fbid=7262936053827138&set=pcb.7262936767160400
tak na Finmarku v poledne 12:00 odstartovalo po 2 min 28 jezdců na 1243 km dlouhou trať
nejmladší je 24 letá Norka Hanna Lyrek, jede 1200 už počtvrté, čili žádný greenhorn 🙂
na opačném konci věkového spektra vévodí nestárnoucí Roger Dahl (72) jel 25 x , 3 x 1., mockrát na bedně, loni 4. ,
sekunduje mu Stein Håvard Fjestad (69) a další 3 přes 60 …
ančovička:Jestli vám sedi kvočny,tak je to nejlepsi řešení..jsou lepsi ,než líheň, perfektne se káčata vylihnou…moje zkušenost 👍
jen pro kvočny je to podstatně větší “záhul” 5 týdnů místo 3 😕
balu:Já jsem teda k těm vysokým číslům dožití skeptická. Dá se to ověřit? Asi sotva… Třiadvacetiletý pes? Šestadvacetiletá venkovní kočka?
Řekla bych - a teď tu o Karkulce…
tak babi měla 3barevnou kočku- jako kotě ji darovala své sestře (taky na vsi), která žila sama a číča k nikomu jinému nešla, po 22 letech, když sestra zemřela , žila kóča rok sama v opuštěným baráku, než se ji povedlo dědovi chytit a odvézt “domů”. To ji bylo 23, celý život měla 2 x ročně koťata, která když je našli “včas”(slepá) zabili, když je přivedla cca měsíční - tak rozdali…v 23 ještě přinesla domů ondatru, poslední rok pak začala “sesychat” , byla už bezzubá - uhynula v 25 ve spánku, takže vyjímky existují 😉
PS. to byly 50. - 70. léta, nikdy neviděla granuli, dostávala mlíko , sem tam odkrojky, takže převážně" barfovala" myši a nikdy nebyla na nic očkovaná
Šejna je dobrej, taky jsem jim tam už pár ptáků dodal (poštolku, hřivnáče, sojku, …)
Tak Evče to psi zapíchli cca 50 km před cílem. Pořadatelé , jelikož má mít výbavu na bivak a přežití by pro ni jeli až ráno. Habas jako džentlas po odpočinku v cíli (ráno v 8) se teď vydal jí na proti. Eva je letos doghandlerkou u Habase, tak jí svěřil svých 6 psů a “za odměnu” , že si to může zajet. Tady je vidět, jak dopadnou nezkušení. I když je psi znají, tak je “neberou”, pokud s nima i netrénují . Já takhle jednou na kárách sranda závodě v Ledenicích, půjčil synovi 4 , aby si to vyzkoušel…Psi vyrazili jak rakety - po půl kilometru se leadři ohlédli - koho to vlastně vezou, nelenili a hbitě otočili do protisměru a vrátili se na start, že s tím “moulou” nepojedou…😀
Jinak v pátek startuje Finnmarkslopet na 1200km, v So na 600 km - jede náš Miki 😉
tak u nás začal Lůďa štěkat, dunění jako když jely ruský tanky , že šlo o zemětřas jsem se až dočetl 😉 prý 18 km pod povrchem, síla 3, 9
balu:To, že mají zbraň mi přijde logické. Vždyť jedou kolik mil sami pustinou a musí být připraveni, že se může něco stát.
tak losi mají rádi cestu , že se neboří, nechce (někdy) uhnout a ba naopak zaútočí na psy jako na vlky a už se mnohokrát stalo, že zabili a těžce zranili půlku spřežení a se spřežením nezacouváte…tenhle se prej na “varovný výstřel” nas.ral a vydal se je rozdupat - byla to od DS jen sebeobrana - stačil doběhnout před psy…, ale jak to bylo ví jen on, rozhodně se schválně nezdržoval a vyvrhnout a odklidit z cesty losa sám je sakra fuška …
jiný nebezpečí než losi a ožralí skůtraři tam není, medvědi chrní a vlci jen pozorují…
assil:Oni nemají GPS, že se dá i zabloudit? Ale 4.místo je pěkný.
mají, zabloudili 4… a ten TR asi dost blnul, chvílemi okazoval , že jede 239km/hod 😀
první 4 využili jen “povinnou of” ostatní nechali psy odpočívat déle , a proto ještě jedou
na Idi zbraň vozí… losi jsou nebezpeční
dojezd Habase na živo