To nechápu jak někdo může mít koně a nejezdit na něm.😀
Já to naopak naprosto chápu, protože jezdím z “povinnosti”.
Ŕíkám si, že když už platím 11000,- za ustájení + další sumy za různá “přilepšení”, mám k dispozici nádhernou halu, jízdárnu, prefektní terény tak na to zvíře občas sednout prostě musím.🙂
Ale zase tak moc se nepřemáhám. Naposledy měl sedlo v květnu, protože pak už bylo moc horko.😛
Očkuju chřipku, tetanus i herpes. Kůň vyjíždí, sice nárazově, ale setkává se s koňmi jak z komerčních ustájení, tak s koňmi “domacími” u kterých majitele přistupují k vakcinaci různě.
Nedávno jsem se na netu dočetla, že od letoška nejsou v povinné “krve” na IAE. Bavila jsem se o tom s veterinářem, bude zjišťovat podrobnosti, ale moc se mu, vzhledem k počtu různě dovážených koní, tahle novela nelíbí.
Fakt je to, že v součtu celkových nákladů na koně je vyšetření na IAE opravdu korunová položka.
Náš bezzubý valach, 650kg, dostával na noc do boxu 60l krmiva rašelinové konzistence - řepné řízky, vojtěška, senné granule… V suchém stavu toho bylo 11kg. Požíral si to v poklidu celou noc, dával si pauzy…
Pokud se má deka válet ve skříní “pro strýčka příhodu” nemusíte investovat mega sumu. Ohledně padnoucí deky… Změřte koně v zádech a od středu prsou po konec a podle těchto rozměrů hledejte deku. Moje zkušenost je, jeden výrobce, různé typy dek, každá jiný rozměr.
Pokud vám chybí 15 cm přes plece, řešte mezikusem, pokud výrobce nabízí, nebo spíš volte deku delší v zádech.
Moje zkušenost:
Paint má záda metrem 135, ale tyto deky mívají spodní délku cca 185 cm a on je nedopne přes hrudník.
Proto nosí 140, které mají spodní délku 195 cm a je to v pořádku.