Díky tomuhle příspěvku jsem taky zvědavá,tak se na to pozeptám,odkud jsou a proč…ale že byly primárně kupované do zápřahu vím …O to víc mě překvapuje,že takový průšvih.
Zjistím a napíšu
Díky tomuhle příspěvku jsem taky zvědavá,tak se na to pozeptám,odkud jsou a proč…ale že byly primárně kupované do zápřahu vím …O to víc mě překvapuje,že takový průšvih.
Zjistím a napíšu
Blbý je,že v tom popisu je fakt napsané,že je to i pro koně ☹️
Ne,je to přepravník pro krávy,kozy,ovce apod… Pro koně bych ho použila jen v nejvyšší nouzi.
My máme ve stáji 2 Shirské dámy,dříve do zápřahu,dnes už jen pro děti na občasné povození…
Upřímně moc nadšená z tohoto plemene nejsem,je to opravdový obr,jedna kobyla má neurologické problémy s krční páteří,druhá má vrozenou vadu páteře. Takže celkem zklamání,že chovatelé nedávají pozor i na tyto věci v chovu.
A ty jejich rousy - to je opravdu velmi náročné udržovat bez podlomů….
Já nechci být zlá,ale u těchto opakujících se dotazů (myslím stylem) mám neodbytný pocit,že je to trochu jinak. Že žádná klinika neproběhla,možná se přijel podívat jeden terénní vet,ale spíše jen,že se majitel poradil s kamarády ze stáje a pak tady a z toho dělá diagnosu a léčbu.
Sama mám s klinikou zkušenosti,jak v čechách,tak v zahraničí a vždycky jsem dostala dost podrobný popis následné doporučené rehabilitace s možností kdykoliv konzultovat s konkrétním veterinářem . A popis myslím písemný,na papíře…
Já bych spíš začala na ruce,kavalety,ale ne na kruhu….ten bych zařadila až když bych viděla,že nekulhá. A pod sedlo bych vzala taky jen na krok postupně,rozhodně ne hned,nasvalený asi moc nebude ještě….Svaly po úrazu se mi povedlo vždycky vyrobit až třeba po půl roce systematické práce,fakt ne za měsíc…to ani u lidi nejde….
Osobní zkušenost bohužel nemám,ale od lidských pacientů ano…přijde mi brzy po 3 měsících v takhle zásadní části pohybového aparatu už dělat na lonži a jezdit pod sedlem….Druhá věc je,jestli se to vůbec někdy upraví,popis je dost vágní -úraz SI skloubení může být od natržených vazů přes zlomeninu cokoliv….
Ahoj,
napadlo mě založit diskuzi pro rady a typy u dušného koně,co funguje nebo je naopak vyhozené peníze.
Podrobně jsem se nezajímala,já bych si to nikdy nekoupila už kvůli tomu podílu Fríse a jeho zdravotních problémů.
Co se týká Mikutové - od té bych si nekoupila ani toho fell ponyho a to věřím,že alespoň tam se trochu snaží. Pro mě tohle není věrohodný člověk.
Myslím,že je to opravdu dané módností a prvním dojmem…a ten Fris opravdu udělat umí. Stejné je to u plemen psů - brachycefalická plemena se prodávají a množí jak na běžícím pásu i když se vlastně pořád dusí. A množí se i "papírový" jedinci,kteří vady mají. Protože prachy.
Tady kousek od nás zašli ještě dál,vymysleli Barok Pinto,což je teď taky dost modní záležitost…prostě se sprskne Frisak s čímkoliv,co hodí flekatou barvu…a hurá….Vtipné je,že je to také veterinářka
Prvního vlastního jsem si pořídila ve 33 letech,když už jsem měla finanční zázemí a větší děti. Do té doby jsem příležitostně někde podrndala na půjčeném koni.
Začátky byly masakr,neumím si představit do toho jít znovu. U koní je vše trochu jinak než u jiných zvířat,takže spousty peněz mě stály konzultace u veterináře,které už dnes nepotřebuji. Pak také peníze za tréninky,abych se vůbec někam posunula a moje ježdění nebylo pro koně devastující (hlavně teda záda).
Přišla jsem o veškerý volný čas,o dlouhé zahraniční dovolené,pro sebe si moc věcí nekoupím,protože již tradičně se něco pos… zrovna když mám našetřeno něco bokem.
Mám naštěstí partnera,co mě podporuje a je ochotný mi tohle všechno tolerovat.
Co mi to příneslo? Miluju to celým srdcem,neumím si představit život bez koní.Mám svobodu se rozhodovat podle svého co se týká tréninku nebo péče.
Jestli bych do toho šla znovu? Ne,raději bych si zaplatila někde B ridera,poloviční pronájem.
Pobavilo 😀
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/172644172/ustajeni-hobby-horse.php
Taktéž se přidávám,jestli plní co píšou,tak je cena ještě nízká 🙂
Aktuálně sleduji trend,že lidi chtějí hodně muziky za málo peněz…udržovat takto velký areál je opravdu o jiných penězích než 8500kč…
Provozuji ustájení na okraji okresního města,v zeleni,vycházky do velkého parku,do lesů a hor,paddocky,výběhy,boxy,hala s geotex.,2 jízdárny,tribuny,technika….se zaměstnanci (aby to vše opravdu fungovalo) si sotva pokryji náklady…s odřenýma ušima….
Cena 8 tis měsíčně …
My jsme naložili při začátku říje,odvezli k hřebci a týden se připouštělo přirozeně,dokud kobyly neřekly dost 🙂
Jedna zůstala,druhá ne,ale tam jsme to trochu očekávali…
Minioslíka jsme připouštěli přirozeně,ale z ruky s veeelikou dopomocí a povedlo se…
Zrovna včera jsme při krokování diskutovali s naší koňskou vet,že lidi dávají koním lidské emoce. Lidi,co mají koně nakoukané ve stádě,ve výběhu,tak sami vidí,že koně se spolu mezi sebou nemažou. Někdo zlobí,otravuje,narušuje osobní prostor - dostane. Kopance a kousance nejsou nic jiného,než vysvětlení ,že tohle je moc,tohle je za hranou. A koně jsou s tím ok,dál pak spokojeně žerou,komunikují. Není to - praštila jsem koníčka a on bude nešťastný a smutný.
Vnucujeme jim často svoje vzorce chování a zapomínáme,že je to hospodářské zvíře.
Takže za mě je jedna dobře a spravedlivě mířená lepší,než tisíckrát oťukávat a prosit. Mě to funguje.
Tak já mám 4 valachy 😀 ať tady síly trochu dorovnám. Ne,že by to bylo cíleně,já při koupi mám jiná kritéria (třeba zdraví apod.).
Každopádně nuda s nimi není,nevím,jestli mám štěstí,ale zejména nejmladší se mnou diskutuje pořád a dokola a stačí chvilka nepozornosti a ihned se hlásí 😀. O Appačůze asi není třeba mluvit,ten má názor úplně na všechno a většinou je těžké mu vysvětlit,že vím,co dělám ….
…dle několika veterinářů,se kterými jsem kdy měla tu čest,tak jakýkoliv kříženec nebo prostě Frís je kasička na peníze. Nejčastější návštěvník kliniky v Brně 🙂
Já občas vídám Fríse na drezurních závodech a prostě si myslím,že to není kůň pod sedlo,ale prostě do zápřahu. Tím,jak má vysoko nasazený krk ,tak neznám jediného,který by používal záda a z mého pohledu to ani nevypadá pěkně.
Viz výše - 12 let,nepřiježděný,umím si představit jinou cenu,otázka je,co by s cenou udělali RTG,bez nich bych si už nekoupila ani hříbě…
Není. Dělala se na to studie a růst není podmíněn vykastrováním,ale stravou,pohybem,podmínkami ustájení a genetickými vlivy
40x20 m
No a pokud je to appaloosa,tak se hřívy a ocasu nemusíte dočkat nikdy 😉