U těch koní,kteří mají fakt hustou srst (u nás taky hlavně Fjordi),tak holíme pruh pod břichem a na krku….protože usušit nasrstěného Fjorda po rekre zátěži je nadlidský výkon…
Příspěvky uživatele
Jesie
Takhle…měla jsem ch.s.,jezdila na výstavy s krycím psem. Neměla jsem žádnou protekci,dostala jsem se k tomu tak nějak omylem ( psa chtěl původní majitel utratit pro agresivitu) a přesto dostal opakovaně titul šampiona.
Na druhou stranu mám zkušenost s těmi fenkami,co na bazoši rodí ty ňuňu štěňata,dokonce některé i s PP,překvapivě po splnění povinností je nechají klidně umřít hlady někde v kobce. Zažila jsem fenu,kterou vydávaly za matku štěňat,které její nebyly,ale odpovídala exteriérově plemeni lépe,než biologická matka. Ze štěňat vyrostla zvířata,která ani omylem neodpovídala,nicméně “matka” s PP,takže co už….přece se nebude jezdit na výstavy.
Tolik moje osobní zkušenost,ne jedna paní povídala.
V tuhle chvíli mám doma 2 feny taky zničené z množíren a ty začátky a utrpení,které je na nich vidět doteď,bych přála všem množitelům,co mají ňuňu vymazlená štěňátka od rodičů s PP….
Dokud tohle budou lidi podporovat,není šance,aby se to změnilo.
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/176556912/valach-anglicky-plnokrevnik-a11-cteme-podminky.php
Já tyhle inzeráty nemám ráda. Pokud mám takovéhle požadavky - tzn,.požaduji jezdce a podmínky podle mých kritérií…tak ho ani neprodávám…Protože nikdo se o koně nebude starat jako já,každý jsme jiný,máme jiné zkušenosti,podmínky… Fakt tohle nemám ráda,přijde mi to jako buzerace potenciálního zájemce. Na první dobrou se mi kůň líbí a měla bych zájem,ale ten dovětek mě spolehlivě přesvědčí,že radši ani nenapíšu…A to si myslím,že mám pro koně nadstandartní podmínky a péči,plus moje jezdecké schopnosti jsou pořád dolaďovány tréninky s trenérem…
Včera jsme poslali koprologii u 24 koní,tak jsem zvědavá,jak to dopadne…to už je celkem zajímavý vzorek…
No,nejlépe s tréninkem nepřestávat,přes zimu se věnovat drezurnímu přiježďování a kavaletam 🙂
Já si tedy neumím představit dát našemu 16ti letému celou zimu volno a na jaře hurá trénujeme na závody….
Těch se teď taky vyrojilo,těch kříženců….zajímalo by mě,proč to kříží,co tím chtějí docílit..
Přiznám se,že do toho se nechci pouštět. Přípravků je několik a u nás to opravdu striktně indikuje veterinář dle výsledků,rozhodně si samo domo někde načtené preparáty nedáváme…nejčastěji dáváme pasty s ivermectinem
to by mě taky zajímalo…dobrá otázka…
Já znám tedy docela dost mužů u koní. Řekla bych že je to tak 70/30 oproti ženám. Není to moc,ale…..
Proč to tak je z mého pohledu - ježdění je dřina. Nevoní to,neposlouchá to,nedá se to zaparkovat v garáži. Chce to mít trochu citlivější povahu,vnímavost,mít schopnost se poprat s tím,že nebudu nejlepší a nejrychlejší.
Je spousty jiných “chlapských” možností,jak se ukázat a načechrat pírka 🙂,které stojí mnohem méně námahy.
Kasička na peníze 👍
ale to byste to plemeno museli vyšlechtit i rovnou přijeďěné 😀 ,aby to tělo pod takovou zátěží uměl kůň používat….Rytířské koně určitě nebyly na pastevku a 1x týdně pod sedlo 🙂
U nás děláme 1x ročně koprologii a jednou ročně se odčervuje…po dohodě s veterinářem. Výběhy uklízíme pravidelně každý den,velké jednou za týden. Stáda máme stabilní,i sporťáci mají své paddocky,kde se nemění….Takže za nás tento management.
O tomhle jsem diskutovala před lety s veterinářkou,ze stejného důvodu - namočená vojtěška je mnohem těžší a mohutnější nez třeba musli (ale stále si trvám na tom,že si krmení míchám sama). Ona mi řekla,že sice kůň má relativně malý žaludek,ale potrava se tam příliš nezdržuje a postupuje trávicím traktem dál. Navíc,že by k prasknutí žaludku muselo dojít z důvodu nějakého jiného zdravotního problému ( akutní vředy,cizí těleso) ale ne primárně kvůli většímu množství krmiva….
Tohle mě vždycky spolehlivě naštve,když tohle taky vídám,pak tady čtu a u nás v ustájení se zděnou stájí,boxy,hala,2 jízdárny,krmení senem 3x denně,paddocky,výběhy…všude čisto a uklizeno,ošetřovatelé stálý na HPP…je lidem 8 tis moc…
http://www.centrumkrmiv.cz/product/vojteskove-pelety-13/
tady píšou,že “ Vojtěška je přirozeně nízká v obsahu cukru (vodou rozpustné karbohydráty) a tak je velmi vhodným krmivem pro koně náchylným k laminitidě ”
To si můžete přečíst na internetu,magnetoterapie se úspěšně používá u lidí a je to velký pomocník ve fyzioterapii. Že by se tím dalo léčit nádorové bujení ještě nikdo nevysledoval….
Já mám tedy udělané krmení od výživářky,takže na rovinu,neumím si to poskládat sama,ale ráno litr vojtěšky? Jako suché a namočit? Nebo vojtěškovou řezanku?
Litr suché vojtěšky namáčím a rozděluji mezi 4 koně a to mi ten nejmladší opravdu pracuje,parkury,drezury….Dát mu litr,tak se obávám,že si na něj ani nesednu 😀
Mám koně se sarkoidem.
Nefungovala kurkuma (podáváno rok),nefungovay ani jiné bylinky. Elektromagnet vzhledem k tomu,jak funguje,si neumím představit,že by zničil sarkoid 😀 to mi přijde hodně úsměvné…
Má ho na špatném místě,takže chirurgicky to odstranit nedoporučil veterinář.
Teď zkoušíme Efudix mast ze slovenska a tam vidím,že to zabírá a funguje,jen je to nesehnatelné,jedině veterinář kdyby měl známé.
A pak je ještě AW4 pasta,tam je úspěch téměř zaručen,ale opět to podléhá aplikaci pouze veterinářem (tu si necháváme jako poslední možnost).
Nikdy jsem osobně z okolí neslyšela ani neviděla,že by kurkuma dokázala vyléčit již narostlý sarkoid….
Na zahřátí nás učili,že je dobré objemové krmivo. Takže seno. Hodně sena.Víc sena. A pak se může k tomu dát ještě deka.
Oves je jadrné krmivo a způsobí rychlou energii,ale určitě ne zahřátí koně (pokud teda zrovna nepůjde cválat 🙂 )
jj už drezurní i skokové tréninky 🙂…vůbec jsem si vestu neuvědomovala,nikde mi nepřekážela,neškrtila,netížila. Jediná nevýhoda,že jsem pod vestou měla tričko durch mokré,ale to bych měla i pod klasickou vestou,přece jen se člověk trochu nadře 😀
Za mě jsem spokojená se svým výběrem…