koukáme a častokrát se nám to hodně vyplatilo. Mimo interakce ještě hlavně zneužívání analgetik. Objevila se nová diagnosa fibromyalgie,kdy jsou lidi medikovaní od každého doktora,kde projdou. Každopádně jejich “léčba” vlastně neexistuje a tak se jen tlumí. A tam jde v kombinacích někdy vážně o život ☹️
Příspěvky uživatele
Jesie
Nám ten erecept nepřijde tak k ničemu,protože máme konečně možnost nahlédnout,jaké léky a který lékař pacientovi předepsal. Například starší lidi si často léky nepamatuji a pak jsou také ti,co zneužívají předepisování analgetik. Před ereceptem se psalo mnohem více léků,protože ta kontrola nebyla. A to ani nebudu zmiňovat to,že některé léky se kombinovat nesmí.
Prosím,ještě dotaz,vzhledem k tomu,že omeprazol je v tobolce,která se má rozpouštět až v tom tenkém střevě,tak se nabízí otázka,jestli má smysl dávat koni lidský omeprazol,který vlastně znehodnotím tím,že tobolku sundám. Protože tam je tedy to vstřebávání již v žaludku,což není úplně úmysl?
Tak to máte asi opravdu štěstí,u nás při výpadku el,.proudu byl okamžitě telefonát z lékarny,proč píšeme listinný recept a ne elektronicky - opakovaně. Takže naše amb. se do takového dobrodružství nepouští,pokud nejsou technické problémy a i tak si píšeme seznam pacientů,kterým chceme vystavit recept a dodatečně posíláme pro vyřešení IT problému. Vystavení ereceptu je tak jednoduchá záležitost,že ani není co řešit.
Jesie:No,abyste to dokázala ukrmit pro koně,tak musíte mít nějakého spřáteleného lékaře a rozepsat předpisy na celou rodinu. Vychází to 1 balení 40mg Omeprazolu denně….takže 14 balení na 14 dní. Každý den jsem do krmení rozsypávala tablety (v pevné tobolce jsou takové malé kuličky,takže tobolku rozevřít a nasypat jen kuličky). S receptem to vyjde cca 50kč doplatek dle pojišťovy/balení. A bez receptu se sehnat nedá.
a ještě doplním,že recepty musí lidský doktor předepisovat pouze elektronicky. Pokud vystaví recept v papírové podobě,musí mít vážný důvod - nefunguje elektronické odeslání (chyba SUKL) nebo jiný,technický problém. A přísně se sleduje,jak často má lékař tyto “technické” problémy.
No,abyste to dokázala ukrmit pro koně,tak musíte mít nějakého spřáteleného lékaře a rozepsat předpisy na celou rodinu. Vychází to 1 balení 40mg Omeprazolu denně….takže 14 balení na 14 dní. Každý den jsem do krmení rozsypávala tablety (v pevné tobolce jsou takové malé kuličky,takže tobolku rozevřít a nasypat jen kuličky). S receptem to vyjde cca 50kč doplatek dle pojišťovy/balení. A bez receptu se sehnat nedá.
Mám stejnou zkušenost s p.Frantlovou….sice mě při první návštěvě naštvala,protože mi vyházela všechny sedla mimo jednoho (a fakt to nebyly Kentaury) ,ale pak mě její přístup úplně dostal a dneska mám objednáno další sedlo. Kůň je šťastný,já jsem šťastná a mám klid. Fakt překvapivý člověk na českém trhu.
Mě spíš vyděsilo,že někoho vůbec napadne takovou metodu použít…to prostě je mimo moje chápání. A že se to klidně děje i tady v čechách,nedělám si iluze….
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/184208687/valach-a11.php
na 2 fotkách mě zaujalo,že má koník vyholeno na krku,jako když měl infuzi,popřípadě i opich krční páteře?
Tak pro mě je to novinka,že Lipický kůň s původem může mít hnědou barvu…
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/182451826/lipicky-kun.php
ten už tam jednou byl ne? Hnědý lipicán…by mě zajímalo,jestli opravdu na to lidi uslyší…za ty peníze kříženec….To bych chtěla vidět rodokmen 🙂
takže i pokud zasahuje rozštěp do korunky,tak při správném kování je možné s ním sportovat…to je fascinující…U lidí si to neumím představit
Teoretický dotaz - zná někdo z vás koně s praskajícím kopytem,který by sportoval? Parkury? Podle mě se to vylučuje,když je tam prasklina,velké riziko,že se kopyto úplně zbortí a roztrhne,ale…..třeba to jde za nějakých podmínek?
My jezdíme každý víkend cca 14-15 km v kopcích,dle terénu přizpůsobíme klus a cval,ale cvalových pasáží je nejmíň - je hodně mokro a terén je tu spíše lesní . Takže tedy 2x týdně vyjížďka.
Když v týdnu hodně nestíhám,mám okruh 5km okolo stáje spíše rovinka.
Zbytek týdne jízdárenská práce
to už je pro mě trochu akademická diskuze 😀 protože mým koním je to srdečně jedno,jak to nazveme… Jak píše výše Kallisto,u nás se může komunikovat,pokud kůň neohrožuje,nevidím důvod něco hrotit. Pokud jsme u mladého koně byly ve fázi výcviku,tam ta tušírka byla určitě inzenzivnější a více jsem trvala na pravidlech,u starších koních už mi to vyvolá jen pousmání,že teda se nudí,tak hrabe a popohání mě jít něco dělat…
Jeden náš valach začne hrabat nožičkou,když se nudí - páníček se zakecá,dlouho stojí na místě,on chce jít….netrestáme,zacouveme,napomeneme. Druhý valach hrabe,když se nese jídlo,to je fakt nepříjemný,ale jak otevřu box,už ví,že musí ustoupit a počkat,než mu dovolím se přiblížit….Mě tohle teda nevytáčí a kůň,který vydrží 20 minut na úvaze v klidu stát je fakt super 🙂 a to je u mě na pochvalu
Buggyra:Není, jen zapomněli mezeru za čárkou 🙂 Tj. A1/1, pět let stará.
uff 🙂 díky….
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/177340832/prodam-klisnu-a115-letzapsana-hpk-cs100-zdrava.php
Přemýšlím,jestli je to překlep,že je 1,5 roku stará a již po hříběti?
Když jsem měla koně 24/7 ,tak jsem deku dávala jen plňasovi,co je princezna. Ostatní byli i v mrazech úplně v pohodě. Měli otevřenou stodolu a mohli chodit dovnitř ven,jak potřebovali. Necham stranou,že jejich pohyb se omezoval k balíku a 2 metry od balíku 😀
Pak jsme přešli do boxového ustájení a tam na zimu deky dávam. Koně chodí ven jen na část dne a pak jsou v boxe. Nemyslím si,že ta prudká změna teploty by jim nějak prospívala a chlup jim taky nenaroste žádný extra. Ve výběhu ale jen stojí a čumí,maximálně se krmí a čekají,až je zase odvedeme do boxu,kde si pěkně hajnou a odpočinou (ta zima je fakt dřina 😀 ).
Na koních jezdím,ale tím,že dekuji,tak i opocený kůň se pod odpockou dopotí,než si vše uklidím,připravím krmení,prohodím pár slov se spolubydly….a pak zase zimní deku a je klid.
To je pravda,pro nás je třeba 12 km v terénu běžná víkendová vyjížďka….a koně bez podkov to dávají úplně v pohodě. Kvůli terénu nemáme nakovaného žádného.