No já měla největší strach, že mi Igin vypadne ventilačkou nebo že v ní uvízne. Navíc mám blbý rozměr oken, takže jsem musela koupit dvounásobek na jedno okno.
Ale vtipná historka, to jsem Igina měla asi měsíc - a nikde jsem ho nemohla najít. Prohledala jsem snad všechno, lákala ho na pamlsky a kocour nikde. Tak si říkám, že mi musel nějak dostat ven. A po třech hodinách co jsem ho hledala, vylezl jako by se nic nedělo - on vlezl do vnitřku postele prostřednictvím uch na otevření úložného prostoru. A to jsem si myslela jak pěkně nemám zabezpečený byt.
Kometo, já mám v ložnici velké škrabadlo - 5.000., mosty 2x1.000, malé škrabadlo v kuchyni 2.000, toaleta + misky + hračky 1.000., přepravka 1.000, zabezpečení 700
Nyní už bych asi nebyla tak aktivní - nepořizovala bych dva mosty, které nyní slouží jako dekorace, malé škrabadlo bych také nepořizovala - za prvé kocour vyrostl a není příliš stabilní, takže asi budu muset v budoucnu koupit jiné.
A druhému kocourovi, jsem pořídila běhací kolo, aby měli dostatek místa na vyběhání, jelikož mám pouze 40m2
Jak říkám důležité je zajistit podmínky, pokud někdo má větší prostor k vyběhaní kocourů může si vystačit i s málem, já mám prostor uzpůsobený pro bengály, abych je mohla chovat na malé prostoru, ale bez jakéhokoliv strádání. Navíc také velmi záleží jak, která rasa je aktivní. Myslím, že pro takovou britskou kočku by stačilo jedno malé škrabadlo, záchod, přepravka, misky a hračky.
Pokud nemáte trvalý příjem, kočku ani jiné zvíře si nepořizujte.
Není to pouze investice do pořízení konkrétního zvířete (případně i když si pořídíte vesnickou kočku) - ale i zajištění základní výbavy pro kočku. Ta podle mého stojí kolem 10 tis. (škrabadlo, hračky, misky, záchod, stelivo, pelíšek, hygienické potřeby.)
Následné náklady se závisí na způsobu krmení, a velikosti kočky - za kočku Siamskou kočku zaplatíte méně než za Mainskou. Mě osobně krmení dvou bengálu vyjde asi 3tis. za měsíc (ale cena je vyšší z důvodu, že dávám kocouru pravidelně probiotika, kupuji kvalitnější stelivo). Ale kdybych kocoury držela na granulích a používala obyčejné stelivo myslím, že bych se vešla do 700 Kč. I když je otázka, jestli by se horší kvalita krmiva neodrazila na veterinárních nákladech.
Nutné je počítat s náklady na kastraci (tedy pokud nechcete založit chovnou stanici). Veterina to je individuální.
Kastrace je doopravdy zásadní, stačí se podívat na nynější případ z Jbc, kdy paní skončila s 29 kočkami, které nebyly řádně živené a ani naučené na litterbox. (Vím, že paní nechtěla kočky týrat, ale nebylo v jejich možnostech a intelektuálních schopnostech plně posoudit, zda je schopná danému zvířeti zajistit vhodné podmínky pro život)
Upřímně tady to nevyřešíme, jak kometa zdůraznila špatně se o své kočky starám, a tím pádem mají tyto problémy.
Je mi celkem jedno odkud to má, nemá smysl hledat viníka - jestli je Igin přenašeč nebo ne nebo jestli to má z chovné stanice, vody, masa - mě zajímá výsledek já chci kocoura, který nezvrací a kocoura, který má normální stolici (i když vím, že obnovení mikroflory u bengálů trvá).
Já bych neřekla, že je to kocoury - ale spíše laxním přístupem veterinářů. První veterinář, ke kterému jsem chodila měl možnosti to zjistit a PCR test u staršího kocoura provést (ano mohl vyjít negativně, ale tak se mohl opakovat). Kocoura mi prostě zdrogoval. O možnosti PCR jsem nevěděla.
Druhý bohužel nebyl vybavený, ale alespoň nechtěl po mě, abych kocoura krmila pouze granulemi. A odstranil prášky a výsledek byl stejný. A to jsem Igina nechala zkontrolovat před přivedení Klimiho - jenomže, obyčejný test stolice nic neodhalí.
Pak nyní veterinářka v prosinci provedla PCR a ten vyšel pozitivní. A po léčbě oba byli zcela v pořádku a Igin úplně (bez zvracení, pevná stolice, vitalita). U malého jelikož byl kotě to bylo horší (ale nezvracel, byl aktivni - pouze neměl obnovenou mikrofloru).
Myslím si, že se motám v kruhu - a opět mám toho parazita tritrichomasis - někde jsem narazila na špatný kus masa a bylo to. Věřím, že Klimu testy jasně ukáží co mu je. Ale zatím je to zbytečné řešit, když nemám výsledky.
Ps. vím, že Kometě připadám nezodpovědná - ale situaci řeším podle svého nejlepšího vědomí.
Nejsem naivní, ale možnost reinfekce je nejpravděpodobnější. Podle studie provedené v USA je i při léčbě Ronidazolem reinfekce 21% a ten u nás není k sehnání, stejně jako probiotika na doléčení, která mají speciálně na tritrichomasis v USA. Navíc opravdu se mi nelíbí vedlejší účinky, při nepodání přesné dávky léku a kocourovi asi nevysvětlím, že je to pro jeho dobro.
Ostatní možnosti, jsem vyloučila krví, sonem (cízí těleso), močí… Jediné co by to mohlo být by byla Giardia (ale jak jsem hledala - tak pravděpodobnější je reinfekce.)
Uvidíme co ukážou testy, nechci do kocoura, zbytečně cpát léky - ale skutečnost je, že potíže po Verafloxu ustaly. A mohu Vás ujistit, že kočící trávu mají zpátky, Igin ji totiž ke zvracení nepotřebuje, vyzvrací se i bez ní.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 09.07.2023, 20:00:31
Ano pochopila jste to správně. Za prvé Iginovi jsem stolici nechala testovat 8x bez výsledku a PCR v prosinci také bez výsledku. Nyní není ani jisté, že to může vyjít pozitivní u malého jelikož už byl jednou zaléčen. Možnost prokázaní diagnozy se s každým testem snižuje.
Jo, zvrací zrovna dnes ráno - a alergie na krmivo to není - pokaždé je to něco jiného jednou jstou to granule, jindy konzerva - tedy po mase nikdy (a není to ani proto, že by se přežral nebo žral rychle - je to až hodinu po jídle) , ale u něj testy nikdy nic neprokázaly - pravděpodobnost pozitivity je 50% a v prosinci to dopadlo také bez nálezu (ale malý byl pozitivní - tak se s ním svezl - stejně se musí vyléčit obě kočky při prokázání nákazy.) Navíc pokud to budu brát, tak Klimentek ještě po více než půl roce nemá obnovenou stolici. A to do něj cpu probiotika horem dolem - vyzkoušela jsem snad všechno probican, CanVit, yoggies (ty v žádném případě nekupovat - oba pak zvrací) i když jogurty nejsou tak špatné, Fortifloru - ta je nejlepší, i vlákninu s pektinem a stále jsem na 50%.
Edit. Upřímně bych mohla napsat článek o kočících probiotikách, a jejich zkušenostech s nimi. Doplněné o babské rady.
Není to tak, že bych Iginovi odmítala test udělat, ale nevěřím, že by se ukázal nějaký výsledek. Podle mého laického hlediska to bude jeden z těch parazitů - buď opět tritrichomasis nebo giardie (jako sekundární infekce.)
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 09.07.2023, 14:10:31
No to mi také Šárka psala, že chtějí dělat hodnocení - ale ono jedno hodnocení nic neřekne. Bude to mít smysl pouze pokud budou mít návštěvnost a užitečnost. Navíc pokud se bude hodnotit průměrem je to jaksi zbytečné muselo by to být dle četnosti. Hodnocení v praxi je zcela jasně vidět na hodnocení ifauny na googlu.
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 09.07.2023, 13:18:46
Nová ifauna, se prezentuje jako inzertní portál, jehož hlavním účelem je produkovat zisk. Z toho důvodu podle mého názoru odpovídá za kvalitu (tj. jako koupení bot u obuvníka, ten také ručí za prodávané zboží.)
Způsob kontroly, který nastínila p. Šárka je neefektivní, jelikož i chovatel může ztratit kvality. Web dělá ze zvířat zboží, ale podle mého pokud někdo chce kvalitní zvíře musí předem připravit - jak podmínky, tak zjistit z jakých podmínek pochází. Není to objednání pizzy a za půl hodiny ji mít doma.
Další věc, která je na webu chybná je, že tam mají přístup podvodné inzeráty (tj. prodej zvířat se smyslem pouze vylákat z lidí peníze - existují systémy, které podvod odhalí - to je minimální investice, kterou mohl nový majitel do svého podnikání vložit, ale místo toho se snaží vyžít ze slávy dobrého jméno staré ifauny, ale takovéto podniky do roka zkracují (protože i reklamy, které web využívá pokud nebudou mít návštěvnost přestanou.)
Faktem je, že jsem si z diskuze něco odnesla - je potřeba udělat PCR a ELISA. A pak se uvidí, ale nechám ji udělat Klimentovi, protože když to bude mít jeden bude to mít i druhý.
Laboratoř je v Praze, pouze má sídlo v DE. Opravdu nemám zájem zveřejnovat na internetu svou adresu a tel. číslo.
Faktem je, že zatím je to jediné vysvětlení kocourova zvracení. Více se dozvím v pondělí. Myslela jsem, že by to mohlo někomu pomoci, ale asi jsem neměla příspěvek zveřejnovat.
U mě mají kluci každý den kuře z kuřecího ráje se srdíčky k večeři - vždy krmeni z ruky, aby měli oba stejně. Jinak by to všechno sežral malý, a ten hlupák by mu i klidně nechal. (z kauflandu maso jak kdy, z Lidlu ani s Albertu nechtějí). Ale z kuřecího ráje snědí vždy - nevím jestli mají maso čerstvější? Ale navíc vyjde i levněji, v létě to jde - to se dá do města zajet na kole, v zimě je to horší, ale co bych pro kluky neudělala.
Jinak s snídani mají konzervu, a k obědu polívku od Cosmy, přeci jen ať do sebe dostanou trochu vody (nyní zkouším fontánku, ale zatím to vypadá, že voda bude všude okolo a akorát se zmáchají.)
Granule dávám večer čerstvé, ale není to hlavní zdroj potravy, ale přesto něco sežerou - nechci, aby je přestali žrát (protože, pokud by mi někdo musel hlídat tak určitě jim nebude připravovat čerstvé maso.)
Stejně jako bengálské kočky pelichají méně - jelikož mají menší podsadu. Z toho důvodu jsou vhodnější pro alergiky. P.s. nepsala jsem, že nepelichá jenom, že pelichá méně.
Ps. určitě si prověřte v jakých podmínkách kočky chová - chtějte bytovou kočku, která vyrůstá uvnitř nikoliv od chovatele, který chová kočky ve výběhu. U těchto ras je důležitá socializace od nejúžšího věku.
Habešská kočka je jedna z nejinteligentnější koček, má nádherný gliter v kožíšku a méně pelichá.
Nevýhoda u habešek je ta, že potřebuje vertikální a horizontální prostory - ráda šplhá a vyskočí velmi vysoko. Rozhodně je akčnější. A důslednou výchovu.
Chovat uvnitř jistě jde, já chovám své bengály na 40m2, ale prostor mám uzpůsobený k jejich chovu a zajišťuji jim dostatek vyžití, pokud jste schopna toto poskytnout jistě není problém chovat doma.
Navíc některé kočky ani z vlastní zkušenosti ven nechtějí.
A opravdu jsou ty kočky nádherné taková modrá habeška je úplný klenot, ale zajistit, veškeré podmínky je náročné. Také bych jednu chtěla, ale bohužel nejsem schopna zajistit dostatečné podmínky pro její život.