Asi jsem to brala jako samozřejmost, že chovatelé svá koťata připravují na nový domov. Tedy, že dlouhosrstá plemena jsou zvyklá na česání. Používání litterboxu apod.
Vím, že část je ovlivněna povahou, ale přesto jsem to považovala za standart. A mladšího kocoura už jsem měla přímo vychovaného pro Iginka (tedy chovatelka nechala malého vyrůstat v prostředí svých kocourů a navíc jsem chovatelce přinesla věci od Igina, plus byla jsem ho několikrát navštívit než jsem si ho přivezla.) Škoda, že už ukončila chov, protože výchovné problémy s kluky nemám.
Asi takto, podle mého každý, kdo vlastní zvíře za něj nese zodpovědnost a zodpovídá za případné škody. (Nepíši to z důvodu, že mám své kluky očipované pro případ, že by se mi zaběhli.)
Pes, který pokouše člověka za jeho chování nese zodpovědnost majitel.
Ale z mého pohledu by měly být očipovaná všechna zvířata v zájmovém chovu. (nemyslím čipování slepic či prasat). Pokud by utekl majiteli had, měl by si výjezd a odchyt zaplatit sám. Navíc čipování by zabránilo takovému chování jako nechání morčat v plastovém boxu a igelitové tašce na zastávce busu. Pokud majitel už zvíře nechce má ho přinejmenším povinnost odvést do útulku a ne k popelnicím.
Pro mě základní myšlenkou je zavedení centrálního registru - nyní i když mám kluky očipovány mám zapsány ve třech a za všechny zápisy jsem platila. Nehledě na to, že by kocour nemusel být zkontrolován zda má čip pokud by se zatoulal.
S kastrací také nemám problém ani s evidencí. Za mě kastrací prodlužuji klukům život a zajištuji spokojené soužití.
U nás ve městě není problém s přemnoženými kočkami a je docela poskytována pomoc útulku, ale pokud by to bylo stanoveno zákonem, bylo by to lepší města by měla povinnost.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 02.11.2023, 14:28:06
Upřímně bych neriskovala - především bych se bála, že kocour nakazí FIV - jelikož koťata uhynula. (sousedova kočka ho může kousnout a máme po pěkném kocourovi). A ani bych neocenila parazity jako Giardie apod.
U mě by v tomto případě chodil kocour ven pouze v postoji a se mnou.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 01.11.2023, 12:37:28
U nás je to podobné jako u Tenurri, mladší také nezahrabává - na to má přeci službu, starší kocour mu to jde zahrabat, ale ten zase rozhází písek všude kolem. Tak ve výsledku se snažím odklidit okamžitě po vykonání potřeby. (potřebu vykonávají většinou, když jsem s nimi doma.)
a pro druhého mám jen 40., kterou jsem dostala od tety. (tedy já jí spíše nepoužívám pokud nevezu oba dva kocoury - jinak používáme na cestování postoj a batoh)
Každá kočka je jinak veliká - a to i když mají stejné rodiče, starší kocour má 6,5 kg, mladší pouze 4,2 kg (a už nevyroste.)
Odpověď na příspěvek uživatele Fikovnice z 29.10.2023, 11:07:41
Tak předpokládám pokud bych to koupila já - tak tam budou chtít oba, a to i kdybych koupila dvě (tak stejně budou používat jeden - a než si udělají pohodlíčko skončí oba na zemi.)
Jani, ten Kuky mi připomíná sousedčina kocoura od babičky, který se vždy na prázdniny nastěhoval k nám. Měla by jsi se s ním chlubit častěji. Takový krasavec.
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 26.10.2023, 18:52:30
U nás je také Lidl otřesný - nejhorší na tom je, že tam často nemají věci, které s velkou slávou promují v letáku. (pouze na nalákaní lidí).
Maso tam mají opravdu otřesné nekoupila bych, i když tam mají bohatý výběr - je nutno koukat na etiketu a dobu spotřeby.
Maso z DE a z Polska je úplný level než tady - hlavně je to vidět na hovězím, u nás se kvalitní hovězí musí koupit u řezníka. Např. hovězí z Kaufu na rolády – aby byl nakrájen jeden plát ne, ale hezky čtyři malé plátky
Odpověď na příspěvek uživatele Rapotačka z 26.10.2023, 13:24:26
U nás spíše zaleží na původu - tedy maso z Lidlu a Penny nejedí (tedy maso u UA, které bylo balené na SK) Ale mají rádi z kuřecího ráje nebo od řezníka (ale pouze od mého bratrance) i zmražené, z Kauflandu si také vezmou, a pak mají rádi maso z Polska.
Maso, by se správně mělo dát zmrazit a teprve poté podávat. Ja kupuji maso většinou kuřecím ráji nebo obchodě tedy maso pro lidskou spotřebu a objednávám pouze jednodenní kuřátka pro malého a sem tam myši.
Mí kocouři jsou oba mazlové - právě v tom je ten problém u staršího kocoura, je strašný mamanek.
Problémy s touto rasou mají pouze Ti, kteří se jí nevěnují. Mí kocouři poslouchají, a jsou naučeni na základní psí poslušnost. (tahle rasa lze dobře vycvičit - není to rasa pro toho, kdo na ní nebude mít čas.)
Odpověď na příspěvek uživatele Fikovnice z 22.10.2023, 22:04:08
Ano, kdyby náhodou byl by to opět kluk (bengálské kočky jsou podle mého dost svéhlavé - stačí mi bojovat s trucovitostí staršího kocoura, sice mu není moc platná proti mé tvrdohlavosti)
Ale pravděpodobnost nového kotěte je tak 30% - mám docela malý byt, a pořízení dalšího by znamenalo další litterbox (i když sousedky pode mnou mají tři kocoury ve stejném bytě.) a navíc také kluci budou stárnout a tím pádem budou stoupat i veterinární výdaje. Navíc by nové kotě opravdu muselo být pečlivě vybráno, aby vyhovovalo Iginovi. (U Klimentka se nebojím ten vychází s každým) Jednoduše zatím to vidím tak, že nové kotě by uspokojilo akorát moje potřeby, ale klukům snížilo komfort.