Megi-the-pes
Ale my víme, co která kost obsahuje. Na to je hmotnostní spektometr + testy na psech. Není potřeba zkoumat mikrogramy, pes potřebuje to a to, jaké mám možnosti, jak mu to dodat... to je celé... radši psa jako psa než chudáčka pomalu v muzeu.
Ale nevime. Leda bychom delali rozbory a testy u kazde odlisne/nove varky kosti. A prubezne neustale testy i psovi.
Totiž to, že ne/jíst vejce, se opravdu každou chvíli mění, je pravda, jenže pro lidi.
Pockejte, jakoze pro lidi se to "meni" a pro psy ne? To by preci znamenalo, ze vzdy, kdyz se to doporuceni zmeni pro lidi, se automaticky zmeni psi, aby jim to vyhovovalo. Mozna jste myslela, ze se meni jen to DOPORUCENI jist/nejist?
Protože na lidech se netestuje; ne tak, abych ty závěry brala alespoň trochu vážně. Ale testuje se na psech. A to velmi důkladně. Psi jsou v hlídaném prostředí, cesta a využitelnost potravy se neustále monitoruje. Odtud víme, kolik vápníku potřebuje štěně, štěně obra a starý pes třeba. A odtud pochází ta ne/doporučení pro lidi. Pro lidi nebudeme mít nikdy spolehlivá data, neb je prý špatné zavřít je do klece. Tak proto se to mění, protože studie probíhají formou dotazníků např. = na houby.
Takze testuje se na psech a vyuziva se to pro lidi? OK souhlasim, jak se pak ale mohou menit ta doporuceni pro lidi a pro ty psy ne? To nedava smysl preci.
Vyzkoumat, kolik tohodle sutriku a tyhle vodicky potrebuje tady "Pepa" lze, pokud Pepa je auto, ten organismus je vzdy jedinecny, ale hlavne ma mechanismy, ktere reguluji prijem, zpracovani, vydej.
Kost má takový docela ideální poměr Ca a P. Jenže to pro štěně nestačí. Protože roste, staví kostru, zuby... když kouknu na kuře ze supermarketu, je to tlusté... moc všeho ostatního, málo kostiček. Proto ty skelety, hřbety. Můžeme udělat pokus, pokud nebudeme teda litovat ty psy... jednomu dát celé kuře a jednomu převážně kosti; chrupavky, postupně od měkkých dál. Ten první poroste jak z vody; tuku... tam prošlap, tam tohle... už je to vyzkoušené, no.
Jenze vy nevite kolik v ktere kosti ceho je. Nikdo to nevi...snad pokud mate sve slepky tak budiz, tam by zadne velke odchylky byt nemely. No nebo taky muzeme vzit jeste tretiho psa a davat mu vseho treba mene. Neprijde Vam zajimave, ze cim vice toho o vyzive psu vime, tim vetsi "vytvory" produkujeme? Netvrdim, ze je to jen stravou.
Nejsem jaderný fyzik, takže si přečtu pár studií, které nejsou sponzorovány výrobcem granulí (nekoukám na miligramy atp., ale hrubý přehled) + vůbec mě zajímá, kdo co vlastní a proč co říká + diskuze + vet stránky z moderního západu a opačného konce, pořídím pár psů a sleduji.
To mi prijde zcela. rozumne. Ale docela odlisne od toho, co jste psala doted. Tim nenarazim na "rozumnost".
Pes je stavěný na trávení kostí, pořád ještě ano. Když si ho koupím. Ale když jej odmala budu krmit pouze jedním druhem např. granulí (nejsu odpůrce, jen se to snažím vysvětlit, naopak jsem testovač granul a všeho možného), z čehokoli jiného mu nebude dobře, viděla jsem to.
Ja souhlasim, ze pes je staveny na kosti, ja jen psal, ze IMO nejsou pro nej nutnost. Psi dostavali kosti jakoze zbytky, z cehoz podle mne mame zafixovano, ze pes zere kosti. Jasne, zere, ale ne proto, ze je nejde nicim nahradit. Granule jsou skoro zasadne svinstvo.
Jiste, psi traveni se uzpusobuje, lidske taky....jenomze posledni dobou se hodne meni kvalita/slozeni zdroju nasi i psi potravy. Takze podle mne je mnohem lepsi premyslet nad kvalitou toho zradla/jidla nez nad tim, jestli kosti nebo maso, samozrEjmE opet plati "vseho s mirou."
Neřekla jsem vynechat maso, řekla jsem, že pokud dávám něco, kde je hromada fosforu, tak ten den (v závislosti na množství toho tvarohu atp.) už maso (to je svalovina, nebo vnitřnosti) nedám.
Mi to tak vyznelo, tak jsem se zminil, nebot jsem predpokladal, ze to tak uplne asi nemyslite.
Krmení psů není zas tak složité, jak se na netu říká. Smrtí psů vykoupená fakta jsou prostě fakta, jakože nedávejte 3kg psékovi půl kila kakaa a mrkev nastrouhejte, jinak ji krmíte zbytečně. Je jen malinko věcí, na které je dobré dávat pozor.
Tak s timhle prave zase taky naprosto souhlasim, obzvlaste s tou posledni vetou/souvetim.
Jako nějak tuším, kam se míří, ale přijde mi, že je to hodně v hlavě toho majitele psa. Tak jako jsem matce sebrala kocoura na víkend a co... jedl maso, granule, přežil abstinenční záchvat z nedostatku kapsiček, dokonce začal poslouchat. Začal se chovat jako normální kočka.
Docela i verim, ty kapsicky musi byt neco sileneho. neco jako MCDonald pro nas :D
A pak ty alergie a bezobilné granule a bla bla... kvůli každé krávovině má pes alergii, šup granule na předpis, přemýšlení nula, pes má určitě alergii. "Zkoušeli jsme různé granule a játra." No, tak všecky, co jste zkoušeli, jsou z jedné továrny, a krvavými vnitřnostmi jste tomu fakt pomohli... Takhle nějak na tom dnes psi jsou. :-)
Kdybychom se ke psům chovali jako ke psům, bude lépe pro všechny.
Tak rozhodne. Opet zcela souhlas.