Bodlinka: já si naopak myslím, že většina lidí se o svá zvířata stará dobře a většina těch, co v tom mají určité rezervy, je snadno poučitelná a vzdělavatelná. ale dobré mínění mám o lidech obecně a nepředpokládám zlou vůli, což je duševní nastavení, které lze těžko přenášet na jiné.
tato axiomatická přesvědčení se pak promítají do politických preferencí, lidé, co si myslí, že odstatní lidé jsou dobří, nejsou příznivci regulací, ti druzí by nejradši uregulovali, zakázali a hlídali všechno. musí to být náročné žít ve světě zaplněným zlými lidmi, ale pomoci vám v tomhle nedokážu.
jinak k návrhu pozitivního seznamu. jste, chvd, typická ovečka, co věří, že to slouží k regulaci chovu nějakých jedulí. ale k tomu stačí negativní seznam. co umí pozitivní seznam, to se podívejte, co tvoří Slovinci, viz https://www.ararauna.cz/2023/06/jak-funguji-pozitivni-seznamy-zvirat-v-zemich-eu-kde-uz-plati-slovinsko-chce-zakazat-ary-kakaduy-i-amazonany/
podle tohohle seznamu nelze chovat: ze savců: osmáka degu, myš bodlinatou, myš pruhovanou, tarbíka, žádný druh veverky vč. burunduka, psouna prériového, žádného ježka, žádného klokana, vačici ani vakoveverku, to jsou všechno běžně chované druhy. žádný druh kočkovité šelmy kromě kočky domácí (tzn. ani ty malé, o kterých vůbec nevíte, že je někdo má), nelze chovat skunka ani lišku, srnce, siku, axise, dokonce ani velblouda nebo jaka.
z ptáků jsou pryč veškeré evropské druhy ptactva (stehlíci, hýlové, chovaní běžně) všichni krkavcovití, všichni špačci vč. loskutáka, pštros emu, křepelka čínská, křepel kalifornský, naprostá většina holubů včetně holoubka diamantového, naprostá většina drobotiny včetně chůvičky domácí, arrasari a miliarda papoušků vč. již zmíněných ar
z plazů je tam totál zákaz jakýchkoliv vodních želv, například, ale to je tak probrané, že škoda slov. obojživelník tam není žádný, protože mít rosnici, drápatky nebo axolotla je vysoce společensky škodlivé. a ryby, to už se člověk musí smát. jeseter do jezírka, nežádoucí, živorodka duhová, zákaz.
Prostě až takhle jednoduché a debilní to je. zákaz běžně chovaných druhů, jen tak, protože si prostě někdo odněkud vytáhl seznam "povoleného".
jo, aktivisti to zdůvodňují hlavně strašením nákazami, jakože chov zvířat podporuje rozvoj další epidemie jako covid. ale nalijme si čistého vína, vítr vane ze směru veganů, kde cílem je zákaz chovu všeho, a zelených komunistů, pro které je chovatelství buržoazním přežitkem, které poškozuje planetu.
tato axiomatická přesvědčení se pak promítají do politických preferencí, lidé, co si myslí, že odstatní lidé jsou dobří, nejsou příznivci regulací, ti druzí by nejradši uregulovali, zakázali a hlídali všechno. musí to být náročné žít ve světě zaplněným zlými lidmi, ale pomoci vám v tomhle nedokážu.
Politicke preference nemam uz nejmene 10 let. Nevim, jestli je ziti ve svete plnem "spatnych" lidi narocne pro jine, mi to problem nedela nijak zvlast. Naopak, cim vice mam pocit, ze chapu realitu, tim se mi zije lepe. A tak si myslim, ze pomoci v tom fakt nepotrebuji. IMO je to tim, ze jsem se narozdil od 99%+ populace pomerne slusne oprostil od pokrytectvi, sebelhani nebo mozna jen tim, ze si myslim, ze jsem se oprostil, to mohu sam tezko posoudit :)
jinak k návrhu pozitivního seznamu. jste, chvd, typická ovečka, co věří, že to slouží k regulaci chovu nějakých jedulí.
Jsem presvedcen, ze z toho, co jsem napsal, nejmene na 2 mistech vyplyva, ze nicemu takovemu neverim. Ale majoritne vystupuji z toho pohledu. Vsak ono nikdo tady, pokud se nepletu, neodkazal na zadnou "duvodovou zpravu" o tom, proc k tomu chteji pristoupit. I to je IMO dalsi absurdita, bojovat proti necemu, co ani nevime, proc tu ma byt zavedeno. Nicmene nazor, ze regulace by se mely nastavit poradne, ten mam. A nazor, ze k tomu uz nikdy nedojde, ten taky. No jako ovecka se fakt necitim, jsem naprosty opak, Mel jsem o tom zminku uz v posudku ze zakladni skoly ... a to byla doba, kdy se takove veci moc neresily, takze jsem v tom musel asi dost vycnivat. Bylo tam, ze jsem hodne neprizpusobivy. :) Ale to nechci jakoze branit, klidne si to myslete.
K tem povolenym/zakazanym druhu, co popisujete ...asi je to blbost mnohe ty druhy, ale nemam takovy prehled, abych to mohl tvrdit. Ono nezapominejme, ze svet se meni, vyviji a s tim prichazeji stale nove hrozby, napr. genetika je hrozne daleko oproti nasim predstavam. Co kdyz toho nekdo bude zneuzivat. Vsak viditelne to je dobre ve virtualnim svete, jak jsou bezni lide uplne mimo a ten jeho rozvoj nezvladaji. Urcite bude spousta dalsich hrozeb. Ale souhlasim, ze takovy seznam bude nejspise tak leda dalsi buzerace. Jako spousta dalsiho. Jenomze my lide delame vetsinu zbytecnosti a pitomin, protoze nemame co delat v zasade a proto nas bude treba cim dal vice regulovat.