Sardullah:Ale na to se přeci nedá spoléhat....
Jasně v pubertě někteří jedinci ohluchnou, někdy člověku přijde, že všechno dělaj na truc, můžou býti vzdorovití...a pak dospějí a je s nimi i rozumná řeč. S borderkama nemám zkušenost, psala jsem spíš zkušenosti s mojí pyrenejskou čubou. Ale přeci nemůžu spoléhat např. na to, že když v pubertě začala na vodítku tahat jako lokomotiva, tak že mi z toho vyroste...to by se mi taky mohlo stát, že bych dnes celou prochajdu byla vlečena pasteveckou madam. Nemůžu spoléhat na to, že když mi v cca osmi měsících udělala často divadlo, když jsme se měli potkat se psem, tak že z toho vyroste a že v dospělosti to bude na pohodu, bez nějaké mojí intervence, bez toho, abych se snažila nějak výchovně zapůsobit.
To, že z něčeho pes vyroste, tak to si snad troufám říct u kousavýho štěněte, protože moje zkušenost je taková, že různé postupy vedly ke stejnému výsledku...štěně přezubilo a byl více méně klid. Ale u pubescenta?? Tak tam si troufnu říct, že nemůžu hodit flintu do žita a čekat, že se problém vyřeší sám...naopak musím makat a makat a to i v případě, že to vypadá, že to nepadá na úrodnou půdu, protože všechna ta práce, pokud to neděláme úplně blbě, se nakonec zúročí.
A stejně to vidím s chováním té bordery....nedá se spoléhat na to, že až dospěje, tak že si aut nebude všímat. Naopak musím se snažit zamakat na tom, aby mi tohle nedělala. Musím jí naučit, jak se chovat.
Plne souhlasim. Ja to psal jen jako upozorneni, ze to neni presne vyjadreni.