Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 19.07.2023, 14:53:42
chtěla jsem poslat ještě video s kačákem, jak se nechá házet do vzduchu, ale nejde mi to. Počítač zvítězil🤔. Gustav už bydlí venku, doma byl jen měsíc, dokud mu nenarostlo peří. Teď už je radši na trávě a já jsem taky ráda, že je na trávě a to i kdyby radši nebyl. 😂
Tak, já celkem věděla, že bude smrdět, už mi takhle párkrát mladou drůbež do kuchyně nastěhovali, prý aby jim nebyla zima a já měla zábavu. Občas si tiše říkám, kdo vlastně usoudil, že mě to baví, mít smrdutou kuchyň, ale asi málo protestuju.
On je Gustav vlastně pořád housátko, jsou mu necelé tři měsíce. Jen rychle roste. Napřed jsem s hrůzou sledovala, jak mi ho muž nastěhoval do kuchyně, musím říct, že i malá husa pěkně smrdí, ale skamarádili jsme se. Je to svéhlavý, inteligentní neřád, neustále mu šrotuje v makovince, co komu vyvétst. Lidi a obecně savce dělí na mého muže, mě a naši babičku - kamarádi. Dál návštěvy, to jsou zásadně nepřátele a to dvou druhů - nepřítel, co se ho nebojí a je tudíž nezajímavý a zbabělec, co jde krásně terorizovat štípáním a v případě útěku se dá pronásledovat a kombinovat štípání, jekot a mlácení křídly. To ukázal, nové ženě našeho známého, která se vydala na průzkum naší zahrady.
Psy, kočky a podoná havěť se moudře ignoruje, protože má tendenci se bránit.
Nejoblíbenější zvíře je želva, protože se jí dá krátst zelí a nedokáže se bránit.
Nejoblíbenější člověk jsem já, protože mám zmrzlinu a jsem ochotná se dělit.
Husa náhodou hlídá skvěle a dokonce to je slušný obranář.😜
Tak, i když se zpožděním, vkládám pár fotek. S potěšením musím říct, že je Gustík v pořádku a stále v dobré náladě. Poznáte někdo, jestli je to husa nebo husák?
Buď ten arpalit nebo funguje kápnout ivermectin do uší, stačí kapka.
Kudlanky jsem viděla v loni u Mělníka, ale fotku nemám.
křídlatka roste v okolí na jediném plácku cc 5x5m. Na mezích roste jen taková ta tvrdá tráva a sem tam lebeda.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 09.07.2023, 17:33:39
to jo, ale nějak radikálně se nerozrůstá, aspoň u nás na chudé a písčité půdě ne. Určitě bych ji necpala do přírodních rezervací apodbně, ale když roste v pangejtu vedle pole, tak mi rozhodně nevadí a mým včelám ani ostatnímu hmyzu taky ne. Bohužel, aspoň tedy u nás , jsou pole intenzivně obhospodařovaná a na mezích není vidět už žádné, dřív běžné, polní kytky. V té chvíli, zaplať pánbu aspoň za tu křídlatku.
mě se křídlatka líbí. Kvete na podzim a milují ji včely, nosí z ní kvalitní pyl i nektar. Invazivní je podle mého hlavně tam, kde je vlhko. Nedaleko domu roste na takovém svažitém nevyužívaném břehu vedle pole už dlouhá léta a rozhodně se nikam dál nerozrůstá. V krajině, kde herbicidy zemědělců zničily skoro všechny polní kytky už moc škody nenadělá.
Mimochodem, jak se používá na léčení ran? Výluh nebo jak?
Chovám francouzské berany a jsem s nimi spokojená. Chovali jsme kdeco, včetně hyl, ale tohle jsou kliďasové, samice snadno zabřeznou, a mají spoustu mladých, které dobře odchovávají. Jem musí mít dost místa a možná trochu víc prožerou.