sakra
Příspěvky uživatele
drvodelkafialova
kačák
kačák
Jenom pro pobavení.
On je Gustav vlastně pořád housátko, jsou mu necelé tři měsíce. Jen rychle roste. Napřed jsem s hrůzou sledovala, jak mi ho muž nastěhoval do kuchyně, musím říct, že i malá husa pěkně smrdí, ale skamarádili jsme se. Je to svéhlavý, inteligentní neřád, neustále mu šrotuje v makovince, co komu vyvétst. Lidi a obecně savce dělí na mého muže, mě a naši babičku - kamarádi. Dál návštěvy, to jsou zásadně nepřátele a to dvou druhů - nepřítel, co se ho nebojí a je tudíž nezajímavý a zbabělec, co jde krásně terorizovat štípáním a v případě útěku se dá pronásledovat a kombinovat štípání, jekot a mlácení křídly. To ukázal, nové ženě našeho známého, která se vydala na průzkum naší zahrady.
Psy, kočky a podoná havěť se moudře ignoruje, protože má tendenci se bránit.
Nejoblíbenější zvíře je želva, protože se jí dá krátst zelí a nedokáže se bránit.
Nejoblíbenější člověk jsem já, protože mám zmrzlinu a jsem ochotná se dělit.
To je moc milé. Osobně bych ještě přivítala rubriku včely a hmyz, já je hrozně ráda fotím.
Husa náhodou hlídá skvěle a dokonce to je slušný obranář.😜
Tak, i když se zpožděním, vkládám pár fotek. S potěšením musím říct, že je Gustík v pořádku a stále v dobré náladě. Poznáte někdo, jestli je to husa nebo husák?
Buď ten arpalit nebo funguje kápnout ivermectin do uší, stačí kapka.
Kudlanky jsem viděla v loni u Mělníka, ale fotku nemám.
křídlatka roste v okolí na jediném plácku cc 5x5m. Na mezích roste jen taková ta tvrdá tráva a sem tam lebeda.
to jo, ale nějak radikálně se nerozrůstá, aspoň u nás na chudé a písčité půdě ne. Určitě bych ji necpala do přírodních rezervací apodbně, ale když roste v pangejtu vedle pole, tak mi rozhodně nevadí a mým včelám ani ostatnímu hmyzu taky ne. Bohužel, aspoň tedy u nás , jsou pole intenzivně obhospodařovaná a na mezích není vidět už žádné, dřív běžné, polní kytky. V té chvíli, zaplať pánbu aspoň za tu křídlatku.
mě se křídlatka líbí. Kvete na podzim a milují ji včely, nosí z ní kvalitní pyl i nektar. Invazivní je podle mého hlavně tam, kde je vlhko. Nedaleko domu roste na takovém svažitém nevyužívaném břehu vedle pole už dlouhá léta a rozhodně se nikam dál nerozrůstá. V krajině, kde herbicidy zemědělců zničily skoro všechny polní kytky už moc škody nenadělá.
Mimochodem, jak se používá na léčení ran? Výluh nebo jak?
Chovám francouzské berany a jsem s nimi spokojená. Chovali jsme kdeco, včetně hyl, ale tohle jsou kliďasové, samice snadno zabřeznou, a mají spoustu mladých, které dobře odchovávají. Jem musí mít dost místa a možná trochu víc prožerou.