Vali80: Já do čerstvého králičího hnoje sadím i česnek, a každoročně mám krásné, zdravé paličky. Na podzim nakupím několik koleček hnoje na záhon, ten rozhrabu, nechám popršet, zaryju a nechám třeba 2 měsíce odpočívat. V listopadu-prosinci nakopu řádky, zapískuju (česnek má rád propustnou půdu) a sadím. Česnek do ničeho nemočím. Nikdy neměl plíseň, ani žádné škůdce. Taky na podzim hnůj vyvážím do skleníku, kde ho pak taky zaryju. Nemusí se tak ani měnit půda. Brambory sadím jen do pytlů (kvůli hrabošům) kde dám králičí hnůj a první trávu ze sekačky. A paráda!
tenhle postup je samozřejmě také správný. Protože mezi zarytím podestýlky a zasázením rostlin necháváte čas bakteriím na zpracování nerozložených zbytků.
Tak to je. Ono je to ještě mnohem složitější, s nadsázkou by se dalo říct že o hovnu bychom mohli diskutovat dlouho😜.
Ale hodně zjednodušeně řečeno, dokud vidíte na zbytcích podestýlky nebo jakéhokoli jiného biologického odpadu jednotlivé složky, nedávejte to přímo ke kořenům rostlin, ale raději do kompostu.
obecně, topí když je rovnoměrně vlhký, ne přemáčený. Já mám vedle hromady kompostu popelnici, kam sypu slepičáky na zkvašeninu. Vždycky, když přisypu na kompost další materiál, vezmu kýbl toho kvasu a nebo několik podle potřeby a proliju to, co jsem čerstvě přidala, když mám čas ještě navrch nasypu zem. Jednak tím kompostování nastartujete, ale hlavně hodně urychlíte.
V práci, při prodeji stromků vždycky radši lidem říkám, ať tam hnůj radši nedávají. Dneska to už lidé pořádně neznají a stromky tím dokáží i zlikvidovat. On totiž uleželý hnůj se nerovná hnůj starý. Pokud neprošel rozkladem - tak jak to říká Tom, jakmile se navlhčí začne hřát a skutečně citlivé rostliny může i zničit. Znečištěná podestýlka ještě ani hnůj není, je to jen sláma smíchaná s výkaly.
Podestýlku(slámu s výkaly) prostě přímo k rostlinám nedávejte. Nejde jen o semena plevelů. podestýlka má různé množství rostlinných zbytků, jednak podle druhu zvířete a taky podle množství podestýlky. Na jednu stranu má celkem velký obsah živin, ale ty rozhodně nemusí být pro v rostliny v přístupné formě. Já teď přesně nevím jak to formulovat, tak se omlouvám za případnou nepřesnost. Prostě jde o to , že jak tam máte různé zbytky slámy a tak, jsou živiny vázány v celulóze, s trusem zvířat máte tu slámu naočkovanou bakteriemi, které zahájí rozklad celulózy. To je velmi prudký proces a dochází k dvěma věcem, jednak vzniká teplo, někdy i značné, ale také dojde k velkému poklesu množství volného dusíku, protože ho spotřebují ty rozkladné baterie. Teprve, když bakterie sežerou co můžou - vše co je vlhké, zahynou a z jejich těl se uvolní živiny, které mohou rostliny využít.
Správný hnůj má stejnoměrnou barvu, je rovnoměrně vlhký, má specifický pach - to není zápach, už v něm nepoznáváte jednotlivých složek. To je hnůj.
Fikovnice: Btw, Drvodělko, tady po těch šílených zprávách víte o tom, že jsem Vás už dávno před Vánocemi prosila o nějaké další video s Gustou a Kačákem? Že bychom si všichni spravili náladu…😉🙏
Já něco musím natočit, už jen abyste se přesvědčili, že přez nátlak žravých sousedů, Gustík stále řádí a terorizuje okolí. Jen mi to nějak nevychází, navíc jsem teď zas nemocná s covidem. Tak za pár dní.
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 02.01.2024, 18:35:33
Já nevím, ti psi změní vlastně několikrát majitele - napřed taková ta předvýchova, potom minimálně několika měsíční výcvik, jasně, získá je majitel, který je s nimi vlastně nonstop, ale co se s nimi stane až zestárnou? Když bude alternativa toho robota, kdo bude chtít a bude toho schopen, pořídí si pejska jako společníka stejně.
Mě se na tom robotovi líbí, že jestli se jim povede a v zásadě není důvod proč ne, umožní to spoustě postižených lidí pomoc hned. Přeci jen výcvik psa je běh na dlouhou trať, pro robota vytvoří program a už jeho kopie nahrají do libovolného počtu pomocníků. Tyhle potvůrky se navíc dokáží učit a přizpůsobit specifickým potřebám svých uživatelů.
tak to ani číst nebudu, stačí titulek
Krása😍, to kopíčko je asfodelka žlutá, to jen kdyby někoho inspirovala a sháněl ji. To je jedna z trvalek, které d dobrých podmínkách kvetou a kvetou a nevědí kdy přestat😄
pidiškumpa by mohl být jeřábovec, to je takový nezmar co se líbí hmyzu.🙂
Těch rostlin, co vám tohle zadání splní je spousta. Trochu konkrétně napište, co by se vám líbilo, kam to chcete nasázet nebo naset, kdy má ta rostlina kvétst a tak. Taky jestli se o ně chcete starat nebo můžete starat nebo něco typu zasadím a nechám dělat co umí.
To záleží na tom, kam je chcete sázet. Nejjednoduší je vyset na jaře třeba Brutnák lékařský, na ten nalákáte spoustu hmyzu a ještě si pochutnáte. Rády mají svazenku, cokoli hluchavkovitého.
Nejvíc ocení, když to bude trochu větší záhon. Ale na druhou stranu, radost udělá člověku každý opylovač, nejen včela a rozkvetlý barevný záhon je hezčí.
osobně miluji ohňostroje, ale šla bych cestou kompromisu. Za mě by bylo nejlepší kdyby města udělala profesionální ohňostroj párkrát do roka, aspoň se na to člověk víc těší a zakázal se prodej veškeré pyrotechniky laikům. U nás ve vesnici je to každý rok doslova o život. Několik sousedů zajede vždy do Sapy, nakoupí tam pyrotechniku, která je opravdu za hranou pro používání laickou věřejností a klidně to nechají odpalovat i relativně malé děti. Upřímně to, že to ještě nikoho nezmrzačilo považuju každý rok a letošek nevyjímaje za malý novoroční zázrak.
Hodně štěstí v novém roce 😀
Já to taky neodsuzuji. Naopak, obdivuji podnikavého ducha, který má odvahu pokusit se něco podobného zpeněžit. Koneckonců o podvod se nejedná.😜a vlastně tím nikomu neuškodí.
foťák do ruky a je z vás milionář🤣
balu: S anonymy nemám chuť diskutovat a ani číst jejich názory, byť mohou být zajímavé a přínosné. Vážím si lidí, kteří se nestydí za své názory a nebojí se vystupovat konzistentně pod stejným nickem. Jak je vidět zde, spousta lidí to nedokáže.
Balu přestaňte na ty troly reagovat. Jejich příspěvky nepřinášejí žádnou hodnotu a reakcí na ně jenom podporuje jejich nekonstruktivní chování. Dopřáváte jim potěšení, když na jejich provokace odpovídáte.
Odpověď na příspěvek uživatele zbynek z 31.12.2023, 09:45:33
díky, vážím si vaší práce a rozhodně je skvělé, co pro všechny tady děláte. Hezký nový rok🙂
Suchý stromek-vhodný do voliéry pro papoušky Cena: 500 Kč Nabízím suchý stromek, rozvětvený, vhodný do voliéry pro ptactvo, papoušky a podobně. Výška cca 150 cm.
Tak tohle mě jako fakt pobavilo. Myslíte, že se najde hejl co někomu je ochoten dát za kus klacku 500,-?
já bych nebyla tak přísná. Je mi fuk ten seznam pihlášených, jediné co mi vadí jsou anonymové.