Aktuálně: 3 733 inzerátů210 929 diskuzních příspěvků18 260 uživatelů

Příspěvky uživatele

drvodelkafialova

drvodelkafialova
drvodelkafialova 21.12.2023, 10:28:06 xxx.xxx.171.177

To je pravda, citlivějším lidem může břečťan problémy dělat. Co se týká oleandru, ano je jedovatý, ale jde mi o to, jestli se jím u vás někdo otrávil nebo přiotrávil. Jedovatých rostlin máme kolem sebe spoustu, to je pravda, ale ospoustě z nich to skoro nikdo neví, tak se je nebojí sázet. Kdežto mediálně známé jsou chudinky😊

drvodelkafialova
drvodelkafialova 21.12.2023, 10:06:27 xxx.xxx.171.177
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 21.12.2023, 08:51:17

To s tou vodou se týká konvalinek a narcisů, ale co vím, musela by se ta voda pít delší dobu, pak by k otravě došlo. Konvalinky jsou nebezpečný pro lidi co chodí trhat medvědí česnek  do přírody  Tam může dojít k záměně a pak je zle. Ale neslyšela jsem, že by se náhodně otrávilo dítě nebo zvíře.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 21.12.2023, 09:20:59 xxx.xxx.171.177

Za války, v době hladu, Holanďané dělali z cibulí tulipánů kaši, určitě nebyla dobrá, ale rozhodně byla jedlá. Tis je skutečně jedovatý, nicméně zkonzumovat by se ho muselo poměrně dost, jedno -dvě kousnutí nezabije. Plody tisu jsou normálně jedlé. Tis má zájem, aby byla semena konzumována a trusem šířena po okolí. Nechce pomocníky zabíjet, naopak je láká sladkou dužninou. Semeno sice jedovaté je, ale je moc malé a navíc tvrdé, nikoho neohrozí.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 21.12.2023, 08:41:06 xxx.xxx.171.177
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 21.12.2023, 08:14:56

To docela určitě ano. Je to v zásadě i můj názor, ale chci ho mít podložený. Sama jsem se s otravou a to mám na zahradě spoustu potencionálích travičů, setkala dvakrát. Jednou mi štěně čivavy okousalo doma pryšec a přez malinké rozměry pejska, se mu až na nějakou pěnu u tlamky a trochu zvracení nic moc nestalo i když pro jistotu jsme na veterině byli. Nicméně, jde mi přednostně o otravy zahradními a obecně venkovními rostlinami, pokojovky až tak ne.

Podruhé a to šlo skutečně o život, Přemek Podlaha ve svém pořadu měl vynikající nápad a upozornil na rostlinu Brugmansii(Andělské trumpety) a řekl že je halucinogení. V té době jsem pracovala ve škole a naši pubescentní žáci, kteří za normálních okolností měli problém identifikovat rozdíl mezi jabloní a dubem, určili brugmansii spolehlivě. Nekolik z nich v touze po opojení opáslo všechny listy na poměrně velké rostlině. Ony některé rostliné jedy fungují se zpožděním a jak tak čekali na nirvánu a ta nic, pásli se furt dál a dál. Zhruba za dvě hodiny se sice nedostavila nirvána, ale my jsme museli volat záchranku, protože se jedné žačce zastavilo srdce. Naštěstí přežila, nicméně jen díky tomu, že jsme si už předem otrhaných listů všimli a čekali s kým to sekne.

Ale tyto záměrné otravy nepočítám😏

drvodelkafialova
drvodelkafialova 21.12.2023, 07:50:27 xxx.xxx.171.177

Ahoj, dovolím si vás požádat o takový malý průzkum. Momentálně tak trochu pracuju na úpravě popisů rostlin a jde mi o to, jak moc velký problém může být případná jedovatost rostlin na zahradě pro chovatele zvířat. 

Chci se vás, chovatelů, ať už psů koček nebo hospodářských zvířat zeptat, setkal se někdo z vás s tím, že vaše zvíře mělo nějaký problém po sežrání jedovaté rostliny?

Myslím skutečně vy osobně, ne že vám o tom někdo vyprávěl😜.

Mimochodem, klidně mezi zvířátka přidejte i dítka.

Dítky, myslím ta malá nevinná stvoření  zhruba do 7-8let, ne příšery, co se do nich vlivem metamorfózy vtělí ve fázi přeměny v dospělce. Tato stvoření jsou schopná požírat cokoli o čem se domnívají. že jim to navodí nirvánu. Ty odmítám počítat.

Díky🙂

drvodelkafialova
drvodelkafialova 20.12.2023, 19:04:55 xxx.xxx.171.177

Ono to moc nedává smysl. Je to levná bylinka, sice přezimuje, ale následující sezonu už nebývá tak bujná. Je lepší ji na podzim ostříhat a nať si usušit. Na jaře koupíte novou a ta vám při dobré péči rychle naroste do úctyhodných rozměrů.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 20.12.2023, 17:02:59 xxx.xxx.171.177

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-tele-u-silnice-na-nachodsku-prekvapilo-ridicku-oblekla-mu-reflexni-vestu-40454868#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=8&utm_campaign=abtest240_dop_cizich_clanku_varC&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz 

I když to není pes, pobavilo mě to a zároveň obdivuju duchapřítomnost té paní 😀👍

drvodelkafialova
drvodelkafialova 19.12.2023, 16:04:12 xxx:xxx.f24:15de

Ona je zima a zima. Ale dobrá samice mi zvládla odchovat mladé i při  - 20.

Dnešní zimy, to jsou teploty, co dřív byly běžné v březnu. Prostě samici dejte víc podestýlky, tak 7-10 dní před porodem, někdo dává kotiště, já ne. Pokud je samice dobrá matka, postaví pěkné hnízdo a problémy nejsou. Osobně v zimě samici v době předpolkádaného porodu kontroluju, někdy zůstane mládě mimo hnízdo, tak se tam musí dát. Pokud je třeba prochladlé, normálně ho v rukou zahřeju a dám ho tam potom. Zimní vrh by taky měl být silnější, je lepší připustit víc samic najednou. Pokud má některá mladých málo, buď jí můžete přihodit nebo , když je třeba jen jedno nebo dvě, sebrat a dát k silnějšímu hnízdu. Na jaře by se třeba zvládla zahřát, v zimě ne. 

Králíkárnu nemusíte nějak temovat, ale nesmí do ní přímo foukat.

Jediné, co může být problém je voda. Normálně používám napaječku, ale tam, kde jsou v kotci mláďata, dám misku a minimálně 2xdenně dávám vlažnou vodu.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 19.12.2023, 09:24:31 xxx.xxx.171.177

Jéžiš, ty nebodavý včely mají ty plástve strašně ošklivý. Mě se vždycky moc líbí taková ta zlatá barva plástve a když to člověk odvíčkuje, je to nádhera. A tyhle chudinky šeredný, sice nebodaj, ale naše jsou hezčí.🙂

drvodelkafialova
drvodelkafialova 19.12.2023, 07:39:27 xxx.xxx.171.177

Jo, to je pravda. Tuhle ve zprávách dávali záběry ze sídliště doslova zamořeného potkany.  Běhaly tam v křoví, i na zahradě mateřské školy. Hnus. A bylo to rozhodně v Čechách, žádné ostrovy. Ještě že ty kočky máme.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 18.12.2023, 17:26:45 xxx:xxx.f24:15de

Za sebe bych se přimlouvala za zrušení možnosti přispívat zcela anonymně. Teď třeba probíhá diskuze na včelařském vlákně a je tak plná různých zcela anonymních příspěvků, že skoro přestává dávat smysl. Ať se přispívající klidně neregistrují, ale mohli by pokud je to možné, přispívat pod nějakou jednoduchou přezdívkou. Myslím tím, že by se jinak jejich příspěvek třeba nemohl zobrazit. Nejde mi o to vědět, jak se kdo jmenuje, ale když se v diskusi sejde víc anonymů, je to fakt nepříjemné. Díky.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 18.12.2023, 10:10:54 xxx.xxx.171.177

Já se na ty úly z lahve poctivě dívala. Tvůrce to myslí asi dobře, ale je tam několik věcí, co mě zarazily. Už je ten past. Mikroplasty považuju za mnohem větší riziko, než případná rezidua po léčení. Navíc může použít kyseliny.

V úle v zimě mohou včely být snadno oddělené od zásob a umřou hlady, v té lahvi se k zásobám dostanou v zimě jak?

Ano v průhledné láhvi včely můžeme pozorovat, ale to světlo se jim určitě nelíbí a stresuje  je.

Je tam víc věcí, co mě zarazily a tímhle směrem se určitě nepustím.

Co mě nejvíc dostalo, je tvrzení, že je přirozené že včelstvo vydrží dva roky, tomu nevěřím vůbec.

Ano, tenhle způsob je levný, ale nelíbil by se mi a nebyla bych ráda, kdyby to někdo okolo mých včel zkoušel.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 18.12.2023, 03:49:06 xxx:xxx.f24:15de

My už v létě úplně přestali připouštět. V létních měsících je na Mělnicku takové horko, že ti chudáci mají mají problém i dýchat, natož se starat o mladé. 

V zimě, pokud se  dá tomuhle zima říkat, odchovávají líp.