Aktuálně: 3 733 inzerátů210 935 diskuzních příspěvků18 261 uživatelů

Příspěvky uživatele

drvodelkafialova

drvodelkafialova
drvodelkafialova 04.01.2024, 09:36:51 xxx.xxx.171.177
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 04.01.2024, 09:18:06

Páni to je nádhera, kde to je?

drvodelkafialova
drvodelkafialova 04.01.2024, 09:35:43 xxx.xxx.171.177
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 04.01.2024, 08:25:24

Terminus technicus hnojovatka.🙂

drvodelkafialova
drvodelkafialova 04.01.2024, 08:08:19 xxx.xxx.171.177
list:

Tak tomu bych právě říkal “už skoro hnůj”. 

Ono totiž to, co ze stání dáváme na hnojiště není hnůj, jak se to běžně označuje, nýbrž chlévská mrva. Je to směs trusu, moči, podestýlky a zbytků krmiv a bůh ví, čeho ještě. Tato hmota po uložení na hnojišti projde procesy, jež se souhrně nazývají zráním a vznikne z ní hnůj, jež už je použitelný pro hnojení plodin. 

Přesné. Máte za jedna.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 04.01.2024, 08:06:48 xxx.xxx.171.177

hele, ono to má spoustu názvů, které se v některých případech překrývají. Než se ze zahradničení stal průmysl a většina pěstitelských substrátů začala vznikat úpravou rašeliny, připravovali si substráty zahradníci sami. Jsou na to návody a jsou tam nejrůznější pojmenování pro všechny možné typy a druhy materiálů pro tento účel používaných.  To je ale věc, která se momentálně v podstatě nedělá. A znáte to, už to nedělám, ani se mě na to běžně nikdo nevyptává. Respektive, pro sebe si zeminu a substráty míchám, ale člověk to už dělá automaticky po paměti, nemusím to nikomu pojmenovávat. Jestli vás to fakt zajímá, můžu ta označení najít v knížkách. Ani nebudu říkat, najděte si to, protože dnešní obrázkové manuály tyhle základy v sobě nemají. To je ve starších bichlích, zaplaťpánbu za ně.

Dneska je vrchol umění, když se používá kompost a stejně ho lidé neumí správně založit a pečovat o něj.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 03.01.2024, 23:32:29 xxx.xxx.171.177

Škoda, to je ale i důvod, proč vám odchází ty zmarliky. Až pořídíte další, udělejte větší jámu a dolů pěkně drenáž. Zmarlika ten jíl taky nemusí. Trpí na takových stanovištích na houby.  Ale na to svážku u domu by jít mohla. Má ráda spíš mírně zásadité až neutrální ph, klidně ji spíš udělejte štěrkovou mulč u kořenů místo kůry, to by se jí mělo líbit.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 03.01.2024, 23:16:19 xxx.xxx.171.177

Je moje. Jestli vám můžu poradit, nekupujte příliš velkou rostlinu.  Nevyplatí se to. Tuhle mám od teninkého proutečku, je jí myslím pět let a letos od začátku srpna do konce října kvetla a na výsku má cca pět metrů. Mám úplně ten nejmíň mrazuodolný základní tip, měl by vydržet až -25, ale jsou i odolnější kultivary, třeba Elmet Wilmore. Když koupíte malou, sice ji musíte první zimy chránit obalením kmene a pořádnou mulčí na kořenech, ale zvykne si a přizpůsobí se stanovišti. Roste obdivuhodné svižně, stejně jako celá tahle skupina. Vyberte jí místo s propustnou půdou a chráněné před větrem, je velmi křehká a větve se ve větru snadno lámou. Všude se tvrdí že dobře snáší sucho, to je pravda jen fo určité míry.  Co jsem se bavila s kolegy, kdo ji má na suchu, tomu neroste, kdo ji měl v jílu, chcípla. Já ji mám na vysloveně písčitém místě a denně kus od ní měním vodu kachnám a minimálně jednou v týdnu ji v horku podliju , tedy hlavně kvůli tomu dřínu, co je u ní zasazený.

Většina albízií nezmrzne, ale zabije je houba, protože jsou zasazené ve špatném typu půdy a taky že se o ně lidé neumí starat. Podle fotek vaší zahrady, klidně si ji pořiďte, musíte jen vychytat tu půdu. Písek, písek, písek. Na jaře před rašením přihnojit, nebát se ji zalít, voda ale musí odtéct a na podzim podzimní hnojivo.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 03.01.2024, 19:25:02 xxx:xxx.f24:15de

Nádherná zahrada. Jo, kdyby nic lidem občas neuschlo, zahradníci by umřeli hlady.😉

Zmarliky jsou okouzlující, nejradši mám právě ty se zeleným listem, protože ty mají nejhezčí podzimní vybarvení.  Ale u světlé fasády bude  ta vínová tvořit krásný kontrast. Kdybyste, ale přeci jen chtěla krásnou zelenou, pak Avondale nebo Hearts of Gold, jsou zas moje favorytky.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 03.01.2024, 19:12:27 xxx:xxx.f24:15de

Tihle lidé jsou blázni a nepovede se jim to. Teploty se mění, příroda se mění. 

Dneska mám na zahradě věci, které se ještě před nedávnem pěstovali na našem území jen ve skleníku. a dneska parádně prosperují. Naopak jsme se s kolegou v práci shodli, že kvalita jablek v nížině šla dramaticky do kopru.

I tvz ekologové budou muset pochopit, že je lepší nepůvodní strom, než poušť.

Obrázek Obrázek
drvodelkafialova
drvodelkafialova 03.01.2024, 17:41:38 xxx:xxx.f24:15de

gustík byl je a bude terorista. Ale plevelíme vlákno a já slibuju, že jen co mi bude líp, aspoň ho vyfotím.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 03.01.2024, 13:55:12 xxx.xxx.171.177
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 03.01.2024, 13:44:28

Kéž by. Takové rostliny prodávám.🙂

drvodelkafialova
drvodelkafialova 03.01.2024, 13:07:10 xxx:xxx.f24:15de
Odpověď na příspěvek uživatele Fikovnice z 03.01.2024, 11:52:32

Takhle jsem to četla v novinách, jestli citovala media přesné znění soudního spisu fakt nevím.😉

drvodelkafialova
drvodelkafialova 03.01.2024, 11:42:59 xxx:xxx.f24:15de
Fikovnice:

Vypadá to, že se vymlouvám…ale opravdu jsem dost dlouho přemýšlela, zda napsat o tom “okořenění spoluvězni”. 

Ono se to dnes stejně neděje, řada vězňů dostane MONčičáka (Možnou Oběť Napadení). A napsala jsem to nakonec proto, že jsem si vzpomněla na tu kočku, co jí zmr.i dali do konečníku petardu a odpálili. Přežila… Dodnes nechápu, proč ji pak veti piplali a neuspali. Orionko, některé naše věznice jsou fešácké. Pracovat není nutnost. Vězně platíme my… V devadesátkách jistý Kulhánek unesl, znásilnil a zavraždil malého chlapce, shodou okolností synka bachaře. A víte, jak to dopadlo? Chytili ho a co si pamatuji, přežil jen krátkou dobu. “Uklouzl na mýdle.” Pak byl i soud s bachaři, už si nepamatuji, zda něco vyfasovali… Chci tím říct, že v takovýchto výjimečných případech dokážu pochopit, že lidé vezmou spravedlnost do rukou, když vědí, že dotyčný by měl vězení jako rekreaci. Já osobně bych to “okořenění” neuměla, myslím, že jsem celkem mírumilovná bytost. Znovu zdůrazňuji, že pomyslná kudla v kapse se mi otevírá, když vím, že někdo krutě ublížil dětem, starým lidem nebo zvířatům.

Jj, na to si vzpomínám. Oficiální verze byla, že z výčitek svědomí spáchal sebevraždu opakovanými údery hlavy do mříží.

Byla to sebevražda a bachařům se nic nestalo.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 03.01.2024, 11:37:49 xxx:xxx.f24:15de
Vali80:

Já do čerstvého králičího hnoje sadím i česnek, a každoročně mám krásné, zdravé paličky. Na podzim nakupím několik koleček hnoje na záhon, ten rozhrabu, nechám popršet, zaryju a nechám třeba 2 měsíce odpočívat. V listopadu-prosinci nakopu řádky, zapískuju (česnek má rád propustnou půdu) a sadím. Česnek do ničeho nemočím. Nikdy neměl plíseň, ani žádné škůdce. Taky na podzim hnůj vyvážím do skleníku, kde ho pak taky zaryju. Nemusí se tak ani měnit půda. Brambory sadím jen do pytlů (kvůli hrabošům) kde dám králičí hnůj a první trávu ze sekačky. A paráda!  

tenhle postup je samozřejmě také správný. Protože mezi zarytím podestýlky a zasázením rostlin necháváte čas bakteriím na zpracování nerozložených zbytků.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 03.01.2024, 11:12:36 xxx.xxx.171.177

Tak to je. Ono je to ještě mnohem složitější, s nadsázkou by se dalo říct že o hovnu bychom mohli diskutovat dlouho😜.

Ale hodně zjednodušeně řečeno, dokud vidíte na zbytcích podestýlky nebo jakéhokoli jiného biologického odpadu jednotlivé složky, nedávejte to přímo ke kořenům rostlin, ale raději do kompostu. 

drvodelkafialova
drvodelkafialova 03.01.2024, 07:16:06 xxx:xxx.f24:15de

obecně, topí když je rovnoměrně vlhký, ne přemáčený. Já mám vedle hromady kompostu popelnici, kam sypu slepičáky na zkvašeninu. Vždycky, když přisypu na kompost další materiál, vezmu kýbl toho kvasu a nebo několik podle potřeby a proliju to, co jsem čerstvě přidala, když mám čas ještě navrch nasypu zem. Jednak tím kompostování nastartujete, ale hlavně hodně urychlíte.

V práci, při prodeji stromků vždycky radši lidem říkám, ať tam hnůj radši nedávají. Dneska to už lidé pořádně neznají a stromky tím dokáží i zlikvidovat. On totiž uleželý hnůj se nerovná hnůj starý. Pokud neprošel rozkladem - tak jak to říká Tom, jakmile se navlhčí začne hřát a skutečně citlivé rostliny může i zničit. Znečištěná podestýlka  ještě ani hnůj není, je to jen sláma smíchaná s výkaly.

Podestýlku(slámu s výkaly)  prostě přímo k rostlinám nedávejte. Nejde jen o semena plevelů.  podestýlka má různé množství rostlinných zbytků, jednak podle druhu zvířete a taky podle množství podestýlky. Na jednu stranu má celkem velký obsah živin, ale ty rozhodně nemusí být pro v rostliny v přístupné formě. Já teď přesně nevím jak to formulovat, tak se omlouvám za případnou nepřesnost. Prostě jde o to , že jak tam máte různé zbytky slámy a tak, jsou živiny vázány v celulóze, s trusem zvířat máte  tu slámu naočkovanou bakteriemi, které zahájí rozklad celulózy. To je velmi prudký proces a dochází k dvěma věcem, jednak vzniká teplo, někdy i značné, ale také dojde k velkému poklesu množství volného dusíku, protože ho spotřebují ty rozkladné baterie. Teprve, když bakterie sežerou co můžou - vše co je vlhké, zahynou a z jejich těl se uvolní živiny, které mohou rostliny využít.

Správný hnůj má stejnoměrnou barvu, je rovnoměrně vlhký, má specifický pach - to není zápach, už v něm nepoznáváte  jednotlivých složek. To je hnůj.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 02.01.2024, 19:20:54 xxx:xxx.f24:15de
Fikovnice:

Btw, Drvodělko, tady po těch šílených zprávách víte o tom, že jsem Vás už dávno před Vánocemi prosila o nějaké další video s Gustou a Kačákem? Že bychom si všichni spravili náladu…😉🙏

Já něco musím natočit, už jen abyste se přesvědčili, že přez nátlak žravých sousedů, Gustík stále řádí a terorizuje okolí. Jen mi to nějak nevychází, navíc jsem teď zas nemocná s covidem. Tak za pár dní.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 02.01.2024, 19:16:31 xxx:xxx.f24:15de
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 02.01.2024, 18:35:33

Já nevím, ti psi změní vlastně několikrát majitele - napřed taková ta předvýchova, potom minimálně několika měsíční výcvik, jasně, získá je majitel, který je s nimi vlastně nonstop, ale co se s nimi stane až zestárnou? Když bude alternativa toho robota, kdo bude chtít a bude toho schopen, pořídí si pejska jako společníka stejně.

Mě se na tom robotovi líbí, že jestli se jim povede a v zásadě není důvod proč ne, umožní to spoustě postižených lidí pomoc hned. Přeci jen výcvik psa je běh na dlouhou trať, pro robota vytvoří program a už jeho kopie nahrají do libovolného počtu pomocníků. Tyhle potvůrky se navíc dokáží učit a přizpůsobit specifickým potřebám svých uživatelů.