Aktuálně: 3 734 inzerátů210 893 diskuzních příspěvků18 259 uživatelů

Příspěvky uživatele

drvodelkafialova

drvodelkafialova
drvodelkafialova 31.08.2024, 21:23:59 xxx.xxx.171.125

Já mám dojem, že jak ty Jano, tak Tom necháváte včelkám hodně medu i cukr. Možná právě to spojuje vaše rozdílné metody - úly a je jedním z tajemství vašeho úspěchu a minimálních úhynů. Samozřejmě + pečlivost a cit pro včely. 

drvodelkafialova
drvodelkafialova 30.08.2024, 18:49:08 xxx.xxx.171.125

Já nevím nakolik je to správné, nechávám včely na dvou nástavkách 39x24 a z těch jim žádné zásoby neberu.K tomu dostávají samozřejmě cukru, letos dostaly 24 kilo na úl. Mám pocit že to je až dost, určitě je to i tím že mám Singer, ty asi opravdu proplodují až moc. Jsem zvědavá, protože se chystám přejít na jiný kmen a místo jednoho nástavku 39x24 dát 39x15. 

drvodelkafialova
drvodelkafialova 30.08.2024, 12:59:15 xxx:xxx.a836:6a39

Já se ještě vrátím k videu a problematice sečení trávy a luk. Je pravda, že pro včely nemají a ani neměly dnešní louky, jak je většinou známe, zásadní význam z hlediska nektaru. Co se však týče pylu, situace je poněkud jiná.Dnešní louky jsou ochuzené a tvoří je převážně málodruhové porosty travin, pyl, který produkují není pro včely cenný. Problém je v tom, že tyto „moderní“ louky nejsou ani zdaleka tak bohaté na druhovou rozmanitost jako ty, které byly běžné v minulosti. Dnešní louky jsou často udržovány kvůli zemědělským dotacím, což vede k tomu, že se upřednostňují jednodušší porosty většinou čistě trav, které splňují kritéria pro získání finanční podpory. Tím se ale omezuje rozmanitost rostlin, a tedy i zdrojů potravy pro opylovače. Na nově založené a správně udržované louce se každý rok přidává v průměru jeden nový druh rostliny. Když si uvědomíme, kolik různých druhů muselo být na původních, dnes už často zaniklých loukách a mezích, je to skoro neuvěřitelné. Tyto tradiční louky poskytovaly hmyzu po celý rok bohatý zdroj pylu, protože díky pestré skladbě rostlin na nich neustále něco kvetlo. Různorodost porostu na těchto loukách nejenže zajišťovala stabilní zdroj potravy pro včely a další hmyz, ale také zvyšovala odolnost těchto ekosystémů vůči měnícím se podmínkám, jako jsou například klimatické změny. Rozmanité společenství rostlin lépe snáší extrémní výkyvy počasí, sucho, nebo naopak nadměrnou vlhkost. To je zásadní rozdíl oproti dnešním „nektarodárným pásům“, které jsou sice užitečné, ale nedokážou plně nahradit pestrou a vyváženou nabídku potravy, kterou tradiční louky a meze poskytovaly. Tradiční louky nebyly jen zdrojem potravy pro včely, ale i pro mnoho dalších druhů hmyzu, které jsou pro zdraví ekosystémů zásadní. 

Když k tomu všemu přidáme ještě laxnost některých včelařů, kteří včely po vytočení medu dostatečně nenakrmí ani cukrem a nechají je spoléhat na dostupnou potravu v období během srpna, můžeme vidět, jak velkou roli hraje podvýživa v celkovém špatném stavu včelstev. Včely v tomto období potřebují dostatek kvalitní potravy, aby byly schopné se připravit na zimu. Pokud jim chybí jak dostatek nektaru a pylu z okolních rostlin, tak i dodatečná výživa od včelařů, jejich šance na přežití a udržení silného včelstva se výrazně snižuje. Podvýživa tak může být jedním z klíčových faktorů, který přispívá ke zhoršení zdraví včelstev. Když včely nemají dostatek energie z kvalitní potravy, jsou náchylnější k nemocem a parazitům, jako je například varroáza a následné virozy. Slabá včelstva se stávají ohniskem napadení varoazou a viry a vzhledem k tendenci silných včelstev vylupovat tyto zdroje potravy, dochází k řetězení problému a i zodpovědným včelařům hynou jejich včely.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 30.08.2024, 07:33:34 xxx.xxx.171.125
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 29.08.2024, 22:35:50

Mě se to video celkem líbí. Jasně, sejdeli se deset včelařů, mají jedenáct názorů, ale názor který převládá, je že se musíme všichni v chovu včel přizpůsobit měnícím se podmínkám. Takže nesouhlasím se vším , ale s vyzněním ano.

Také tam mluví,i když jen málo, o hladu včel. Nechci nikomu nasazovat psí hlavu, ale jsem dost přesvědčená , že řada úhynů je způsobená normálně hladem. Co pozoruji ve svých úlech, kdy musím začít krmit a léčit a co vidím u včelařů okolo, mi to jen potvrzuje. Náš předseda je opravdu vzorný v dodávání léčiva a už někdy po polovině července upozorňoval, že si ho můžeme vyzvednout. Když jel v druh půlc srpna na dovolenou., ⅔ lidí si ho ješt nevyzvedli.   U nás byla snůška max do ½ července. Lidé vytočili ale ani nenakrmili ani neléčili. Je tu téměř měsíc, kdy nechali včely doslova o hladu. Jak má být cokoli podvyživené životaschopné?

drvodelkafialova
drvodelkafialova 29.08.2024, 22:38:31 xxx.xxx.171.125

Pište, ale k chovu včel. Pokud máte co, protože zatím jste toho moc nepředvedl. Pokud jste včelař je vždy dobré vidět i jiný úhel pohledu a já si to s chuťí přečtu. Pokud jsem v názoru na vás vedle, je to chyba vašeho vystupování,  protože ať pátrám, jak pátrám, nenarazila jsem tu v debatě o včelách na jediný váš příspěvek, který by se dal označit za přínosný a z kterého bychom se dozvěděli my ostatní cokoli o včelách a jak , jestli vůbec je chováte.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 29.08.2024, 22:14:01 xxx.xxx.171.125
MS:

SNAŽÍM SE O DEBATU, DISKUZI, KDE SE PRÁVĚ SÁM A NEBO I OSTATNÍ SNAŽÍME NAUČIT CO NEVÍME

To vidíme jak reagujete na nějaké upřesnění. O debatu Vám nejde.

Sakra, co konkrétně jste sem ke včelám napsal speciálně vy?

Napište na jaké míře včelaříte, jak léčíte nebo řešíte nějaký problém okolo včel a jestli včely nemáte a jen tu otravujete, tak jděte do háje.

Tom 50 možná někdy zatahuje do debaty kontroverzní věci, ale z velké většiny tu mluví k věci , to jest k chovu včel. 

Vy tady plkáte o kokotinách a chcete poučovat o věcech, o kterých narozdíl od Toma nebo Gora víte málo nebo nic.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 29.08.2024, 18:12:42 xxx.xxx.171.125

Letmý kontakt hrotem 🤪

To mě fakt pobavilo. To je z kategorie vysvětlení - pán velkomožný ja ho nebodnul, on sa dá ako šmýknul a trikrát mi na nožík upadol.  

drvodelkafialova
drvodelkafialova 29.08.2024, 13:47:01 xxx.xxx.171.125

Hranice se vždy hlídala se zbraní nabitou ostrými náboji v ruce. Dnes kdyby byla vůle, jde ohlídat snáz než kdykoli předtím pomocí dronů a satelitů. Neproklouzne ani myš. K přechodům slouží celnice, kde se prověří doklady. Pokud je nemáš v pořádku nevstoupíš. Pokud chceš vstoupit pomocí násilí zastřelí tě hraniční stráž. Pokud nezastavíš na hranici na výzvu stůj, následuje varovný výstřel, jdeš dál následuje další výstřel jen ne varovný. 

Kdokoliv na území EU bez dokladů rovnou de časově neomezené detence dokud nebude deportován. Kdokoli z migrantů s platnými doklady sebemíň nedodrží zákony EU okamžit do detence , dokud nebude deportován.

Okamžitý zákaz náboženských škol a školek atd atd.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 28.08.2024, 13:18:42 xxx.xxx.171.125

Já teď četla v posledním včelaři článek, kde autor propaguje odvlhčování nebo spíš  pvysoušení úlu, s tím že to včelám ohromně usnadní život. Já teda nejsem nějak moc zkušený včelař, ale včela přece speciálně v zimě tu vodu potřebuje a o to víc pokud má i třeba jen v části zásob melecitozu. Pokud se bude někdo řídit uveřejněným článkem a dá včelám do úlu jakýsi podivný vysoušeč s hydrogelem, jsem dost přesvědčená že mu moc včel do jara nevydrží. 

drvodelkafialova
drvodelkafialova 27.08.2024, 16:50:25 xxx.xxx.171.125
»
Odpověď na příspěvek uživatele N z 27.08.2024, 16:24:42

Já prostě nechápu, proč by jakékoliv pravomoci tohohle typu měla mít vojenská policie.   A ještě kontrolovat, jestli mám oprávnění nosit maskáče. To je přece blbost. Všichni moc dobře vědí, kde je problém, tak ať ho řeší a nezabývají se nesmysly a to to označuju mírně. 

drvodelkafialova
drvodelkafialova 27.08.2024, 13:27:19 xxx.xxx.171.125

Mě se to nezdá. Tyhle pravomoci má mít pouze a jen státní policie. A nošení maskáčů? To jako fakt nechápu, proč by tohle mělo být trestné.

Co se týká domobrany, pokud bude dobře pracovat policie a lidé se nebudou bát nejrůznější pakáže, nebude k jejímu vzniku důvod. Pokud je důvod pak mají politici a policie v první řadě zajistit, aby byl odstraněn důvod strachu,   například vypráskat z EU nelegální migranty i s potomstvem. 

drvodelkafialova
drvodelkafialova 27.08.2024, 11:28:20 xxx.xxx.171.125

https://slovnikcestiny.cz/heslo/ekologista/0/21510

Našla jsem moc pěkné označení pro tenhle typ aktivistů.  Často nadávám na ekology a nedávno   jsem zjistila že se už začali oficiálně dělit na skupinu ekologů, s kterými se dá v mnoha věcech jen souhlasit a i v případech kdy nesouhlasím, má jejich tvrzení nějaký logický záměr a ekologistů což jsou fanatici schopní prosazovat kdejaký nesmysl.

Ekologista je takový zelený nacista.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 27.08.2024, 05:40:24 xxx.xxx.171.125

Dneska se těmhle umělotinám nikdo nevyhne, i když třeba limonády nepije. Právě proto mi přijde doslova směšné , zdůrazňovat že dětem nejde nabídnout talíř medu. To je snad jasný, že takhle by to ani nejedly. 

drvodelkafialova
drvodelkafialova 26.08.2024, 22:15:45 xxx.xxx.49.16
»
Odpověď na příspěvek uživatele Janae z 26.08.2024, 21:14:02

Jezte si co chcete. Sojový rohlík jsem čistě plácla,  ony jsou tuny jiných tvz zdravých potravin, co lidé dětem klidně dávají a obsahují třeba právě ten levný a velmi nezdravý cukr z kukuřice + další šmakulády. Já na medu nevidím špatného nic a na tom že by ho někdo dal ve formě plástve dětem na mlsání také ne.  Talíř ho jistě nesnědí, to nevím kde jste vzala že by někdo tvrdil, ale každý den pár kousků klidně.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 26.08.2024, 19:09:11 xxx.xxx.49.16
»
Odpověď na příspěvek uživatele Janae z 26.08.2024, 15:25:21

Já bych si tím tak jistá nebyla. Navíc pořád lepší, kdyždá dítěti kus medové plástve , než rohlík ze sóji.  

drvodelkafialova
drvodelkafialova 26.08.2024, 14:32:29 xxx.xxx.49.16

Krystalizuje😉, no jo pořád.😛

Nicméně, stejně by mě zajímalo, co tam v Bulharsku kvetlo. Také přidávali do medu fíky a ořechy, bylo zvláštní že jim to nezkvasilo.  Já to kdysi zkusila s ještě koupeným medem, přidala jsem ořechy a krásně to zkvasilo.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 26.08.2024, 08:55:00 xxx.xxx.49.16
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 26.08.2024, 08:34:41

Taky mě to zaujalo 😄.  Musela jsem dát odkaz, co kdyby tu byl koupěchtivý zájemce.

Ale bez legrace, nějací kupci by se určit ě našli. A kdyby byla cena níž, málo by jich nebylo.

Před lety jsem v Bulharsku na trhu viděla prodávat kusy pláství zabalené v celofánu. Kupovali jsme si je na pláž, byl výborný . Také tam měli sklenice s medem a uvnitř plástve, vůbec necukernatěl.