Aktuálně: 3 733 inzerátů210 886 diskuzních příspěvků18 259 uživatelů

Příspěvky uživatele

drvodelkafialova

drvodelkafialova
drvodelkafialova 07.09.2024, 17:01:42 xxx:xxx.ab5a:4fa2

Zdravím.

Jak se letos daří kosům u vás na zahradě? Máte štěstí, že se u vás objevují? U nás na zahradě se jich pár stále drží, převážně samičky. Vždy jsem si užívala jejich ranní zpěv, který mě byl nádherný. Letos jsem si však všimla něčeho zvláštního. Jak se jejich počty kvůli viru usutu výrazně snížily, ztrácí i jejich zpěv svou krásnou melodii. Místo nádherných trylků slyším jen jakési útržky, jako by zpěv odbývali. Jeden kos u nás pravidelně zpívá, ale spíš ječí než zpívá. Pamatuji si doby, kdy zpívali s takovým nadšením, aby zapůsobili na samičky, ale teď, když samec nemá konkurenci, je jeho zpěv spíš jen halsitým pískáním. Vidím ho z okna, je to kos, ale jeho zpěv se zdaleka neblíží těm krásným melodiím, na které jsem byla zvyklá. Kdysi jsem sledovala dokument o kosech, kde bylo ukázáno, jak se mladí samci vzájemně učí zpívat a trénují své melodie. Přemýšlím, jestli by třeba nahrávka zpěvu „starých kosů“ mohla tohohle kosáka inspirovat k lepšímu výkonu. Co myslíte, má to šanci?

drvodelkafialova
drvodelkafialova 05.09.2024, 17:34:24 xxx.xxx.171.125
»
Odpověď na příspěvek uživatele Michal-Š z 05.09.2024, 16:59:52

Souvislost v tom vidím.  Pořád se jedná o izolování matek a příliš velké zásahy do chodu včelstva. A léčení kyselinami.

Pokud tu matku na jaře omezím způsobem,   který je výše popisován, bojím se že bude příliš závislá na mojí péči. Pak stačí nemoc a dopadne to viz případ co jsem sem nakopírovala. 

drvodelkafialova
drvodelkafialova 05.09.2024, 15:06:24 xxx:xxx.d167:9873
goro:

Petra teraz ti napíšem niečo čo sa určite nebude Tomovi páčiť 😉… OP je tiež cesta, ktorou sa dá úspešne včeláriť (bez úhynov, bez rojenia, s minimom práce)…mám priateľa Jožka, ktorý má viac ako stovku rodín vedenú týmto spôsobom a nevie si vynachváliť, už o tom písal aj do Dymáka… ja aby som úprimne napísal, tiež od počiatku pokladal metódu za prácnu a za  “znásilňovanie včiel”, chovateľ ich prinúti vytlačiť med z plodiska, komplikuje im chov plodu s tým že mladušky majú peľ ďalej od lariev ale… ako píše MS, metóda sa dá vždy modifikovať, prispôsobiť ale na to by ju musel človek praktizovať…… nemusí sa zimovať na pár plástoch v plodisku, 2x do nich v zime liezť a pod… hoci kamarát Jozef hovorí o nižšej prácnosti, on to porovnáva s Dadantom, ktorý mal predtým (ľahšie nájde matku, nemusí sa venovať toľkým plástom v plodisku pri výmene a pod) 

….mne na metóde vadí ten peľ (pokladám ho za rozhodujúci pre kvalitu včiel) a hlavne mriežka, tú ja nepoužívam a bez nej OP nefunguje… píšeš o vyššej prácnosti, tá sa vždy dá zredukovať praxou ako píše MS, ale neverím že by som sa priblížil k 20 min. čistého času na rodinu za rok, ktoré dnes (okrem medobrania)  mám pri mojom systéme… ale komu hus, komu prasa, komu pečená klobása… keď včelári nebudú skúšať zastaví sa vývoj…

Já jsem si dovolila zkopírovat část diskuze z jednoho fora, kam se jen občas podívám

10 úno 2024 19:43 Ony se toho právě nemusí dožít. Loni jsem touto dobou přišel o cca 15 včelstev. Rapidně zeslably a i když měly zásoby, tak umřeli hlady.pokud matka zaklade jeden rámek, a ochladí se tak nastanou 2 možnosti, buď plod zruší a snědí, nebo naopak musí udržovat teplotu cca 37C cca 30 dní. Současně nemohou na záchod, pokud není teplo, aby se mohly vyprášit. Pokud se to opakuje 2-3* , nemusí to dát.Ono při tom použití izolátorů jakmile se vypustí matka, tak defakto hned zaploduje hodně rámků ( 2-5) , pokud není extra silné včelstvo ( které si bohužel dost často dotáhne nemoci a padne), ploduje už od začátku ledna , takže pokud tam v lednu byly 4 roztoči, koncem února jich už může být přes 200 a v červenci je konec .Míň známá věc je, že rojit se chce 3 generace, tedy izolaci se toto oddálí. Záleží i na plemeni včel. Ideál je, podle místních možností matku v půlce květů řepky zavřít do izolatoru a pak ji rovnou vyměnit a včely přeléčit. Třeba kyselinou šťavelovou.

chovám asi 35 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159

Přesně tenhle typ včelaření, mě odrazuje od pokusů s izolací matky a OP. Jasně, tomuhle včelaři včely pomřely na jaře, ale bojím se, že pokud člověk udělá v tohle super umělém chovu chybu, včely si zlikviduje.  Ono to zní hezky, když to popisuje MS, který to umí, ale takhle to vypadá, když to někdo neumí. 

drvodelkafialova
drvodelkafialova 05.09.2024, 10:28:11 xxx.xxx.171.125

Já i věřím že s metodou OP jde včelařit bez úhynů, ale to pro mě není rozhodující.  Zjevně toho dosahujete jak ty Jano, tak Tom. Už pomalu najíždím na metodu Toma😜, to pomalu zdůrazňuji 😀. Proto zatím neplánuju tvoji metodu zkoušet, ale líbí se mi obě. 

Když pominu věci., které vyjmenoval Tom   a souhlasím s nimi, musím znova říci co mě odrazuje asi nejvíc. Aby metoda byla úspěšná vyžaduje spoustu zásahů a jsou tam fáze, kdy stačí z nějakéh důvod vypadnout a je vymalováno.

Když se budu řídit tvou či Tomovou  metodou, včely nebudou strádat i kdybych k nim nemohla třeba 2 -3 měsíce a pokud se zapojí i laik bude i med.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 05.09.2024, 07:22:44 xxx:xxx.d167:9873
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 04.09.2024, 19:00:47

Zdravím, Jano. Děkuji, že jsi nám tu  popsal metodu OP. Přečetla jsem si to několikrát a musím přiznat, že i když to určitě není špatný přístup, není to něco, co bych chtěla sama vyzkoušet. Možná by to fungovalo, pokud se přesně dodrží termíny rozšiřování plodiště a doplňování medníků.  Letos jsem si  ověřila, že tato metoda by pro mě byla příliš komplikovaná.Hned na jaře jsem měla úraz a úplně mě to vyřadilo z práce okolo včel. Rodina mi sice pomohla, ale nikdo z nich by nedokázal provádět všechny úkony, které metoda OP vyžaduje. Pokud nemám kolem sebe někoho, kdo by zajistil, že se vše udělá včas, včely by mohly strádat, nebo dokonce zahynout. Pokud budu včely chovat způsobem, jakým to děláš ty nebo Tom, sice možná přijdu o část medu a včely se mohou vyrojit, ale nebudu riskovat, že nepřežijí. Preferuji i proto jednodušší přístup, který dává více prostoru přirozenému chování včel.  Také mám pocit, že je tato metoda až příliš umělá, a vadí mi likvidace trubců. Věřím, že včelstvo je potřebuje. Metoda OP má jistě své výhody. Hlavní z nich je jarní teplotní stabilita. Té však dosáhnu i zúžením plodiště, jak jste to s Tomem na jaře popisovali.

Když to shrnu, pro někoho, koho med živí a má vyškoleného spolupracovníka, který ho případně dokáže plnohodnotně zastoupit,  je to možná správná cesta a nejspíš získá medu víc, než já. Pro mě to ale není směr, kterým bych se někdy vydala.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 04.09.2024, 15:53:53 xxx.xxx.171.125
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 04.09.2024, 15:33:33

U nás je obsypaná, když tedy kvete. Ostatně jeden z jejích názvů je Pohankovec čínský, právě pro její příbuznost s pohankou. Předpokládám že i meduje, ale pro mne je významná kvůli pylu.

Ten zlatobýlový med jsem loni ochutnala a se všemi se shodla, že méně dobrý med jsme nikdo neochutnali.⁸

drvodelkafialova
drvodelkafialova 04.09.2024, 11:13:19 xxx.xxx.34.212

Ne, nemám s tím zkušenost a ani mít nebudu. Nicméně v tomhle případě jsem reagovala na anonyma. Pokud se jedná o řešení  melecitosní snůšky, přijde mi vaše metoda rozhodně zajímavá.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 04.09.2024, 08:01:41 xxx.xxx.171.125

Klidně, já se to ráda dozvím, tedy s tím cementem.  Ale prosím, založte na to nové vlákno. Jestli to budete probírat tady, nikdo další to nemá šanci najít.

Dík.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 04.09.2024, 07:58:41 xxx.xxx.171.125

Letos je to celý rozhašený. U nás z křídlatky vždycky nosí a hodně, ale letos asi nepokvete. Já už to tu zmiňovala, ty mrazy přišly bohužel v takovou dobu, kdy i rostliny kvetoucí během léta a tudíž pozdější utrpěly. Něco kvete třeba o měsíc dýl a něco vůbec.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 03.09.2024, 17:30:56 xxx.xxx.171.125

Ona podvýživa nemusí být vůbec vidět ani na zvířeti a rozhodně ne na člověku. Právě tlustá dáma , kterou zmínil Tom, může být solidně podvyživená, protože jí samé nezdravé blafy, co nejvíc zpracované. Podvyživené tělo se pak brání zpomalením metabolismu a tloustne.  Takový tvor a píši tvor, protože to platí všeobecně, může navenek působit jako že je vykrmený a přitom strádá, je extrémně náchylný k jakékoliv chorobě nebo fyziologické poruše.

Možná to platí i u včel. Díky nekvalitní potravě se dostanou do módu tlusté černé dámy. Navenek působí nakrmeně, jejich počty budou slušné, ale dík podvýživě způsobené nekvalitním krmením a také málodruhovým pylem , jsou extrémně náchylné na choroby všeho druhu = kolaps.