goro: Petra teraz ti napíšem niečo čo sa určite nebude Tomovi páčiť 😉… OP je tiež cesta, ktorou sa dá úspešne včeláriť (bez úhynov, bez rojenia, s minimom práce)…mám priateľa Jožka, ktorý má viac ako stovku rodín vedenú týmto spôsobom a nevie si vynachváliť, už o tom písal aj do Dymáka… ja aby som úprimne napísal, tiež od počiatku pokladal metódu za prácnu a za “znásilňovanie včiel”, chovateľ ich prinúti vytlačiť med z plodiska, komplikuje im chov plodu s tým že mladušky majú peľ ďalej od lariev ale… ako píše MS, metóda sa dá vždy modifikovať, prispôsobiť ale na to by ju musel človek praktizovať…… nemusí sa zimovať na pár plástoch v plodisku, 2x do nich v zime liezť a pod… hoci kamarát Jozef hovorí o nižšej prácnosti, on to porovnáva s Dadantom, ktorý mal predtým (ľahšie nájde matku, nemusí sa venovať toľkým plástom v plodisku pri výmene a pod)
….mne na metóde vadí ten peľ (pokladám ho za rozhodujúci pre kvalitu včiel) a hlavne mriežka, tú ja nepoužívam a bez nej OP nefunguje… píšeš o vyššej prácnosti, tá sa vždy dá zredukovať praxou ako píše MS, ale neverím že by som sa priblížil k 20 min. čistého času na rodinu za rok, ktoré dnes (okrem medobrania) mám pri mojom systéme… ale komu hus, komu prasa, komu pečená klobása… keď včelári nebudú skúšať zastaví sa vývoj…
Já jsem si dovolila zkopírovat část diskuze z jednoho fora, kam se jen občas podívám
10 úno 2024 19:43 Ony se toho právě nemusí dožít. Loni jsem touto dobou přišel o cca 15 včelstev. Rapidně zeslably a i když měly zásoby, tak umřeli hlady.pokud matka zaklade jeden rámek, a ochladí se tak nastanou 2 možnosti, buď plod zruší a snědí, nebo naopak musí udržovat teplotu cca 37C cca 30 dní. Současně nemohou na záchod, pokud není teplo, aby se mohly vyprášit. Pokud se to opakuje 2-3* , nemusí to dát.Ono při tom použití izolátorů jakmile se vypustí matka, tak defakto hned zaploduje hodně rámků ( 2-5) , pokud není extra silné včelstvo ( které si bohužel dost často dotáhne nemoci a padne), ploduje už od začátku ledna , takže pokud tam v lednu byly 4 roztoči, koncem února jich už může být přes 200 a v červenci je konec .Míň známá věc je, že rojit se chce 3 generace, tedy izolaci se toto oddálí. Záleží i na plemeni včel. Ideál je, podle místních možností matku v půlce květů řepky zavřít do izolatoru a pak ji rovnou vyměnit a včely přeléčit. Třeba kyselinou šťavelovou.
chovám asi 35 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159
Přesně tenhle typ včelaření, mě odrazuje od pokusů s izolací matky a OP. Jasně, tomuhle včelaři včely pomřely na jaře, ale bojím se, že pokud člověk udělá v tohle super umělém chovu chybu, včely si zlikviduje. Ono to zní hezky, když to popisuje MS, který to umí, ale takhle to vypadá, když to někdo neumí.