Ale tak já jsem po SK prochodila víc krajiny než jen ty provařené Tatry. 🙂 Navíc zásadně mimo sezonu (také mi tam třeba dva týdny pršelo a to má člověk pak hory prakticky sám pro sebe). Se psem se dosud smělo striktně na vodítku. Nyní to bude na vodítku po asfaltce. Takže ono vlastně asi nejde o ochranu volné zvěře jako o úplné vytlačení psů z těch hor. Kde nebude žádný pes, tam nemůže být volně pobíhající pes.
Já se na druhou stranu nedivím. Z mého okolí má stoprocentní přivolání možná 1 % majitelů, tak 30 % má psa vychovaného a ovladatelného. Zbytek je katastrofa. Jen čistě hypoteticky: myslím, že kdyby byly zavedené povinné zkoušky pro všechny majitele psů ve smyslu: první atestace před pubertou, druhá po pubertě - jen základní poslušnost, vlastně jen to přivolání a v případě neúspěchu odstupňovaná pokuta (nezvládněš poprvé, je to za X, nezvládneš podruhé, je to za X+Y atd.), tak by ČR hned měla dost peněz na zalátání rozpočtu.
Někdo může argumentovat, že psa z vodítka nepouští, tak nepotřebuje přivolání, ale to je asi jako že když autem jedu ze vsi do vsi, nepotřebuji znát pravidla z kruhového objezdu... Nepuštění z vodítka kolem mě jsou buď absolutní asociálové, které jejich majitelé vytáhli z nějakého příšerného průseru/útulku nebo bišonci přivázaní k nějaké babičce. Jinak si to běhá všechno, jak je libo.
A jen dodávám, že já nejsem to 1 %. Nemám stoprocentní přivolání. Když leží třeba půl kuřete vyhozená pod balkonem, nastává u nich selektivní hluchota. Stejně tak moje feny nezvládají dobře projít v klidu vedle malého střapatého psa. Malý střapatý pes je opakovaně pokousal. Takže ano, v těto případech prostě musí nastoupit vodítko. A kdybych dělala zkoušky vedle malého střapatého psa nebo pečeného kuřete, vždycky propadnu.
Zrovna jsem si říkala, že spuštění vlákna politika spolu s možností vkládat příspěvky neregistrovanými uživateli je poměrně tenký led. Na ifauně jsem si (tenkrát také ještě jako neregistrovaná) sledovala čistě psí informace, takže netuším, jako tam tohle vlákno přežívalo, zda čisté nebo smáčené do stoky nenávisti.
Také jsem myslela, že založení politiky pod psa se bude primárně vztahovat na zákonodárství vztahující se k chovatelství této zvěře.
Třeba minulý týden jsem se z médií dozvěděla, že s největší pravděpodobností už nikdy nepojedu do svých milovaných Vysokých Tater. Chystá se schválení zákona, že pes tam bude smět jít s člověkem pouze po asfaltových cestách. Ani v dnešní době plné dronů a kamer není možné ohlídat několik arogantních nevychovanců, kteří nechají své psy honit zvěř, takže plošný zákaz. No a na asfaltku mezi cyklisty a mimo chladivý stín prostě tlapky dřít nejdeme...
Po 4 dnech už bych zas nedávala syrové maso, ale mini dávku neutrálního jídla - od vývaru zeleniny po rýži a nula tuku atd. Do dýně, brambor mixlých postupně přihazovat po g masa libového atd.
Pes nechce syrové maso.
Zkusím jeden den chceš nechceš. Další den ráno už jiný zdroj masa.
Megy nejí nic jiného než kuře a pečenou rybu. Jednou za čas dostane záchvat nedostatku jater. Kuře z penny odmítli žrát všichni. Prostě je tam něco špatně.
Pokud pes sní něco, z čeho mu nebylo dobře, vyhne se tomu. Většinou. Tester je tady kočka. Nedávat kočku psovi, dát kočce jídlo pro psa.
Vůně může připomínat něco špatného.
Já to teda k tazateli testovat nejdu.
Ale 2 3 4 dny se pes bez jídla nenechává.
A pokud má pes fyz. a psych. zátěž, nevydrží nejíst 2 dny. Umře.
Napsala jsem to nepřesně. Nebyla jsem až tak drsná, že by čtyři dny neměla v hubě. Dostala nabídku např. za studena lisovaných granulí, které máme vždy jako rezervu pro případ nouze třeba někde mimo domov. Těch něco pojedla, ale nic moc. Byla tedy hladová, ale nikoli polomrtvá hlady. Jen dnes zpětně vidím své chybové jednání, že jsem na ní byla zbytečně tvrdá a tlačila do ní to syrové maso. Každý den dostala jinou nabídku... králík, ryba, hovězí, zvěřina... a stále nic. Vypadalo to opravdu, že je vybíravá. (Ona k tomu hlavně neměla žádné další příznaky, že by jí bylo zle. Normálně venku běhala, chtěla aportovat, žádná skleslost, průjem, změny běžného stavu... nic. Prostě jen nechtěla syrové.)
Dnes už vidím, kolik toho člověk udělal špatně na své cestě za poznáním. A to mě samozřejmě dost mrzí.
Ještě s malým odstupem závěrem fotodokumentace. Toto se stane při sečbě až po odkvětu. Monokultura ječmene myšího, mezi kterým živoří zbytky jílku vytrvalého. Všechny ostatní traviny, jetel, pampelišky, prostě cokoli, co tvoří pozemní městskou zeleň, je mrtvé. Až tahle sýpka osin dozraje, bude pro většinu psů číhající pastí bolestivých zánětů. A zbývá čurání přímo na chodník.
U nás doma nemluvíme sprostě, takže shrnuji nejdrsnějším povoleným výrazem: je to dost na prd.
A teď je o hladu? Nejí nic? Tak to asi zhubne hned. :-)
1) je to ženská
2) to je vše
Hárání, pohárání, listopad, úterý. Dnes nejí játra, zítra jí játra, ale jen když je osmažím a dám na modrém talířku. Včera chtěla hrozně moc granule, dnes prý nevyleze z postele.
Počkám, až bude mít hlad, do misky dám to, co spolehlivě chutná a patří tam (s kostmi atd.).
Mletiny nevedeme, není přehled, co v tom je. Masu může klidně něco být, to nevíme.
Normálně čtvrt kuřete do misky. Nesní za 10 minut, miska odchází do lednice a ani u toho nemluví. Večer dám misu na 10 minut... a mezi tím pes pracuje.
Hlídám, esi se necpe někde u slepic, koní, oveček, ... nekrmí mi psa někdo z příbuzných, nervu mu moc pamlsků atp.
Kuře do misky a pá.
No ale tenhle sedlácky zdravý přístup nemusí fakt vždy fungovat. Také jsem tak na začátku postupovala - chceš/nechceš - nazdar. Jenže ona byla o hladu třeba i čtyři dny, pak to syrové tedy z hladu sežrala a do hodiny se vyzvracela.
Nevím, zda je to tím, že je to městský "pudlík" 🙄 , rozmazlená fifinka nebo prostě opravdu měla žaludek na vodě.
(Mletým jsem myslela hrubomleté. Jsou to dost velké kusy na to, aby bylo trochu k rozeznání, co je svalovina, tuk, vnitřnost... Do jemně mletého bych také nešla.)
Mám dvě feny na BARF, jedna z nich občas přestane žrát, vrtá se v tom a plive to, někdy se i pozvracela. (A přitom jedu stále osvědčené dodavatele i druhy). Tak přejdu na vařenou variantu. Není to vaření jako pro člověka pěkně do měkka, je to jen ovaření. Dám vařit trochu vody samotné nebo s trochou rýže, zeleniny, když se začne vařit, hodim do toho mleté syrové, nechám minutu zatáhnout a vypínám. Vytvoří se mi taková nechutná polévka, ale fena je spokojená a žere. Takto krmím pár dnů až týdnů, občas už jí tam pašuju syrové (dám jí třeba z ruky, když chystám druhé feně) a když vidím, že už syrové zase bere, vracíme se k němu pomalu.
Nejde to samozřejmě s kostmi, musí to být jen svalovina, droby... mletý králík nebo drůbež nelze, kosti ztvrdnou na kost.
Zdravím všechny obyvatele měst a vznáším dotaz, jak u vás vypadají plochy zeleně nespadající pod jednotlivé městské části, ale jsou to pruhy zeleně u komunikací, tedy jejich údržbu obstarávají technické služby města.
Za posledních pár let po rozhodnutí o sečbě 2x rok se totiž veškeré tyto plochy rychle mění na monokulturní porost ječmene myšího. (Asi každý pejskař už se setkal s pojmem osina). Ječmen myší spolehlivě vytlačuje vše ostatní, nezvládne to mezi ním ani pampeliška, která si najde cestu i skrz chodník.
Důvodem dvou sečeb je údajné lepší zadržování vláhy - ano, to platí, pokud je oseto směsí travin bez plevelných invazivních druhů.
Takže nyní se na Praze 10 urodilo opět o tisíce osin více než loni. Pokvetou v klidu do konce léta, kdy suché a žluté budou rozmetány kotoučem sekačky na všechny strany, aby v roce 2024 opět ubylo obyčejné trávy.
Stěžovat si na magistrátu je stejně jako stěžovat si na pařezu na pasece...
Odpověď na příspěvek uživatele vyzivaproklouby z 31.05.2023, 11:14:52
Přidávám jen svou zkušenost. Lidský MUDr. i zvířecí MVDr. shodně řekli, že kloubní výživa jsou víceméně vyhozené peníze. Já nevím, jen tlumočím dva názory. Mám psa po operaci kolene a ptala jsem se, zda mám podáváním kloubní výživy snížit pravděpodobnost problémů s dalšími klouby a dostalo se mi této odpovědi. Pak mám člověka s problematickým kolenem a ten slyšel od svého lékaře, ať si důchod šetří na funkčnější produkty... 🙄
A nyní již k vláknu, které se zde proplétá poslední dny.
Já vám nevím jistě, ale přijde mi, že osoba, která zde dnes výrazně plní vlákno k tématu administrativy, patří k těm lidem, kteří (stejně jako můj hnědý pes) - potřebují mít za každou cenu poslední štěk. Každá (ideálně rozzlobená) reakce v nich rozleje chemikálie vedoucí k dalšímu příspěvku.
Pokud diskutující uklouzne z konstruktivních připomínek k lacinému pohrdání skupinou (zde např. "pejskaři"), řekne tím o sobě mnohé a diskuse přestává být diskusí a stává se pohazováním špíny.
A od lidí, kteří tento způsob interakce vyhledávají, je nejlepší odejít a nereagovat na více.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 31.05.2023, 09:51:25
Zákrok TPLO proveden na Praze 9, MVDr. Daníček. Cena tedy děsivá, ale jinak musím pochválit, vypadá to vše na nejlepší cestě, samozřejmostí je komplet lékařská zpráva včetně RTG. Pes se pomalu rozchází, stehy prakticky neviditelné, hojení dobré, sbíráme na následných rehabilitacích jednu pochvalu za druhou.
Jen tedy majitelé už trochu melou z posledního. Hnědý pes nesmí chodit, černý pes nutně potřebuje hodně chodit, rozpad smečky při venčení nesou obě velmi špatně, nic se jim nedá vysvětlit... 🙄
Do ifauny jsem naskočila víceméně, když už motory byly vypnuty. I tak jsem se záhy po svém dotazu dozvěděla kvalifikovanou odpověď, ke které přibylo příjemné popovídání. Dovoluji se tedy přistěhovat rovnou do "novostavby" již s registrací a myslím, že budu radostným čtenářem a pokud budu disponovat validními informacemi, také se ráda podělím. 🙂