Drvodělka fialová: Nechci se navážet do majitelů bul plemen, ale mě třeba malý pejsek bez vodítka vůbec nevadí. Ještě jsem neslyšela o případu, že by takový psík někoho zakousnul. Pokud mám psa, co nesnese, že k němu taková čudla čuchne nebo na něj štěká a je jedno, co mám za plemeno, prostě s ním vůbec nechodím tam, kde bych se do podobných situací dostala. Sama mám velkého, potenncionálně nebezpečného psa, chodím s ním tam, kde cizí lidi nepotkávám a chován se tak, abych minimalizovala riziko. Kdybych tuhle možnost neměla, vůbec si ho nepořídím. Je spousta plemen, která podobné problémy nemají.
To, že si kdokoliv pořídí zvíře, neznamená, že s omezuje, natož ohrožuje okolí.
Drvodělko, dovolím se postavit se vám do opozice. Mnoho malých pejsků k naší hnědé přiběhne a okamžitě se chytá jí provádět hluboké rektální vyšetření. (Ona psům voní, i když nehárá.) Hnědá si jde po svých, nikoho si nevšímá… dokud jí nevleze doslova do jejího prostoru s těsným kontaktem. V tu chvíli lehce zavrčí a pokud pes ignoruje, zfackuje ho za řevu. (Ona ještě nepřišla na to, že umí kousat.) Následně na mě řve majitel malého internisty.
Bydlíme ve městě, takže jít někam, kde nejsou malí psi, znamená chodit venčit do vlastního sklepa.
A jak možná víte, protože jsem to tu psala opakovaně, naše feny opakovaně pokousal malý pes.
Doplním včerejším zážitkem. Přecházím hlavní třídu, dva pruhy aut, dvoje tramvajové koleje. Auta nám dávají přednost, tramvaj je ještě daleko. Vstupujeme do vozovky. Proti nám paní s malým psem na flexině. Holky na krátko na pevném vodítku těsně u mě. Tramvaj se blíží, paní také. Akce. Malý pes vystřelil z flexi s cholerickým řevem až k holkám. Reakce. Mých dvakrát dvacet dva kilo vyletělo proti. Ty tři vteřiny, než jsem je dostala zpátky do klidu k sobě, byly přesně ty, kdy už jsem měla být z toho tramvajového pásu pryč. Tramvaják naštěstí vše z dálky viděl a dávno brzdil. Auta stála, tramvaj stála, všichni měli podívanou.
Výsledek: respektuji váš názor, vychází z vašich zkušeností. Ta moje je úplně opačná, moje znamená, že i malý pes, který nemůže nikoho zabít, může napáchat škody. Přinejmenším psychické.