Aktuálně: 3 948 inzerátů206 540 diskuzních příspěvků18 210 uživatelů

Příspěvky uživatele

Thielli

Thielli
Thielli 02.11.2023, 09:18:36 xxx.xxx.65.248
hmn:

tedy mám obyč. šňůry, lehoulinké, pevné, super (černá průměr 6mm, oranžová 4mm). Na ruku namotám metry. Jen se s tím musí naučit zacházet, bezpečně :

Obrázek

Ony jsou nejlevnější a nejlehčí, máme také takové, jenže byly používány pouze relativně krátce na výcvik v pubertě a pak už ne. Jejich nevýhoda je, že vše do sebe nasají. Vůbec mi nevadí bláto a louže na chatě. Ale hnědá to bude tahat celou zimu po městě, v prosolené břečce, mezi flusanci, nesebranými hovny a vyhozenými špagetami z okna… Proto musím utratit peníze za tu nesavou variantu. 🙄

Jinak hmn díky, že jste mě ušetřila včera při rozboru mého průseru - ale věřte, jako by se stalo 🙂 už vás trochu znám, souhlasím s tím, co tu píšete/radíte a máte proklatě pravdu. 

Thielli
Thielli 01.11.2023, 20:27:35 xxx.xxx.242.84
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 01.11.2023, 20:14:02

Fyzio jsme po operaci absolvovali. Masáže, balanční podložky, magnety, laser, hydroterapii. Tisícovky ze mě lítaly jak z večerníčka. A vzhledem k tomu, že máme v rodině protetika, co ovládá i fyzio u lidí, proběhlo zaučení na psím fyzio, jak pokračovat v rehabilitacích i doma. Chata u Berounky s plaváním a broděním po celé léto je pak ještě benefit.

Thielli
Thielli 01.11.2023, 19:32:20 xxx.xxx.242.84

Dle veterináře, co jí operoval, má už i druhou zadní nohu citlivější v určitých úhlech. Zřejmě tam bylo něco špatně už od štěněte, protože ona si odjakživa ulevovala pozicí do boku. Vsedě i vleže. Když pobíhá, je v pohodě, už i skáče, ale pohyb do lehu a vstávání je u ní jak u starocha, neohrabané. Do úrazu ještě s černou lítaly a skákaly na sebe ve hře, tomu už se teď hnědá brání. Uhýbá jí, neskotačí a jen někdy se nechá vyprovokovat k honičce.

My budeme prostě stabilně stopovat Prahou. Krásné nové kšandy už má, teď přidáme šňůru, budu jí dávat na zvykání nějakou lehčí, kratší, kde o nic nepůjde, pak přidávat délku, aby to začala brát jako normální věc. V tomhle je lepší než černá, ta na provaze zamrzne mnohem víc. Procvičovat povely budeme stále, ale asi se na ně už nikdy nespolehnu. Když potkáme ty problematické protějšky, ona nasaje nozdrami a ve stejné vteřině, co si čichne, jí z konečníku vypadne mozek. Přepne a nevnímá, nevnímá vůbec nic, můžete mluvit, hulákat, sahat na ní, směřovat jí vedením… nevnímá. I když se mi to podaří třeba po chvilce rozbít, jakmile povolím z povelu, vrátí se do vrtule… musím jí z toho pachu úplně odvést pryč. Teprve pak se srovná a zase v klidu dál ignoruje těch zbylých 98 % psů…

Tak já myslím, že jsme to snad prošli ze všech stran, děkuji za trpělivost všem s mými slohy a hlavně děkuji za tu brainstormingovou smršť. Rozhodně jste neházeli hrách na stěnu.

Thielli
Thielli 01.11.2023, 15:00:09 xxx.xxx.242.84
Vahine:

Thielli snad promine 😁

Obrázek

Thielli zná, Thielli potvrzuje, že to není jen jeden optický klam. Vypadají tak. Obě. Pokaždé, když si sednou. Možná to hnědá u mě viděla na PC přes rameno a proto si často sedá bokem…

Thielli
Thielli 01.11.2023, 14:49:44 xxx.xxx.242.84
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 01.11.2023, 12:58:21

Černá jen přištěkává z dálky, ta se neodvažuje přiblížit, jen zvuková podpora. Dřív jen pobíhala kolem.

S tím nekousáním jsem to psala proto, že dokonce i majitel Molly, kterému se jeden výpad odehrál přímo pod nohama, mi pak řekl, že byl překvapený, že hnědá jen mlátí hubou kolem, ale vůbec nešla po kožichu. To samé jsem předtím viděla i já. Kdyby šla po kůži, byla by to pro nás už dávno jasná rovnice. Furtvodítko. Max. čistý prostor bez vodítka, ale s košíkem. 

No ale stejně, vše může být jednou poprvé. Zvlášť když máte psa se zakrouceným ocasem, takže prd vidíte nějaké pnutí nahoru. Ona ho má nahoru prakticky celou cestu, svěsí ho částečně jen doma. A pak máte psa, který má kudrny, takže prd vidíte, kdy a jak se ježí…  takže já čtu jen uši, postoj, dech a to nervozní olíznutí.

No shrnuji - stejně jako jsem si pobrala, co šlo, z minulé debaty, zkusím pobrat i teď.

Povel stůj už opravdu funguje, neporušila ho ani jednou. Stůj-stojí-klik-odměna. A to i když proti nám jde pes, který není úplný pohodář. Po kliku ví, že má splněno. Povel za mnou funguje už úplně při vycházení z domu. Už se vůbec nikam nehrnou a automaticky se staví za mě. Venku ho jen tak namátkou cvičíme také. Hnědá mě podbíhá, černá obíhá. 

Co jsem zatím nikde nedokázala najít a ovládnout  (ani zde, ani na praktických lekcích, které jsme absolvovali), je - jak z laxního přístupu vykřesat ten s žádoucí rychlostí. Viděli to tři trenéři a všichni jednohlasně - “ona to splní do puntíku, ale nepřetrhne se u toho tedy…” Výrazně zrychlila za ty odměny. I v plnění povelů. Ale bez nich… neumím, nevím, jak. 

Jak jste tady psali také, že máme nedocvičeno - vy, kdo máte nějakého toho úhlavního nepřítele ve vsi a došlo by na setkání bez jištění - vaši psi to dají? Pro mě už je výraz “bez jištění” nesplnitelný sen. My asi už vždy polezeme tady kolem jen s jištěním. Zoohit už mi poslal fakturu za provaz, tak snad brzy dorazí i ten provaz. Prý dost unese, takže v nejhorším případě si najdu stoletý dub a provaz použiju pro sebe. 🙄 

Thielli
Thielli 01.11.2023, 11:48:27 xxx.xxx.65.248
Fikovnice:

Thielli, jak víte, neumím poradit.

Popravdě, já Vás zaznamenala až tady na CHZ. Ale mám Vás ráda, ráda čtu Vaše příspěvky. Proto mě mrzí, co se Vám stalo a hlavně, že se tak moc trápíte. Víte, psích rvaček bylo, je a bude… Neříkám, že je to v pořádku, ale mám dojem, že se tím soužíte až přespříliš. Je fakt, že kdyby byl každý tak odpovědný a hned se snažil o nápravu chyby jako Vy, bylo by na světě líp. Ale ono to tak prostě není. Tak jsem Vám jen chtěla napsat pár povzbudivých slov (přesto, že jsem nedávno dostala černý puntík - vzpomínáte?😉).🌷

vzpomínáte?😉).🌷

Ode mě? Fakt? Nevzpomínám… ale já beru i dávám různobarevné “puntíky” bez toho, abych hodnotila člověka jako celek. Pokud frflám, frflám na nějaké konkrétní chování. Ale to je jen dílek toho člověka a mě nic neopravňuje jej tím rovnou někam celého zařadit..

Edit - no a za povzbudivá slova samozřejmě děkuju. (to nejdůležitější nakonec nenapíšu - jsem kopyto..)

Thielli
Thielli 01.11.2023, 11:40:24 xxx.xxx.65.248

Víc se vás tu ptá na to vodítko - třeba se pletu, ale to není jen to vodítko. To je prostě absolutně jiný projev tady kolem v Praze a absolutně jiný jen v tom lesoparku 5 km od nás. O venkově nemluvě. Ony se tady prostě víc vlečou i bez toho vodítka. Vodítko to jen podtrhne. Hnědá je ještě jakž takž schopná i ve městě chodit a čichat si, ale černá kolikrát jde za mnou znuděně jak tahací kačer na špagátu. Takže tam je to opravdu na mě ji zabavit. Jestli jsem na ně něco přenesla, je to nechuť k metropoli jako taková. Já jsem šťastná jen venku.

btw. nechcete někdo dočasně (tak na 10 let) vyměnit chaloupku na samotě u lesa za krásný byt v klidu a v zeleni v Praze?  😏

/ne - prodat ho nemůžu, jsem vázaná daným slibem umírajícímu… a po zkušenostech z pronájmem ani slyšet.

Thielli
Thielli 01.11.2023, 11:17:51 xxx.xxx.65.248
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 01.11.2023, 11:12:53

Ona nekouše, ona jen zastrašuje a tam by košík ničemu nepomohl. Toho psa by prořvala přes ten košík. Trauma by bylo stejné. Navíc by s košíkem na hubě přišla o všechna pohlazení od lidí cestou a že jich je. Ona je s lidmi hrozný mazel a lidé hladí rádi ji.   

Thielli
Thielli 01.11.2023, 11:09:31 xxx.xxx.65.248

Já se těším, na tu krásnou novou, umělohmotnou stopovačku, která se prý ani neuzluje… bude to po městě na červené mapě courat, o tom už není pochyb. A já místo příštího badmintonu s kolegy z práce budu nacvičovat skákání na stopovačku za všech možných situací. Jako když jsme s holkama za domem skákaly přes gumu.  

Thielli
Thielli 01.11.2023, 11:05:29 xxx.xxx.65.248
assil:

Pokud jí měl na vodítku, tak je nějaký štěkání jedno a vina je na majiteli volně loženého neovladatelného psa.

Z vodítka jí také právě pustil, bylo to na zeleném plácku, ale ona si jen tak blafla. A byla dost daleko od nás. 15-20 metrů určitě… Přesto je vina na mém volně loženém psovi, resp. na mně. Jednoznačně. 

Thielli
Thielli 01.11.2023, 10:42:57 xxx.xxx.65.248
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 01.11.2023, 10:29:02

Ještě to… může se přetrhnout, když ví, že mám velké odměny… No tak toto neexistuje. Teď se jde cvičit a cvičí se pět minut. Ne že takto jak tyran rozhoduji, přizpůsobím nějak… 

Ona cvičí vždy, když zavelíme ke cvičení. Když jí vybudíme. Ale když je to za ty dobroty, může se přetrhnout. Přiletí z odložení, postaví se k noze, předsedne vzorově… Když je to za míň nebo za pochvalu, provede to také, ale laxně. Jak to mám udělat aby nebyla laxní, aby povel splnila rychleji? Bez odměny? Ona vyklusává s prstem v nose, i když před ní z legrace utíkám. 🙄

Edit - to olíznutí není to nervózní, to olíznutí je stejné, jako když je doma volám třeba pro nějaký pamlsek na žvýkání. Je to mlsné olíznutí. To už rozeznáme. 

Thielli
Thielli 01.11.2023, 10:33:10 xxx.xxx.65.248
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 01.11.2023, 10:24:40

Když dám povel stůj - okamžitě zastavuje a dokonce točí za mnou a zároveň se olizuje. Už se jí vytvořil podmíněný reflex, nebo ne?

Včera na něj zafungovala, ale když se pak v tom stoji otočila za tím štěkem, byla to jen a jen moje chyba, že jsem na tu vteřinu “zmrzla” a tím jí dala prostor zmizet. Protože kliknutím je povel ukončen jako splněný. Takže k naučenému stůj připilovat vydržení v povelu, dokud se znovu neklikne. Musím na to vymyslet slovo. Zůstaň mají k obyčejnému odložení, třeba když je nechám na chodníku čekat a jdu přes silnici vyhodit bobek.

Edit - klikat jsme se učili u F. Šusty na kurzu, byla jsem i dobrovolník figurant, tak snad umíme… 

a ještě hmn tu není… Megi, nevolejte ji tak rychle, ta mi taky naloží - 😲

Thielli
Thielli 01.11.2023, 10:25:05 xxx.xxx.65.248
Odpověď na příspěvek uživatele Fatia z 01.11.2023, 09:56:48

Fatio, klidně nakládejte, když to má smysl. Já nejsem urážecí a pokud něco nezvládnu, jsem ráda, když mi mě někdo pomůže opravit. Před chvílí jsem objednala tu nepromokavou gumovou stopovačku. Bude jí tahat. Vzala jsem 10 metrů, uvidíme, nakolik třeba půjde trošku zkrátit (7-8 metrů?) 

S tím vodítkem vůbec nevím, jak se stalo. Mají to tak obě. Nejsou připínány za trest, jsou připínány na nebezpečných místech, jsou připínány, když míjíme někoho, kde si nejsem jistá. Připínám je po přivolání pohodovým tónem, pohladím je zlehka, vyslovím “teď jdeme spolu”, připnu a jdeme. Vše probíhá úplně uvolněně. Jen prostě chůze po chodníku je bezbřehá nuda, tak se obě tváří…

Otáčení a odchod jinam děláme také. Když vidíme v dálce Molly třeba. Jenže tam jsem s majiteli domluvená. Mrkneme na sebe z dálky, oni ukážou rukou kam míří, já jim ukážu rukou, že jdu jinam a proběhne to v klidu. 

Ono to tu vypadá, že hnědá je nesnášenlivý ras, která nezvládá nic. Je jí sedm let. Na to, že každý den potkáme každou vycházku minimálně 5 psů, to celé 3x denně x 208 dní venčení v Praze… takže ta naše nehodovost procentuálně “není tak zlá”. Zbytek výpadů byl buď zrušen obchůzkou obloukem preventivně nebo zachycen vodítkem. 98 % nebo víc psů a setkání neřeší. Jenže procento nehodovosti je pro mě jako třeba procento usmrcených srn na silnici. Nemohu si říct, že jedna mrtvá přemnožená srna za rok je zanedbatelná a proto dál mohu jezdit po tmě rychle jako prase. Já se k té nule musím dostat. I proto jsem vynesla svou kůži na trh sem. Také jsem mohla zbaběle o svém maléru mlčet a chodit sem tlachat jen s veselými smajlíky.  🙄

Thielli
Thielli 01.11.2023, 09:47:20 xxx.xxx.65.248

PS - znovu díky všem za vaše reakce a hlavně pomoc. Velmi si toho vážím.

Thielli
Thielli 01.11.2023, 09:24:09 xxx.xxx.65.248
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 01.11.2023, 08:42:16

Zatímco černé stačí k jakékoli odměně balonek a zatančí vám za něj i tango, pro hnědou je největší dar svoboda a žrádlo. (Takže něco jako soudobý průměrný puberťák - nech mě bejt a dej mi najíst). Ona bez odměn moc nepracuje. Může se přetrhnout, když ví, že mám v kapse fajnovku a že nedostane jen mikroskopický kousek. To ano. Jenže při 2-4 hodinách venku by za chvíli neprošla dveřmi tímto režimem. 

Také už týden konečně jedeme ten Alavis Calming, je to brzy na výsledky, uvidíme později. Jsem ochotná do ní cpát všechny peníze, které ušetřím na sobě, jen aby měla dobrý život a abychom nebyli ohrožením pro druhé. 

Thielli
Thielli 01.11.2023, 08:32:51 xxx.xxx.65.248
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 01.11.2023, 08:23:20

S cvičením nepřestaneme. Nikdy. Dáváme STŮJ pořád, stůj co stůj. Zastavila dokonce i když se před námi mrskal cholerik, to byl do té doby nevídaný úspěch. Lehni je pro ní bohužel blbý povel, ona tu motoriku nemá úplně OK. I si sedá bokem a trvá jí to. A hlavně - u ní je to pach, co rozhoduje, ne zrak. Už jsem vyvěsila vlákno na novou stopovačku, ta by mohla být řešením, nevím jen, jak je těžká… protože když připnu něco, co jen trochu táhne, pes přepíná do režimu slona s řetězem na noze.

Thielli
Thielli 01.11.2023, 08:18:31 xxx.xxx.65.248

Navazuji na své včerejší neštěstí popsané v jiném vlákně a prosím o sdílení zkušeností. Mám starší placatou stopovačku už se trochu drbe, pak novou z kulaté šňůry, obě jsou těžší a obě se v mokru pěkně nacucají. Myslíte, že by hnědá zasloužila tento dárek? 

https://www.zoohit.cz/shop/psi/voditka_obojky/nylon_voditka/jednobarevna/454066?origin=hopps&q=stopovac%C3%AD%20vod%C3%ADtko&i=7&ro=10

Doplňuji, že jde o pomůcku, kterou by tahala pouze ve městě. V přírodě je vyrovnaná. (To má fena i majitelka úplně stejně). Nespálí to ruce víc než ta nylonová šňůra nebo horolezecké lanko? 

Thielli
Thielli 01.11.2023, 07:22:38 xxx.xxx.65.248

Znovu děkuji za všechny vaše odezvy a píšu odpovědi  do jednoho balíku: 

Plako - tyto její výstřely jsou teritoriální. V místě bydliště venčíme po-čt, v pátek lesoparky v jiných čtvrtích, so+ne mimo město. A tahle reakce nebyla nikdy ani v těch jiných čtvrtích v Praze (a že je tam psů), natož mimo město. Dokonce nebyla ani kilometr od bydliště. Takže jsme nasadili režim - vycházíme jedině s vodítkem, první kus cesty jedině s vodítkem, teprve s přicházející vzdáleností, případně na opravdu rozlehlém místě s dobou viditelností daleko, pouštíme a nespouštíme oči z psa, kterého nepouštíme od sebe ani moc daleko.

To, že ona včera způsobila to samé trauma, na kterém se mi rozsypala sama, to pro mě byla větší bolest a potupa než ten policejní řev.  

Proč ale není na šňůře stále - protože do nějakých tří let, než na ní vyjela Molly, chodila/chodily v pohodě na volno (mimo frekventované části). A naučily se, že na vodítku jdou vedle mě nebo lépe za mnou. A naučily se to tak, že když je připnu, vypustím z nich ⅔ života. Plouží se bez zájmu, tahají drápky po chodníku, jdou jak ovce na porážku a čekají, kdy zase dostanou volno. Dokonce při hárání musím používat slabou flexi pro minipsy, aby necítily tak šňůry a šly se na trávu vyprázdnit.

V tuto chvíli jí tedy ještě nechci úplně připravit o svobodu, jen prostě zakreslím větší část do mapy červeně. Stalo se to přesně na hranici dosavadní mapky. Také to pokazil ten nešťastný štěk. Viděla jsem je z dálky, hnědá krásně na povel otočila, už jsem jí na ten obojek sahala… Pán (dle info od okolí), brousí jen pidilokalitu kolem domu, i tak si dám rezervu. Zároveň místo krátkého vodítka bude dlouhá lehčí stopovačka, snad si rozbije trochu ten návyk, že na provaze končí život.

Doron - ano, umíme na psa i houknout. Funguje to spolu s tou pozitivní motivací skvěle - až na situace projevu strachové agrese. U hnědé dokonce platí, že když napřáhnu ruku, utíká a odmítá přijít - a to nedostala nikdy ránu. Bojí se prudkých pohybů, i když vyháním z bytu masařku a mávám při tom hadrem. 

A kromě těch třech psů na černé listině - kolikrát se mi stalo, že lidé třeba na psí louce říkali, proč ji taky nepustíte, dyk jsou tak hodné, nebo jééé, vy je máte vychovaný, tomu nemůžu věřit, že by byla nevyrovnaná, vždyť tu lítají kolem psi a ona si jich vůbec nevšímá… jenže já vím své 😔

Thielli
Thielli 31.10.2023, 21:49:08 xxx.xxx.242.84

Holky, díky za všechna slova. Couračka ve městě úplně nejde. Je to sice v zelené městské zástavbě, parky, plochy kolem domů, ale taky silnice, chodníky.

Budu jí v té lokalitě mít na dlouhé šňůře v ruce. Nesmí se to opakovat. Naštěstí je to jen v jednom směru od domu, střídáme směry, on s ní chodí jen na malém prostoru, nikdy jsem je nepotkala dál. Je to fena barvíře. Z jejich strany nikdy k provokaci nedošlo, ale je evidentně taky nejistá a to hnědá cítí. Nikdy mi nevylítla na vyrovnaného psa…