Znovu děkuji za všechny vaše odezvy a píšu odpovědi do jednoho balíku:
Plako - tyto její výstřely jsou teritoriální. V místě bydliště venčíme po-čt, v pátek lesoparky v jiných čtvrtích, so+ne mimo město. A tahle reakce nebyla nikdy ani v těch jiných čtvrtích v Praze (a že je tam psů), natož mimo město. Dokonce nebyla ani kilometr od bydliště. Takže jsme nasadili režim - vycházíme jedině s vodítkem, první kus cesty jedině s vodítkem, teprve s přicházející vzdáleností, případně na opravdu rozlehlém místě s dobou viditelností daleko, pouštíme a nespouštíme oči z psa, kterého nepouštíme od sebe ani moc daleko.
To, že ona včera způsobila to samé trauma, na kterém se mi rozsypala sama, to pro mě byla větší bolest a potupa než ten policejní řev.
Proč ale není na šňůře stále - protože do nějakých tří let, než na ní vyjela Molly, chodila/chodily v pohodě na volno (mimo frekventované části). A naučily se, že na vodítku jdou vedle mě nebo lépe za mnou. A naučily se to tak, že když je připnu, vypustím z nich ⅔ života. Plouží se bez zájmu, tahají drápky po chodníku, jdou jak ovce na porážku a čekají, kdy zase dostanou volno. Dokonce při hárání musím používat slabou flexi pro minipsy, aby necítily tak šňůry a šly se na trávu vyprázdnit.
V tuto chvíli jí tedy ještě nechci úplně připravit o svobodu, jen prostě zakreslím větší část do mapy červeně. Stalo se to přesně na hranici dosavadní mapky. Také to pokazil ten nešťastný štěk. Viděla jsem je z dálky, hnědá krásně na povel otočila, už jsem jí na ten obojek sahala… Pán (dle info od okolí), brousí jen pidilokalitu kolem domu, i tak si dám rezervu. Zároveň místo krátkého vodítka bude dlouhá lehčí stopovačka, snad si rozbije trochu ten návyk, že na provaze končí život.
Doron - ano, umíme na psa i houknout. Funguje to spolu s tou pozitivní motivací skvěle - až na situace projevu strachové agrese. U hnědé dokonce platí, že když napřáhnu ruku, utíká a odmítá přijít - a to nedostala nikdy ránu. Bojí se prudkých pohybů, i když vyháním z bytu masařku a mávám při tom hadrem.
A kromě těch třech psů na černé listině - kolikrát se mi stalo, že lidé třeba na psí louce říkali, proč ji taky nepustíte, dyk jsou tak hodné, nebo jééé, vy je máte vychovaný, tomu nemůžu věřit, že by byla nevyrovnaná, vždyť tu lítají kolem psi a ona si jich vůbec nevšímá… jenže já vím své 😔