Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 09.11.2023, 16:20:08
No vypadají… já jsem rozhodně pro vypásání, kde to dává smysl. Ale nevím, jak v pohodě jsou v tom autě a vozit stádo do centra města na malý kousek zeleně mi už přijde nějak mimo. Všude kolem znečištění prachem, hlukem, pod třešňovkou bezdomovecké sloje a nahoře tyhle živé sekačky…
Zajímalo by mě, zda se někdo ptal těch ovcí, jestli chtějí jet kamionem na výlet do vnitřní Prahe, aby tam vypásly uprostřed světla a silničního kraválu jeden menší kopec starého třešňového sadu. 🤔
…tedy musím teď krátce odběhnout od hmyzu k hmyzožravci. Zase a opět šlo mé srdce rychleji než mozek, toto postižení s průběžnými i trvalými následky mám od dětství. Máme v Praze za domem velikou oplocenou zahradu na vlastním pozemku, patří všem, ale je braná jako klidová zóna, takže žádné lavičky, pískoviště nebo gril. Chodím tam s holkama, když potřebuji nerušeně a bezpečně cvičit.
Loni na podzim, pár dní před prvním sněhem, se tam motal ježek. Volně žijící zvířata v Praze se denně pohybují mezi životem a smrtí, a tak jsem ještě ten večer vlítla do sklepa a z volných prken iniciovala stavbu zimního příbytku. Přesně podle návodu, s chodbičkou i s obývákem, vystlanou senem, zasypanou listím. Ježek tam nezazimoval, už bylo pozdě.
Letos jsem vyměnila seno i listí, domek řádně vysušila a znovu dala na zahradu. Kolem kousky kočičí paštiky.
Dnes ke mně přišla sousedka, majitelka shih-tzu. A že mi děkuje. Shih-tzu pravidelně kontroluje tu hromadu listí - ….a…. - z kontroly nepřichází sama, ale s mnoha kamarády rodu Pulex… 🙄
No… a za mnou konečně došel do cíle i můj mozek a bylo mi jasné, odkud že poslední dny naše čuby, které jsou echt asociální, nosí domu ty Pulexy. 🤔
🤣🤣🤣🤣🤣 jako, kde na tohle porád berete čas a energii? Já, pokaždé, když se ve svém stařeckém věku honím s holkama kolem lavičky a umírám při tom na nedostatek kyslíku, koordinace i sil, myslím na vaše články. Dělala jsem to tedy i před jejich čtením, ale jsem tu široko daleko jediný blbec, kdo to dělá.
No a ty kombošky - přišly mi do práce, kolegyně to vzala do ruky i s účtenkami a odfrkla, že takové bundy nemají ani její děti…
Odpověď na příspěvek uživatele Lily z 09.11.2023, 10:22:42
Náš první nákup overalu s nohavicemi byl od Hurtty a hnědé střih vůbec neseděl i přes dobře vybranou velikost. Potom jsme koupili ty levné Zoohitky oběma čubám a pohyb maximální. Normálně těm laciným kusům nevěřím, ale ten tyrkysový overal se jim fakt povedl. Nezacákaný podvozek, prodyšná je taky a hlavně oproti Hurttě mnohem snazší oblékání. Hurttu overal jsem nakonec prodala za třetinu na bazaru.
Ale že za čokle ochotně vydávám peníze, které ušetřím na sobě, tak mají kromě overalu i krásné žluté kombošky do mrazu od Hurtty 🙂
Efe - za sebe vám posílám přání, ať máte klid na svůj pláč. …a četla jsem někde, že když odejde pes, tak to znamená, že si některý z andělů vybral místo křídel psí kožíšek.
Ještě musím přidat foto, jak není postava jako postava na pláštěnku. Sousedovic fenka v ni vypadá trochu jako kremrole. No, konec konců, mně sestra zakázala černobílé plavky k moři, aby mě greenpeace netahali zpátky do vody jako kosatku..🤷♀️
Pokud jsou morčata čilá, normálně jedí a pijí, nemají kolem zadečku slepený zaschlý průjem a zvládnete jim doma stříhat pravidelně drápky, čímž uvidíte, zda nemají třeba na nožce suchou, odlupující se kůži, nemusíte morče vůbec stresovat preventivními cestami na veterinu. I ten průjem (třeba kdybyste to přehnali s okurkou nebo slupkami z melounu - tj. vodnatými potravinami), se dá zastavit doma. Stačí den dva jen seno a voda a pak zase pomalu přidávat zeleninu, trávu. Také pozorujte oči, neměly by být zalepené.
Když budete morčátka pravidelně sledovat a kontrolovat, poznáte brzy, zda je něco trápí nebo ne. A pokud trápí - pak naopak nečekejte a jeďte hned.
A výsledek? Pysky ohrnutý až k čelu, v jednom oku výčitka a ve druhém zvednutý prostředníček. S tím odešly znechuceně od misky. OK. Řekla jsem si, ze to ještě zkusím uvařit. Je půl jedenácté, už mají zavřená psí dvířka na lodžii. Vývar voní po celém bytě a hnědá stojí u těch dvířek a čumí na mě, ať to koukám hned otevřít, že má z toho ptáka v hrnci návaly…
Určitě velký domeček, kam se pohodlně vejdou oba. Ale je dobré, aby těch schovek, zákoutí bylo v ubikaci víc. Aby si mohli vybrat, zda chtějí být spolu nebo chvíli každý jinde. Nemusí to být hned domeček, stačí stříška, tunel…
Dnes jsme měli doprovod. Kobylku i s její majitelkou. Normálně upovídané doprovody z vycházek přírodou vylučuji, ale dnes jsem za celou cestu povídání byla nesmírně ráda, protože jsem se o koních dozvěděla mnoho. Mají se tam dobře, koníci a kobylky. Velké pastviny, dobré zázemí, běhá si tam bez podkov i bez udidla a majitelka je u ní pečená vařená.
Odpověď na příspěvek uživatele balu z 05.11.2023, 11:16:09
U nás lehoučkým poklepáním prsty, když mám na kožichu položenou dlaň, ohlašuje ukončení hlazení. Když hnědou hladím a přestanu, ona do mě zlehka drkne čumákem, že chce ještě… a pak ještě a ještě… 🙂 Ale jakmile jí hladím a pak zlehka zaklepu prsty, ona ví, že ukončuji hlazení a už do mě nestrká, když přestanu.
Ona je sice strašně komplikovaná, ale je fakt, že její inteligence mě neustále fascinuje. Chápe vše prakticky okamžitě, co jí učím. Černá používá nohy a ruce a hnědá mozek a nos. Máme komplet pokrytí.
Jedna “němá výčitka” a jedna sada “Panna a netvor” 😀
Musím přiznat, že venčení mě stálo o polovinu méně energie, protože být neustále ve střehu a hlídat 360 stupňů dokola, sledovat každé křoví, přivolávat před každým zabočením za roh… jen aby hnědá mohla mít víc volnosti - bylo velmi vyčerpávající. Myslím, že na špagát si zvykne, dnes jsem jí ho zčásti poponášela, ale když tahala sama, nevypadala jako z obrazu Burlaci na Volze. Je to opravdu, jak bychom se vrátili do štěněcího věku.
Už dorazila. Je to jako oranžová šňůra od vysavače. 😄 Desetimetrovou jsem střihla na 4 a 6 metrů poté, co jsem jí celé dopoledne tahala za sebou po budově, z kanceláře do kanceláře, kolem otočných židlí a rohů a testovala, zda se to zasekne, zamotá… nezaseklo, nezamotalo, vezmu jí hned ven a uvidíme, zda hnědá potáhne nebo bude stát a čekat až z ní ten krám sundám 😄 pak bych přistoupila na to pomalé zvykání… na naši potřebu je asi ta kulatá lepší.