To je fakt ale co když to bude sameček? Použité foto viz. link v minulé odpovědi.
Příspěvky uživatele
J5
Ano to je slunéčko východní. Variabilitu možného zbarvení si užijete zde https://arthropodafotos.de/dbsp.php?lang=eng&sc=1&ta=t_35_coleo_pol_coc&sci=Harmonia&scisp=axyridis
Rychlé rozlišení mezi oběma druhy je pro laika celkem obtížné. Já se jako laik spokojím s kresbou "hlavy". Zkuste si oba druhy porovnat, uvidíte sama. Jinak nevím.
A vy jste Stello stěhovala užitečné slunéčko dvojtečné (Coccinella bipunctata). Jsou buď červená s černými tečkami, nebo naopak černá s červenými tečkami. Vždy však jde o hojné a užitečné slunéčko dvojtečné.
Na zralém ovoci může škodit invazivní slunéčko východní, též asijské (Harmonia axyridis)
Je to hnízdo sršně obecné (Vespa crabro)
Všiml jsem si i těch pagekonů řasnatých, proto jsem odpověděl tak jak jsem odpověděl. Na druhou stranu každý nějak začínal a Zbyňkovi je ke cti že se zeptá.
Chvostoskoci ne ale například u isopod bych byl určitě alespoň ostražitý.
Kdyby tak Válek věděl že stačí udělat mobilizaci na silnicích. 😂
Vyčkejte až se váš zájem vyprofiluje do konkrétnější podoby. Slova jako “chtěl bych” a “nějaké exotické zvíře” spolehlivě předznamenávají nejen možný problém pro zvíře ale i pro vás. Neuražte se, je to dobrá rada.
Není zač Libuko.
Ano, je to někdy trochu vzrušující sehnat celou smečku bez ztráty kytičky. Diskomfort však jistě nahradí pocit z pěkného velkého výběhu a tím pádem spokojených želv. Pokud dobře rozumím tak i ten loňský želví zběh absolvoval zimu pod širákem ve zdraví. To je dobře a dá se s tím počítat i když riziko úhynu tu stále je. Jak na to jsem již popisoval dříve tak se nebudu opakovat. Zkusím však, až bude nálada, popsat jak ve velkých, členitých výbězích nejlépe ulovit ukrytou želvu, hodilo by se?
No a protože nemám zábrany pouštět se na tenký led ještě dodám. Na fotce není úlovek vlka ale uhynulý kus nalezený a konzumovaný medvědem. Jde jen o můj nepodložený názor.
Smečka zcela jistě. Samotný vlk by takovou akci pravděpodobně ani nezkoušel. Vlci patří mezi vrcholové predátory, nikoliv mezi vrcholové blbce.
Někoho též může potěšit i prostý fakt že přímo komunikuje s lidmi podobných zájmů, porovnat své zkušenosti atd. Mnohdy prostě nestačí získat pouze v té které době uznávaná fakta a šmytec. Je bezesporu dobré mít k takovým informacím přístup ale “přímý” kontakt to nenahradí, přestože ten kontakt může jednomu občas pěkně zvednout mandle.
Možná jsem něco přehlédl ale kdo bude mít pravomoc posoudit a případně přesunout nevyhovující odpověď do kategorie jiné, například “Drbárna”. Osobně bych příliš nadšený nebyl objevit svou odpověď, které mnohdy věnuji nějaký ten čas, v podobné kategorii která již svým názvem nutně evokuje plytké a nezajímavé kecy. Ostatně i tento můj dotaz, který evidentně nijak nesouvisí s názvem a účelem tématu, by měl skončit v “Drbárně”. Já samozřejmě chápu a oceňuji snahu o řešení jen bych chtěl mít jasno.
už ne člen:Mi přijde, že pokud někdo odchází, je to kvůli hnusnému chování lidí.
A ve své jednoduché nafrněnosti nezapomene dát všem ostentativně na obdiv na jak moudré řešení přišel.
Hezký den přeji.
Na fotce je opravdu slunéčko sedmitečné (Coccinella septempunctata)
Považuji za vhodné upozornit na to že úklid se vzhledem aktuálnímu počasí o týden odkládá.
Dobrý den, taková situace nastane zpravidla ze dvou důvodů.
1/ Vysoká teplota ve sklepě, obecně v zimovišti. Mnohé sklepy mívají v časném podzimu, t.j. v období ve kterém je třeba želvy uložit k hibernaci, teploty pohybující se nad 12 °C. Navíc je tato teplota průměrná, ve dne v noci stále stejná. Takové podmínky však může usínající želva paradoxně vnímat jako oteplení a aktivuje. V této souvislosti je třeba vzít v úvahu že želvy, připravující se ve výběhu na hibernaci, setkávají s teplotou možná i vyšší, zejména při slunečném počasí, nicméně trvající relativně krátce a zbytek dne a zejména noci již bývá teplota nižší, mnohdy pohybující se jen pár °C nad nulou. Proto je vždy a bez výjimky nutné kontrolovat teplotu v zimovišti ještě dříve než želvy uložíte. Potřebné snížení teploty docílíte pravidelným, zejména nočním větráním. Upozorňuji že snížení teploty nedosáhnete jednorázovým, krátkodobým vyvětráním.
2/ Uklízíte příliš brzy. Chápu že pod “nátlakem” hnusného a sychravého počasí, případně pohledem na kalendář atd. můžete považovat hned teď za jediné možné ale tak tomu prostě není. On totiž pohled na želvu ukrývající se někde ve výběhu pod drnem, případně zalezlou v boudičce, nemusí ještě nic znamenat.
Z uvedeného je patrné jak ošidná může být rada o vhodném datu k úklidu. Nic neznamená obvyklé datum atd., vždy záleží na momentálním stavu želv.
Jak z toho? Nevím o kolik želv se vám jedná, pokud jde o pár kusů asi bych je vrátil do výběhu. Jde-li o větší množství nezbývá než začít intenzivně větrat a snažit se co nejdřív snížit teplotu ve sklepě jak nejvíc to půjde, alespoň pod 10 °C
Jo hmn! Cituji “upřímně - téma spravované zadavatelem : nejeden zadavatel zakládá téma a jen si jde pro ujištění, že dělá všechno dobře a kdo s ním nesouhlasí je debil - pak vznikne zajisté extra kvalitní vlákno a jímá mě hrůza, že by to někdo bral jako dobré rady a i ten co si třeba i pro tu radu, zkušenost, informace opravdu jde - nečekám, že by každý byl schopen takového odosobnění, aby téma zvládl spravovat nestranně a objektivně.” Odstavec přesně kopíruje můj názor, proto se nebudu namáhat vyjádřit se po svém.
To děláte moc dobře.