Ježišmarjá. Pro mne je absolutní vrchol medium a to ještě musím podlehnout davové psychóze u tabule a všeobecné touze po krvi. Když si někdo ze spolustolovníků objedná blue rare steak tak se ani nemůžu podívat na tu zabijačku co má na talíři. Zato takový ukázněný well done znamená vrchol kulinářského umění i když se kuchař vzteká a číšník nevěří svým uším. Já budu asi ten alibista pro kterého jedlé maso vzniká v supermarketu v úhledném balíčku, v nejhorším případě v klasické prodejně maso-uzeniny, nebo co. Filipíny vyškrtávám ze seznamu míst kam bych se chtěl ještě podívat páč stupeň možného ohrožení vysoko převažuje přijatelné riziko. Ale uznávám že každý to máme nastavené jinak a je třeba to respektovat.
Příspěvky uživatele
J5
No jo no, on má prostě každý tu záklopku jinde. Já například s konzumací syrového masa včetně tolik oblíbeného suši, nebo nedodělaného hovězího. Když mně po zakrojení sousta vyteče do omáčky krev tak končím. Potřebuji úplně mrtvý masíčko. Asijskou, zejména thajskou kuchyni mám rád. Dokonce i poznám kuchaře který si na vaření jen hraje. Abych byl objektivní, originál tatarák sním rád, zejména po sedmičce vínka, to potom baštím hezky a bez ofrňování.
K tomu nemám co bych řekl. Osobně jsem nikdy podobné akci přítomen nebyl, jen jsem jedl výrazně tmavé maso od známého který na můj dotaz co to je sdělil že cemanka a že je černá komplet, ostatní info. jsem si kdysi kdesi dohledal.
Abychom nemuseli pro chuťovky chodit až do Asie, je nutné připomenout islandský hákarl. Stručně, jde o fermentované maso z jinak nepoživatelného žraloka malohlavého, grónského. On má zakrnělé ledviny, takže toxiny se ukládají v tkáních, s výjimkou tkáně jater. Podle popisu výroby by mne nenavalovalo ale rovnou nakoplo.🤮
U slepic Ayam Cemani za černou barvu může genetická mutace fibromelanóza. Mají černé úplně všechno, kůži, maso, kosti, vnitřní orgány, zobáky, hřebínky, lalůčky, běháky, drápy atd.. Krev tedy nevím a vejce také nevím. Hedvábničky jen kůži a šedé kosti, to jsem ale jen slyšel. Vejce (původně kachní) nejsou shnilá jen fermentovaná a pokud člověk překoná zápach jsou i lahodná. Kvašenou rybí omáčku hojně používali již staří Římané pokud vím, takže žádné obavy. My si také pošušňáváme na magi a worčestru kde původní výrobu znát nechcete. Pro mne je daleko hnusnější baštit vejce se zárodkem, to bych fakt nedal. Holt jiný kraj….
Dobrou chuť🙂
Cliton se pohnul za dvě hodiny asi o 3 centimetry🤣. Je to holt rozvážný šneček ale nebojte on časem přidá na tempu, nebude to o moc ale každý centimetr dobrý. Ovšem na levatku mít nikdy nebude, tu když vypustíte na dráhu hravě zvítězí i nad okružákem. Taky má na to pěkně vytuněnou karoserii, ten aerodynamický tvar napoví kdo bude vítěz😀. Horší je že mi asi odešel foťák, včera při akci se ukázalo že po cca dvaceti letech má dost. Vyfotil jsem tudíž prd a telefonem umím jen barevné fleky, asi není tak chytrej (telefon) jak se tváří páč ve mně to logicky být nemůže😎. No uvidíme, zeťák slíbil že zkusí foťák trošku povzbudit. Doufám že se to povede, je po vánocích, do dalších daleko a nové foťáky nejsou zrovna za korunu.
To je fakt. I když moc nechápu jak se tím svým obvyklým tempem dokáží přesouvat z brakické vody do sladké a zpět. Asi na to mají vypracovanou nějakou mazanou strategii kterou neznám. Zatím mně ta představa šneka na cestách připadá úsměvná. Co se týká suchých listů tak mám vyzkoušené jen dubové. Fungují jak pro krevety tak pro šneky. Dubové proto protože je mám při ruce, používám je ve směsi jako substrát pro isopody, které zase potřebuji pro dendrobátky. Ale pozor, nepřehánět s množstvím, i když vypadají docela dobře tak na prťavé akvárko stačí jeden dva listy jinak začnou trochu barvit vodu.
Já občas zajdu na burzu v Počernicích, ale spíš už z nostalgie jen abych viděl. Od té doby co manželka šéfuje doma rybičkám tak má nějak mimořádně vyvinutý vkus a názor na to co bude v její vodě plavat. Já jsem potřeba jen na údržbu nebo když si neví rady. Nijak to však nevadí, společné zájmy vztahům prospívají a mně stačí ty krevetky, dendrobatky, agamy, želvy a různé jiné potvornosti. Jen pes je napůl, jo a ještě děti zejména když něco potřebují.🤣 Jinak Bichirek kalabarský je zajímavá fajn rybička ale ráda zdrhá z akvárka a stejně tak jako hrotočelce a sekavce si ji můžete, s trochou nadsázky, dobře prohlédnout naposledy v okamžiku koupě jinak jsou všichni pečlivě a navěky zašitý na nejneuvěřitelnějších místech v akváriu.
Omlouvám se ale žádná další reakce z mé strany již nebude. Promiňte.
Omlouvám se ale žádná další reakce z mé strany již nebude.
Zřejmě máte pravdu. Nikdo mne nenutí to je fakt. Mějte se zde hezky. Trochu mne mrzí vítězství Orionky ale co už, zvládnu to.
orionka-2:Že bych zde diskutoval s ostřílenými čtyřiadvacetiletými děvčaty která přes svůj krásný leč útlý věk oplývají mnoha vědomostmi získanými v průběhu života?
I vy staříku ! Možná neoplývají zkušenostmi získanými léty, ale rozhodně oplývají zkušenostmi s výchovou psů, ať už je nabyly kdekoliv. A nevytahujte se, mnohé z nás už vychovávají druhou generaci. To znamená, že ačkoliv nám přisuzujete mladický věk, diskutují s vámi často babičky.
Mám tomu rozumět tak že stařík je v pořádku? Z mého pohledu se děvenka jeví jako zcela přijatelná. A když vy na mě s dědkem tak já na vás babou. Také se to bude zdát nepřijatelné?
Hotovo? To bych mohl ještě přejít, přidejte ať to má šťávu ty vaše nesmyslné rady.🤣 Moc tomu ale nevěřím protože vás ta psí výchova evidentně neminula a nejen to, pravděpodobně byla vylepšena o prvky výchovy štěněte pitbula. Minule jste z debaty zdrhla povznesenými slovy “řekla jsem co jsem chtěla a odcházím” tak jsem zvědav na dnešek, velcí staří pitbulové nezdrhají tak jim nedělejte ostudu děvenko.🤣
Znovu i když asi marně na vás apeluji držme distanc. Nutíte mně psát něco k čemu bych se normálně ani nesnížil.
Cituji : Ještě dodám k J5 : je sice hezké, že jste byl vychován jako člověk. Jenže v minulém století.
To jsou vaše slova Orionko. Jak jistě tušíte tak nyní je stále ještě rok 2024. Prostým výpočtem zjistíte že kdokoliv kdo se nenarodil v minulém století nebude starší než 24 let. Následná ironie není tedy zcela na místě. Pokud je to pro vás nějak složité k pochopení mohu pomoci. Osobně bych však raději držel vzájemný odstup abychom se vyvarovali nepříjemných scének. Zatím to nějakou chvilku docela fungovalo. Co myslíte, dokážete to?
Pytlík je samozřejmě nadsázka v momentálním pohnutí mysli. Tedy přesně to co jsem se snažil připisovat acher
A pomáhá to Stello? 🤣(bez ironie)
Že bych zde diskutoval s ostřílenými čtyřiadvacetiletými děvčaty která přes svůj krásný leč útlý věk oplývají mnoha vědomostmi získanými v průběhu života? Řekl bych že hendikep minulého století a ať to vyzní, minulého tisíciletí nenesu jen já sám. Ač je to nezdvořilé předpokládám že většina z oponentů na tom bude podobně. Ale jak říkám, pochopil jsem že zdejší názor je jiný a zájem porovnávat alternativní způsoby výchovy mizivý, takže to pro mne ztrácí význam.
“Říkám,že výchova dětí je stejná jako výchova psů.” Nu pokud to opravdu myslíte vážně acher a nenapsala to v jakémsi podivném hnutí mysli a potřebě zdůraznit svůj postoj tak vlastně nemám k tomu co slušného říct. Já byl vychováván jako člověk, rozhodně ne jako pes či jakékoliv jiné zvíře. Ještě bych snad pochopil kdyby jste napsala že štěňata se mají vychovávat podobně jako malé děti, v opačném gardu je to pro mne zcela nepřijatelné. Představa že by se mně děti i vnoučata všímala pouze po zašustění pytlíku s odměnou v naději že třeba něco dostanou je nehorázná a pro mne i mé potomky značně ponižující. Zřejmě jsem zde špatně vzhledem k tomu že takový názor možná nemáte sama viz. palce nahoru. Původně jsem myslel že je zajímavé porovnávat způsoby výchovy dětí, nyní vidím jak jednoduché to vlastně je, až tak že nemá význam o tom dále diskutovat a porovnávat různé možnosti.
Je to zvláštní jak se zvyky liší. U nás byla konverzace během hlavního chodu považována ne přímo za zakázanou jen krajně nevhodnou. Máti říkala že nikdo nemá zájem se druhému koukat do úst když jí a u toho povídá. V případě že jsem nedbal pokynů nic tak strašného nehrozilo, jen jsem byl štandopede odeslán i s talířem k malému stolečku s velkým zrcadlem, abych viděl jak to vypadá, dokud se prý nenaučím jíst. Fakt je že po několika podobných exkurzích stačilo aby se máti při obědě jen letmo podívala ke stolečku a hned mne pindání přešlo.🙂 Zato zbytků a dojídání si nikdo nevšímal. Takže u nás volná zábava před jídlem a ihned po, při kávě a dezertu povídání už nevadilo.
Než se do toho všichni zamotáme tak zkusím alespoň stručně základ. Vitamín D, lépe snad provitamín D získává organismus plazů s pomocí UVB složky záření. Je celkem jedno z jakého zdroje emise pocházejí zda z přirozeného nebo umělého(slunce-výbojky, zářivky). Pokud z umělého je třeba přizpůsobit jejich intenzitu tomu kterému druhu plazů. Zvířata pocházející z otevřených nebo vysoce položených (pouště, stepi, horské oblasti) lokalit mají nároky na intenzitu UVB nepoměrně vyšší než zvířata pocházející například z pralesů atd. Teď, protože bych psal to samé, zkopíruji pasáž z již uvedeného vlákna."Základní předpoklad využití Ca je vit. D3 který se v lepším případě tvoří přirozeně a v potřebném množství (ledviny, játra) z provitaminu D, v horším případě (možnost předávkování) podáváním D3 hotové, formou léčiva. Celá anabáze slouží k vyrovnané, nutné a životně důležité hladiny elektrolytů v krvi. Po dosažení optimálního stavu Ca v krvi nastupují vitaminy řady K, konkrétně K2 který je přímo odpovědný k ukládání Ca do kostí. Protože hladina Ca v krvi je primární a je potřeba udržet ji na optimální hladině za každou cenu, může paradoxně D3 v extrémním případě použít i Ca již zabudovaný ve skeletu, pokud neexistuje jiná možnost. Pokud nejsou splněny tyto podmínky profrčí Ca v jakékoliv formě a množství trávicím traktem celkem netknutý ať už pokapaný či nikoliv." Z toho vylívá že vitamín D3 lze předávkovat i přes to že organismus umí uložit určitou část nepotřebného vitamínu do tukové tkáně. Problém je v tom že je tato možnost silně omezená a situaci nijak nepřispívá že není takzvaně cesta zpět. Organismus nedokáže v případě momentálního nedostatku D3 uvolnit potřebné množství zpět z tukové tkáně. Ono to ani není v přirozených podmínkách nijak nutné protože potřebné množství si organismus dokáže vytvořit kdykoliv právě z provitaminu D.
A zase využiji již napsané “S déčkem zřejmě není u zdravého organismu problém, zejména v letních měsících a za předpokladu že UVB má volný, nebo alespoň částečný, přístup k nezakryté pokožce. Organizmus je schopen vytvořit si přesně takové množství provitaminu D a z něj pak vitamin D3 které potřebuje k získání Ca z potravy. Vzhledem k tomu že vitamín D3 je v případě předávkování silně toxický a tělo má jen velmi omezenou možnost neškodně ukládat jeho případný přebytek v tukové tkáni jeví se jeho příjem v umělé formě, mnohdy bez doporučení a vědomí lékaře, jako diskutabilní. Vhodný poměr Ca, P a ostatních prvků v potravě je podmiňující, to jistě ano.”
Teď se mně zdá že už je odpovězeno na dotaz. Pokud máte jiný pocit, napište. Já jdu zatím prostudovat ten váš odkaz.